“Slatkiši, žvake i gazirana pića bez šećera, reklamirana kao zdrava alternativa proizvodima sa šećerom, uzrokuju kvarenje zuba, probleme sa želucem i nije dokazano da imaju uticaja na gubitak telesne težine.”
(Guardian)

žvake

Vest je zasnovana na preglednom radu koji se bavi uticajem ovih prozivoda na zdravlje usta i zuba, a posebno zaslađivačima tipa poliola (polyols) koji se obično dodaju.

Ksilitol (isto poliol) je odobren od strane FDA u Sjedinjenim državama, zajedno sa osobinom da redukuje rizik od pojave karijesa.
Nedavno je i EU odobrila zdravstvenu tvrdnju da je ksilitol “teeth-friendly” komponenta žvakaćih guma.

U čemu je onda problem?

Nije dovoljno pažnje poklonjeno veštačkim bojama, aromama, konzervansima… Koji itekako mogu imati štetno delovanje na zube.

Ne samo da navedeni sastojci žvake mogu uzrokovati zubne erozije, nego i sam pojam “sugar-free” (neopravdano) navodi ljude da su svi proizvodi sa ovom “etiketom” automatski zdravi za zube.

Drugim rečima – oprezno.
S jedne strane – ksilitol redukuje rizik od nastanka karijesa; sa druge strane – drugi sastojci itekako uzrokuju destrukciju gleđi…

O tome kako deca stave 3-4 žvake u usta “da balon bude veći”, pa samo “iščupaju” plombu, drugom prilikom :).

 

………
Nadimi H, Wesamaa H, Janket SJ et al. Are sugar-free confections really beneficial for dental health?. British Dental Journal 211, E15 (2011).
DOI:10.1038/sj.bdj.2011.823

 

Ilustracija: gourmetgumballs.com.au

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.