Zubobolja i lekovi

zubobolja
17/08/2012 74 Comments

Pre neki dan je naišla pacijentkinja koja je za kratko vreme (nekoliko sati) popila četiri Brufena od 600 mg.
Maksimalna dnevna doza je 1.200 mg, onda znate šta je.
Zubobolja je đavo i po…

Normalno, kako to već biva – zub nije prestao da je boli.

Ako bih trebala da savetujem nekog šta da popije protiv zubobolje, možda bi saveti bili sledeći.

1. Ako ste namislili da popijete nešto protiv zubobolje, PROMISLITE JOŠ JEDNOM.
Okrutna je činjenica, čisto stomatološki gledano, da većina zubobolja NE REAGUJE ni na kakva sredstva protiv bolova.
Da vas ne zamaram dugim zubarskim objašnjenjima – jednostavno, bez konkretne stomatološke intervencije NIŠTA neće da vas spase bola.

Na žalost pacijenata, ovo se događa u oko 84% slučajeva…

2. Krenite od najslabijih lekova, i od “normalnih” doza.
Vrlo pojednostavljeno, sredstva protiv bolova se dele na sledeće grupe:
– analgetici/analgopiretici (acetil-salicilna kiselina, metamizol, paracetamol…),
– nesteroidni antireumatici (ibuprofen, piroxicam, diklofenak, naproxen, dug spisak)
– opioidni analgetici – o tome ne bih mnogo…:).

3. Birajte “manje opasan” lek.
Svi lekovi imaju neželjena dejstva; ali u grupi istih, može se izabrati lek koji je manje štetan za tog konkretnog pacijenta.
Ako mislite na ibuprofen – probajte bolje meloksikam ili nimesuild; ne samo da brže deluju, nego daleko manje “jedu želudac”.
Ibuprofenu treba i sat i po da počne da deluje; za zubobolne – to je kao dan i po…

3. VODITE RAČUNA O NUSPOJAVAMA, KOMPLIKACIJAMA i svemu sličnom što piše u deklaraciji.
Ovo još i da podvučem.

Kod pacijentkinje koju sam gore pomenula, ogromna doza ibuprofena je dovela do sledećeg:
– prilične ošamućenosti; uzmite u obzir da nije spavala, da je bila premorena i sto čuda,
– žestoke mučnine i povraćanja; žena srednjih godina, na stresnom poslu, koja već ima gastritis – na takav želudac dodaje veliku dozu leka koji i od 200 mg može da uzrokuje ozbiljnu mučninu i povraćanje,
– loše koagulacije; ja nisam imala priliku da napravim trombotest ili šta slično, ali verujte da odlično procenjujem šta je normalno vreme zgrušavanja, a šta ne. Ogromna doza leka koji deluje PROTIV “lepljenja” trombocita svakako ne pomaže u ovakvim situacijama…

Ono što najčešće viđam je da pacijenti piju Novalgetol u ampulama (i preko 5 ampula za nekoliko sati), i ibuprofen u ogromnim dozama.
Oba ova leka i u terapijskim dozama mogu da naprave velike probleme, i često ih i prave, a u preteranim dozama praktično intoksiciraju pacijenta.

I, kako rekoh, na sve ovo dodate da pacijent obično po par dana nije jeo, spavao… Zlo i naopako.

4. Kombinacije analgetika se danas smatraju nesvrsishodnim.
Pre 30-tak godina, kad sam bila student, pilo se sve i svašta, no – današnja medicina smatra da je ovo opravdano raditi samo u jasno određenim okolnostima, odnosno – ne prepušta se pacijentu da odlučuje o tome.

Ukratko: ako vas zubobolja ne popusti na JEDAN ibuprofen od 400 mg, neće ni na deset.

A da ne govorim o tome kako ne treba čekati tri dana, bez sna, hrane, sa bolom…

 

Ilustracija: fotofinder.com

74 thoughts on “Zubobolja i lekovi”

 1. Postovana,
  da li je normalno da cetvrti dan nakon hirurskog vadjenja dva umnjaka osecam bol? Bol ne prestaje, mada je nekad jaci, nekad slabiji. Citala sam da je moguca komplikacija alveolitis. Bol slabo reaguje na kafetin i panadol. Da napomenem da od prvog dana normalno otvaram usta i zvacem (na drugu stranu) , nisam imala nikakav otok, krvarila sam samo prvi dan.
  Hvala najlepse.

  1. Poštovanje i vama :), vrlo je moguće.
   Alveolitis se javlja obično u donjoj vilici, obično posle ozbiljnijeg vađenja, i – iskustveno gledano – sezonski. Alveolitis jako “voli” prelaz iz sezone u sezonu, a posebno nagle promene vremena kao što je sada.
   Terapija je različita – kako se proceni situacija; od kiretiranja rane sa slatvljanjem Alvogyl-a do terapije kortikosteroidima (ima vrlo “tvrdoglavih” alveolita). Na žalost, nema vam druge nego da se vratite vašem stomatologu.

   Srećno :).

 2. postovanje,
  pomozite mi da savladam strah od zubara,trpim bolove vec nekoliko meseci
  zahvalna unapred!

  1. Draga Jelena,
   tu nema mnogo pomoći. Možemo mi na glavu da se postavimo od ljubaznosti i predusretljivosti, bezbolnog rada i svega – ali pacijent mora prvo da dođe, sedne i otvori usta.
   Mi ne umemo DO TOGA da dovedemo :), to pacijent sam sa sobom mora da reši.

   Ja svojim pacijentima kažem – povedite nekog u koga imate poverenja, popijte neko sredstvo za umirenje, bilo šta – ali ako ne dođete, ja ne mogu ništa.

   Da sam na vašem mestu, tražila bih nekog stomatologa koji deluje ljubazno, i – vrlo bitno – želi da priča o tome što radi ili će da radi. Mi smo to obavezni i po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, a mnogo pomaže pacijentima.

   Sve ostalo je samo do vas, a taj čarobni štapić moja struka još nije otkrila :). Ako vam je neka uteha, i mi se plašimo – možda zubara, možda nekih drugih lekara, i mi smo pacijenti..:).

   Baš vam nisam od neke koristi, ali eto, makar lepa reč. Mnogo sreće i srdačan pozdrav.

 3. postovanje,
  imao sam oko 10 dana roka da popravim zube pre puta u inostranstvo,zubar je insistirao da za tih 10 dana moze da naruci i dogradi mi dva zuba jedan do drugog tacnije cetvorku i peticu koje sam izvadio jos kao srednjoskolac.Ja sam pristao naravno verovajuci mu jer mi je dugogodisnji zubar.Odmah prvog dana mi je brusio trojku i sesticu za koje je trebalo zakaciti most takozvani.Posle brusenja trojku je pokrio navlakom dok ne stigne most cija se izrada cekala nedelju dana,sesticu je ostavio otvorenu.Tog istog dana odnosno veceri krece da boli ta strana odnosno sestica ili sedmica (nemoguce je odrediti).Bol je veoma jaka da je dva brufena od 400 jedva umire.I tako danima drogirao sam se brufenom jedan preko dana jedan uvece.Treceg dana odem kod njega i objasnim,kaze to je normalno da boli (ja i dalje mislim da je normalno da boli na dodir jer je zub otvoren ali zasto bol pocinje nocu i ne staje).Izrada mosta je kasnila i stigne devetog dana.Usput vidi on karijes mali na sestici koja je bila brusena i otkloni ga i kaze zato je bolelo (sestica je bila davno popravljana i na njoj stoji stara plomba).Ne zapitajuci se da li mozda postoji kvar ispod plombe zatvori on sesticu krunicom,isto to na trojci i most izmedju.Ja pomislio to je to mukama je kraj.Dok nije dosla vecer,odmah krece isti bol.Nisam ni spavao,u 6h ujutru imao let a majka je otisla odmah ujutru kod njega i objasnila mu da me jos boli.On je rekao da ne brinem bolece me jos 3-4 dana.Evo 4-ta je noc i dalje spavam pod analgeticima i zivim tako i nista se ne menja.i na sedmici imam staru plombu i zato se dvoumim koji od ta dva zuba boli.Molim boga da je sedmica da ne bi morao most da se rusi koji je pod garancijom.Recite mi molim vas hoce li ova bol ikada prestati,zbog posla ovde van srbije i nemogucstva uzimanja odmora i dolaska nazad njemu u Srbiju ja ne znam sta da radim zaista.Popio sam lekove za ovih desetak dana vise nego bilo ko…sta da radim? hvala unapred

  1. Poštovanje i vama,
   ne mogu da vas obradujem :(.

   Smem da kovertiram da je šestica pod mostom.
   Ako se zub previše brusi za krunu/most – posebno ako se u brušenju otvori živac, jednostavno rečeno, ima da “otkine” pacijenta od bola, i to odmah.

   Bol noću, koji pacijentu ne da da spava, je tipičan za akutni pulpitis. Kod šestice, trokorenog zuba – može toliko da boli da doslovno ništa ne pomaže…

   Sudeći po vašoj priči – tu postoji ceo niz promašaja.
   Prvo – zub se (naravno) ne brusi toliko da bude žestoko osetljiv na toplotne podražaje, a tek ne sme sam od sebe da boli.

   Događa se da je npr. zub toliko nagnut da mora da se devitalizuje u brušenju – ali to se zna ODMAH, i odmah se ide na to.

   Drugo, most se ne radi 10 dana nego 3-4 (brušenje zuba i uzimanje otisaka, proba metala, proba neglaziranog mosta, predaja gotovog mosta).

   Treće: ako bilo šta, ali BILO ŠTA, nije u redu, deluje sumnjivo, most se ne cementira definitivno. Ako smo u ikakvoj dilemi – most se pričvrsti privremeno, jednom vrstom leka zapravo.
   Ovo znači da pacijent može normalno da jede i da se smeje, a da ja mogu lako da skinem most ako ne dao bog zatreba.

   Četvrto: na žalost, ja ne vidim drugi način da se problem reši nego da se most iseče, skine, i leči zub pod mostom.

   Problem je u tome što (uprošćeno rečeno) živac koji ima upalu boli, boli, a onda krene polako da “odumire” – od “živog živca” to “gangrene” postoji čitav niz prelaza, a krajnja posledica je obično da pacijent otekne.
   Ovo se događa za različito vreme, individualno je: kod nekog živac “odumre” doslovno za nekoliko sati, a nekog muči čak i više nedelja. Kad najzad prestane da boli – to je za nas jako loš znak – to nije zato što je zub “ozdravio”, nego jer je došlo do totalne nekroze.

   Ukratko: ako imate načina, tražite stomatologa.
   U tom inostranstvu gde ste vi, obično skidanje mosta i lečenje zuba rade različiti stomatolozi; stomatolog opšte prakse skida most, a dalje lečenje nastavlja endodont. Ako to uspete, to bi bila idealna varijanta da se spase šestica, ako još može.

   Žao mi je što vam se to desilo – ali, na žalost, nije retkost – ja sam skidala tuđe mostove koji su cementirani i na 4-5 zuba s otvorenim živcem, gde osoba nije spavala doslovno 5 meseci…

   Puno sreće i pišite kako ste :).

 4. Postovanje
  Juce sam iso kod zubarke da mi izvadi zub ali posle 1 anestezije nije ni utrnuo i krenula da vadi al bol je bila jaka kao da bez anestezije vadi zatim mi jos jednu dala sto znaci skupa 2 anestezije al bol nikako nije jenjavala prosto sam drhtao od jakog bola i mada je zub polomljen malo dobio sam antibiotik amoksicilin i nimulid al bol nejevanjava toliko je jaka da jedva izdrzavam ponekada kad pocne da boli jako sta da uradim povodom toga jer bol neprestaje

  1. Postoji vrlo mnogo razloga zašto anestezija ne deluje – ali kako god se okrene, najbolje da se obratite oralnom hirurgu. Em sigurno ima i odgovarajuću anesteziju i “odgovarajuću ruku” :), em može da blokira nerv na udaljenom mestu – ako ne može kod samog zuba, i da sve reši brzo i glatko za pola sata.

   Vi ste od lekova već dobili ono što može – dalje od toga nema ništa van hospitalnih uslova i posebnih indikacija. Žao mi je što vam ne mogu pomoći, srećno.

 5. Postovanje
  Hvala na savetima i preporuci sta da uradim po tom pitanju jer kako mi danas rekla kao da ima sanse da ima otoka u zubu al nista sem toga mi konkretno nije rekla nezam sta da uradim povodom toga jer bol je toliko jaka da jedva upevam ponekada da izdrzim prosto imam osecaj da cu se onesvestiti od bola koliko je jaka molim vas za neko makar privremeno resenje jel neznam dali je moja greska sto nisam uspeo izdrzati da izvadi zub Unapred hvala od srca

  1. Poštovanje i vama :),
   imam utisak da se nismo dobro razumeli – osim ovog što vam je već dato neće vam pomoći ništa drugo osim konkretne i stručne intervencije. Bilo šta da još popijete, čak do trovanja ne dao Bog, neće pomoći da vam bude lakše – ako ovo ne pomaže.

   Da budem još direktnija – tražite drugog stomatologa. Ako ne možete izdržati do ujutru – tražite dežurnog, bilo koga drugog. Pozdrav još jednom.

 6. Postovanje, pre oko 5 dana je poceo da me boli zub, ne mislim da je upala, jer se ne gnoji, zub je inace polomljen, a kod zubara ne smem da odem dok me ne prodje (jer imam strah).

  Zanima me da li uz sinacilin 500mg sme da se uzima brufen? Jer sam juce pocela da pijem na 6h i ne popusta me ni malo.

  1. Poštovani,
   izvinite na kašnjenju, nadam se da ste rešili problem zubobolje. Što se tiče Vašeg pitanja mogu da se kombinuju lekovi protiv bolova sa antibioticima, ali najbolje je da antibiotike (sinacilin) ne uzimate na svoju ruku, jer organizam stvara otpornost prema njima. Kad zaboli zubić popijte neki lek protiv bolova (brufen, kafetin, analgin, nimulid ili slično) stisnite zube I posetite Vašeg stomatologa :) jer je to jedini način da u potpunosti rešite problem.
   Pozdrav!

 7. Poštovana,
  U subotu sam vadila 6icu gore, teže vađenje je bilo u pitanju. Juče sam bukvalno umirala od bolova pa sam otišla u Hitnu gde sam dobila diklofenak injekciju što je umirilo bolove. Na Dexomen kad popijem jedva reagujem, bol vrlo malo umine. Evo u ovom trenutku već osećam da se bol pojačava i ne znam šta mi je činiti. Jutros sam bila na kontrolu kod svog stomatologa, kaže da je normalno osećati bol posle takvog vađenja, i razumem ja to, ali me interesuje da li imate neku preporuku u vezi leka koji bi mi pomogao da umanjim bolove? Unapred hvala na odgovoru.

  1. Poštovanje i vama,
   na žalost, sumnjam da će vam ma šta od lekova pomoći.

   Ako se bol posle vađenja zuba nastavlja, obično je u pitanju stanje koje mi zovemo suvi alveolit (alveolitis sicca). Bol može biti gori nego od onog zuba koji je izvađen, verujte :(.
   Ova nevolja se leči tako što se pacijentu da anestezija, rana iskiretira do provociranja novog krvavljenja, sve očisti i u ranu stavi Alvogyl ili neki drugi preparat; bol prestaje kad vas i anestezija popusti.

   Drugi – ređi – moguć problem je da vas boli neki susedni zub.
   Na žalost, u oba slučaja vam sledi nova poseta stomatologu.

   Žao mi je što ne mogu boljim savetom da pomognem, srdačan pozdrav :).

 8. Postovana zubarice :-),
  Pre neki dan sam izvadila dva gornja umnjaka i zubar mi je u donju sesticu stavio lek jer je na snimku uocio proces na korenu.Posle posete zubaru popila sam brufen jer me je gornja leva rana malo bolela(bilo je malo teze vadjenje),medjutim kada je prestalo dejstvo leka pocela je da me boli sestica u kojoj je lek.Narednog dana su se bolovi pogorsali pa sam konsultovala zubara koji mi je rekao da ako bol ne prestane dodjem ponovo,sto sam i uradila.Cistio mi je kanale iglicama i ponovo stavio lek medjutim opet posle par sati se pojavio bol i mali otok.Po njegovom savetu sam “iscackala” lek i ostavila otvoren zub do ponedeljka kada cu opet kod njega.Zub uzasno boli…pijem brufen od 400 koji pomogne ali samo dva sata pa opet Jovo nanovo.Danas mi je rekao da popijem i dovicin da bi otok spao…da napomenem da je zub mrtav(tako mi je rekao zubar) i da bi zubar pokusao sve da ga “spasi”,ali ja ne znam koliko ce.dugo to “spasavanje” da traje i pitam se da li je bolje izvaditi ga?Molila bih vas za bilo kakav savet!Puno hvala ma odgovoru i pozdrav

  1. Dobro jutro i poštovanje i vama :).

   Iskreno, ne mogu da procenim situaciju, a još mi je teže da verbalno objasnim šta mislim da je u pitanju :).

   Prvo,
   obično takve stvari kao što ste opisali ne radimo istovremeno, jer je prilična šansa da bar jedan od tri rada može da krene da boli.

   Drugo,
   proces na vrhu korena krajnje uprošćeno gledano podrazumeva obično prostor na vrhu korena, ispunjen nekim sadržajem, do kojeg mi dolazimo iglicama kroz kanal korena.

   Ovakvo lečenje šestica je relativno složena rabota, i ima 1001 stvar koja može da ne uspe.
   Ako pacijent otiče i ima bolove i pored otvorenog zuba, kao kod vas, obično je u pitanju sledeće:
   – iglicama se nije prošlo kroz sve kanale,
   – prošlo se kroz sve kanale korena, ali ne preko vrha korena, tako da proces na vrhu korena nema kroz čega da se isprazni (vrlo verovatno),
   – zatvaranje zuba pre vremena; mi obično idemo na to da prvo držimo otvoren zub, pa onda polako zatvaramo dan po dan, kako ide čišćenje kanala (svaki dan trećina širine),
   – neodgovarajući antibiotici, doza ili vrsta; ako pacijent dođe do toga da počne da otiče, nema maženja, posebno na ovoj vrućini. Daje se Hemomycin ili kombinacije sa metronidazolom, a ako je Dovicin (nije loš izbor), onda se ide na 200 mg,
   – pogrešan izbor pacijenta :). Ako pacijent slučajno ima neko sistemsko oboljenje koje značajno iscrpljuje odbrambene i reparatorne moći organizma, možemo na glavu da se postavimo… :(

   Ukupno gledano, menjajte stomatologa po ovom pitanju :(. Ako je ikako moguće, gledajte spec. endodoncije (po starom – bolesti zuba i usta).
   Ovakve šestice nije nemoguće izlečiti, ali ne može usput, uz vađenje oba umnjaka i da se pacijent gleda jednom nedeljno ili slično :(.

   Pišite kako ste :).

 9. Поштоваље..
  Имам 15 година, и јако кваран и бушан зуб већ 2 године ја мислим.. Није он једини, али су ми предњи зуби лепи па нисам толико ни обфаћала пажњу на њега, док ме пре пет дана није заболео. Бол је био невероватан, неописив. Ако нисам минимум 500 пута испрала тај зуб.. Отац ми каже да тако само погоршавам, али само ме тако прође једно 5 минута па опет заболи. Пробала сам све оне “трикове” са ракијом, са соли, чајевима, луком, ма све могуће и ништа ми није помогло. Први дан сам попила 2 кафетина и 2 бругена и ништа. Схватила сам да све што може да вам помогне је да седнете не радите ништа, и издржите 15 минута и бол вам постепено пролази. Не знам да ли је то јер сам пре тога пила ове лекове, али тај цео дан нису деливали. Данас ме је зуб заболео јако, боли ме кад га год додирнем. Попила сам аналгин, села пар минута и бол се смањивао. И даље ме боли на додир, али трудим се да га не додирујем. Зубар код кога имам сутра заказано посаветовао ме је да попијем пентраксил како би се упала смањила, и неки лек против болова, ја сам изабрала аналгин. Дакле, колики год ја страх да имам од зубара, ни у сну не бих више дозволила да имам покварени зуб, само да извадим или поправим овај и све остале ћу у року да поправим. Боље да претрпим бол од пар минута него да штетим свом здрављу и не спавам ноћима. Само сам хтела да питај је л’ инекција коју нам зубар да спречава тотално бол када вадимо или поправљамо зуб? Верујем да нећете стичи да ми одговорите до сутра, али што да не напишем своје искуство и питање, хахах. Позздрав

  1. Zdravo :)
   Drago mi je što si rešila da središ zubiće. Anestezija koju dajemo omogućuje potpunu bezbolnost, nadam se da si već iskusila to :)
   Veliki pozdrav I samo napred!

 10. Postovana dr Slavice,
  Citam kakvih sve problema ljudi imaju, sto zbog same bolesti zuba, sto zbog loseg izbora lekara (a ovo drugo im, na svu muku, dodje kao noz u ranu)
  Zato me iskreno zanima, da li Vi imate svoju ordinaciju i gde bih Vas mogla naci, jer sudeci po Vasim odgovorima, ostavljate veoma pozitivan utisak osobe koja je dobar lekar, koja ima dovoljno znanja i iskustva, ali i osobe koja je strpljiva i odgovorna u svom poslu. Sve ovo zapravo kod nas potencijalnih pacijenata “uliva“ neku vrstu poverenja, a taj osecaj poverenja je ono sto nas opusta u toj „STRASNOJ STLICI ZA MUCENJE“ :-D
  Pa, eto, bas iz tog razloga sam Vas na pocetku i pitala gde Vam je ordinacija

  1. Poštovana Snežana,
   puno Vam hvala na lepim rečima :). Drago mi je ako uspem da rešim neku dilemu ili bar ulijem samopouzdanje. Ja sam u ovoj ordinaciji čiji je ovo sajt, medjutim trenutno je ordinacija na godišnjem odmoru do početka septembra, a ja ću na porodiljsko bolovanje posle odmora. Za neka pitanja me svakako možete naći ovako na netu a biće prilike da se upoznamo.
   Veliki pozdrav I čuvajte zubiće :)

 11. imam problem sa zubom kutnjak boli sacuvaj boze ostali su 2 parceta mala unutra puko je skoro je poceo da boli imate li neki savet unapred zahvalan darko stevanovic

  1. Poštovani Darko,
   Jedini način da prestane da boli je da se izvadi. Ako je tako kako kažete nema mu spasa, I bolje da to što pre rešite da Vas ne bi mučio dalje.
   Pozdrav

 12. Zdravo.. Mene tako nepodnosljivo bolí ovaj zadnji zub na kraju sto raste? Sta da popijem protiv bola?

  1. Poštovana,
   možete pokušati sa nekim analgeticima koje inače pijete kad imate bolove. Ako niste ni na šta alergični možete uzeti brufen, analgin, nimulid, kafetin… Bilo šta, Ali svakako idite do Vašeg stomatologa da proveri da li Vas boli baš umnjak zato što niče ili je nešto drugo u pitanju.
   Pozdrav

 13. Dobar dan. Pre svega u pitanju je zub br 47 (videla na uputu za snimanje) :) boleo je duze vreme i zubar je pre svega izvadio zivac a zatim stavio lek. Za par dana sam opet otisla i kako je ostavila otvoren da bi za dva dana stavila opet lek, uzasno je boleo i istog dana sam se vratila kod nje i zatvorila mi je zub lekom. Juce se sve to izdesavalo. Pijem Clindamycin vec 6 dana, 2×1. Uz to uzimam analgin za bolove. Zub jako boli na dodir. Kaze da je u pitanju infekcija. I receno mi je da joj se javljam ali da treba sacekati dok ne prestane bol na dodir tj udar zuba. Zanima me Vase misljenje i koliko dugo traje bol u lecenju takvog zuba? Da li vredi trpeti bol ili ipak izvaditi zub? Puno Vam hvala na odgovoru. Pozdrav! :)

  1. Dobar dan :)
   Trebalo bi da ubrzo nakon aplikovanja lekova u zub I uzimanja antibiotika bol polako prestane. Sve što ste mi ispričali zvuči korektno I treba da istrajete, svaki zub je važan :)
   Ali obavezno obavestite stomatologa o bolovima ako se ne smanjuju.
   Pozdrav I nadam se da je zub I dalje na svom mestu :)

 14. Za 14-godišnjeg Miloša: molila bih da ponoviš pitanje, formulisano u razumljivu rečenicu, na koje je moguće jasno i konkretno odgovoriti – bez da je odgovor retoričke prirode. Hvala i pozdrav.

 15. hteo sam da pitam da li je normalo da imam krv kada pljujem, bio sam kod zubara i izvadio mi je zivac i stavio lek ceo dan kad pljunem mi je pola pljuvacka pola krv

  1. Dobar dan,
   verujte da ovo čujem prvi put za više od 27 godina staža. Ne bi smelo nikakvog krvavljenja da bude – a šta se zapravo desilo, možete znati jedino ponovnom posetom vašem stomatologu.
   Svako dobro želim.

   1. Poštovana, kutnjak me je jako boleo i pre 5 dana zubarka mi je stavila lek i rekla da joj se javim za 20 dana.međutim ja i dalje osecam bol u tom zubu,ne toliko jaku ali na dodir mi ne prija.sta vi mislite?

    1. Dobro jutro želim,
     kako piše u tekstu, problemi su sledeći: koja je početna dijagnoza (u kojoj fazi upale je stavljen lek), šta je tačno stavljeno, na koje mesto na zubu itd.
     Drugim rečima – nije neobično da vas boli tako kako vas boli, ali je 5 dana malko duže nego što bi bilo za očekivati, možda da ipak pitate vašeg doktora šta se zbiva.

     Svako dobro.

     1. Hvala na odgovoru. Ja se baš ne razumem koje vrste leka stavljaju stomatolozi,ali bila sam i zubarka mi je Promenila lek i sad je ok vise ne boli u toku je proces lecenja zuba . Mozda je zivac bio u pitanju ne znam

 16. Dobar Dan, imam jedno pitanje, zubar mi je stavio Lek pa posle plombu pre 2 meseca u gornju levu sedmicu, koja me od tada nije bolela, I sinoc je poceo zub jako da me boli Ja inace ne pijem tablete protiv bolova Ali Sam popila jedan kafetin bol Nije prestao. Pozvala Sam mog stomatologa koji Danas I sutra ne radi,Ali mi je rekao da my se javim za dva Dana I da su mozda desni. Ali mene Bas puno boli I vrat I glava od tog zuba kao I Sam zub.. Bol Nije prestala ni pored popijene tablete.

  1. Poštovanje,
   ako je ikako moguće nađite stomatologa koji radi; lako je moguće da se čekanjem stvar dodatno komplikuje.
   Srećno i svako dobro želim.

 17. Imam problem Sa zubima,pre dva meseca pocela je da me boli dvojka bol je bila nepodnosljiva,otisso Sam zubaru on je ocistio I stavio lek na moj Sa lose reagovao bol nakon tog leka bila je Jos gora nego pre leka,nakon dva Dana otisso Sam I izvadio mi je taj lek I stavio drugi,rekao mi je da dodjem za 7 Dana I tamo Sam I uradio bol se umorila I sve je delovalo odlicno,otisso Sam on je stavio neki gips I rekao da je zub izlecen I da cemo za sve nedelje staviti plombu,e sad posle 7 8 Dana opet pocinje da boli I taj zub I Jo dva pored njega,ponekad tako jako boli da mi se cini da me cela vilica boli,a lekarje na godisnjem,Sta da radim?

  1. Dobar dan želim,
   promenite stomatologa, tražite ako je ikako moguće specijalistu endodonta, i velika je šansa da će sve na kraju biti kako treba.
   Revizija lečenja nije uvek lak posao, ali na dvojci obično nije problem.
   Srećno i svako dobro.

 18. Gornja cetvorka mi jpo misljenju zubara bila za vadjenje i kada je trebao ddodje taj dan zubarka odna godisnji. Mene posle par dana otekne pola lica. Odem kod drugog zubara koji nista nece da uradi vec mi rekao kada prodje otok dse javim. Na svoju ruku sa uzrla doksicilin sutra cu kid drugog stomatologa. Ne znam sta da radim vise. Inace i lekar opste prakse je na odmoru.

  1. Dobar dan želim,
   oprostite, nisam razumela šta je konkretno pitanje.
   Na antibiotike će otok koji se spolja vidi tek početi da se smanjuje za 2-3-4 dana; nije loše tražiti baš hirurga, ako je otok poveliki i brzo nastao.

   Srećno od srca.

 19. U devetom sam mesecu trudnoce,odlomila mi se gornja sestica koja je plombirana pre par godina,sad me taj zub boli a zubarka je na godisnjem.sta da radim,sta smem da pijem protiv bolova?hvala unapred

  1. Poštovanje,
   možete da popijete sve što i vrlo malo dete – paracetamol, recimo.
   No, odlično bi bilo da što pre potražite drugog doktora, jer se zub neće sam smiriti, a ako oteknete onda će tek biti nevolja. Ništa strašno niti za nas nerešivo, ali je problem.
   U trudnoći, pa i visokorizičnoj, može mnogo toga da se uradi da se pomogne pacijentu, ali čekanja ne bi trebalo da bude.

   Srdačan pozdrav i svako dobro vama i mačetu <3.

 20. Poštovana,
  Sinoć imao sam hirušku interveciju vađenja donje osmice. Nakon vađenja, stomatolog mi je prepisao Clindamycin 600mg, koji sam odmah popio nakon operacije, i dobio sam ampulu Dexasona, u vidu injekcije. Po dolasu kući, na preporuku lekara, popio sam Neurofen forte i držao hladne obloge. Danas sam se probuio sa minimalnim otokom i bez bolova. U 9h popio sam 8 tableta Dexasona (opet na preporuku lekara) i popodne otišao na dogovorenu kontrolu. Stomatolog je rekao da je.operacija sjajno prošla, da nema otoka i konstatovali smo da nemam bolove. Ipak, požalio sam.se naa mali, bol pri gutanju, na šta je stomatolog odgovorio da je to zbog anestezije i na već pomenuti antibiotik dodao Orvagil 400mg. Ja se veoma retko razboljevam i ne pijem često lekove. Moje pitanje za Vas glasi: Da li ima potrebe da pijem dva antibiotika u isto vreme, ako je sve u redu, i osećam mali bol pri gutanju?

  1. Dobro veče želim,
   imam utisak da ste vođeni kako treba, i da nije nimalo preterana terapija, sveukupno gledano, i to iz dva razloga:
   – antibiotici koje pijete su raznorodni; metronidazol je jedini antibiotik koji deluje na anaerobe, a to je izuzetno bitno u vašoj situaciji; eventualno bih vam dodala neki probiotik;
   – komplikacije koje mogu da proisteknu iz nedovoljne/neadekvatne terapije posle intervencije opisanog tipa mogu biti doslovno strašne, da vam ne opisujem dalje, da vas ne prestravljujem :).

   Ukratko, molim vas, pijte sve što vam je kolega dao, i popijte lekove do kraja, kako treba – i svako dobro i brzo ozdravljenje :).

   Prijatno veče.

 21. Ja nisam cuvao zube imam 32 god pa sam ovih dana morao dosta zuba da izvadim tako da mi ostaje samo 19 zuba nazalost imao sam dosta zuba slomljenih do desni i godinama bolovi sto zbog zvakanja hrane sto zbog pokvarenih zuba pio sam i brufene i svasta nesto za belove ali najbolje sto mi pomoglo to je nimulid 1 lek dnevno i bolovi me prestaju za manje od 10 minuta kao rukom odneseni to bih ja preporucio ali opet skoro sam pricao sa doktorkom opste prakse i ona mi je rekla da lekovi razlicito deluju na razlicite ljude nekom pomogne brufen nekom nimulid nekom nesto trece probajte i sami pa vidite sta vam najbolje pomaze meni nimulid pomogne 100% tako da budem ceo dan bez bolova . Eto toliko od mene i ako su vam zubi kvarni popravljajte i vadite sto pre batalite drogiranje raznim lekovima svaki od njih postepeno unistava vase zdravlje . Pozdrav i svako doobro

 22. Postovani, imam problem sa oteklim zubom. Trenutno sam u inostranstvu na poslu tako da nisam u mogucnosti da nadjem adekvatal lek protiv upale a kod sebe imam samo ciprocinal. Interesuje me da li se ovaj lek moze koristiti protiv upale i za skidanje otoka. Unapred zahvalan.

  1. Poštovanje,
   verujem da je u pitanju ciprofloksacin, baš nije nešto za naše infekcije. Idealan bi bio azitromicin (kod nas Hemomicin, Sumamed itd. 1×500 mg dnevno), ali ako nemate šta drugo, to je što je :(.

   Ako možda postoji ikakva šansa da stomatolog otvori zub, to bi bilo idealno – ako ne, onda ciprofloksacin.

   Srećno.

 23. Postovana,
  za 7 dana trebam na operaciju zucnog mjehura. Ali bas sad kad ne treba zabolio me lijevi gornji umnjak, koji je vec odavno kvaran, ali po savjetu zubarke nije vadjen dok ne pocne da boli (obzirom da imam puni red zuba i rastao je u nepravilnom polozaju nisam htjela da ga popravljam).
  Bol nije jak ali je konstantan i reaguje na dodir. Da li mogu ocekivati da ce se smiriti i da rjesavam nalaze i operaciju ili je bolje rijesiti zub i odgoditi operaciju zuci..
  Molim za savjet sto prije..
  Pozdrav

  1. Poštovanje,
   oprostite što ovoliko kasnim – ne vidim nijedan razlog da ne biste odmah izvadili zub, ali odmah.
   Uopšteno, zub koji je za vađenje je ZA VAĐENJE, i nema šta da se čeka “dok ne zaboli”, jer se time samo nadalje komplikuje stvar.

   Stomatologija je napredovala (i to pre više decenija!) do tog stadijuma da mogu hirurški da se vade zubi trudnicama, pacijentima pod zračnom i vrlo ozbiljnom terapijom, a ne vama.

   Obratite se ozbiljnom hirurgu i ne brinite, rešite se toga što pre.

   Srećno.

 24. Pozdrav postovana doktorice.
  Imam 25 godina, pre godinu dana lecio sam zub u Srbiji, zatim ga blombirao, posle par meseci blomba je ispala ali ja sam radio u inostranstvu, tako da nisam posetio stomatologa, pre nekoliko dana zub se poceo raspadati, a onda je doslo do neverovatnih bolova, koje ni 3 brufena nije moglo umiriti.
  Posetio sam stomatologa u sloveniji, nista nije radio, rekao je da imam gangrenu koja je zahvatila 3 zuba.
  Uput za hirursko vadjenje koje se ceka 3 meseca.
  3 meseca uz ovakve bolove je ludnica.
  Da li postoji nacin da se bol umiri ikako?

  1. Poštovanje,
   na žalost, nema načina da sami sebe pomognete :(.
   Stomatološki korektno rešenje bi bilo da se zubi otvore, očiste, ostave prazni kanali, da može da se drenira sve što ima i može biti.
   Možda da to pokušate da tražite od nekog stomatologa da to učini, ne vidim drugo rešenje.

   Srećno.

 25. Pozdrav… Vec vise od dve nedelje me zub boli i osetljiv je na dodir. Bila sam kod zubarke, sve nesto usporeno. Na tom zubu je bila plomba i ispala i zub je poceo da boli. Odem prvi put kod zubarke i stavi mi lek, drugi put opet lek… Ali bolovi ne prestaju, zavrsim u hitnoj, ispod leka gnoj. Dreniraju mi to, i dalje boli. Snimila sam zub, zubarka kaze da je sve u redu i da su svi kanali prohodni. Danas mi je samo isprala i rekla da idem za dva dana da me ” sredi da preteram praznike”. Broj 46 je u pitanju. Sta vi mislite o tome? :)

  1. Dobar dan želim,
   teško je reći šta se sve tu moglo dešavati.
   Lečenja višekorenih zuba su zahtevna, imaju “uspone i padove”, nije neobično da se i ovako šta događa.
   Uobičajeni propusti su – da se ne nađe jedan od kanala (po knjizi, donja šestica ima dva korena, eventualno tri, ja četiri našla bezbroj puta :), ili – da se ne pređe preko vrha korena, te se samim tim zub ne drenira kako treba.

   “Sumnjiv” zub ostaviti otvorenim u vreme kad doktor nije dostupan je isto uobičajena, “safe side” praksa.
   Ako ste u ma kakvoj dilemi, preporučujem da tražite spec. endodonta, tu nema greške :).

   Svako dobro.

 26. Postovanje. Vec par dana imam problem sa gornjom sesticom. Zub me boli i bol prelazi na obraz, na vilicu i na uvo. Zubar je dva puta stavljao lek i bilo je jako malo karjesa-tek tackica
  ON KAZE DA JE ZUB ZDAV i da nije za vadjenje. Kad mi je lupao kasikom po zubu nisam osetila nikakvu bol ali me boli nekako iznutra. Napravila sam i snimak i na snimku se vidi da dovar deo korena ulazi u sinus. Zubar kaze da je bol od sinusa, ali ja ne mam nikakve tegobe vezane za sinus. Molim za misljenje

  1. Dobro veče želim,
   ovde neko nešto ozbiljno greši :).

   Ako se sumnja na sinus – pregled ide i u tom pravcu (pritisak na Valejeve tačke tačke itd.).
   Ako se sumnja na zub – onda postoje i lečenja, nije jedina opcija plomba – ili vađenje zuba.

   Predlažem da vas pregleda još neki stomatolog, pa ako treba i ORL specijalista.

   Svako dobro.

 27. Da li je moguce da je upaljen maksilarni sinus a da ja nemam nikakve tegobe sa sekretom iz nosa? Samo bol jagodicne kosti, vilice i tog zuba? U ponedeljak svakako idem kod dr jer vise ne mogi da zivim od bola. Da napomenem da trenutno iz drugih razloga pijem antibiotik a bol i dalje ne prolazi. Hvala na odgovoru

  1. Ne znam kako bih vam rekla… Razlikovati bol zuba od bola upale sinusa obično nije poseban problem za nas, zato rekoh da je neko nešto prevideo :(.
   Upala sinusa osim sekrecije iz nosa pravi ceo spisak drugih problema, koje zub ne pravi; ja nemam ni prostora ni vremena da vam ređam simptome i znake jednog, pa drugog, pa diferencijalnu dijagnostiku – ali sve to je izgleda propušteno u vašem slučaju.
   Zato i rekoh – drugi doktor. I drugi, i treći i peti ako treba.

   Srećno i ako stignete javite se šta je bilo :).

 28. Prosle nedelje u toku jela sam polomila jednu trećinu donje petice, otisla kod zubara istog dana, ocistila je zubarka zub stavila lek i zatvorila cementom, i rekla da to stoji 4 nedelje pa sledi nadgradnja, danas je nedelju dana proslo zub na dodir, pritisak i disanje boli. Punjenje iz zuba je ispalo. Jos uvek nisam otekla, da li da preventivno uzmem antibiotik dok ne stignem do zuba u ponedeljak

  1. Dobro veče želim,
   kako mislite – preventivno da pijete antibiotike? S kojom indikacijom, kojom dijagnozom?
   Ne bih vam preporučila da to radite.

   Srdačan pozdrav.

 29. Pozdrav.

  Prije 2 dana zub mi je poceo malo pulsirati bez ikakvog bola.U petak me zub počeo boliti,pomaže jedino tableta i drži otprilike 1 sat.
  Zubaru ne mogu do ponedeljka.

  Možete li mi reći šta bi mogao biti uzrok bola i kakvo je liječenje?

  1. Poštovanje,
   na žalost, ne mogu vam odgovoriti ni na jedno ni na drugo s nekom sigurnošću.
   Uzrok ovakvog bola može biti sve što vam na pamet može pasti: od karijesa, neodgovarajuće plombe, parodontalnog džepa do traume.
   Lečenje, samim tim, može biti vrlo različito.

   Jedno je sigurno: bez posete vašem stomatologu proći neće :(.
   Srdačan pozdrav.

 30. Poštovani:
  Imao sam polomljen zub koji me nije boleo.Zubar mi je izvadio zivac,stavio lek,i posle 2 nedelje ga plombirao.Posle 2 nedelje jer me je boleo posle vadjenja zivaca istog i morali smo da sacekamo 2. nedelju. Plombirao mi isti i evo vec 3 dan me boli uzasno.Pijem Spedifen na svakih 2 sata.Drzi malo i opet.Kako je moguce da opet boli.Bol se prenosi i na druge zube.Mozda su desni? ili sta veec?

  1. Nedakvatno lečen zub… Pokušajte s drugim stomatologom, ako je ikako moguće – tražite spec. endodonta.

   Srećno.

 31. Prije dvije godine sam stavila plombe u dvije sestice donju i gornju, obe lijevo. Jedna je bila godinu dana otvorena, nije lijecena, samo je plomba stavljena tako i druga.
  Ortopan snimak napravljen mjesec dana nakon plombiranja je pokazao da postoji proces ispod plombe gornje sestice. Medjutim, kako je tek plomba bila stavljena ostavila sam je. Promijenila zubara. Donja sestica je drugacija prica. U tom procesu mijenjanja zubara i potrage za novim, ostala je otvorena oko godinu dana, nije me boljela redovno sam prala zube i drugi zubar je odmah plombirao. Medjutim, ja sam stalno osjecala kad zvacem hranu da mi se nesto kao dize ispod plombe, rekoh proci ce, kad sam kasljala takodje sam osjecala nesto da se kao pomijera u tom zubu.
  Poslije dvije godine od tad neizdrzivo me boli ta donja sestica i bol se siri i nisam sigurna da li je ona boli me cijela lijeva strana vilice i donja lijeva strana i gornja lijeva strana (gdje postoji ta sestica sa procesom vidjenjm na ortopanu)
  Boli me na ivici brade nekih 1 cm ispod donje lijeve sestice kad pritisnem jace. Kad jezikom prodjem pored zuba oko te donje sestice osjetim pulsiranje. Popila sam nimulid prasak i nije me proslo nimalo. Imam jos jednu kesicu ne znam kad smijem popiti i da li uopste da je pijem ako mi nije jedna kesica pomogla, imam jos i diklofenak u kuci i kafetin i paracetamol, proslo je 3 sata od uzimanja nimulida ne znam kad smijem popiti nesto drugo i sta od ovog sto imam. Duga je noc. A leci ne mogu jer me jos vise boli. Jos jedan podatak da imam devijaciju nosa i povezano s tim blago zasjenjen lijevvi maksilarni sinus, boli me cak i oko pomalo (imam astigmatizam i nosim naocale)
  Ispirala sam rakijom tokom dana ali sam prestala jer sam popila nimulid.
  Ispiram vodom svakih 5 minuta i prestane me tako na 30 sekundi i tako. Hladnom vodom.
  Izvinjavam se na konfuznom postu.
  Ici cu kod novog zubara, ne znam sta da ocekujem.

  1. Poštovana gospođice,
   oprostite što kasnim s odgovorom, pokušaću da pojednostavim.

   Zub koji stoji otvoren, s otvorenim kanalima, a posebno ako dugo stoji otvoren (godinu dana?!) iziskuje temeljno i dugo lečenje dok se ne dođe do plombiranja zuba.
   Ako smo i tada u ma kakvoj dilemi, onda privremeno zatvaramo zub i čekamo.
   Ako je ikako moguće, tražite specijalistu endodonta. Oni se samo time bave (lečenja višekorenih zuba su zahtevna priča, to malo ko voli da radi, pošteno rečeno), i dalje ne brinite.
   Svako dobro vam želim.

 32. Poštovana,

  Donja sedmica levo mi se slomila a kako moj zubar nije bio u Beogradu otisao sam kod druge zubarke koja ga je otvorila, rekla da ga je zahvatio karijes. Ocistila je sve i plombirala ga je, medjutim zub je bio osetljiv i boleo me je na zagrizaj. Na kraju sam otisao kod mog zubara koji ga je otvorio i stavio lek ali od tad krecu bolovi u vilici i vilicnom zglobu kao i iznad slepoocnice. Juce mi je izvadio lek i plombirao mi je zub. Od tada bolovi su jos jaci i zub jako reaguje na hladno i na zagrizaj i generalno bol je jak okovilicnog zgloba i ispod vilice. Da li je problem u zivcu i da li ga treba izvaditi? Pozdrav

  1. Poštovanje,
   biću kratka:
   – zub koji boli ne plombira se,
   – tražite drugog (trećeg) stomatologa, ako je ikako moguće – specijalistu endodonta.
   Na žalost, neko je očigledno prevideo što-šta na vašem zubu, a posledice su u takvim situacijama potom kukulativne…
   Srećno.

 33. Poštovanje,juče sam vadila zub( gore poslednji) i sve je proteklo dobro, ali danas su mi desni oko tog zuba ka obrazu otekle.Koji lek mogu koristiti da otok splasne.

  1. Poštovanje,
   to meni deluje kao normalna situacija – da je nešto STVARNO ozbiljno, već biste imali poprilične probleme; ne mislim da vam treba ikakva terapija.
   Mala preporuka: ne gledajte ranu. Znatiželjni pacijenti razgledaju, zatežu obraz i – time otežavaju normalno zarastanje.
   Srdačan pozdrav.

 34. Postovani, imam problem sa jednim zubom pa me zanima vase misljenje :) Naime radi se o gornjoj sestici koja je plombirana 2011, bez lecenja kanala ili vaadjenja zivca samo je stavljena plomba. E sad za taj zub mi je doktorka rekla kada je videla snimak da je za vadjenje kada me zaboli jer je to samo “zakrpljeno i tako ostavljeno.. Nakon toga cuo sam misljenje drugog stomatologa koji mi je rekao da ne vidi tu nikakav problem i da je taj zub na snimku sasvim normalan i da se moze izleciti bez problema. Kako god mene je taj zub boleo leto 2017 po malo, ali sma pio neki antibiotik sve je prestalo. za 4..5 dana Isti probelam juna 2018 par dana i prestao je bol potpuno. Sad nakon godinu dana, meni se opet javlja blag bol, vise je to neki osecaj kao natecenosti ili pritiska u zubu, mada otoka nema. Medjutim, ja imam neki put van zemlje na dva dana prekosutra i ne bih imao vremena da taj zub vadim ili lecim jer mislim da bi samo napravio veci problem , tako da sam resio da sacekam do PONEDEljka. Zanima me, sta bih po vasem misljenju mogao da pijem od lekova ukoliko u narednih 4 dana se pogorsa stanje, je r ne znam sta da od ovog zuba ocekujem uopste.,. ?? Hvala unapred

  1. Dobro jutro želim,
   na žalost, ne mogu mnogo da vam pomognem – ne znam i ne mogu da procenim da li je zub “živ” ili nije.

   Opcije su vam sledeće:

   1. Ozbiljan spec. endodont ili iskusan stomatolog koji se time bavi mogu do ponedeljka da izleče taj zub, ili da ga dovedu u stanje da možete mirno da putujete (imali smo milion takvih pacijenata, obično nije neki problem).

   2. Ako je zub “živ”, pa vas STVARNO zaboli, slabo šta će da vas spase :(. Nimulid 2×1, Brufen max. dnevna doza 1200 mg, to je otprilike to. Novalgetol ampule mi “ne volimo”, jer obično pacijenti preteraju, pa ima loše opšte delovanje.

   3. Ako zub nije živ, i krene da boli, sledeće što će da se desi je da oteknete; tu pomaže samo otvoriti zub (što verovatno nećete biti u prilici), i ozbiljan antibiotik tipa Sumamed 500 mg 1×1.

   4. Vađenje zuba ne vidim kakve probleme bi moglo da napravi, osim ako treba skidati konce za nedelju dana. 1001 put mi je uspelo da glatko izvadim zub pacijentu dan pred put, pokrijem ga lekovima i lokalno i sistemski i nikad nikakvih problema – a nisam hirug. Ukratko, ne vidim baš što biste se toga plašili – osim ako nije neka specifična situacija, da je koren u sinusu i slično – onda opet dolazimo na opciju 1.

   Problem kod opcije 2. je što živ zub koji boli polako prelazi u gangrenu; u prevodu – kad prestane da boli, možete (opet) da oteknete.

   U svakom slučaju: za ovih 30 g staža sam se verujte nagledala pacijenata kao što ste vi; verujte mi na reč da ćete veću nevolju sebi napraviti putujući sa “sumnjivim” zubom, nego da odmah nešto preduzmete – ali kod ozbiljnog, odgovornog stomatologa.

   Dakle, odgovor na vaše pitanje bi bio: učinite nešto.
   Ako se odlučite za ništa – ponesite: Nimulid 10 mg, Brufen 400 (ili 600) mg, Sumamed – dve kutije po 500 mg.

   Žao mi je što vam ne mogu više pomoći; srećno :).

 35. Poštovani, molim za vaše mišljenje da li je bezbedno vaditi hirurški umnjak s obzirom na epidemiju korone? Zub me ne boli, nemam nikakav proces, otkrila sam slučajno, na ortopan snimku. Imam zakazano za ponedeljak, ali me brine da li ima opasnosti od korone?

  1. Poštovanje,
   bojim se da vas nisam dobro razumela.
   Postoji ceo niz mera, protokol koji se prati od ulaska pacijenta pa nadalje.

   Dakle, rizik je nemerljivo manji nego u prosečnoj prodavnici, recimo, o frizeru da ne govorim.
   Svako dobro želim.

 36. Poštovanje draga doktorice,
  Pročitala sam većinu Vaših odgovora i svaka Vam čast na strpljenju i dobroti.
  Pišem Vam iz Zagreba i imam jedno pitanje.
  Prije oko 5 godina radila sam most keramički,4 komada od jedinice do četvorke s gornje lijeve strane i tri komada tj od jedinice do trojke sa gornje desne strane.Ovi zubi s desne strane super su sjeli i dan danas nemam s njima nikakvih problema dok sam s ovih 4 komada na lijevoj strani od početka imala problem.Osjećala sam i da mi zadnji četvrti malo gura moju peticu no stomatolog je rekao da je to sve u redu tj da mi se čini.Nakon oko godine dana me je počela boljeti jedinica na zagriz i na toplo hladno,zrak pogotovo,kontaktirala sam stomatologa te je rekao da nema šanse da je sve u redu da je to rijetka bolest koju uzrokuju živci.Bol je trajala 2 tj i prošla.To se dogodilo i godinu poslije pa nisam reagirala jer eto mislila sam ista stvar,živci,Prije oko 10 dana ponavlja se isto a ja opet mislim proći će,sa drugim zubima mi je sve u redu,nigdje nateknuća,vjerojatno živci,Trpila sam bol s tim da nisam točno znala jel me bole moji zubi tj od petice do kraja čeljusti,da li me boli samo čeljust ili doljnji zubi i pripisivala sam to promijenama vremena i naravno živcima.Ovaj vikend ujutro se probudim i natečena sam ,lijevo oko mi se zatvorilo a o boli da ne pričam.Isto tako primjetila sam da mi se obje jedinice razdvojile te da kad dopipnem lijevu da se kao malo miče.Stomatolog mi je na bolovanju,nazvala sam je i uvjerava me da moram piti klavocin i da krunice i mostovi keramički ne traju više od 5 godina iako sam ja pročitala da to što je ona meni radila bi trebalo trajati od 10 do 15 godina.Do sada sam popila 7 komada antibiotika i bol je jos uvijek tu,seli se s jedne strane celjusti pa do nosa,boli na zagriz,bol je jača pa se smanji,iskreno ja više ne znam koji me zub boli.
  Mislite li da je granulom i da ću morati skidati cijeli most nakon ture antibiotika ili da je možda nešto drugo?
  Žao mi je što ću nakon 5 godina morati skidati mostić i opet plaćati novi što je vrlo,vrlo skupo.
  Da li je stvarno stvar problem u tome da krunice i mostovi traju kratko pa je sad već došlo do toga svega ili je moj stomatolog u krivu?
  Mnogo Vam mnogo hvala i dalje ostanite tako susretljivi i dobri,dobro se dobrim vraća.
  Lijepo Vas pozdravljam,Anita

  1. Poštovana gospođice,
   hvala na lepim rečima.

   Na žalost, nemam šta optimistično da Vam kažem :(.
   Načelno – most traje koliko i zubi nosači; dakle, kao korektan rad, itekako traje i više od 20 godina.

   Na žalost, na Vama je neko pogrešno procenio stanje zuba nosača; u trenutnoj situaciji imate samo dva rešenja.

   Jedno je da se (s unutrašnje strane) probuši rupica na mostu i zub leči tako; jedinica može uspešno da se izleči – ali, to rešenje je privremeno, jer je destruirana kruna i most (ipak) oštećen.
   To jeste “partizanska” stomatologija, iako sam to radila nebrojeno puta – ali, može pacijentu da da malo na vremenu.
   Pod “malo” podrazumevam i par godina i više.

   Druga opcija je – sve iseći i skinuti, izlečiti sve što treba i raditi rad nanovo.

   Žao mi je što ste u takvoj situaciji i što ne mogu da Vas ohrabrim :(

   Srdačan pozdrav iz sunčanog Novog Sada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.