Zubi mogu biti osetljivi na različite podražaje jer se kvare (čudo, jel’ :), ali u ovom tekstu ćemo govoriti samo o zdravim zubima koji su osetljivi ta hladno i/ili toplo.

U načelu, obično se radi o tome da su se desni povukle, i/ili da postoje tzv. erozije – mala, ili malo veća oštećenja uz desni. Ovde je “živac” veoma blizu površine zuba, tako da bol može biti oštar – čak i ako se oštećenje jedva vidi.

Klinaste erozije izgledaju ovako – kao na prednjim zubima na ovom pacijentu, uz desni:
zubi osetljivi na hladno
Ako su jako izražene, klinaste erozije se plombiraju, zalivaju posebnim materijalima i slično, ali ako su jedva vidljive, ili ako je zub potpuno neoštećen – koja su rešenja?

Za redovnu i pravilnu higijenu znate :).

Izbegavajte kiselu ili hranu koja posledično stvara kiselu sredinu (koka-kolu, gazirana slatka pića, bombone, recimo). Ima pacijenata kojima smetaju breskve, paradajz i slično…

Koristite paste za zube koje smanjuju osetljivost zuba.

Pre par hiljada godina, kad smo bili studenti, radila se impregnacija osetljivih površina zuba; danas se koriste paste za zube koje smanjuju osetljivost zuba (paste za zube sa terapijskim delovanjem), a ima ih bezbroj.

Mi smo na nama probali Sensodyne F (obratite pažnju – BAŠ “F”, jer ih ima mnogo), a kako vidim – sada postoji i Sensodyne Rapid Relief – koristi se tako što se nanese na prst pa se protrljaju osetljiva mesta.

Nije reklama za Sensodyne, niti smo plaćeni za tako šta, samo lično iskustvo :).

Na nama je osetljivost prestala za oko 7-10 dana korišćenja ove paste (Sensodyne F), ali nije dobro da se koristi “zauvek”; može da maskira male kvarove, tako da uz ovo treba redovno ići na preglede.

 
Ilustracija: img.tfd.com
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.