protetika, stomatologija

Zub kao nosač mosta

Pacijenti obično postavljaju pitanje vrednosti zuba nosača imajući na umu – da li taj konkretan nosač može da “izdrži” one koji nedostaju.
Mi uvek smatramo vitalne zube vrednijim nosačima mostova, mada to ne mora biti pravilo.

Korektno izlečen zub, koji je pravilno nadograđen, u odgovarajućem planu terapije može da stoji godinama, pa i decenijama.

Mnogo zavisi i od površine korena zuba nosača: za nas su daleko solidniji nosači gornji očnjaci i šestice, nego npr. gornja dvojka i četvorka.

Izuzetno je bitan sam plan terapije u celini: veoma je jednostavno pravilo da u situaciji koja je za protezu – most ne može da stoji, i obrnuto.

zub nosač mosta

Ako pacijent ima premalo zuba za most, pa se “na silu” ipak napravi – na ppreostalim, oni će trpeti preveliko i neadekvatno opterećenje, i njihovo propadanje će biti vrlo izvesno.

Drugim rečima, konkretan odgovor na konkretno pitanje:
Ako u obe vilice imate petice kao krajnje nosače, pa se sa obe strane u mostu dodaju još po dva viseća zuba, itekako je verovatno da će vas boleti zubi nosači.

Jedino pravo rešenje je dobro planiranje protetskog rada.

Ovde se procenjuje sve: i fizička građa i godine pacijenta, i tip žvakanja, i način ishrane, i ceo spisak stvari, i tek onda se procenjuje koja vrsta rada se zapravo radi.

Samim tim, nema “ugađanja” pacijentu :).
U stomatologiji, kao prilično egzaktnoj nauci, kompromisi ne uspevaju…

Ilustracija: dentalimplant-abroad.co.uk

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.