Zašto se (ne) drži gornja totalna proteza

Da li će gornja totalna proteza da se “drži” ili ne – zavisi od mnogo faktora, ovde ću pokušati da nabrojim i opišem samo najbitnije, one koji se najčešće viđaju u praksi.

Preciznije rečeno, mi govorimo o retenciji i stabilizaciji gornje proteze – jedno se odnosi na to “čime se drži”, a drugo doslovno na to koliko je stabilna – odnosno, šta može da je “izmesti”, obori.

Iako se radi rutinski, totalna proteza može biti vrlo zahtevan rad i za stomatologa i za tehničara.
Postoji nekoliko “proba”, i u svakoj fazi može doći do greške koja može da “obara” protezu.

Gornju totalnu protezu obara sve što čini da popusti vakuum koji je drži.

Kako će proteza da stoji i da se “drži” zavisi od sledećeg:
– od anatomskih uslova gornje vilice,
– od izrade same proteze,
– od stanja u donjoj vilici,
– od navika pacijenta,
– od nepredviđenih (ili previđenih) okolnosti.

1. Anatomski uslovi gornje vilice
Okrenite dlan prema podu.
Zamislite sada da treba plastičnu ploču odgovarajuće veličine nekako da “zalepite” na dlan (bez lepka :), a da ne padne.

E, to je problem.
Kada vilična kost nije odgovarajuće “konfiguracije”, proteza “nema na čemu da se drži”.

Ako sada zamislite da dlan ima ispupčenje, greben koji ide po ivici otprilike polovinom obima, koji je još malko “podvijen” – ploča će se “zakačiti” bez problema.

Ovo je jedna proteza koja ima prilične šanse da se drži kako treba:

totalna proteza

Dakle, nedostatak kosti, odovarajućih ispupčenja na pravim mestima – može bitno da naruši stabilnost gornje totalne proteze.

S druge strane – “višak” kosti može takođe biti problem, ali manji; to može da “izravna” oralna hirurgija, i da sve bude kako treba.

Osim toga – gornja totalna proteza mora da ima zadate, vrlo precizno određene granice.
Ona mora da se pruža TAČNO do granice pomične i nepomične sluznice.

Kad otvorite usta i malko pomerite obraz prstima – sluzokoža u unutrašnjosti usta se pomera, do jedne granice. Totalna proteza u gornjoj i donjoj vilici MORA da ide samo dotle, inače će je destabilizovati pokreti obraza, usana i slično.

I, kao prvo – proteza mora da je SAVRŠENO “pasent”.
Nju drži zapravo vakuum, što znači da mora APSOLUTNO da odgovara konfiguraciji gornje vilice.

2. Izrada same proteze
Ovde može biti mnogo problema – od strane ordinacije (klinike) i od strane zubne tehnike.

Gotovu totalnu protezu može vrlo lako da obori zub koji nije pravilno postavljen – to je tzv. hypomochlion.
Iskusni pacijenti meni odmah kod probe postave zuba kažu da kad zagrizu npr. na gornji levi očnjak – proteza krene da se “izvrće”.

Zamislite da je na ovoj protezi gornja leva trojka nešto duža, samo malo – pacijent će oboriti protezu ćim pokuša pokret stisnutim zubima u stranu:

totalna proteza

Pošto ovakvih pacijenata malo ima, na nama je da nađemo šta je i kako je.
A to je samo jedan mali primer mogućeg problema…

Od zubne tehnike se iziskuje da prati – npr. pošto materijal za otiske nije dimenziono stabilan (dugoročnije gledano), otisak NE SME da se izlije prekosutra, već u roku od maksimalno nekoliko sati, ili prema deklaraciji.

Rad “po knjizi” je uslov bez kojeg se ne može… Kad se uzme drugi otisak, individualnom kašikom, njegovi rubovi u tehnici moraju da se zaštite, tzv. Kelerovom trakom.
Preskakanje ovog dela je relativno česta pojava, što rezultira protezom koja pada…

Vrlo mnogo viđam proteze izrađene “iz jedne probe”, odnosno – jedan otisak i pacijent dođe po gotovu protezu.
O ovome ne vredi trošiti reči..:).

3. Stanje u donjoj vilici
Ako pacijent ima samo prednje zube u donjoj vilici – zagrižaj na prednje zube će pozadi oboriti totalnu protezu.
As simple as that.

Zubi u obe vilice moraju biti “uklopljeni”; ako nisu – gornja proteza će da pada…

4. Navike pacijenta
Dešava se da gornja totalna proteza nije Bog zna kako napravljena, da anatomski uslovi nisu Bog zna šta, a da pacijent godinama USPEŠNO nosi protezu.
Kako?

Iskreno, ne znam :).
Posmatram ih godinama, i imam utisak da kontrolišu mišiće u toj i takvoj meri da jednostavno ne čine pokrete koji “obaraju” protezu, i još – da čine pokrete koji “pridrže” protezu u kritičnim momentima.

Jednom mi jedna takva pacijentkinja reče – kad izgovori slovo K, proteza krene da se odvaja, a ona – zagrize :). Sastavi zube, proguta pljuvačku, proteza se “prilepi”, i sve dalje ide kako treba.

Svi ekstremni pokreti obaraju gornju totalnu protezu.
Pacijenti koji imaju naviku da prave grimase – teško će nositi gornju totalnu protezu.

5. Nepredviđene okolnosti
Imala sam više pacijenata kod kojih je previđeno da imaju neiznikle umnjake i/ili retinirane očnjake, korenove zaostale posle vađenja i slično – sve i svašta što se vidi samo na snimku.

Kako kost dalje “nestaje” tokom godina i godina nošenja, desi se da totalna proteza jednog dana nalegne na sam neiznikao umnjak, i više ne stoji kako je stajala.

Postoje i strašnije stvari – tumori mogu takođe da “odižu” protezu, ali sam to videla samo dva puta za skoro 25 godina staža, mogućnost je više teorijska.

Suva usta, bez dovoljno pljuvačke mogu takođe biti veliki problem.
Pljuvačka je viskozna – ona vrlo mnogo doprinosi tome da se totalna proteza “lepi”.

Ovakva stanja nisu česta, ali prave velike probleme…

OVDE možete pročitati jedan jednostavno pisan tekst o izradi totalne proteze.

I još nešto: sve ovo pisanije se odnosi na NOVU protezu.
Proteza koja je malko starija, zbog dalje resorpcije kosti počinje polako da “pada” sama od sebe, ma koliko pri predaji bila dobro izrađena.

Kada će početi da popušta – individualno je, ali mi smatramo da je 4 godine realno vreme za izradu nove.
 
Napomena:
Tekst je pisan “iz glave”, a ovo je veoma široka tema.
Ako ima bilo kakvih pitanja, autor je na raspolaganju, kao i uvek :).
 
Ilustracije:
rayhayden.us
perioimplantsurgeon.com

53 thoughts on “Zašto se (ne) drži gornja totalna proteza”

 1. Postovani,
  Srdacno Vam se zahvaljujem na odvojenom vremenu,i zaista dobro napisanom tekstu,razumne reci slikovito objasnjeno,odusevljena sam! Nastavicu kontakt i razmenu iskustva sa Vama,jos jednom srdacno i veliko hvala,zaista ste mi pomogli!

  1. Drago mi je da sam od neke koristi – znate i sami kako, kao i svi ljudi od zanata – ja daleko lakše nešto nacrtam i pokažem, teško mi je da objasnim kroz pisanu reč :).

   Hvala vama na poseti i komentaru, ako šta treba – tu sam :).
   Svako dobro.

 2. Ne od neke vec od velike koristi! Zaista! Javicu Vam se ukoliko budem imala jos neke nedoumice.Hvala unapred.

  1. Ja sam pri dnu teksta dodala još nekoliko redova – ne mogu svega na mah da se setim :). Zaista nema na čemu.

 3. Da,upravo sam posvecene tome,jako informativno,ne mogu Vam iskazati zahvalnost sto ste mi izaslu u susret.

 4. Granica gornje totalne proteze izmedju ostalog treba da dopire do A linije,a donje da prekrije retromolarno ispupcenje,da li mi ovo mozete pojansiti?Znam da postavljam mozda i previse prosta pitanja,ali razumece te me ja sam tek na pocetku,s toga mi je svaki Vas savet,i svaka napisana rec,veoma vazna!

  1. Pokušaću :).
   A-H linija se može videti otprilike ovako:
   Kad otvorite usta, i otvorenih usta kažete AAAAA, onda se vidi lepo granica između pomičnog (mekog) i tvrdog nepca (koje se ne pomera, naravno).

   Retromolarno je ispupčenje koje bi (da pacijent ima zube) bilo tačno iza poslednjih donjih zuba; nama je vrlo značajno, jer je tvrda kost, kompakta, gde proteza može da se slobodno osloni.
   Ovo je od posebnog značaja za donju protezu ako je sam bezubi greben oštar.

  2. Još nešto: A-H linija nije LINIJA, kako joj ime kaže. Često je više “traka”, i nije lako odrediti pravu granicu :). Samo da nam ne bude dosadno..

 5. Savresno,razumela sam u potpunosti,moram Vam priznati da bih zaista zelela da jednog dana budem makar malo nalik Vama,predivno je to sto svoje znanje i iskustvo nesebicno delite drugima.Postovanje s moje strane!

  1. Ahahah :), ja sam vrlo počašćena, ali… Znate kako kažu – pazite dobro šta ćete poželeti :)))). Hvala vama, još jednom.

 6. Da,bas sam iz toga razloga zelela da procitam Vase misljenje,pokusavala sam juce da se malo posvetim tome ne bih li razumela,i uvidela da nije bas tako jednostavno,sto je mozda bilo i za ocekivati.

 7. Ako misliste na ono “Mozda ce se ostvariti” moram reci da nisam bas te srece,retko se sta ostvaruje po mojim planovima.

  1. Ne :), mislila sam samo na to žalost kako u paketu sa ovim stažom idu i grbava leđa, i škriputava kolena..:).

 8. Znate imam jos puno problema,a jedan od njih je taj da zbog svoje nekako sitne gradje imam ozbiljnih problema pri pravljenju kukica,prilicno se namucim.:D

 9. molim vas da mi odgovorite da li ste imali slučaj da totalna proteza ‘previše dobro drži’, tako da se ima osjećaj kao da sam u tijesnom metalnom okovu koji stišće. bol tako prouzrokovana se koncentrira u korijenu nosa, pa tokom dana postaje nesnosna. moj stomatolog tvrdi da je proteza savršena, budući da mi je sluzokoža uredna, naime nema žulja, ili nešto tako. i druga dva stomatologa isto tvrde, ali ja i dalje imam iste tegobe, nešto kao da hodam u tijesnim cipelama. protezu sam stavila prije mjesec i pol, a morala sam prethodno zbog paradentoze izvaditi svoje sve zdrave zube. još da napomenem da već dugo patim od sinusa, te da ne znam da li to utječe na trenutno stanje. za paradentozu mi je rečeno da je ‘juvenilna’, ako sam dobro shvatila…puno bi mi značilo da mi iskreno odgovorite. najljepša hvala.

  1. Dobar dan želim,
   kako mi deluje, vi govorite o bolu koji je uzrokovan upalom sinusa (etmoidalni, sfenoidalni), znači – neke od onih sinusnih šupljina koje su “iznad” i “unutra” od maksilarnog sinusa.

   Teoretski je moguće, mada veoma retko, da gornja totalna proteza pritiska neke anatomske strukture koji pojačavaju ovakav bol.
   Kad pogledate sliku na ovoj stranici, videćete i kako stoji maksilarni sinus – iznad zuba, u gornjoj vilici.

   On može zauzimati daleko više prostora nego što je na slici – u bezuboj vilici nije čudno da sinus bude VRLO blizu ivice koštanog grebena, i nije nerealno da rubovi proteze mogu da uzrokuju bol.
   Kako svakako znate, sinusne šupljine su povezane, i reaguju povezano, dakle – čak i savršeno urađena proteza može da vam napravi ovakve nevolje.

   Ovo je veoma retka situacija, ja sam imala dva takva pacijenta za skoro 25 godina staža; na žalost, jedino pravo rešenje je lečenje upale sinusa, ili šta god da je tu u pitanju.

   Proteze što se tiče, možda bi moglo da pomogne samo malo skraćenje rubova.
   Mojim pacijentima je to pomoglo; tegobe se nisu sasvim izgubile, ali im je bilo bitno lakše.
   Ovo ne znači da se od proteze skida iznutra, nego samo da se rub proteze koji ide iznad predela očnjaka do kutnjaka skrati sa obe strane.

   Problem je obično u tome što je negde pritisnut infraorbitalni nerv, koji refleksno daje simptome svega i svačega, onako kako se grana. Čim se tu “popusti”, bude lakše :).
   Infraorbitalni nerv ide od ispod oka, i grana se naniže, kako možete videti na ovoj slici.

   Smem li da pitam koliko imate godina?

   Srdačan pozdrav :).

 10. E,ovako…Imam jedno pitanje za vas:)
  Dakle,uradila sam u junu 2012 gornju totalnu protezu,kao kod “strucnjaka”.Od prvog dana nisam bila zadovoljna istoma,li me je doticni gospodin ubedjivao da je normalo da imam los osecaj i utisak neko vreme.Nije bilo problema oko spadanja ili slicno neko vreme,ali mi od prvog dana nije “legla” mislim da esteski deo.Jednostavno kad se pogledam u ogledalo,ne vidim sebe.Ranije,sa mojim zubima sam imala jako lepe usne,gornja mi je cak bila malo izbacena,punija.Od kako sam stavila prozezu,ja usne nemam.Skroz mi je spustila usne izoblicila me.Jednom recju,kao da sam stavila tudju,a ne koja je radjena za mene.E onda sam par puta isla na reklamaciju,pricla kako mi nije dobro uradjena,u medjuvremenu je i pocela da spada,pa mi je radio popunjavanje,ali svakim danom je sve gore i gore.Evo,ima vec nekoliko dana da tako setam bez zuba sa 34 god. Ogorcena sam,za novu nemam novac,a zubar kod koga sam radila ovu sto imam me i dalje ubedjuje da mi stoji odlicno:) Samo sam htela da pitam,dali ako uradim kod drugog proteticara mogu da se nadam srecnom ishodu,tj da mi se vilica vrati u stanje kao kada sam imala svoje zube ili da se pomirim sa cinjenicom da ove proteze stoje,kako stoje:(

  1. Uf, teško pitanje :).

   Vi ste svakako svesni da totalna proteza ipak ima neku zadatu debljinu, ma koliko je kolege napravile doslovno prozirno.
   Da ne bude da branim kolegu koji je radio vašu protezu – postoje neki tipovi zagrižaja (poludruga klasa, obično) i neki tipovi usana (“kratka usna”) gde mi kao po pravilu očekujemo neadekvatan estetski rezultat.

   No, sve je to manje bitno – šta za vas jeste bitno: proba postave zuba.

   To je proba pri kojoj su zubi za protezu postavljeni u vosku, koji ima oblik baze buduće proteze (samo je malko deblji od buduće gotove proteze).

   Dakle, zamislite sad svoju protezu, gde je to roze zapravo od voska i malko deblje, a u taj vosak su poređani zubi koji će biti u gotovoj protezi.

   Onda se ovaj rad stavi pacijentu u usta, pacijentu se u ruke da ogledalo, i tehničar i ja stojimo i čekamo šta će pacijent da kaže – jer ne samo da zubi mogu da se pomere tamo ili vamo, nego cela garnitura zuba može da se promeni na sitnije, svetlije ili šire, ili šta god :).

   Ako je manje pomeranje – obično se popravlja na licu mesta, a ako je veće, proba se ponavlja.
   Jednom mi se desilo da tri puta ponavljam probu postave zuba – ali ništa se ne dovršava dok pacijent ne klimne glavom.

   Za ovu probu je vrlo korisno ako pacijent ima neku svoju staru sliku sa zubima ili zna vrlo tačno šta bi želeo, obično nije nikakav problem da se to napravi.

   Kada proteza posle ovoga bude gotova – može biti samo bolje, jer je protezna baza realno tanja od voska.

   Kod same probe – ako pacijent traži nešto nemoguće (događa se :), nama je vrlo lako pokazati KONKRETNO na modelu da zubi ne mogu dalje naviše, unazad ili gde god jer nemaju gde :), kao i koja su alternativna rešenja.
   Dakle – iznenađenja ne sme da bude.

   Sve ovo što vam govorim je RUTINA, dakle – nije izvoljevanje pacijenta ili ne znam kakvo ugađanje, to je kako se zapravo radi.

   Drugim rečima – to je jedino razumno rešenje za koje mislim da bi vam nešto značilo.

   Ako sam dobro razumela pitanje :). Ako nisam – samo vi slobodno, šta god vas interesuje. Trudila sam se da ne iskomplikujem, teško mi je rečima da objasnim šta radim :).

   Hvala na poverenju i prijatno veče.

 11. Brz odgovor,svaka cast:)
  Ne,ja sam samo htela da se pozalim:)
  Znaci,proteza izgleda dobro,zubi su pogodjeni(kao moji) nije teska,sto je jako bitno,ne deluje da nisu moji zubi,kad se nasmejem,ali problem se desava sa nekom “ozbiljnom facom” da tako kazem:)Jednostavno mi se usne toliko puvuku,da me cesto deca pitaju” mama jel ti sad imas zube ili ne” dakle isti mi je polozaj vilice i sa protezom i bez,samo sto u prvom slucaju samo ja znam da je ima,jel sam kao hrcak(osecaj da su mi usta puna necega) U svakom slucaju hvala,punooooo…:))

  1. Da, verujem da bi se vaša nevolja mogla rešiti pažljivijim radom. Mislim – ja nisam imala reklamaciju srodne vrste 24 godine – jednostavno, sve se može pokazati i dopraviti, ali – saradnja, saradnja…:).

   Samo hrabro, i srećno sa zubarima :), nema na čemu.

 12. Imam problem sa donjom parcijalnom protezom. (od zuba u donjoj vilici imam desno dva kutnjaka, zatim levo trojku i levo kutnja.) Danas mi je stavljena.
  Kada sam pokusao da jedem ispala mi je donja proteza. Ne mogu da jedem. Cim stavim
  nesto od hrane ispadne mi proteza. Kada napravim neku grimasu otkaci mi se proteza.
  Isao sam kod svog zubara i pozalio mu se, on je nesto uradio sa kukicam i izbrusio nesto
  i vratio mi protezu. malo je bolje ali jos uvek se klima kad jedem i imam strah da ce ispasti. Sta se ovde moze uciniti?

  1. Dobro veče želim,
   vi ste videli otprilike iz gornjeg teksta u čemu sve može biti stvar.
   Vrlo uprošćeno: ako proteza (bez kukica) iskače iz usta kad pacijent maksimalno otvori usta – obično je negde preduga. Pod uslovom da su anatomski uslovi kako-tako korektni :).

   Ako je to problem – lako je rešivo, ponegde se skine i to je to. Problem je što mi ne volimo da skinemo odjednom mnogo :), tako da može da se desi da pacijent zbog takve stvari više puta dolazi.

   Ako se proteza osetno klacka u ustima, to je druga vrsta problema – ne naleže precizno na greben.
   Obično je u pitanju da se klacka “oko” nekog zuba, što se opet malko skine. Ako proteza REALNO ne naleže kako treba – to se rešava podlaganjem.

   Ovo se vidi lako ako se na donju stranu proteze nanese malko materijala za otiske i sve unese u usta i pritisne – kad se sve veže, lepo se vidi, na nekim mestima nanet otisni materijal može biti čak i milimetar debeo.

   Na sve to, ako je proteza potpuno korektno urađena – kukice koje ne drže mogu biti priličan problem.
   Ovde su obično u pitanju sledeće nevolje:
   – kukice nisu “aktivirane”, odnosno – mi iz tehnike obično dobijamo proteze na kojima su kukice samo malko naslonjene na zub, a na nama je da ih dotegnemo koliko mislimo da treba;
   – kukice nisu odgovarajućeg oblika, i/ili nisu pravilno postavljene. Uprošćeno – kukica treba da ide više-manje bliže desnima, ISPOD prirodnog ispupčenja (“stomačića”) koje ima taj konkretan zub. Ako ona nije baš tu, baš odgovarajućeg oblika i baš zategnuta koliko treba – svejedno je da li ih ima ili nema.

   Sasvim neprofesionalno :), ali ovako na neviđeno, tipovala bih na kukice.
   Vi imate dovoljno svojih zuba i tako su raspoređeni da bi kukice same po sebi trebalo da drže protezu na mestu ma kakva da je :).

   Imajte vere, i polako – ovakve stvari obično nisu nikakav problem za rešiti, samo treba malko vremena. Nadam se da sam vam nešto pomogla, hvala na poseti i pišite kako vam ide :).

   Srećno :).

 13. Kao i svi ostali imam i ja jedno pitanje za Vas.
  Naime, pre dva dana (petak, danas je nedeljaa) sam dobio donju parcijalnu i gornju totalnu protezu. Već sad mogu reći da je donja urađena jako dobro i da je gotovo više uopšte ne osećam. Ali, gornja… Spada na najmanji dodir, strahovito mi otežava gutanje, tako da ni vodu ne mogu popiti normalno, o griženju i žvakanju nema ni govora. Kako prvi put imam kontakt sa protezama a u ponedeljak, sutra, idem na prvu kontrolu, interesuje me sledeće. Da li je normalno da površina koja naleže na nepca ima na kraju lufta od, ne znam precizno ali, 2-3 mm. Drugo, ne osećam da me žulja bilo gde (verovatno zato i spada lako) ali imam veliki pritisak sa obe strane pri krajevima proteze. O pričanju da i ne govorim. Nije “šuškanje” već je gotovo mumlanje.. Kažem još jednom, nemam nikakva iskustva sa protezama pa mi je vaše mišljenje jako dragoceno. Hvala Vam što nalazite vremena da na ovaj način pomažete ljudima, neverovatno mnogo nam znači.

  1. Dobro veče želim,
   meni deluje da vam je proteza “prevelika” :(.
   Ona ne samo da ne sme da odstoji NI, nego mora da je baš “knap”.

   Da vas ne zamaram dugom pričom, ovo je posledica obično greške u 2. probi (funkcionalni otisak) ili u tehničkoj izradi. Najčešće može bez problema da se popravi podlaganjem, što opet iziskuje vreme.

   Nisam razumela da li je pritisak koji opisujete od rubova proteze, ili od toga što su možda bočni zubi nijansu više postavljeni u zagrižaju (ili oba), ali to je lako rešivo.

   Ako je stomatolog u dilemi što se tiče vaše gornje proteze, npr. da je neiskusan, prvi put vas vidi i slično – dovoljno je da nalije silikonski otisni materijal u protezu i čvrsto je pritisne vama u ustima.
   Kad se skine – verujte da sam viđala i 2 mm debljine otisnog materijala na protezi – jasan znak da ima “lufta” – kojeg ne sme da bude.

   Nadam se da sam vam od neke koristi, najlepše hvala na poseti i lepim rečima, i mnogo sreće sa zubarima :).

 14. Postovani,
  Imam veliki problem.U junu mesecu sam dobila gornju i donju totalnu protezu na koje pokusavam da se naviknem.Gornja proteza mi se klacka kad stavim zalogaj na desnu stranu spada leva strana i obrnuto, hrana ulazi ispod proteze, isla sam mom stomatologu koji brusi zube a nista ne resava sa tim, ona se i dalje klacka. Donja proteza iskace i iako uzimam manje zalogaje hocu i nju da pojedem. Donja proteza pravi rane, koriguje se ali ne pomaze. Kad pricam imam osecaj da ce da spadne. Molim za vase misljenje i savet.
  Pozdrav.

  1. Dobar dan želim,
   iskreno rečeno, iako je ovako online jako nezahvalno to reći, imam utisak da vaše proteze imaju previše mana da bi se popravljanjem moglo dobiti šta upotrebljivo.

   Ja bih vam sugerisala da tražite drugo (i treće, i deseto) mišljenje, ako je ikako moguće – specijaliste stomatološke protetike. Sve najbolje vam želim.

 15. Poštovana,
  zbog paradentoze sam povadila sve zube u gornjoj vilici i od nedavno koristim totalnu protezu. Što se tiče privikavanja nikakav problem jer sam i veoma uporna. A problem evo da objasnim:
  Gornja proteza tačno naliježe na donje zube. Moji prirodni zubi su išli gornji prednji preko donjih i to cca 1/3 donjih zuba. Čim stavim gornju protezu gornja usna mi se odmah podigne prema gore unutra tako da mi sada donja usna izgleda puno veća i izbačena prema van. Dok nisam nosila ovu protezu /nosila sam parcijalu/ ovaj problem nisam imala. Pokušavam donju vilicu gurati prema unutra, to mogu uraditi samo do pozicije da gornja proteza naliježe na donju vilicu. Gledam u ogledalo donja vilica kao da mi je puno naprijed što je posebno primjetno kod razgovora.
  Veoma mi je i bolan pokret usnama u slovo O jer me jako boli desna na mjestu gdje je bila trojka i četvorka……. Ovih dana idem na kontrolu…….. šta da kažem zubarici jer na svaku moju sugestiju odgovor je kao bolje nemože……….. da li da tražim drugo mišljenje………

  1. Poštovanje vama,
   iz vašeg opisa situacije ne mogu da odredim da li postoji neka mana u izradi proteze, ili jednostavno “tako mora” :(.

   Pošto vam je bolno izgovaranje slova “o”, moguće je da vam je proteza preduga, pa ne samo da vas vređa nego vam odiže usnu, što celom licu daje drugačiji izgled.

   Što se tiče zagrižaja, to je poseban problem – nekad davno se težilo tome da se on dovede u neke “idealne” okvire, a sada se teži tome da se dovede to situacije koja je najbolja za tog određenog pacijenta.

   Ako zamislite da na krajnjem zadnjem rubu proteze imate kuglicu, na sredini nepca – sasvim pozadi, pokušajte sledeće: da vrh jezika držite na toj zamišljenoj kuglici, sa otvorenim ustima, i ne mičući jezik (koliko možete :) polako zagrizete. To vam je otprilike zagrižaj koji vam treba, ili – drugačije – onaj međusobni odnos vilica koji imate kad progutate pljuvačku i zadržite vilice u tom položaju.

   Ovo je vrlo uprošćeno objašnjeno :), ali bar okvirno da imate predstavu o čemu govorim.

   No, postoje neke vrste odnosa vilica gde mi ne možemo mnogo; jednostavno – “mora” ostati ispupčen deo iznad usne, jer “nemamo gde”…

   Pokušajte da tražite drugo mišljenje, ja to uvek preporučujem. Moguće je da je problem sasvim mali i lako rešiv, od srca se nadam :).

   Svako dobro.

 16. POZDRAV
  PRIJE SAMO JEDAN DAN STAVIO SAM KOMPLET GORNJU VILICU I DONJU U KOJOJ SAM IMAO 1KUTNJAK I 3 ZUBA U SREDINI GDJE JE RASPORED 1 PA 2 FALE PA DVA IMAM.MOJ PROBLEM JE STO MI JE GORNJA VILICA EKSRA LEGLA I EVO TEK JE OSVANUO DRUGI DAN I NIKAKVIH PROBLEMA NEMAM SA GORNJOM.NAIME MOJ PROBLEM JE SA DONJOM VILICOM.PRI PRVOM POKUSAJU DA POKUSAM DA BILO STA POJEDEM A U PITANJU JE BIO SAMO JEDAN CVARAK KOJI JE ITEKAKO MEKAN DONJA VILICA MI JE ODMAH ISPALA I UMALO DA JE PROGUTAM.ZATIM SAM JE IZVADIO I POKUSAO BEZ NJE DA POZVACEM TAJ CVARAK SAMO SA GORNJOM VILICOM MEDJUTIM VALJDA ZBOG ONA TRI ZUBA KOJA SU OSTALA U DONJOJ VILICI I ONOG KUTNJAKA I ONA MI JE ODMAH SPALA.ZATIM SAM OTISAO KOD ZUBARA KOJI MI JE MALO DOTEGAO KUKICE I REKAO DA IH VISE NEMOZE I NESMIJE DOTEGNUTI.VRATIO SAM SE KUCI I PONOVO POKUSAO ALI ISTI SLUCAJ.PRIMIJETIM KADA PRSTOM PRITISNEM DESNU STRAU DA SE LIJEVA PODIGNE PAR MILIMETARA ILI OBRNUTO KADA LIJEVU STUSNEM ISTO STANJE.DA LI MI MOZETE OBJASNIT STA MI JE CINITI.SAMO SAM JEDNOM JEO ALI SAM MORAO IZVADITI SVE IZ USTA PA TEK ONDA JESTI.MISLIM DA MI TO NIJE RJESENJE JER AKO TAKO BUDEM MORAO STALNO ONDA CEMU MI ZUBI.DALI DA CEKAM DA CE TO SAMO DOCI NA SVOJE MJESTO ILI DA PONOVO OPET IDEM KOD ZUBARA I DA LI ON TU MOZE ISTA UCINITI,JER ME MALO I SRAMOTA DOSADJIVATI POSTO MI JE REKAO DA MORAM MALO IZDRZATI DOK SE NE NAVIKNEM.A KAKO SE NAVICI KAD DOK STA STAVIM U USTA ODMAH ISPADA VILICA.UNAPRED ZAHVALAN IZGLADNJELI I BEZNADEZNI ALEKSA.

  1. Poštovanje i vama Aleksa,
   jako mi je žao da ste izgladneli, ali beznadežni svakako niste :).

   Proteza ne bi smela da se klacka toliko kako vi opisujete; ovde pomaže podlaganje proteze i eventualno malo brušenje površine zuba.
   Kada pacijent nosi donju protezu, a ima bar neki svoj zub – ona može malko da se miče – ali da ispada, to ne sme da se desi.

   Ja bih vam preporučila da odete opet, i da insistirate – uverena sam da je to moguće popraviti. Srećno i javite kako ste :).

 17. Postovani,
  Stavila sam totalnu gornju i donju protezu pre mesec ipo dana,s tim sto u donjoj vilici imam svojih sedam prednjih zuba.

  Moj problem je sto gornja proteza spada kad jedem,i ponekad kad pricam,a donja sa desne strane malo klacka.
  Bila sam kod doktorke i ona kaze da to tako mora dok se ja ne naviknem,a ja mislim da sam se navikla na proteze,ali ne mogu da se naviknem da mi spada,Koristim i coregu ali opet spada.

  Molim vas odgovorite mi sta da radim.

  Pozdrav.

  1. Poštovana,
   u tekstu iznad je detaljno opisano zašto se gornja totalna proteza drži odnosno ne drži pa Vi vidite pronalazite li se negde :). A što se tiče donje parcijalne proteze verovatno je treba malo upasovati I prilagoditi Vašim grebenima. A svakako je potrebno i vreme da se naviknete na proteze. Ne odustajte lako, svako dobro Vam želim I nadam se da ćete rešiti problem uskoro.
   Pozdrav

 18. imam pitanje,imam 23 god i povadila san zube u gornjoj vilici sad treba da cekam 6 sedmica na protezu,jeli to dovoljno ili trebam cekati dize ili moze i manje

  1. Dobar dan želim,
   proteza može da se stavi odmah posle vađenja zuba, nije problem. U ovom slučaju je za očekivati da posle nedelju – dve počne da pada, a posle par meseci da vam bude kao “tuđa” kada se sve slegne.

   Tada može da se podloži, a daleko bolje je da se napravi nova.

   Dakle:
   – ako odmah napravite protezu, za 2-3 meseca računajte na to da će biti dobro da se napravi nova,
   – ako ćete odmah “definitivno” da radite – čekanje od par meseci je zaista minimalno.

   Imajte molim vas na umu i to da nijedna totalna proteza nije “definitivna”, jednom pa zauvek; svaku treba kontrolisati jednom godišnje, a na 4-5 godina praviti novu.

   Srdačan pozdrav :).

 19. Dobar dan,

  da sam oduševljena vašim sajtom, potvrda je i to što ću izložiti svoj problem :):
  Pre pet dana sam počela da koristim gornju totalnu i donju parcijalnu protezu. Zadovoljna sam doktorom i saradnjom koju smo imali tokom intervencija i rada na mojim vilicama. (Obe proteze odlično naležu na vilice, pasent, i tu sam stvarno zadovoljna). Probleme i žalbe, koje imam od stavljanja proteza, dr baš ne prihvata sa radošću, pa sam htela da proverim, gde je realnost, i da li stvarno preterujem (tako i dođoh do Vas).
  Dakle, shvatila sam, tekstom i slikom, da totalna, gornja proteza treba da izgleda baš kao moja, ali i dalje mislim da se može nešto učiniti… gornji rubovi proteze dosežu do granice – linije između tvrdog dela vilice i mekog, koji bih nazvala gornjim delom usne, i to je neophodno da bi se proteza “držala”, ali mene to “žulja”, što i nije problem, jer je podnošljivo i verujem da će prestati navikavanjem tkiva. Međutim to “guranje” prevoja izazvalo je podizanje gornje usne, tako da mi to menja izgled, jer mi se pri blago otvorenim ustima vidi polovina od dužine gornjih zuba, što ranije nije bio slučaj (imala sam parcijalnu protezu). Uostalom, više ne mogu, nakon nanošenja ruža, da protrljam usne, jednu o drugu, Moj predlog da mi se skrati, za par mm, gornji deo proteze ili istanji, doktor odbija, jer će se poremetiti funkcija-vakum i “držanje”, te da će mi se vremenom usna spustiti (u šta ne verujem). A ja bih se i tog vakuma odrekla, samo da mi se usna vrati tih par mm.
  Donja proteza: na preostala 4 zuba (jedinice i dvojke) stavljene su mi navlake (prethodne trojke su mi propale od žičica prethodne proteze, više je bilo plombe, od popravki tokom 10 god. nego mojih zuba). Dvojka desno me nakon sat vremena nošenja proteze (sadašnje) počinje “boleti”, to i nije klasičan bol, već osećaj pritiska ogromnog, tako da nakon 2 sata, moram izvaditi protezu, i osećaj koji imam u zubu prestaje za nekoliko sati (5-7), i sve iz početka. Dr je radio korekciju i rekao da više ne može i da ću se navići kad slegne. Moje viđenje: da mi trojka desno, na protezi gura moj zub, ili me steže žičica, naročito zato što se desni deo proteze sa naporom spušta na vilicu, kao da joj je tesno ili je žičica vraća ka gore.
  Doktor ponavlja da je lako sastrugati, ali posle nema povratka, ako se pogreši.
  A šta Vi kažete?
  PS nemam novca za dalje provere, a sklona sam, da uzmem turpijicu za nokte i da sama korigujem probleme (znam da se, verovatno, ježite na pominjanje turpijice :).

 20. Postovanje, trenutno se radi na izradi moje cele gornje proteze.( trenutno vadim ovo malo sto je postalo u gornjoj vilici :) ) Sto se donje vilice tice, imam prednje zube i po dva sa obe strane, do prednjih zuba. Da bih mogao normalno da koristim gornju protezu, da li je potrebno da se uradi i donja proteza ili ne? unapred hvala :)

  1. Poštovani,
   Moći ćete da koristite gornju protezu samu ali se preporučuje izrada donje ukoliko postoji potreba kao kod Vas. Gornja proteza će biti I stabilnija I funkcionalnija. Tako nalažu zakoni fizike u ustima :)

 21. molim za savet,
  u poslednjih mozda dve godine,napomeucu da su mi obe proteze totalne,vidim da mi se uglovi usana spustaju,i uopsteno usne su postale manje? Uopste ne kapiram ima li to veze sto istu protezu nosim vise od 10 god,a sad upravo radim novu.Molim za misljenje,jer moj zubar nema odgovor.

  1. Poštovanje,
   S godinama, dolazi do resorpcije, gubitka čvrstih tkiva, opuštanja mišića… jednom rečju, starenja tkiva. To što imate proteze, tačnije, to što nemate zube, ubrzava proces. Svakako se zbog takvih promena na tkivima preporučuje izrada nove proteze na svakih 10 godina, pa bi se I ti nedostaci popravili sa novom nadoknadom, jer bi se ona uradila po Vašem sadašnjem stanju obraza, usana I vilica.
   Pozdrav I svako dobro

 22. Dobro vece, tek sad sam otkrila vasu stranicu i vec ste mi pomogli u nekoliko stvari dok sam citala komentare i tekstove. Student sam 3 godine i trenutno ucim pretkliniku protetiku i malo mi je sve nejasno iz knjiga. Na vjezbama smo gledali odredjene faze jer razumljivo puno nas je, mala je tehnika i malo tehnicara pa ne moze sve da se stigne. Htjela sam da vas pitam da li postoji neka stranica, snimci, slike bilo sta da mi olaksa ovo ucenje da nije ovako suvoparno i saml tekst jer mi je lakse da pogledam i bolje shvatim ono sto citam. Srdacan pozdrav

  1. Draga koleginice,
   na žalost, nisam vam od neke koristi – jedino mogu ako ste u Novom Sadu da molim nekog tehničara da vas primi malo da gledate i eventualno uradite nešto.
   Ako vam treba nešto koknretno, pošaljite mail na office@respecta.co.rs

   Srećno :).

 23. Postovana drsc stomat.
  Zadivljena sam Vasom,pre svega,ljubavi prema profesiji, a i zeljom i strpljenjem.Tako mogu samo oni koji vole to sto rade!:)Stomatoligija je bila moj izbor br.2.ali ljubav prema farmaciji(od malena)je bila primarna.35 god sam bila apotekarka,a prosle su kao tren :(! Razlog jeste taj-ljubav prema poslu,nesebicna pomoc i edukacija mladjih kolega.Zovem ih mojim ,,pulenima,,Nisu na to zaboravili,pozovu kada god im zatreba pomoc,savet.Srdacno Vas pozdravljam,zelim dobro zdravlje i profesionalnu satisfakciju :)

 24. Postovana,
  Danas sam prvi put otkrila vas sajt. Zadivljena sam. Imam 44god zbog paradentoze su mi izvadjeni svi zubi(30kom). Dole je radjena ALL ON FOUR metoda 4 implanta i privremeni mosta na njima. Gore totalna proteza. U planu je i gore da radim implante ali moja kost ne obecava..videcemo. gornja proteza mi je premenila izgled. Nisam ja ja kada se pogledam. Zubar moj tvrdi da je to ok. Da li postoji mogucnost da mi se ponovo uradi gornja proteza sa duzim zubima??
  Svako dobro vam zelim.

  1. Poštovana gospođice,
   iskreno, nije baš da sam vas sasvim razumela, ali da pokušam da vam odgovorim :).

   Imam osećaj da je kod vas nešto preskočeno.
   Uopšteno gledano, totalna proteza se radi po sledećim fazama: anatomski otisak, funkcionalni otisak, MVO, proba postave zuba, predaja.

   Proba postave zuba je proba gde su zubi za protezu postavljeni u vosku, stavlja se pacijentu u usta – mi gledamo šta nama treba, a onda se pacijentu daje ogledalce u ruke da on sve PAŽLJIVO razgleda.

   Ova proba služi da pacijent može da vidi, da bude pitan, da se eventualno zamene svi zubi, ili postave na sasvim drugačiji način – i ovo se radi baš zato da pacijent ne bi imao osećaj da “nije on” kad se pogleda u ogledalo.
   Do nas je da kažemo da li željeni zubi mogu u drugi položaj i koliko, ali u okviru nekih naših ograničenja – zubi mogu biti bilo kakvi i bilo kako postavljeni.

   Proba postave se inače i ponavlja, ako pacijent nije zadovoljan prvom postavom zuba, a dešava se i da sedi u tehnici da ređaju zube na njemu/njoj. Ništa čudnovato ni retko.

   Ukratko, obično je u pitanju ovo. Naravno, moguće je napraviti novu totalnu protezu prema vama, staroj slici ili kako želite, maksimalno približno vašim zubima.

   Srdačan pozdrav.

 25. Dobar dan svima,

  samo da se zahvalim na Savjetima i pomoci.
  Ja sam moje Zubne Proteze radila u Njemackoj
  a sada cu u HR nadam se da ce isto tako kvalitetne
  biti ?

  Srdacan Pozdrav svima.
  Ruzica

  1. Poštovanje,
   znam mnogo kolega iz Hrvatske koji su itekako vični i odlično edukovani, a svi radimo istim materijalima – nema razloga za brigu. Srećno o svako dobro.

 26. dobar dan imam pitanje pre 5 meseci sam uradila gornju vilicu i pre dva dana je pocela da mi klamce i kad izgovorim slovo o osecam tacno da se ispod bilice i nepca napuni vazduha i hoce da ispadne a uradila sam najskuplji vestacku vilicu mozete mi reci sta moze biti problem?

  1. Poštovanje,
   uopšte nije bitno od čega je niti da li je “najskuplja” – ili ima grešku u izradi, ili je rađena brzo (manje od dva meseca) posle vađenja nekog zuba.

   Srdačan pozdrav.

 27. Imam hornju i donju totalnu protezu bec tri mjeseca ,sve bi nilo ok da me ne muce afte i izrasline koje idu uz protezu,nisu vidljive ali me brinu

  1. Dobar dan želim, afte i izrasline ne smeju da se jave.
   “Afte” su ranice koje ukazuju na to da je proteza predimenzionirana, a “izrasline” nastaju kad to sve dugo traje.

   Moja preporuka bi vam bila da što pre, “juče”, odete kod stomatologa da koriguje protezu.

   To je mala intervencija, ali prevenira daleko, daleko ozbiljnija oboljenja/stanja.

   Srećno :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.