Zašto plombe ispadaju?

Jedna čitateljka nas je zamolila da joj preporučimo kvalitetan materijal za bele plombe, pošto su joj neke dosad stavljane ispale u roku od šest meseci.

Međutim, problem ispadanja plombi ne zavisi samo od materijala – već i od mnogih drugih faktora.

1. Oblik kaviteta (onog prostora za plombu koji pravimo svrdlom) mora imati tačno zadate dimenzije, dubinu, ugao dna u odnosu na zidove itd.

Ako ovi uslovi nisu ispunjeni – prostor u samom zubu je previše plitak, previše nedostaje od samog zuba, zidovi i stranice nisu odgovarajućeg izgleda i nagiba itd. – sasvim je moguće da plomba ispadne.

pravila preparacije kaviteta
Pravila preparacije kavitetaPostoje doktrine koje zastupaju mišljenje da se ne moramo striktno pridržavati ovih, tzv. Blekovih pravila preparacije kaviteta, međutim – za ovako šta je potrebna pažljiva procena situacije, izbor materijala i odgovarajuća tehnika.

plombe
Na zubu sa leve strane se vidi amalgamska plomba na tri površine (MOD), a na zubu sa desne strane karijes koji bi iziskivao preparaciju tipa Black II

2. Pogrešan izbor materijala: neki materijali traže savršeno suvo radno polje.
Ako plomba treba da ide malo ispod desni, to je već indikacija za materijalekoji “vole” vlažnu sredinu; oni mogu estetski biti jednako privlačni kao i klasični materijali za bele plombe, ali su sasvim drugačijeg sastava i drugačije se radi sa njima.

3. Pogrešno stavljena plomba u odnosu na zagrižaj; dovoljno je da plomba bude samo malo, doslovno za debljinu papira previsoka u odnosu na zagrižaj da je pacijent sa solidnim zubima pregrize.

4. Pogrešna tehnika stavljanja bele plombe – u mnogim situacijama odgovarajući materijali iziskuju i primenu odgovarajućih tehnika rada: koferdam, određenu pripremu pre samog stavljanja materijala (“etching”, primena različitih adhezivnih sistema itd.) i slično – ako se ova procedura ne ispoštuje, lako je moguće da plomba ispadne.

5. Karijes ispod plombe, i čitav spisak drugih problema…

Dakle, uopšteno gledano, plombe ispadaju iz 1001 razloga, pri čemu materijal kao takav ni slučajno ne mora biti presudan.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.