Vilični zglob – pristup u lečenju

vilični zglob

Nedavno nam je pisala mlada pacijentkinja (23 godine) koja se žalila na vilični zglob, na pucketanje i “preskakanje”.

Ona se obratila specijalisti ortopedije vilica i lica – ortodontu, koji je preporučio vežbe i ortodontsko lečenje. Vežbe su pomogle u određenom smislu, ali sada ima drugi problem – smanjenu mogućnost otvaranja usta.

U čemu je ovde nevolja?

Najjednostavnije rečeno – vilični zglob se može posmatrati kao ma koji drugi zglob u organizmu.

Ima dve zglobne površine, prekrivene hrskavicom, između njih jedan meniskus. “Na okupu” ga drže zglobne veze (ligamenti) i snaga mišića.
Dakle, lečenje viličnog zgloba (u daljem tekstu TMJ) možete shvatiti slično kao lečenje ma kog zgloba slične građe.

Naša čitateljka se obratila ortodontu – a TMJ problemi pripadaju obično “pripadaju” hirurgu, koji dalje uključuje druge specijaliste, ako misli da je potrebno.

Ukratko – u čemu je greška: lečenje problema sa TMJ zahteva multidisciplinaran pristup.
Samo vežbe nisu dovoljne…

Lečenje može da podrazumeva i sledeće:
– lekove protiv upale, bola, antireumatike (Ibuprofen, Meloxicam, Acetaminophen, Dexketoprofen…),
– fizikalnu terapiju (osim vežbi): obloge (tople ili hladne, kako preporuči odgovarajuću lekar), masažu, primenu Bioptron lampe itd.,
– higijensko-dijetetski režim: izbegavanje žvake, maksimalnog otvaranja usta, energičnog brzog žvakanja, previše govora, uzimanje mekše hrane i slično,
– lečenje parafunkcija (stiskanja zuba, škripanja zubima itd.),
– lečenje ortodontskih anomalija, protetsko lečenje, uspostavljanje normalnih funkcija žvakanja.

anatomija viličnog zgloba

Ako ova, tzv. konzervativna terapija ne daje rezultate, prelazi se na invazivne metode lečenja; ovo podrazumeva injekcije kortikosteroida i hirurško lečenje samog zgloba u različitim oblicima.

National Institute of Dental and Craniofacial Research (NIDCR) preporučuje da se na hirurške metode lečenja pređe tek posle očitog neuspeha konzervativnih metoda i sa više nezavisnih mišljenja da je hirurško lečenje nužno potrebno.

Takođe, NICDR zastupa stav da su ortodontsko lečenje, protetska sanacija i sl. od male vrednosti, i da često ne rešavaju problem – mada mogu da pomognu.

Dakle – naša mlada gošća ima problem koji je “rešen” neadekvatno; uključivanjem drugih specijalnosti bi moglo da bude znatno bolje.

 

Ilustracije:
https://www.physio-pedia.com/TMJ_Anatomy
www.aaoms.org/tmj.php

6 thoughts on “Vilični zglob – pristup u lečenju”

 1. U vezi ovog vilicnog zgloba imam mnogo veliki problem, meni je jedna strana tog zgloba skorz razklackana kad jedem puca ili krcka na tu stranu, naravno nista me ne boli ali samo pucketanje me nervira. Taj problem vucem sa sobom vec mozda godinu dana mozda cak i vise. Pa koje su to vezbe za vilicu posto ovde pise da ima samo ne znam koje su?! I mozete da mi kazete kakvo je to hirusku lecenje, posto mislim da mi nema pomoci od ovih navedenih ovde stavki razmisaljm da idem na to hirusko ako je to zapravo moguce?! Molim vas odgovorite mi vrlo je vazno!

  1. Poštovani,
   najbolje je da odete na konsultacije kod specijaliste koji će Vam reći kako stoje stvari I šta je potrebno da uradite pre nego što se kao vid lečenja predloži hirurgija.
   Pozdrav

 2. Ja imam 16 godina i imam problem sa zglobom na desnoj strani vilice..
  Kada zvacem ili pricam on pucketa ili krcka i ne tako cesto ali se dogadja da mi se vilica sama od sebe ukoci na kratko, cesto me boli samo ta desna strana. Isao sam kod zubara ali mi je samo rekao da mi je imesten zglob i da ne stoji pravilno i da to ne moze nikako da se resi i da cu s tim morati da zivim ceo zivot…
  Zanima me vase misljenje i da li postoji neko resenje. Hvala unapred.

  1. Poštovanje,
   jedino što ovako, online mogu da vam preporučim je da tražite mišljenje maksilo-facijalnog hirurga. Vaš problem je u njihovoj kompetenciji, a nije šaljiv, što pre – to bolje.

   Svako dobro.

 3. Postovana, imam 36 god i vec par puta mi je vilica ispadala iz lezista,ali se vrati posle desetak minuta. Pre dva dana mi se desilo isto,ali se ne vraca u leziste iako sam svasta probala. Cak ne mogu skroz da otvorim usta, zvakanje je otezano i stalno osecam bol u desnoj strani kod uha. Pijem lekove za bolove i opustanje misica,ali jos se vilica nije vratila na svoje mesto.

  1. Poštovanje.
   Možda da pokušate da se obratite maksilofacijalnom hirurgu.
   Svako dobro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.