Vađenje živca u 6 koraka

Vađenje živca je veliki psihološki problem, mada ponekad nije ni mali stomatološki.
Svaki dan me pitaju kako to ZAPRAVO ide, pa evo jedno malo uputstvo – ali, ne pokušavajte ovo kod kuće :).

PRVO I OSNOVNO: “vadi se” ŽIV živac.
Dakle, o vađenju živca govorimo samo kad on POSTOJI, jednostavno rečeno.


Kod npr. gangrene zuba živac ne postoji, on je odavno nekrotizirao, dakle – govorimo samo o čišćenju sadržaja kanala korena zuba.

Drugo, procenjuje se situacija – da li treba (mora) da se vadi živac, da li je to moguće, da li je pacijent “pogodan” za tako šta.
Sve ovo je vrlo duga priča, a ako su se “kockice složile”, ide – tehničko izvođenje.

Treće – do živca se mora nekako doći :).
Pošto se on nalazi u centralnom delu zuba, to znači da treba da skinemo plombu i deo dentina koji prekriva komoru u kojoj se živac nalazi.

Kad se skine plomba i otvori komora gde se nalazi živac, odozgo gledano, sve izgleda otprilike ovako:

vađenje živca - ulaz u kanale

Na prednjim zubima otvoren živac izgleda ovako – sa napomenom da je defekt ogroman, nije potrebno praviti TOLIKI otvor da se dođe do živca:

vađenje živca - otvoren kanal, prednji zubi

Kako možete videti iz prve slike – ulazi u kanale korena su praktično tačke.
I sad treba tzv. nerv-iglicom ući u kanal kroz tu tačku…

Da bi se ovo uspelo obaviti, a sa minimalnom destrukcijom zuba, potrebno je sledeće:

1. Treba SJAJNO znati gde je šta.
Dakle, stomatolog mora odlično da zna koji zub ima koliko korenova i gde je ulaz u iste.
2. Mora da bude spreman na anatomske varijacije – knjiga kaže da donja šestica ima dva kanala korena, a često ima tri, ja sam viđala i četiri.
3. Pacijent mora da je SAVRŠENO miran – znači, anestezija treba da je odlična.

Četvrto: kad se nađu ulazi u kanaliće korena, u njih se ulazi tzv. nerv-iglicama, to su iglice koje imaju sa strane produžetke nalik na jelkicu.
Kada takvu iglicu ubacite u kanal, pa povučete napolje – ona sa sobom povlači sav sadržaj kanala.

Peto: posle toga se koristi ceo niz tzv. proširivača – možete to shvatiti kao niz malih turpijica, koje su sve većeg i većeg promera, izgledaju otprilike ovako:

lečenje zuba proširivač

Struganje unutrašnjeg zida kanala korena i njegovo širenje ima sledeću svrhu:
– uklanja se unutrašnji deo zida kanala prožet bakterijama,
– kanal se širi da bi lakše mogao da se kasnije napuni.

Šesto: posle svega toga se zub puni – tzv. lentulo spiralnom iglicom; ona ima navoje koji pastu za punjenje zuba praktično ubacuju naviše u kanal korena. Čime će se sve zapravo puniti, to je duga priča.

I – to vam je to :).

Ovo deluje kao jednostavna rabota, ali verujte da može biti vrlo složena priča.

Opisana je maksimalno uprošćeno jedna “obična” procedura, ali u praksi može biti bitno drugačije:

– da se traži onoliko ulaz u kanale korena; poseban problem je ako iz jedne iste tačke kreću dva korena u različitim pravcima, recimo…
– da se iglicama teško prolazi, ili čak nikako – uvek postoji šansa da je koren obliterisan na nekom mestu, a da se na snimku ne vidi,
– da ima tzv. akcesornih kanalića – to su račve osnovnog kanala kroz koje iglica neće proći,
– da se stomatolog prevari u dijagnostici, pa treba zapravo lečiti gangrenu, a ne vaditi živac…
– you name it.

Takođe, opisana tehnika može biti bitno drugačija.
Kolega kojem je endodoncija uža specijalnost reče neki dan da koristi mašinske proširivače – mi ostali, koji nemamo dovoljno iskustva i sigurnosti, bolje da se ne hvatamo toga :).
Sama procedura podrazumeva menjanje kompleta instrumenata – pre i posle otvaranja komore živca, a priča o tome čime se kanalići ispiraju, pune, ovo i ono je praktično za još jedan blog…

Osim ovoga – opisano je vađenje živca “naživo”, a može i “namrtvo” :). Ovo podrazumeva da se prvo stavi “otrov”, pa se kasnije radi na sličan način kako je ovde opisano…

Drugim rečima, ovo shvatite samo kao VRLO jednostavan opis; no, vađenje živca se u većini slučajeva završava dobro, sa dobrom procenom.
Ne bojte se :).
 

Ilustracije:
nycdentist.com
prestigedentalproducts.com
pulpdent.com

33 thoughts on “Vađenje živca u 6 koraka”

 1. Zub me nije boleo, ali dr mi je rekla da mora da vadi zivac, stavila je lek 2 nedelje pa je uradila jedan kanal ostale nije mogla jer je tvrdo i ne moze da probije,pa je stavila nesto za razmekasavanje pa 3 dana pa opet probala pa ostao jos jedan kanal pa opet ta smesa za razmeksavanje, i pitam se ima li sve to smisla da li je zub trebalo vaditi ili pak samo zameniti plombu? Inace svaku iglicu i sirenje kanala osecam itekako bolno.

  1. Poštovanje,
   vaše pitanje izisuje mnogo pisanja :). Krajnje pojednostavljeno:

   To što vas zub nije boleo – ne znači da nije za devitalizaciju.
   Ako je vaš doktor već krenuo u kanale korena zuba, nije neobično da ne može da prođe, i da sve to ide kroz više faza.
   Da li to ima smisla lečiti – ili biste ga pre izvadili, to je odgovor koji se tiče samo vas.

   U svakom slučaju – “samo plombiranja” nema; to je zahtev koji svaki dan čujem od pacijenata, “plombirajte pa kako bude”, to se ne radi.

   Ako imate ma kakvu dilemu, pokušajte da nađete specijalistu endodonta i tražite drugo mišljenje.
   Svako dobro.

 2. Poštovanje ja sam danas išao da popravim zub i popravio sam doktorka je stavila lek i to zacementirala pa mi je malo pre lek ispao i dali će sutra opet popravljati zub zubarka.Kako danas da jedem danas pošto mi je otvoren zub

  1. Poštovanje,
   lečenje zuba (endodoncija) je trogodišnja specijalizacija – i ne nazirem šta je koleginica mogla staviti u zub i šta će raditi sutra.
   Jedite malo pažljivije i održavajte higijenu koliko je bolje moguće.

   Srdačan pozdrav.

 3. Meni je dr danas vadio živce iz zuba ali mene zub i dalje malo bolucka.Da li ce bol prestati i da li je to dobro uradjeno?Šta ako je neki zivac ostao?

  1. Dobro jutro želim, kad vam se odgovori pitanjem, budite ljubazni pa odgovorite, sve drugo je neozbiljno.

   1. Postovanje. Htela bih da pitam nesto sto mi nije jasno.. osecala sam bol u donjoj sestici, pre desetak godina lecenoj i naravno plombiranoj.. stomatolog je otvorio zub i otvorio kanale, naravno pod dejstvom anestezije.. kako to sve ide i sta je stavljao vi bolje znate, rekao mi da dodjem nakon tri dana, ja sam sva ta tri dana osecala jak bol, otisla i rekla kako stoje stvari.. opet je koristio te iglice i stavio nesto zeleno u kanalice i opet privremeno zatvorio zub. Opet sam osecala jaku bol, i otisla ponovo.. otvorio je zub i rekao da je sve u redu, da je zub suv , i ostavio ga tako otvorenog za 2-3 dana da vidi hoce li bol prestati, da plombira, u suprotnom ce da ga izvadi. Zbig čega mene i dalje zub jako boli, ako su ti zivci unisteni? Hvala unapred. :*

    1. Poštovanje, na žalost – ne mogu mnogo da vam pomognem, jer ne mogu ni da naslutim koja može biti početna dijagnoza, od koje je kolega krenuo.

     Znam da nije neka “uteha” – ali, zub koji nema živac itekako može da boli, opet – iz celog niza razloga.
     Kod ovakvih lečenja nije neobično da ima “uspona i padova”, da iz mirnih faza pacijent prelazi u bolne i obrnuto – ali, zato je endodoncija, nauka koja se bavi ovim lečenjima izdvojena kao posebna specijalnost, jer može biti veoma složena.

     Ako slučajno imate tu mogućnost, tražite drugo mišljenje spec. endodonta.

     Srdačan pozdrav.

 4. Postovana,

  Vidim da odgovarate na pitanja pa bih Vam bila jako zahvalna ako bi ste mi odgovorili. Moram da napomenem da imam uzasan strah od zubara i iz tog razloga nisam dugo isla kod zubara. U 2018-oj sam odlucila da se s tim suocim i popravim svaki kvar. Na gornjoj sestici, kvar je bio jako veliki, zubar mi je izvadio zivac(nije umrtvio jer je rekao da je gotovo mrtav), napunio je kanale i posto mi je ostao samo zid zuba (unutrasnjost celu je izbrusio jer, koliko sam shvatila toliko je zub bio pojeden od karijesa) uzeo mi je otisak i stavio metalnu nadogradnju. Za mesec dana mi je rekao da dodjem da stavimo krunicu. Proslo je dve nedelje od stavljanja nadogradnje i tokom te dve nedelje mene zub boli… to je uglavnom bol na pritisak, kad ga pipam ili dok zvacem… nekad vise nekad jace. Inace sam od sebe me ne boli. Moje pitanje je da li je normalno da osecam ovaj bol? Hvala puno na odgovoru

  1. Draga gđice Jovana,
   ponosim se vama :).

   Ovako online, meni deluje da ste naši pravog zubara – izgleda mi da sve radi kako treba.
   No, lečenje trokorene (ili višekorene) šestice je onako, baš zahtevan posao, a i nadogradnja na takvom zubu nije med i mleko, s naše tačke gledišta.

   Bol koji opisujete može postojati iz banalnih razloga (zbog zapadanja hrane i slično), a može biti reakcija na opterećenje (dovoljno je da je lečenje samo mrvu “duže”, pa da osetite ovo što osetite) itd. Najidealnija varijanta je kontrolni snimak – ako išta ima, videće se.
   Ako vam je za neku utehu – ja uvek kažem pacijentima: da je nešto stvarno ozbiljno, ZNALI BISTE, joj, još kako biste znali :).

   Nadam se da će sve biti u redu, samo hrabro i napred :).
   Srdačan pozdrav.

 5. Hvala puno na brzom odgovoru! :) Bila sam kod zubara, izgleda da je malo visa bila krunica nego sto je trebalo pa me je zato bolelo… malo mi je izbusio i evo vec je bolje…

  Verujem da se itekako oseca kada nesto nije kako treba, ali eto npr. Guglujuci sam procitala da kad se stvori gangrena zub uopste ne boli… a posle… ne znam da li je to istina, google dijagnoze :D
  U svakom slucaju hvala puno i zelim Vam sve najbolje!

  1. :)))

   Dobro veče želim,
   joj, baš i nije bio brz odgovor, ali ne stižemo..:(

   Gangrena (po definiciji, potpuno odumiranje tkiva) može biti i asimptomatska, ali verujte – ne mogu da se setim da li sam to videla možda nekoliko puta za 30 g staža :).
   Osim toga – endo lečenje zuba se zato i radi da se gangrena eliminiše, onda više ne govorimo o gangreni, nego o komplikacijama endo lečenja, sasvim drugi “par opanaka”…

   A za Google imamo jednu internu šalu, nećete zameriti :).

   drugo misljenje

   Google ne daje toliko mnogo informacija da je to neviđeno, a čak i ako je informacija (moguće) tačna – ne kaže vam da li je relevantna, tj. da li je REALNO da je to – to, ili je zapravo oboljenje koje je samo teorijska šansa…:)

   Još jednom: vi ste jedna hrabra, dama. Ponosimo se vama i samo napred, biće dobro.

   Prijatno veče :).

 6. Postovana, imam 14 godina,kada sam imala 10 godina otekao mi je zub.Otisla sam kod jedne zubarke koja je bila toliko neprijatna da sam ja plakala zbog toga.Od tada ja imam traume. I od tada sam isla sano jednom kod zuraba i to sa odeljenjem.Poceo je da se javlja problem.Vec 6 dana me boli zub, konstantna pulsirajuca bol.Taj zub ima ogromnu supljinu. Ali mene je opet strah da odem kod zubara jer kao sto sam rekla imam traumu,vise me je strah da ce zubarka biti neprijatna nego sam zahvat na zubu. I zanima me Vase misljenje posto mi vecina prijatelja govori da ce biti potrebno vadjenje zivca. Zanima sta vi mislite sta ce biti odradjeno na tom zubu,i zanims me da li se zivac vadi iskljucivo pod anestezijom ili?
  Hvala Vam unapred.Prijatno.

  1. Poštovanje,
   prvo, idealno bi bilo ako možete da obiđete nekoliko ordinacija, da vodite sa sobom nekog uz koga se osećate sigurno, i da tražite samo pregled.

   Ako vam deluje kao ljubazna osoba, empatična, koja hoće da priča i da vam objasni šta se desilo i šta će dalje da bude – to je pravi/prava. Ne bih vam preporučila da idete “na neviđeno”, a pod dva: po Zakonu o pravima pacijenata stomatolog MORA da vam objasni šta sledi kao terapija, kako se radi, koja je prognoza, šta će se desiti ako ne preduzmete ništa itd.
   U prevodu: ne pristajte da vam se radi bilo šta dok vam se LEPO, ljubazno ne pojasni. To je vaše zakonsko pravo.

   Na žalost, ne mogu online i bez pregleda da vam odgovorim na to šta sledi tom zubu; moguća terapija pripada endodonciji – to je trogodišnja specijalizacija, a da vam prepričavam sve moguće opcije, nema smisla, žao mi je.

   Samo hrabro i ne dajte se – i, imate pravo da tražite anesteziju, odmah da se razumemo :).
   Srećno i svako dobro.

 7. poštovana,
  pre 2 meseca me je jako boleo zub,doktorka ga je otvorila i našla kvar.
  zatim je stavila lek da umrtvi živac.
  opet me je boleo,rekla je da lek nije delovao i opet stavila lek.
  naravno,mene je zub opet boleo,i otisla sam kod moje doktorke koja je bila na godisnjem odmoru dok se to sve dešavalo.
  ona je skinula lek,izvadila mi je zivac,zatvorila zub,i rekla je to je to.
  od tada me boli -(proslo je mesec dana od toga) na pritisak.(kad kuckam ili pipnem zub)
  da li zub sada mora da se izvadi ili moze nesto drugo da se uradi?
  hvala u svakom slucaju.

  1. Poštovanje, može da se radi revizija lečenja – ali, ako snimak pokaže da to ima smisla.
   Ovakva lečenja dosta zavise i od opšteg stanja pacijenta, a ponavljanje ove vrste lečenja postavlja pitanje i reparatornih sposobnosti organizma na tom mestu…
   Ukratko: da je taj zub na meni, ja bih probala još jednom :), samo bih gledala da bude ili spec. endodoncije, ili Stomatološki fakultet.
   Srdačan pozdrav.

 8. Postovana,
  pre tri dana mi je zubarka otvorila zub koji me nije ni boleo i pocela da uklanja karijes. Posto me je bolelo zakljucila je da treba vaditi zivac ali ja nisam cula da je to rekla do onog trenutka kad je vec zatvorila zub i objasnila mi da je stavila lek da umrtvi zivac. Iskreno, nisam bas odusevljena tom idejom. Moja zubarka bi inace stavila lek i pokusala da sanira infekciju i na kraju plombirala, ali bi uvek pokusala da spase zub i zivac. Sad mi je zao sto nisam sacekala svoju zubarku i pokusala da spasem zivac umesto sto sam otisla kod ove. Zanima me koliko treba leku da deluje? I da li je posle tri dana zivac vec ostecen i u kolikoj meri? Hvala unapred.

  1. Poštovanje,
   ovaj, kako bih vam rekla :), grešite prilično u razmišljanju. Pokušaću u odvojenom postu da vam odgovorim, premalo imam mesta u ovom polju za odgovor.

   Srdačan pozdrav.

 9. Postovana, ispalo mi je parce zuba pre 10ak dana, potom je taj zub krenuo da pulsira, danas sam posle duze vremena otisao kod zubara i otvorio mi je taj zub i rekao mi da isisavam gnoj iz tog zuba i tada mi rekao da dodjem u ponedeljak u njegovu smenu, potom me je poslao da snimim taj isti zub, da bi me posle toga zakazao za 10ak dana i rekao da ce verovatno trebati da se vadi zivac. Moje pitanje je da li je bezbedno da zub stoji otvoren toliko dugo?

  1. Poštovanje,
   nisam sigurna da sam vas dobro razumela.
   Kad zub krene da se gnoji, JEDINO MOGUĆE je otvaranje zuba i – drenaža.
   Gnoj mora imati kuda da ode, ne može da nestane u vazduhu :(.

   Bez daljnjeg lečenja NEMA ZATVARANJA ZUBA, jer će te da oteknete do ujutru.
   Koliko mogu ovako da procenim, postupak vašeg doktora je profesionalan; dalje vas čeka lečenje tog zuba (ako želite da ga sačuvate), i moja preporuka vama bi bila da verujete ovom doktoru.
   I da se ranije javite – pre nego dođe dotle, jer ovakva situacija je za zeru od klješta :(.

   Srećno.

 10. Dobro veče ?
  Čitajući Vaše tekstove i ogovore na komentare imam mnogo manji strah od zubara! Za svaku pohvalu!
  Sada pitanje?
  Vadjen mi je živac na zubu (u pitanju je gornja četvorka). Ajpre stavljen otrov u zub, nakon toga neki lek, a sada imam privremeno punjenje, a nakon toga bi trebalo da se stavi i to finalno punjenje ako sam dobro razumela. Kada mi je radjeno provremeno punjenje, uradjen j snimak zuba koji je pokazao nekakvu cisticu kod korena. Rečeno mi je da je potrebno da se prati i da će organizam to sam “zalečiti” , a u slučaju da se to ne desi onda se vadi. ? Ne bih volela da vadim taj zub, pa me zanima vaše mišljenje jer možda nisam dobro razumela.

  1. Poštovanje,
   hvala na lepim rečima :).

   Koliko mogu da procenim, em ste dobro razumeli – em ste u pravim rukama; opisano mi deluje potpuno onako, by the book, baš kako treba.
   Iako je gornja četvorka prilično nezahvalna za lečenje (najčešće dva tanka, kriva korenčića), sa ovakvim postupkom, korak po korak, i sa mladošću i zdravljem pacijenta, ogromne su šanse da se izleči.

   U svakom slučaju, ne sumnjam da će vas vaš doktor/doktorica dalje kontrolisati; ako se slučajno vidi ma šta što ne valja, uvek vam ostaje hirurgija: hirurško uklanjanje vrha korena, pri čemu zub ne samo da ostaje u vilici, nego tako može da stoji doslovno decenijama (lično ja sam taj slučaj, gornja trojka :).

   Srdačan pozdrav i srećno :*

 11. Postovanje,
  Zubar mi je rekao da mora da mi umrtvi zivac bilnig zuba, pre 15 dana mi je stavio otrov da umrtvi zivac. Danas sam otisla da mi izvadi zivac,on je otvorio zub i stavio mi neko dezinfekciono sredstvo i rekao da dodjem za 7 dana. Napomenuo je da ipak necemo vaditi zivac nego ce isti samo preseci. Nista mi nije jasno. Da li moze sada tako puniti zub a vec je umrtvio zivac koji ce tako ostati u zubu.
  Hvala unapred na odgovoru

 12. Postovanje

  Prije 2 mjeseca zubar mi je reko da ce mi vadit zivac , stavili su mi nesto sto ce trajat 10 dana i nakon toga trebam da izvadim zivac, ja sam to rekla svojim roditeljima i oni su mi rekli da ce me narucit kad da vadim zivac, ali oni su zaboravili na to a ja sam bila previse strasljiva da ih napomenem evo proslo je 2 mjeseca i prije 3 dana zub me je poceo boliti, molim vas za savjet

  1. Dobro jutro vam želim,
   iskreno, gledam vaše pitanje i mislim da li ste svesni šta me ZAPRAVO pitate.

   Vaše pitanje formalno gledano zvuči kao stomatološki problem – a u biti, govori sledeće: da neko treba da vam kaže da će biti dobro, da vas uteši, otplaši, da eventualno kaže da ne morate ni da idete i biće sjajno i tako slično…

   A to, ipak nije naša profesija.

   Dakle, na žalost – moraćete “na brzinu” da odrastete, ubedite sebe, pobedite strah, preuzmete odgovornost, odete kod vašeg doktora, i – da shvatite da se mi sâmi ne možemo boriti za vaše zube.

   Srećno.

 13. Zub je poceo da boli jako, da bi se nakon 1-2 dana stvorio otok. Otisao sam kod stomatologa i on mi je uradio snimak, nakon toga je izbrusio zub po sredini napravio neku vrstu supljinu. Prepisao lek koji cu upotrebljavati 7 dana 2 tablete dnevno. Rece mi da nije mogla drenazu jer je u pitanju donja sestica, i dala nekih par razloga. Da li je ovaj tretman ispravan i da li je sledeci postupak vadjenja zivca bolan?

  1. Poštovanje,
   na žalost, postupak nije baš lege artis, prema pravilima struke.

   Ako je zub pod otokom, otvara se komora gde je (bio) zubni živac, prolazi kroz kanale (ma koji da je zub) i daju antibiotici.

   Od ovog se odstupa samo u specifičnim okolnostima (zubu ne može da se pristupi – umnjak, recimo; ne može fizički dà se prođe kroz kanale korena itd.).

   Dalje otvaranje zuba neće boleti – jer živca više nema. Otok nastaje tako što nerv potpuno odumire i upala se širi na kost.

   Dalje lečenje je za pacijenta više dosadno :), ali ne boli ništa.

   Svako dobro želim.

 14. Pozdrav,
  Zivim u Americi i otisla sam kod zubara da snimim zube.
  Rekao mi je da na dvojci treba da se uradi endodontic terapija. Situacija je sledeca, pre 13 godina sam pala i taj zub mi je napukao nakon cega je stavljena plomba. Na snimku je video neku “mrlju” kako mi je objasnio i nije siguran ali misli da sam umrtvila zivac jos tada kad sam pala.
  Nije mi zvucao bas uverljivo i uplasila sam se i odustala od terapije a on mi je rekao da mogu i da ostanem bez zuba ako se to ne uradi.
  Da li mislite da moze doci do toga ukoliko sam jos pre 13 godina umrtvila zivac? Da li se mora uraditi to sto mi je rekao sto hitnije?
  Bas sam u strahu

  1. Poštovanje,
   kolega se možda nije jasno izrazio – ali to što ste “vi umrtvili živac” u prostom prevodu znači da je od traume, udarca, došlo do gangrene (potpunog odumiranja, “truljenja” tkiva nerva), a tokom svih ovih godine – infekcija se proširila i na kost, te imate i “mrlju” – gnojni proces iznad korena zuba.

   Takvi zubi se leče, i preporučila bih vam da se što pre vratite kod doktora koji vam je to savetovao.
   Svako dobro želim.

 15. Postovanje,
  Za par dana vadim zivac jer je karijes preko zuba presao na zivac.
  Zanima me da li zub pozuti nakon vadjenja zivca, ili to nije istina?

  1. Poštovanje,
   zavisi od tehnike rada i vrste punjenja, dakle – uopšte ne mora da se desi.

   Srdačan pozdrav.

 16. Dobar dan,
  Da li se zub menja nakon vadjenja zivca, i da li uopste ima nekih posledica?

  1. Dobar dan,
   da – uprošćeno rečeno, tokom vremena postaje krtiji i skloniji da se odlomi; zbog toga neke škole stomatologije zaatupaju doktrinu da se na devitalizivanom zubu odmah radi nadogradnja i kruna.
   No, eventualni lom zavisi od mnogo faktora, tako da bi teško bilo uzeti to baš kao… “obaveznu” pojavu.

   Srdačan pozdrav :).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.