Totalna ili subtotalna proteza?

proteza

Jedan čitalac je juče pitao da mu se nešto kaže o sledećem problemu: ima još par (dobrih) zuba u gornjoj vilici – njegov stomatolog mu savetuje totalnu protezu; dakle – totalna ili subtotalna proteza – ostaviti te zube ili ne?

Proteza je pomagalo kao i naočari – ima 1001 razloga zašto nekom ne odgovara ili ne može da je nosi.

Kao što rekosmo ranije, gornja totalna proteza se drži vakuumom – ne drži se za preostale zube.
Samim tim – jedno od opštih pravila stomatološke protetike je – da u gornjoj vilici par zuba više “smeta” nego što koristi, obično se totalna proteza bolje drži bez njih.

Od ovog se odstupa u sledećim okolnostima:
1. Kada su anatomski uslovi stvarno loši, i uz to:
2. Kada su preostali zubi:
– solidni,
– “kvalitetni” sa stanovišta stomatološke protetike, i
– raspoređeni “kako nama odgovara”.

Ako su anatomski uslovi loši, to umanjuje izgleda da se gornja totalna proteza drži vakuumom.
Od posebnog značaja su tzv. tuberi – ispupčenja gornje vilice u predelu umnjaka. Ako su oni “slabi”, vredi razmatrati preostalih par zuba.

Ovo je vrlo jasan primer vrlo loše anatomske situacije; kako vidite – ne samo da koštanog grebena maltene i nema, nego su i pripoji pomične sluznice vrlo nisko.

totalna proteza

Ako gornju sliku uporedite sa sledećom, biće vam jasnije u čemu je razlika.
Na donjoj slici je koštana struktura očuvana, pomična sluznica (koja može “izmestiti” protezu) je daleko, i situacija je daleko povoljnija.
Kod pacijenta na donjoj slici praktično nema velike potrebe razmatrati par preostalih zuba kao nosače proteze.

totalna proteza - pre

Dakle, ako je anatomska struktura loša – onda razmatramo preostale zube.

Kad razmatramo nosače protetskih radova, jedan od jako bitnih faktora je površina korena zuba nosača.
Ovde su posebno značajne trojke (očnjaci) i šestice (prvi kutnjaci).
Ako su oni zdravi/izlečeni i nisu parodontopatični – već smo “na konju” :).

Ako se radi subtotalna proteza – još jedan jako bitan faktor je da preostali zubi ne budu jedno uz drugo.
Klasičan primer nepovoljnog položaja i rasporeda preostalih zuba su npr. gornja jedinica i dvojka, obe jedinice i slično – estetski efekat će biti skoro pa nikakav, a vrlo je realno za očekivati da će se gornja totalna proteza bolje držati bez ta dva zuba.

Konkretno, pogledajte donju sliku: to je klasična situacija za parcijalnu protezu – na totalnu ne treba misliti.
Pacijent ima oba očnjaka i jedan kutnjak; “jaki” zubi, za nas povoljno raspoređeni.

totalna proteza

I još jedna stvar: ako na gornjoj slici pogledate pacijentovu levu stranu vilice – sasvim pozadi je tzv. tuber gornjovilične kosti.
On nije Bog zna kako povoljno izražen niti oblikovan, sa naše tačke gledišta – još jedan razlog da razmatramo ostanak postojećih zuba.

Naravno, od svega ovoga ima odstupanja: na donjoj slici je primer kako desna jedinica i dvojka pod određenim uslovima mogu biti nosači.

poludolder prečka

Kako se da videti – ova dva zuba imaju krune (navlake) sa veznim elementima sa strane (poludolder prečka) – vezni elementi “pasuju” u odgovarajuća ležišta u protezi.
No, ovakav rad ima svoje mane – poludolder može relativno brzo da “rasklati” zube nosače – no, i ovo zavisi od celokupne situacija.

I još nešto: ako je preostalo par zuba, i radi se subtotalna proteza – radi se kao totalna, a ne kao parcijalna (ima jednu probu više).

UKRATKO:
Ako se razmatra izrada GORNJE totalne proteze, opšte pravilo je da par zuba nema nikakvu svrhu.
Od ovoga se odstupa u specifičnim okolnostima – ali, ruku na srce, objektivno je retko da ima opravdanja da ostanu.

Većina pacijenata misli da su gornja 2-3 zuba od značaja, posebno ako su zdravi i solidni, ali to je objektivno relativno retko.

U donjoj vilici je situacija bitno drugačija: svaki jedan zub se čuva – makar kakav da je, makar bio za vađenje za šest meseci…
Ali, to je neka druga priča :).
 
Ilustracije:
thieme-connect.de
contempclindent.org
legacy.dds.com
lookfordiagnosis.com
roopevintage.com

7 thoughts on “Totalna ili subtotalna proteza?”

 1. Poštovani,
  vezano za tekst o protezama možete li nastaviti tekst za donju protezu (istu upravo počinjem raditi,imam samo dvije trojke donje ali sam primjetila od juče iznad lijeve trojke tanku skoro neprimjetnu liniju,inače jedinice i dvojke izvadila zbog paradentoze,isplivali.Molim Vas da li je moguće vizil protezu ili nešto drugo osim totalne pločaste, istu sam stavila gornju parcijalnu pločastu prije dva dana pa muke.Inače u utorak idem kod oralnog hirurga,isti mi radi donju protezu, i on mi je prije 20 dana preporučio vizil protezu, a u međuvremenu se pojavila ova linija i čini mi se kad ga jako zaljuljam da se možda malo ljulja ili je to moja sugestija.Oralni hirurg je prije 20-tak dana isto jako zadrmao i preporučio vizil protezu koju će nositi donje trojke.Samo još nešto da li se vizil proteza skida kao i pločasta akrilatna.Molim Vas za odgovor.Uplašena sam

 2. Postovani molio bih Vas za odgovor na sledece pitanje. Trenutno imam metalkeramicki most u gornjoj vilici oslonjen na dve trojke i dve sedmice. Sedmice su izgubile dosta kosti i moraju da se vade dok su trojke u odlicnom stanju sa puno kosti sto se vidi na snimku koji sam uradio. Molio bih Vas da mi odgovorite moram li vaditi sve zube i uraditi totalnu protezu ili postoji mogucnost za vizil zakacenu na preostale dve trojke. Imam 62 godine i znacilo bi mi ako bi totalnu protezu odlozio za neko vreme. Pozdravljam Vas i zahvaljujem.

  1. Poštovanje,
   ovo zavisi od više faktora, nije samo stanje trojki u pitanju.
   Mi uvek posmatramo i kakav je vilični greben, tj. kakva je konfiguracija vilične kosti – posebno u predelu tubera, odnosno tamo gde ste nekad imali umnjake.

   Kao uopšteno stomatološko pravilo važi da se totalna proteza bolje drži bez zuba nego sa 2-3 zuba, ali to umnogome zavisi od toga koji su zubi preostali, kako su raspoređeni, kakva je vilična kost (ako je ravno kao dlan, na primer, onda treba po svaku cenu ići na to da trojke ostanu), i od toga kakav je sam pacijent :).

   Ako pacijent npr. sa mostova prelazi na protezu, to mu je prva proteza, onda nije loše prvo ići na to da se sačuvaju trojke, da se napravi skeletirana proteza sa redukovanom pločom.
   To je proteza s leve strane na ovoj slici, sa metalnim delom, znatno manje površine i tanja nego proteza s desne strane, klasična.

   partial denture

   Ovim se postiže lakše prihvatanje od strane pacijenta, brže navikavanje na protezu; nekad kasnije, ako neki zub bude za vađenje, proteza se polako “širi”, pa i na totalnu protezu – a pacijent se već odavno navikao.

   Kad se ide odmah na totalnu protezu – koja MORA imati površinu kao proteza sa slike s desne strane, pacijentima to zaista nije lako, verujte da to gledam više od 27 godina :(.

   Drugim rečima, da se ja pitam – išla bih na to da se trojke sačuvaju, napravi proteza slična ovoj sa slike s leve strane, primarno zato jer ćete se lakše navići i bezbolnije proći kroz proces prihvatanja mobilnog rada.
   Jer, da je lako – nije :).

   Nadam se da sam vas dobro razumela; ako sam pogrešila temu :), kažite slobodno.
   Srdačan pozdrav i svako dobro.

 3. Sta mislite o gornjoj gingivalnoj protezi, za ojacanje maksilarnog predela i podrsku gornjoj usni, znaci zubi su u redu…

  1. Dobar dan želim,
   molim vas, možete li mi pojasniti tačnije šta želite?

   Ako dobro shvatam, trebalo bi vam “zadebljanje” iznad zuba (ispod predela iza usana)?

  1. Dobro veče želim,
   načelno, nije tehnički problem da se napravi, ali ima mnogo nedostataka, tj. estetski efekat je nedovoljan “benefit” da bih napravila tako šta.

   Da li ste razmišljali o alternativnim opcijama? Rekla bih da je vaša želja pre za ortopediju ili plastičnu/rekonstruktivnu hirurgiju.

   Srdačan pozdrav.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.