Strah od zubara i anksiolitici

strah

Strah od zubara je đavo i po :).
Ovaj tekst proističe iz iskustva da mnogi pacijenti koji nas se plaše pre posete stomatologu popiju “nešto za umirenje” što im da neko blizak “iz kućne apoteke”; to može biti bilo šta, a najčešće je diazepam.
Doduše, viđali smo da pacijent popije i terfenadin (lek protiv alergije) i sto drugih stvari…

Zašto to (ne)valja?

DOBRE VESTI
Anksiolitici, lekovi koji su vrlo delotvorni u borbi protiv straha (od nas :) su grupa lekova koji uspešno redukuju napetost, anksioznost, a da pri tome ne remete kognitivne funkcije (opažanje, mišljenje, pamćenje). Dakle – itekako deluju i na strah od zubara.

Postoji više grupa anksiolitika, dakle – zaista mnogo različitih vrsta, i ako se dobro proceni, efekat može biti sjajan: dakle, da vam se ne spava, a da nemate onu teskobu, onaj strah koji vam ne da ni da otvorite vrata ordinacije.

Dakle, popijete jednu tableticu sat vremena pre posete stomatologu, i dalje “samo opušteno”, što bi deca rekla, strah od zubara je iščezao.

LOŠE VESTI
Anksiolitici imaju više ili manje izraženo dejstvo u smislu opuštanja mišića i širenja krvnih sudova.

Ovo za nas nije uvek “dobra priča”, osim kad ciljano želimo da malo oborimo pritisak pacijentu.
Širenje perifernih krvnih sudova za neke “krvave” stomatološke intervencije nije uvek poželjno…

strah od zubara

Poznato je da ovakvi lekovi izazivaju i zavisnost, i toleranciju.
Od jedne tablete pre posete stomatologu sigurno nećete postati zavisni, a tolerancija (potreba da se doza povećava da bi lek delovao) se ne javlja kod kontrolisane i ovako retke upotrebe.

Osim ovoga, anksiolitici imaju čitav spisak mogućih interakcija sa drugim lekovima: oni se pretežno resorbuju iz želuca (dakle, maltene odmah), ali tako se resorbuje i alkohol – moguća kombinacija u većoj dozi može biti i smrtonosna (Diazepam, recimo, u većoj dozi uzrokuje depresiju disanja).

Anksiolitici su i tzv. trigonici: na kutijici postoji trougao koji govori o tome da nije poželjno upravljati motornim vozilima.

UKRATKO:
1. uzeti lek sa brzim delovanjem i kratkim poluživotom (koji se brže razlaže u organizmu),
2. popiti ga jedan sat pre intervencije,
3. ne kombinovati ga sa drugim srodnim lekovima – sedativima, hipnoticima i sličnim lekovima, kao ni sa  alkoholom, lekovima protiv alergije, antikonvulzantima, antidepresivima, lekovima koji se vežu za iste receptore (Zaleplon, Zopiclone, Zolpidem, Eszopiclone itd.) – za ovakve kombinacije, ako indikacije već postoje, treba da imate saglasnost vašeg lekara,
4. uzeti najmanju dozu.

Sve oblike pomenutih lekova možete dobiti samo na recept, te ako uzimate neku dodatnu terapiju, možete da se raspitate o eventualnim nuspojavama kombinacija lekova.

……….

(U tekstu su navođene aktivne supstance; zaštićena imena lekova su vrlo različita, a nije nam dozvoljeno da na taj način prezentujemo informaciju).

 

Ilustracije: blog.visionworksusa.com
freeenterprisewarriors.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.