Saveti IT stručnjaka protiv zubobolje

Pre nekog vremena slomijem ja zub jedući čokoladu. Ovih dana me počeo boleti, onako podmuklo, nekad na hladnu vodu, nekad kad loše zagrizem i tako. Večeras me baš počeo mučiti tako da ne mogu da zaspim, pa sam se bacio na Internet u istraživanje kako da zamirim bol.
Pored raznih priča strave i užasa iz stomatoloških ordinacija, našao sam neke interesantne recepte.

Rakija

Rakija je univerzalni narodni lek za sve boljke. Srknete malo rakije, i muljate što duže u ustima. To bi trebalo da umrtvi živac i bol će privremeno proći. Ako rakija dođe u direktan dodir sa živcem u zubu, kada prođe anestetičko dejstvo, osetićete hiljadu puta jači bol.

Pasta za zube

Kažu da, kada boli zub, treba uzeti četkicu za zube, namazati pastu za pranje zuba i četkati zube što duže. Od paste će da utrnu cela usta, pa i taj živac što boli.

Vuna

Obmotajte glavu vunenim šalom (ili bilo čime od čiste vune). Kažu da vuna tako pomaže kod zubobolje.

Beli luk

Uzeti beli luk, sitno ga iseckati, staviti ugazu iscediti sok iz njega. Tako isceđen luk u gazi staviti u uho, po nekima na onoj strani na kojoj boli zub, a po nekima na suprotnoj strani. Ne treba to držati u uhu duže od desetak minuta, da se ne ozledi sluzokoža uha. Neko umesto svega ovoga prosto stavi oguljen češanj u uho.
Drugi način je da se preseče češanj belog luka na pola, pa polovina stavi presečenom stranom na bolno mesto.
Treći način je da se vata natopi sokom od belog luka i stavi u rupu na zubu. Umesto toga može se staviti i komadić belog luka.
Protiv zubobolje pomaže i ispiranje usta čajem od belog luka.

Karanfilić

Karanfilić, poznat i kao klinčić (eng. Cloves, lat. Syzygium Aromaticum) je antiseptik i antistetik. Možete ga grickati, muljati po ustima, iscediti pa nakapati na bolni zub ili smisliti neki drugi način da ga upotrebite. Pazite samo da se neka ljuspica ne zaglavi u šupljini zuba. To ume da bude bolno. Karanfilić se prodaje kao začin.

Ljuta papričica

Komad vate ovlažiti vodom i uvaljati u mlevenu ljutu papričicu. Tako naneti na bolno mesto. Ne stavljati na desni.

Propolis

Natopiti vatu propolisom pa naneti na bolni zub.

Tamjan

Uzeti komadić tamjana veličine rupe na zubu. Malo ga nagoreti pa staviti u zub umesto plombe.

Žalfija

Žalfija (kadulja) je trava od koje se priprema čaj. Čaj se ne pije nego se koristi za ispiranje usta. Odličan je antiseptik, pa može da pomogne i kod zubobolje.

Cimet i med

U jednu kašičicu cimeta umešati tri kašičice meda dok se ne dobije gusta krema. Njom mazati oboleli zub.

Čurukot

Čurukot (ćurukot, čurekot, crno seme, crni susam, lat. Nigella Sativa) se koristi kao začin i kao lek. Ulje od čurukota namazati na bolan zub. Dobro je pre toga razblažiti ulje u toploj vodi i time isprati usta.

čokolada protiv zubobolje

Masiranje

Za prednje gornje zube, treba masirati mesto ispod nosa gde se sastaju sekutići. To je, kažu, akupunkturna tačka za prednje gornje zube. Masirati blagim kružnim pokretima. Za prednje donje zube akupunkturna tačka je u korenu prednjih donjih zuba.

Lekovi

Postoji čitava paleta lekova koji mogu da pomognu oko zubobolje. Sa lekovima treba postupati oprezno i obavezno prethodno pročitati uputstva. To se naročito odnosi na lekove koji se koriste za ublažavanje bolova. Ove lekove nikako ne mešati niti unositi alkohol dok lekovi deluju. Ne piti ih na prazan stomak. Najbolje je tražiti preporuku leka u apoteci.
(Administrator je bio slobodan da ukloni pasus u kojem autor preporučuje određene farmaceutske preparate, o tome će biti detaljnije u jednoj od narednih tema).

I šta sad?

Kada boli zub, a to obično biva petkom uveče, bez ikakve nade da se do zubara može stići pre ponedeljka, oboleli pada u očaj, pristajući na sve moguće i nemoguće načina da bol umiri.

U takvim situacijama može se uraditi i nešto što nije dobro, najpre predozirati se lekom, pomešati lekove i slično. Zbog toga je neophodno, znati kako lekovi deluju i koristiti ih shodno tome.
Najpre treba znati da ne postoji univerzalan lek za zubobolju. Različiti lekovi deluju na različit bol, a često se to razlikuje i od osobe do osobe.

Prepoznatljiva su četiri različita bola zuba:
– bol samog zuba koja nastaje ako dođe do mehaničkog oštećenja zubne gleđi pa spoljni uticaji dopiru do unutrašnjosti zuba ili zbog oboljenja zuba
– bol zubnog živca, koje je najčešće uzrokovana bakterijama
– bol nastala spoljnim mehaničkim uticajima na zube (uklješteni ostaci hrane)
– bol desni i vilica
– preneta bol, koja se sa bolnog zuba prenosi na druge zube ili na druga mesta, kao posledica gusto isprepletanih nerava.

Pazite kada je zubni živac izložen.
On je veoma osetljiv i dodir sa agresivnim susptancama pa čak i mehanički dodir može da izazove mnogo jak bol. Uvek prvo probajte blaže metode za umirivanje bola.

I na kraju, lekovi mogu poslužiti privremeno, da olakšaju muke dok se ne odvučete kod zubara, jer samo ono može da utvrdi zašto vas boli zub i kako da to reši.
No, ako možete, birajte zubara. Idite kod onog koji je na dobrom glasu, pošto i među njima, kao i među lekovima ima svakojakih.

Da ne zaboravim: ne odgovaram za tačnost gore navedenih recepata i postupaka.
Ako se odlučite da ih primenite, radite to na sopstvenu odgovornost :).

 

……….

Autor: Peđa Supurović

 

 

(Članak Zubobolja, preuzet je sa bloga autora sa njegovom dozvolom; nije dozvoljeno preuzimati dalje i menjati tekst bez njegove eksplicitne dozvole. Zahvalnost autoru :)

One thought on “Saveti IT stručnjaka protiv zubobolje”

  1. Ovo sa tamjanom nemojte da pokusavate uopste potpuno nagrize zub, posle ce vam biti samo gore!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.