saveti

Respect: give it, to get it.

Vaša pitanja nam često ukazuju na problem “vaših” i “naših” želja :).

Primer prvi.

Pacijent nam piše opisujući problem u kojem relativno nove krune koje je neko drugi radio treba seći, skidati, praviti nove.

Odgovaram da nije problem, insistiram kroz više mailova da je jedini uslov da ja procenim da zubi nosači JESU dovoljno dobri da budu nanovo – zubi nosači.

Pacijentkinja se više ne javlja…

Moja logika je jako jednostavna, ne treba čovek da bude doktor da bi razumeo: ako novi most treba skidati jer je jedan nosač propao za manje od godinu dana, postavlja se pitanje uopštene kompetencije, dakle moje opravdane sumnje u sposobnost procene tog koji je to radio.

Naši mostovi i krune stoje decenijama, ali stvar je naše procene i naše odgovornosti da to bude tako, tu nema nikakve dileme.

Primer drugi.

Pacijentkinja šalje poruke da detetu treba da se izvadi zub. Na moje insistiranje da treba da dođe s jednim roditeljem, veza se prekida.

Vidite, PO ZAKONU moramo imati makar verbalnu dozvolu roditelja ili staratelja. Ili, da obrnemo: vađenje zuba maloletnom detetu bez odobrenja roditelja/staratelja je krivično delo.

Ova dva primera su samo od jednog prepodneva, a tako je svaki dan.

Verujte da zaista pokušavamo da razumemo i pomognemo, dajemo sve od sebe.

Ali, molimo vas – razumite i vi nas.

Uvereni smo da ćete naći ordinaciju koja bez pitanja ispunjava želje – ali mi to ne radimo, i to više od 30 godina.

Stomatologija je vrlo jednostavna nauka, prilično tačno može da se kaže šta će stajati da zaboravite na nas, a šta će, od radova, pasti dok okrenete leđa. Mi se ne bavimo “eksperimentalnom” protetikom, stomatologijom uopšte.

I ima nas mnogo ovakvih.

Pažljivo slušamo, otvoreni smo za sve sugestije, pacijent je često u pravu; ali – mnogi segmenti našeg delovanja su jasno definisani. I zakonima, i etikom i deontologijom…

Hvala na razumevanju.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.