hirurgija, ortodoncija, saveti, stomatologija

Problem gornje petice

Sinoć mi se obratila jedna dama od 30 godina, sa problemom koji nadilazi moje znanje, pa sam obećala da ću napisati da vide kolege.
Mislim, više “očiju” bolje vidi :).

Problem su gornji levi zubi, a situacija je sledeća:
– šestica i petica gore levo nose četvorku kao viseći član,
– petica je devitalizovana, ima nadogradnju ispod krune, i počinje da boli i pomalko otiče.

U načelu, ja vidim sledeće opcije:

I. Sve skinuti, apikotomija petice, napraviti nov most.
I vi i ja znamo da to nije korektan plan terapije, da nije bio ni u startu, ali će “bure držati vodu” bar još neko vreme.

II. Sve skinuti, izvaditi peticu.
To je lako, pola sata posla.
A dalje?

1. Most trojka – šestica.
Problem je što dama ima mlečnu trojku.
Dakle, otpada.

Ja sam samo jednom u životu radila most stalna šestica – mlečna trojka, još stoji (18 godina :), ali to je bila posebna situacija, stvarno ne bih računala na ovu varijantu.

2. Spuštanje gornje trojke , pa naknadno most trojka – šestica.
Ovo podrazumeva saradnju hirurga i ortodonta; u stručnom smislu ne znam maltene ništa – do mene dolaze kad je već sve gotovo.

3. Mobilni protetski rad.
Na ovo ne bih trošila puno reči, svi znamo da se to smatra privremenim rešenjem.

valplast proteza - žabica
Jedna od verzija mobilne protezice kojom bi se (privremeno) mogli nadoknaditi premolari

4. Implantati.
O ovome takođe ne znam šta bih rekla; radila sam onoliko mostove na implantatima, ali imam subjektivan stav :).

I to je otprilike to što ja vidim kao moguća rešenja.

Moje lično mišljenje, ovako na neviđeno je – da se spuste gornje trojke.
Pacijentkinja reče da je to već razmatrano (dakle – objektivna mogućnost postoji), ali ona nije pristala, jer bi morala ići “bez zuba”, odnosno sa fiksnom – neodređeni vremenski period.

Pošto je pacijentkinja mlada osoba, stvarno to vidim kao jedino solidnije dugoročno rešenje.

Dama inače dole levo nema šesticu i sedmicu, a sa desne strane peticu. I druga stalna trojka je retinirana.

Moja pitanja vama, cenjene kolege:

1. Da li ima neko rešenje koje ne vidim?
2. U opciji spuštanje trojki – koliko to može da traje?
3. U opciji implantati – kakva su vaša iskustva, ako ih imate?

I najzad – šta bi vi, da je neko vaš rođeni? :)

Na žalost, ovo je samo online savetovanje :), nemamo snimke niti šta slično, ali makar okvirno – svakako imate predstavu.

Najlepše hvala.
 

cekovic2

cekovic

yupermax


 
Ilustracija: livingnetwork.co.za/dentalnetwork/

7 thoughts on “Problem gornje petice

 1. 6 i 5 nikako da vise nose 4. 5 apikotomija i spojiti ponovo sa 6. 4 implant ako ima uslova. Ne znam kolika je ta mlecna trojka i polozaj stalne impaktirane. Desavalo se da te trojke nemaju nikakav potrncijal rasta i naprave vise muke nego koristi pri izvlacenju… Ostalo nisam stigao da ispratim. Procitacu ponovo kasnije…

 2. Evo i ja da se javim..

  Ja sam se u cetvrtak obratila @zubarica sa gore navedenim problemom. Isla sam kod svog stalnog stomatologa koji mi je i prvi put radio nadogradnju na tom kkorenu i on mi je prvo dao predlog da mi vadi mlecnu trojku, brusi dvojku i skida vec postojecu krunicu sa leve jedinice i vezuje most od jedinice do sestice. Sestica je vec brusena.
  Nakon uradjenog ortopan snimka dao mi je drugi predlog, da mi radi komplet most gornje vilice, tacnije, od leve sestice do desne petice, ukljucujuci i nju, sto bi znacilo da mi bruse sve MOJE zube sa desne strane. Ispravicete me ako sam pogresila, ali ja to zaista nisam mogla da prihvatim. Ok, hajde onaj prvi predlog da mi radi most leve strane, ali ovo drugo.. ne.. nikako… nekako sam misljanja da je moj zub ipak moj zub, pa kakav god bio, a pritom vodim racuna o zubima. Na pitanje zasto sad promena i radjenje i desne strane, dobila sam odgovor da nece da mi radi samo levu stranu jer ce mi biti ruzno. Hoce da mi uradi sve zube da budu lepi. TU smo se ubedjivali i ja sam ostala pri stavu, meni nisu ruzni, moji su :) I stvarno, da se razumemo, nisu ruzni :) beli su, lepi, odrzavani, malo sitniji, ali moji…

  Osim ovoga, otisla sam na VMA, n amaksilofacijalno odeljenje i dobila sledeci predlog, 5-ica definitivno mora da se operise, da se sredi cista, izvadi koren, i od njega nema nista; nema mu spasa. Potom, u istom tom zahvatu, da me ne bi dva puta mucili i seckali ide ugradjivanje implanta koji ce drzati dve krunice (na 5 i 4). Posto je 6-ica vec brusena koristi se postojeca nadogradnja, skida se sa nje krunica sestice i ona se fiksira preko brusenog dela. Implant zarasta 3 meseca i nakon toga se rade krunice na 4 i 5.

  Sta mislite o ovome?

  U principu bih ja trebala da na taj zahvat idem u sredu. Radi se bas na VMA, kako rekose pod nadzorom, anestezijom i td…

  Meni, laiku, ali opet laiku koji se puno namucio sa zubima ovo nekako deluje kao najvise prihvatljivo resenje, a pre svega jer cuvam okolne zube, ne bruse mi i ne vade nista vise sem tog korena 5-ice.

  Nisu mi uopste pominjali ni vadjenje ove trojke koja stoji polozena u desnima, niti bilo sta slicno…

  Eto to je to, ukratko…

 3. Moje poštovanje,
  meni predloženi plan terapije izgleda sasvim korektno, bez obzira što nije baš po mom ukusu :).

  Mislim da su kolege @cika_zubic i @pazTheGreat imali taj predlog, po meni – sasvim kako treba.

  U svakom slučaju, verovatno ste videli na lajni da smo svi odreda protiv brušenja svih zuba, ili (danas – sutra) svih zuba sa jedne strane.

  Hvala na poverenju i srećno, ako stignete – pišite kako ste :).

 4. Postovanje.. moj problem je u gornjoj desnoj petici kojoj je izlecen zivac, polomila se i od nje je ostao samo spoljni zid zuba. Moj stomatolog je na snimku posumljao u koren zuba dali je zdrav ili ne, ali nije bilo nikakvih negativnih reakcija prilikom lecenja, pa mi je predlozio da uradim most. Sobzirom da nemam 6,7,8, u peticu je uradjen klin kao i u cetvorku obrusena je i ta dva zuba trebala bi da budu nosioci vestacke sestice.
  Sve je vec pripremljeno za most juce ali medjutim meni se u toku noci pojavio otok nad tom cetvorkom i peticom. Molim vas za vasu misljenje. Unapred hvala.

  1. Poštovanje,
   Izvinite na kašnjenju, nadam se da ste rešili problem do sad, ali napisaću Vam ipak par reči. Prvo, nije najsrećnije rešenje da šestica bude tzv. viseći clan ako su nosači samo četvorka I petica, al ako se već radi dobro je da Vam se predoče mogućnosti kraćeg trajanja nadoknade. A kao drugo, kad se rade fiksne nadoknade trebalo bi ili se uveriti da su zubi koji će biti nosači ili dobro izlečeni (ako je vađen živac da je korektno napunjen kanal) ili da su zubi zdravi I da nemaju nikakav proces u kosti. Na snimku se vidi stanje kosti pa se u zavisnosti od njega savetuje most ili neka druga nadoknada.
   Sve najlepše želim

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.