Preterano pranje zuba ih nepovratno oštećuje!

četkica za zube

Verovali ili ne, preterano često pranje zuba uzrokuje nepovratna oštećenja i zuba i desni. 

Ako se tome pridruže tvrda četkica, energični pokreti i pogrešna tehnika, abrazivna pasta za zube – oštećenja su itekako vidljiva. 

I mi to viđamo svaki dan. 

UZROCI OŠTEĆENJA ZUBA I DESNI

  1. Pranje zuba više od tri puta dnevno, posebno ako su prisutni i drugi štetni faktori. Idealno bi bilo da se zubi peru sat vremena iza svakog obroka, ali viđali smo i pranje zuba doslovno na sat vremena… 
  2. Previše tvrda četkica i preveliki pritisak (ili pritisak električnom četkicom, još gore), udruženi s horizontalnim pokretima ruke – prave horizontalne useke na zubima. 
  3. Abrazivna pasta za zube koja se koristi umesto obične, više puta dnevno, može i doslovno da snake gleđ sa zuba /i to smo videli). 

KAKO OŠTEĆENJA ZUBA I DESNI IZGLEDAJU? 

  1. Na zubima se prvo pojavljuju urezi u gleđi, koji odgovaraju pokretima četkicom. To je pod fokusiranim svetlom tako dobro vidljivo da ponekad možemo da odredimo koja je pacijentu dominantna ruka. 
  2. Najviše stradaju zubi koji su malko ispred ostalih (očnjaci, recimo) i u delu gde su prirodno blago ispupčeni (uz desni). 
  3. Sve navedeno ubrzava povlačenje desni; još ako se tome doda i genetska predispozicija, povlačenje desni vrlo brzo postaje vidljivo. 
  4. Povlačenje desni uzrokuje hipersenzitivnost zuba: potpuno zdravi zubi postaju osetljivi na hladno, toplo, slatko, kiselo… 

OVAKO NASTALA OŠTEĆENJA ZUBA I DESNI SU NEPOVRATNA. 

povlačenje desni oštećenje zuba

Na gornjem snimku se lepo vidi povlačenje desni – ali i žućkast deo zuba uz desni: to je dentin, znak da je gleđ potpuno nestala u tom predelu zuba.

Gubitak zubne substance se samo veštački (našom rukom i materijalima) može nadoknaditi – nova gleđ se pojaviti neće, kao što se i desni neće spontano vratiti natrag kad počnete korektno da perete zube. 

ZNACI UPOZORENJA:

Ako desni krvare posle pranja zuba, zubi su postali preosetljivi na spoljne podražaje, brzo “rascvetate” četkicu za zube – dođite da pogledamo. 

DOBRE VESTI

Sve možemo da saniramo, ako vidimo na vreme. Jedno od rešenja je i parodontalna hirurgija, recimo, ali efekti su sjajni.

Ali, ako primetite znake upozorenja, dođite, ne oklevajte!

Ilustracija: yorkhillendodontics

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.