Prekrasan osmeh za samo 6 sati!

Dvaput razmislite da li to da radite. Prekrasan osmeh MOŽE da se napravi začas, ali ima zadosta mana.

U stomatologiji postoji zaista mnogo načina da se vrlo brzo napravi nešto vrlo lepo; no, pošto je Marfijev zakon uvek važeći :), tu uvek ima neki problemčić koji se krije iza…

Mi smo viđali gornje totalne proteze napravljene za jedno pre podne, zaista prekrasan “makeover” za nekoliko sati, staru protezu koja posle jednočasovne intervencije može da se nosi bez kukica, i ceo spisak ovakvih rabota….

U konkretnom slučaju, jedan čitalac nas je pitao šta mislimo o reklami jedne ordinacije van Srbije, na kojoj ima veoma mnogo “novih osmeha”, koji su napravljeni doslovno za 3 ili 6 sati.

Onda smo se mi zdali u pažljivo proučavanje postupka – u pitanju je nanošenje materijala za bele plombe na prednju površinu zuba, čime se koriguje njihova boja i oblik, za zaista vrlo kratko vreme.
To izgleda ovako:

nov osmeh za 6 sati

Ordinacija koristi zaista kvalitetne materijale čuvene svetske firme, stomatolozi imaju impresivna zvanja, efekat je fantastičan; u čemu je onda problem?
U trajanju.

Ovakvi radovi nisu uopšte stomatološki nekorektni, da se razumemo.
Dakle, nije ni slučajno u pitanju ma kakva vrsta šarlatanstva, nestručnog rada ili ma šta slično.

Problem je samo u tome što se reklamira hiperbrza usluga za koju se nigde ne kaže da je u biti rešenje sa ograničenim vremenskim trajanjem.

Razmak između zuba je primarno ortodontski problem; problem je u tome što se ortodontski problemi se rešavaju ortodontski, a definitivno – ako situacija dozvoljava – protetski.

Dakle, ovakvo, takozvano konzervativno zbrinjavanje kao na slici – jeste stomatološki korektno, ali – nije definitivno.

Dakle, vraćamo se opet na naš stari savet: PITAJTE.
Pitajte koji problemi se očekuju, koliko je uobičajeno očekivano vreme trajnosti rada koji ste dobili, koje su vam alternative…

I tek onda odlučite.

Ako ste u žurbi, ako zaista nemate vremena ili dovoljno novca, uvek pitajte šta će biti posle. Jer, kako rekosmo – postoji niz načina da se nešto napravi brzo, i veoma lepo, a ne znači uvek da je i dobro i trajno…

 

8 thoughts on “Prekrasan osmeh za samo 6 sati!”

 1. Pozdrav, imam jedno pitanje za Vas.
  Sredjujem zube ovih dana, i sve sto je imalo da se izvadi – izvadjeno je, sve sto je imalo da se prombira – plombirano je, a sada je na red dosla metalna keramika.
  Moje pitanje je da li ce brusenje zuba biti bolno ili ne?
  I da li je moguce pre konacne ugradnje videti kako ce taj most od prilike izgledati? Znaci kada odem na brusenje moze li mi stomatolog pokazati kako ce taj rad od prilike da izgleda?
  Hvala unapred. Nenad

  1. Dobro veče želim :).
   Pri brušenju zuba se dobija anestezija, i ne bi trebalo da osećate ama baš ništa. Drugim rečima – doslovno nećete znati šta se radi.

   Na drugo pitanje je odgovor malko složeniji.

   Vidite, mi u ordinaciji ne držimo krune ili mostove, ne dao Bog i daleko bilo – to bi značilo da pacijent nije zadovoljan (ili mu se nešto desilo) te nisu ni predati :).
   Oni se odmah cementiraju i (bar kod nas) ne stoje više od par sati.

   Postoji mogućnost da vidite u zubnoj tehnici – sve ozbiljne tehnike imaju dovoljno radova u toku da vam mogu pokazati kako šta izgleda, ALI…
   To vam nije ni od kakve koristi, odmah da vam kažem.

   Iz dva razloga:
   – Oku laika sve vrste keramike, različiti proizvođači, ovo i ono – izgledaju sasvim slično. Da mi ne zamerite, ali ono što JESTE bitno oko laika ne može opaziti :).
   – Možete naići na vrlo neobične radove, na vrlo čudna rešenja, “egzotične” boje kruna i mostova, čak i “dezene” (ja sam u par navrata radila krune sa bledim horizontalnim prugama – pacijentovi zubi su bili isti takvi).

   I obrnuto – postoje tzv. modeli – gde je sve bajno, što u vašoj konkretnoj situaciji može da bude nemoguće za izvesti.

   Sve ovo može doprineti sticanju pogrešne slike, i stvarno vam ne bih to preporučila.

   Ono što bih vam ja od srca savetovala je – proba vašeg sopstvenog, ali neglaziranog mosta.
   Kad se rade metalokeramički mostovi, obično se prvo proba samo metal; posle toga se nanosi keramika, i moguće je most probati bez završnog sloja glazure, uprošćeno rečeno.

   Dakle, on je dovršen toliko da pacijent vidi (gotovo definitivnu) boju, da vidi (definitvan) oblik, a tehnologija rada dozvoljava da se u toj konkretnoj probi koriguje bilo šta.
   U ZADATIM OKOLNOSTIMA, pazite :).

   Ja sam baš danas probala jedan neglaziran most, zbog vrlo specifičnih okolnosti u zagrižaju – da ne gnjavim s tim, u ovoj probi je moguće skinuti bilo gde od keramike, a tehnika može da doda ma gde da želimo, sa zadatim ograničenjima.

   Ovo znači da ne možete tražiti malko šire (ili duže) jedinice ako nema mesta i slično :).

   Šta je bitno: ovo NI SLUČAJNO nije zakeranje, neka egzotika i tome slično, to je rutina koja se ne radi uvek, ali dosta često, bar iz mog iskustva.
   Tu možete lepo videti ono što vas zanima, a možete i da utičete na to šta i kako.

   Najzad: potpuno gotov most se (opet) samo stavi na brušene zube i pacijentu da ogledalce. Dogod nije cementiran – može da se prepravi, samo ne može milion puta, to da znate :).

   Nadam se da nisam iskomplikovala i da sam vam od neke koristi :), prijatno veče.

 2. Pre dve nedelje pocela sam da nosim mobilnu protezu,sve je bilo u redu,zubarka mi je pre tri dana zategnula protezu,nosim je stalno osim kada idem u skolu,inace imam razmak izmedju kečeva koji je minimalan ostali zubi su mi dobro rasporedjeni,medjutim kada sam pre 15 minuta skinula protezu,videla sam da mi se dvojka(koja je inace savrseno rasporedjena) odvojila od keca,molim vas pomozite mi ne znam da li je to normalno ili ne
  Pozdrav!

  1. Poštovanje,
   potpuno je normalna pojava da se tokom ortodontskog lečenja zubi pomeraju, verovali ili ne :). Šalu na stranu, tokom lečenja se događa da pojedini zubi imaju i po milimetar i više razmaka (gde ga pre nije bilo), a da na kraju opet sve izgleda izuzetno i baš kako treba.

   Srdačan pozdrav.

   1. Hvala vam puno!
    Zelim da vam postavim jos jedno pitanje,s obzirom da imam samo razmak oko milimetar izmedju keceva,i da je to jedini problem,protezu nosim dok spavam,kada sam kuci,ne nosim je u skolu i kada jedem naravno,znam da je svaki slucaj drugaciji ali koliko za koliko ce mi se vremenski otprilike ispraviti zubi?
    Hvala jos jednom. :)

    1. Dobro veče još jednom,
     dok ne postanem vidovita, nemam nikakvog načina da to znam niti otprilike :).
     Izuzetno mnogo zavisi od godina, tehnike koja se primenjuje, cilja lečenja, konkretnog problema.

     Srećno :).

 3. Ovako imam 15 godina i bas veliki razmak izmedju gornjih keceva u obliku A bez crte ili V naopako i bas mi smeta jer ne mogu ni da se smijem normalno. Uglavnom ja sam sjekla resicu prije 2-3 godina i sve je to bilo ok ali ja tada nisam stavila protezu jer mi nisu ispali svi mljecni zubi i sada me zanima da li cu morati ponovo to da sjecem i koliko se otprilike nosi fiksna. Hvala unapred

  1. Dobro veče želim,
   dosad nisam videla da se regeneriše frenulum, dakle čisto sumnjam da će opet biti potrebno da se operiše, iskreno – ne znam odakle vam ta ideja :).

   Ni otprilike ne znam koliko je potrebno nositi fiksnu; to vam može reći samo spec. ortopedije lica i vilica (posle uvida u snimke i modele), a i to nije uvek 100% sigurno.

   Srećno :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.