Pravilno pranje zuba

Mi smo krenuli od sredine, pričajući kako deca treba da peru zube i šta je električna četkica, a nismo rekli šta podrazumeva dobra oralna higijena.
Elem, podrazumeva sledeće:

1. da su zubi čisti i nemaju naslaga,
2. da su desni ružičaste boje, površine nalik na pomorandžinu koru, i ne krvare pri pranju ili korišćenju konca,
3. da zadah nije konstantan problem.

Ako je prisutan ma koji od ovih faktora, posetite svog stomatologa.
Ma koja od ovih pojava može da znači problem, a uzrok može biti i pogrešna navika u smislu oralne higijene.

Dakle, ne mora da znači da ne perete zube dovoljno, nego da usnu duplju ne očistite pravilno.

Verujte mi na reč da je održavanje dobre higijene usta i zuba jako bitno, najbitnije što vi sami možete učiniti za zdravlje svojih usta i zuba.

Izbegavajte da tražite od stomatologa da vam preporuči vodice za mućkanje usta, mažice za desni, ko zna šta; ako prvo nije dobro uspostavljena pravila higijena, ništa živo vas neće spasti od ribanja zuba :).

Osnov prevencije je – korektno i redovno pranje zuba.

Mi uglavnom preporučujemo modifikovanu Bass-ovu tehniku (“kako kiša pada, kako trava raste”, ovo ste verovatno čuli od detinjstva), a konkretno znači sledeće:
Zubi se peru kao da se “glade”, lučnim pokretom od desni ka ivici zuba, iznutra i spolja, i na kraju horizontalnim pokretima protrljaju grizne ivice bočnih zuba.

Ovde imate jedan divan video za decu koji lepo opisuje sličnu tehniku pranja zuba – kružnim pokretima, 2 minute.

Šta su koristi ove tehnike pranja zuba?

Pravilno pranje zuba ima za cilj da se ostaci hrane ne potiskuju pod desni i da se ukloni baš taj deo naslaga koji je uz desni – jer kalcifikacijom tih naslaga nastaje kamenac.

Dakle, horizontalno ribanje zuba, pogotovo oštrim četkicama, sa pritiskom i energično, obično dovodi do toga da ostaci hrane ostanu, pogotovo uz desni.
Da ne govorim o oštećenjima gleđi…

Ovo je vrlo lako dokazivo: dovoljno je pacijentu premazati zube nekim bojenim rastvorom, ili mu dati da gricka malo tabletice za identifikaciju plaka, i vrlo lepo se vidi gde zubi nisu dobro oprani, evo ovako:
pranje zuba kako ne treba

Sredstva za identifikaciju plaka su jako korisna i za samog pacijenta: ako niste sasvim sigurni, uvek možete da proverite sami sebe – ova crvenkasta boja se lako skida, samo da znate, nećete ići okolo sa ovakvim zubima :).

Posle pranja zuba, jezik protrljajte pokretima od korena jezika ka vrhu, jer i njega je potrebno malo očistiti. Jezik ima malene kvržice, kojima “oseća” ukus, a one vole čistoću :).

A o tome čime ćete sve održavati higijenu… Opet odlučuje vaš stomatolog, posle pregleda.
Eh…:).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.