Pranje zuba kod dece

16/07/2011 0 Comments

Kad me je jednom roditelj pitao kako ide to pranje zuba kod dece, malo je falilo da kažem – “Mala deca ne treba uopšte da peru zube”.
Eh, da je lepe sreće :).

Htedoh reći – maloj deci prvo roditelji treba da peru zube, pa onda malko da peru zube zajedno, pa tek onda da deca sama održavaju higijenu usta i zuba…. Tako vam to ide.

Kako sve počinje?

Zanemariću sada onaj početak – kako se prave deca, kako se rode i tako, to svi znaju, a i nije stomatološka delatnost.

Dakle, ako imate bebu – baš odatle treba krenuti – sa održavanjem higijene usne duplje (kasnije i zubića) treba početi što pre.

Kod novorođenčadi i odojčadi pre nicanja zuba treba koristiti sterilnu gazu (natopljenu mlakom nezaslađenom kamilicom) – ona se omota oko prsta i obriše usna duplja posle obroka ili bar par puta dnevno.

Ako se detetu da voda posle obroka, kao što sam ja davala svom detetu, sa prebrisavanjem to takođe doprinosi čistoći.

Elem, sad dođosmo do čistoće cucle.

Knjiga kaže da se cucla uvek čisti prvo mlazom tekuće vode, pa zatim potapanjem na 10 minuta u ključalu vodu. Dakle, nemojte, molim vas, malko da je otrete o odeću pa vratite bebi u usta – svi mi to vidimo, a nije baš da doprinosi zdravlju deteta, uprkos „urbanim legendama“ da se tako „deca čeliče“.

Šta raditi kada niču mlečni zubi?

Ne spavati celu noć.

Šalim se, bar mi nismo spavali, duša nam je izašla, ali i zubići su :).

Za prvo vreme je dovoljno ujutru i uveče (minimalno – dakle, posle buđenja i pre spavanja) prebrisati mačetu zubiće štapićem sa vatom natopljenom u mlaku prokuvanu vodu ili nezaslađenu kamilicu.

Kada iznikne više mlečnih zuba, onda možete početi sa upotrebom četkice za zube, ali je dovoljna samo mlaka voda.
Već vidite – pranje zuba kod dece iziskuje “akciju” korak po korak.

Sa pastom za zube treba početi kasnije – pravi period je teško odrediti, jer bitan momenat kada će dete naučiti da malko promućka usta i ispljune, a to je individualno od deteta do deteta.

Najbitnije je dečici dati da sama peru zube.

U tom njihovom „pranju“ zuba obično strada četkica (vlakna na četkici promene prvobitan pravac i krenu da otpadaju).
E, to je znak da vam treba nova četkica, normalno.

Ne zaboravite da su roditelji ti koji deci peru zube u pravom smislu te reči.
Tek negde oko detetove treće godine oni sami nauče korektno da operu zubiće, ali roditelj treba neprekidno da kontroliše tu rabotu.

pranje zuba kod dece

Šta treba znati kod izbora dečije četkice?

– treba da je meka,
– glava četkice treba da je mala,
– vlakna treba da su jednake dužine i sa zaobljenim vrhom.

Na tržištu postoje različite dečije četkice, koje su prilagođene uzrastu deteta, a od ključnog značaja je boja :). Bar je mom detetu bila :).

Dakle, roditelji, izaberite četkicu prema detetovoj želji: da ima boju, sličice, dezen, šta god, koji će se detetu dopasti, i – verujte mi, sve će biti lakše….

Koliko često treba prati zubiće – i koliko dugo traje pranje zuba kod dece?

Naša nauka kaže da dečica treba da peru zube najmanje dva puta dnevno – ujutru (nakon buđenja) i uveče (nakon poslednjeg obroka).

A optimalno je kad bi moglo posle SVAKOG obroka (važi i za odrasle :). Pranje zuba kod dece ujutru i uveče u trajanju od 3-5 minuta nije neki posao (ja probala :), a zubićima znači mnogo.

Kako prati zube?

Mi deci uvek kažemo onu našu poznatu: „kako kiša pada, kako trava raste“ – to ste verovatno i vi čuli kad ste bili mali.

Dakle, zube treba prati sa svih strana, tako što se četkica povlači u pravcu nicanja zuba, od desni ka griznoj površini, i na kraju treba horizontalnim pokretima protrljati grizne površine zuba.

Jako je dobro da se roditelj zajedno sa detetom „igra pranja zuba“ – malimali su radoznali, vole da nas imitiraju, i time će sve ići i lakše i veselije.

Osim toga, moram da ponovim, u celoj priči je jako bitno uspostavljanje NAVIKE.
Meni je jedna patronažna sestra jednom rekla da – kako je naučila svoju decu da peru zube, tako ih peru i danas, samo pred izlazak….:).

Na kraju – šta je reći – SREĆNO, trebaće vam…:)

………..
Autor: Bogatinović dr Jelica

 

Ilustracija: 1smile.co.uk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.