Navikavanje na protezu

navikavanje na protezu

Jedan čitalac je molio da mu objasnimo kako da se navikne na protezu; pokušaću da opišem najčešće probleme sa mogućim rešenjima.

1. Proteza žulja negde, pacijent ima bolove/nelagodnost pri korišćenju proteze.
Ovo je čest problem – jer proteze se rade u statičnim uslovima.
Samo je jedno rešenje: kontrola i korekcija proteze.

Ovde je jako bitno ne nositi protezu ako žulja ili jače pritiska na nekom mestu.

Pacijenti obično čine grešku da ne skidaju protezu iako imaju bolove – najčešće zato što im “upućen” komšiluk kaže da moraju da budu uporni, da ne skidaju, da treba da trpe…
Ovo ne samo da nije tačno, nego proteza može da napravi rane doslovno do kosti, i to za 24 sata.

2. Proteza je nestabilna.
Proteza uvek ima određenu mikropokretljivost; no, ona ne sme bitno da se pomera, da teži da izleti iz usta, da teži da se “izvrne” ako pacijent zagrize samo na jednu stranu i slično.

Pošto uzroci ovakve pojave mogu biti brojni, i rešenja su razna – od manjih korekcija u zagrižaju do izrade novog rada.

3. Proteza pada – ako je u pitanju gornja, ili “iskače”, ako je u pitanju donja proteza.
Ovde je najčešće u pitanju pogrešno određena granica proteze, više o tome možete pogledati OVDE.

4. Pacijent teško jede sa protezom.
Ovde je u pitanju vežba, navika i samokontrola.

Teoretski, idealno bi bilo da pacijent nožem i viljuškom iseče malko hrane, ubaci u usta, i žvaće tako da sa svake strane ima po jedan zalogajčić.
Koliko ovo realno ljudima uspeva, ne znam, ali je činjenica da pacijenti itekako uspevaju da se nauče da jedu sa protezama, čak i u anatomski vrlo nepovoljnim situacijama.

navikavanje na protezu

Dobro bi bilo da se krene od mekše hrane koja se lakše žvaće – ali ne kašaste.
Dakle, banane, viršle i slično.
Malo ima pacijenata koji odmah mogu da jedu pečenje i koricu hleba – potrebna je upornost.

5. Pacijent teško govori.
Ovome može sve i svašta biti uzrok; dešava se da npr. za nijansu duži ili deblji prednji zubi otežavaju pacijentu izgovor nekih glasova, ali uzrok može biti i nestabilnost same proteze.

U svakom slučaju – pomaže da pacijent čita naglas, da peva, da drži u ustima kisele tvrde bombone.

Proteza realno smanjuje prostor za jezik, i to neki pacijenti prilično osećaju.
Kada jezik po ustima prevrće bombonu, to ima dva osnovna efekta:
– reguliše se lučenje pljuvačke, koje može biti vrlo ekstenzivno (ili nedovoljno) u prvim danima posle predaje proteze,
– jezik se navikava na smanjen prostor, i pacijent za par dana počinje normalno da prihvata protezu.

6. Pacijent ima utisak da je proteza prevelika i/ili nagon za povraćanjem.
Kako je opisano ranije, proteza MORA da ima određene dimenzije.
Ako pacijentu to jako smeta, treba razmotriti mogućnost da se proteza malo skrati; u protivnom – samo navikavanje iz tačke 5.

Kod izraženog nagona za povraćanjem pomaže sledeće: da pacijent nosi protezu koliko može da izdrži – makar minut, da se trudi da diše na nos za to vreme.
Ovo vreme se vežbom produžava u toku dana, i obično dovodi do toga da se pacijent za nekoliko dana navikne da nosi protezu celo budno stanje.

7. Pacijent ima utisak da je proteza strano telo.
Proteza JESTE strano telo; kako je jedan naš profesor govorio – mi ne pravimo zube, nego protetske radove.
Psihološki otpor može sam sa sobom da reši samo pacijent sam.

Prema mom iskustvu, mnogo pomaže otvoreno, iskreno objašnjenje šta proteza jeste, šta pacijent može realno da očekuje, šta treba da radi i kako da se vlada.
Generalno gledano – pacijent koji odluči da će nositi protezu će je i nositi, čak i prilično nekorektne radove, sa stomatološke tačke gledišta, i – obrnuto…

Navikavanje na protezu je PROCES.
 
Ilustracija: kam.wordpress.com

43 thoughts on “Navikavanje na protezu”

 1. Konačno sam uspela ceo tekst da pročitam :) E sad, nije fer da te previše opterećujem svojim pitanjima, jer tekst je i više nego jasan, ali moram. Šta ćeš sa mnom :) Pa da krenem.
  Da raščistimo na samom početku. Prihvatam da je proteza strano telo!
  Da me previše žulja i pritiska – ne.
  Da mi je krenula da beži, nije. Ne znam da li se baš “izvrće”, ako se zagrize na jednu stranu, ali ja imam taj osećaj. Kao da mi je klackalica u ustima. Ipak, kad je pipnem ona čvrsto stoji. Kad jedem ne mogu da dođem do zuba :) Nemam pojma kako ovo da objasnim. Ja kao da jedem plastikom, a ne zubima. Samo nju osećam :( . Prevelika nije, teško ne govorim i za dva dana sam nekako uspela sebe da ubedim da mi nije muka. Međutim mesta nemam i bombon da prevrćem u ustima mogu samo da sanjam.
  Ne škljoca kad se stavlja (nemam pojma da li i mora) i sa jedne strane kao da imam jedan zub viška. Kao da je pored mog zuba neko ugurao omanju cepanicu.
  Kukica mi na jednoj strani stoji na pola zuba, i to je ta strana gde imam osećaj viška zuba. Na toj strani mi je i strugala moj zub, pošto mi je bio nekako mnogo u koso(to su reči doktorke).
  Svašta sam ja ovde tebi rekla, ali verovatno si navikla i na mnogo čudnije komentare :)
  Danas sam muku mučila da popijem tabletu. Ne mogu da je progutam. Ostaje mi stalno u ustima. Od jela sam pojela samo jednu mandarinu i to sam gutala, a ne žvakala, jer je krenula ispod nepca. Ne znam da li bi stvarno otišla ispod i koliko mesta ima, ali ima, bar par minimetara.
  Inače, moram nešto i lepo da kažem. Izvanredno izgledaju. Niko ne može da primeti razliku između mojih i tih zuba, ipak proteza nije samo za ukras.

  1. Pozdrav jučer sam stavila donju protezu,nemam ni jedan zub da li je normalno da ona kad ja vježbam ustima se pomjera

    1. Poceo sam da nosim protezu i gornju i donju proslu sedmicu.Sa gornjom nemam probleme ali sa donjom da.Koristim ljepilo Fixodent profesional i dobro je ali cim pocnem da jedem ona iskace.

     1. Kao što ste verovatno videli u tekstu, kod totalnih proteza je bitna retencija i stabilizacija.
      Retencija se retko može postići kod donje totalne proteze, ali stabilizacija obično može – da proteza mirno stoji pri normalnim pokretima vilice.
      U Vašem slučaju je potrebna samo mala korekcija – proteza je “predugačka” na nekim mestima, nisu striktno praćene granice pomične i nepomične sluznice, a to se lako da korigovati.
      Dakle, obratite se vašem stomatologu.

      Srećno i svako dobro.

 2. E OVAKO JA IMAM PROBLEM SA DONJOM PROTEZOM,KLACKA MI TAKAV MI JE OSJECAJ A STAVILA SAM JE IMA 15 DANA ZULJALA JE BOLILO JE PRATILA SAM VASE UPUTE , PRAVILA PAUZE I SVE AL JA NEMOGU DA JEDEM SA NJOM . NA GONJU SAM ZA SEDMICU NAVIKLA I JELA SVE AL NA DONJU NIKAKO ,I IMAM OMAM PLIKOVE NA DNU JEZIKA S DESNE STRANE CRVEN KO LJESNJIK VELICINE JER, IMAM OSJECAJ DAMI JE PROTEZA NA TOM MJESTU PREMA UNUTARNJOJ STRANI DUZA I DA SAM JEZIKOM NAZULJILA. PA VAS MOLIM DALI DA JE JE KRATIM ILI DA JE BRUSIM IL DA NAPRAVIM PAUZU DA JE NENOSIM DOK MI NEPRODE ? I KAD ZVACEM KRENE I ONA SA ZALOGAJEM DA HODA JELI TO DO JEZILA JJER NIJE JOS NAVIKAO NA MAL PROSTOR IL STA VEC MOLIM VAS ODG. LIJEP POZDRAV SALLY

  1. Pozdrav i vama, Sally – tu nema mnogo pomoći nego da odete kod vašeg zubara.

   Proteza ne sme da se klacka, to je prva nevolja. Da se odiže i tako nešto može – ali kad je pritisnete s obe strane i probate malko da je klacnete, ona mora da stoji jednako. Ako klacka – to znači da nije savršeno pasent prema bezubom grebenu, a tu nema mnogo leka nego podlaganje ili nova proteza :(.

   Proteza može da je nestabilna i zbog toga što zubi ne naležu savršeno jedni na druge – što opet stomatolog gleda i rešava.
   Savim je moguće da su jezik i pod usta crveni zbog preduge proteze, ali nije mudro rešenje da sam pacijent to skida :). Događa se da skine previše ili gde ne treba.

   Baš vam nisam od neke koristi :). Hvala na poseti i svako dobro.

 3. Dobar dan. Moja nana ima problem sa protezom u poslednje vreme. Nosi je već 20 godina i nikada do sada nije imala nikakav problem, medjutim u zadnje vreme je jako boli vilica i gornja i donja. Bila je kod raznih stomatologa i niko nista nije konkretno rekao osim da je skida sto vise moze, sto ona i radi, ali bol ne prestaje… Ispirala je kamilicom, mućkala daktanol gel, ma sve, ne bi li prestalo… Molim vas za savet.

  1. Poštovana,
   Jedno je sigurno, vreme je da se zameni proteza, tj. da se uradi nova. Tokom godina struktura tkiva bezubih vilica se menja I stare proteze više ne odgovaraju datom stanju u ustima, a I kod starijih nadoknada je veća verovatnoća stvaranja raznih infekcija I oštećenja tkiva.
   Pozdrav

 4. Postovanje, imam 19 godina i juce sam stavila gornju protezu, imam svoja tri zuba idalje, a na poslednjim zubima su mi dve zice, mene non-stop proteza tera na povracanje, nista me ne boli i ne zulja nego mi se strasno povraca, mozete li mi reci sta bih mogla da radim a da mi se to ne desava? Bojim se da ne odem u skolu i odjednom samo da povratim.. I da napomenem, rekla mi je zubarka da dva dana ne vadim protezu

  1. Poštovanje i vama,
   na žalost, nem mnogo toga što vam može ovako na brzinu pomoći.
   Prvo na listi je – disanje.

   Kad počnete svesno da dišete na nos, i brojite – udisaj JEDAN, izisaj DVA, udisaj JEDAN – izdisaj DVA… Mučnina će prestati.

   Drugi način je da stavite u usta kiselu tvrdu mentol bombonu; bombona pomaže regulisanje lučenja pljuvačke, minimizira gađenje i mozak se navikava da je jeziku prostor smanjen, dok jezik prevrće bombonu po ustima.

   Imala sam pacijente koji su do te mere gadljivi da ni minut ne mogu da drže protezu u ustima; oni su vežbali. Stave koliko mogu da izdrže – nekoliko udisaja – pa skinu.
   Onda za 10 minuta opet probaju… I tako zaa nedelju dana doguraju polako dotle da mogu da nose protezu ceo dan.

   Druge mogućnosti su da se proteza stanji i /ili skrati tamo gde vam najviše smeta, no – za to morate videti kod vašeg stomatologa. Mi to nerado činimo :), ali ako nema druge – radi se, a pacijentu je obično vrlo malo stanjiti protezu.

   Srećno :).

 5. Dobro vece, pre tri dana samm izvadila dvojku u gornjoj vilici. Rana naravno da malo boli,medjutim stoomatolog je zamjenu stavio privremenu protezu gdje mi hvali taj zub. Tesko mi je nositi zato sto rana boli kada nosim protezu i dio kod nepca uzasno mi smeta. Skidam protezu cesce jer rana me bas zaboli i postajem nervozna. Da li smijem ja to uopste raditi ili moram non stop nositi osim kada protezu treba oprati? Da,li sacekati malo da rana od vadjenja zaraste…. bas mi ovo tesko pada.. hvallaa

  1. Poštovanje,
   prvo, protezica ne bi smela da vas žulja i da vas boli kad nosite; dobro bi bilo ako možete da odete kod vašeg doktora da to proveri i koriguje, to je pet minuta posla. I inače imamo običaj ovakve pacijente da kontrolišemo za 24 h, pa za nedelju, dve i dalje na mesec dana.
   Sa bilo kojim protezicama osnovni princip je da pacijenta ništa ne boli.

   Drugo, posle toga bi bilo dobro ako možete da je nosite celo budno stanje, i da skidate da operete posle obroka. Ima pacijenata koji se tako naviknu da je nose i noću, čak ne mogu da zaspe bez proteze, ali to je individualno.
   Nošenje ovakve protezice je vrlo korisno, i stomatologija preporučuje – jer sve lepše zaraste, vilična kost se lepše oblikuje itd. – ali ne sme da vas boli.

   Svako dobro želim.

 6. pozdrav stavila sam donju protezu prije sedmicu ona me je nazuljalabila na desnoj strani otisla sam kod svog stomotologa i on mi je malo izbrusio pa sam ponovo stavila ali me opet boli dali to moze biti sto jos nije proslo ono sto me je nazuljalo idali smijem da je skinem dok mi ne prode ovo imam osjecaj da je se upalilo sta da radim dali da posjetim opet stomotologa ili sta da radim molim vas da mi odgovorite hvala vam unaprijed

  1. Poštovanje,
   ne sme ništa da vas boli.
   Prvi korak od kog krećemo posle predaje proteze da pacijenta ne sme ništa da boli pri uobičajenim kretnjama vilice.
   Drugim rečima – idite ako treba svaki dan, ali ne sme nigde da vas žulja proteza.
   Problem je što mnogi pacijenti misle da “treba da se naviknu” – a ranice od proteze koje dugo traju (godinama) na žalost mogu da pređu u prekancerozne lezije, to se ne sme dozvoliti.

   Svako dobro želim.

 7. Imam totalnu donju protezu i gornju vizil. U poslednje vreme usta mi se uvlace unutra, narocito je ruzno kada govorim. Da li ima resenje za ovaj moj problem?

  1. Poštovanje,
   koštana resorpcija koja dalje napreduje, sa sniženjem zagrižaja, često tokom vremena daje ovakve pojave.
   Moguća rešenja su izrade novih proteza ili podlaganje starih – pri čemu se akrilat može dodati tačno na mestima gde i estetski treba da bi sve izgledalo kako pacijent želi.

   Prijatan dan želim.

 8. Lijep pozdrav, citam vase uputstvo i odgovore dosta sam naucila tako nesto nisam cula od svog zubara, imam prpblem sa donjom protezom nosim vec dugo pravila sam 4 komada nikad nisam dobila da mi je pasala uvjek je bila previsoka i nikad nije stajala ravno zubar kaze tako mora dok nenadje svoje mjesto sto je bila veluka greska, sad je doslo da nema vise desni skroz je utonulo veliko pitanje dali je moguce napraviti i gde se moze jedna proteza bila bi vam zahvalna veliki pozdrav

  1. Poštovana gospođo,
   na žalost, ne mogu da vam dam jasan odgovor.
   Kako vidite iz teksta, postoji ceo spisak zahteva koji moraju biti zadovoljeni da bi donja proteza bar stabilno stajala, ako već ne može da se “zalepi”.

   Samo donja proteza može da se napravi prema postojećoj gornjoj, ako je gornja korektno napravljena; gde u vašoj okolini, ne znam. Ako ste u mogućnosti, možda da pokušate na Stomatolškom fakultetu, ako vam je ikako dostupno.

   Hvala na poseti i svako dobro.

 9. Kada sam pocela da nosim mobilnu protezu dornja proteza me je na pocetku jako bolela za razliku od gornje. Mislila sam da je to samo na pocetku i da ce to brzo proci. Medjutim nakon 3 sedmice nosenja i dalje mi je smetala kao i na pocetku dok kod gornje proteze nisam imala nikakvih problema. Kad sam otisla na kontrolu zubarka mi je namestila protezu nakon cega nisam osecala bolove. Ali opet posle tri sedmice nosenja opet su se pojavili isti problemi. Opet sam dosla na kontrolu i zubarka mi je rekla da je to zato sto nisam redovno nosila protezu. Ja sam pokusala da joj objasnim medjutim ona je rekla da i ako me boli nesmem da prestanem da je nosim. Poslusala sam zubarku i nosila sam protezu i do 20 h na dan. Medjutim nakon nekoliko dana napravila mi je velike rane u ustim.

  1. Poštovanje,
   žao mi je da to čujem; kako mi deluje, jedino rešenje je da tražite drugo (i treće, i deseto) mišljenje, te da promenite ortodonta.

   Srećno.

 10. Pre meseca dana stavila sam donju parcijalnu proteu ali jako cesto imam bolove u desnoj vilici,, sta da radim?

  1. Poštovanje,
   nisam vas razumela – kako mislite, šta VI da radite? :)
   Na žalost, vi tu ne možete ništa, samo da se javite stomatologu koji je to radio. Svako dobro vam želim.

 11. Ovo je super ja nosim obicnu protezu i vec sam se navikla na nju i uopste nije tesko da je nosim mada ponekad imam oroblem ponekad me bole zubi kada je nosim na primer danju koliko je sata potrebno i nocu i opet danju i nocu sutra dan kad je skinem bole me zubi gornji jer ja nosim protezu za gornje zube ali to sam,pitala zubara ali evo ovde sam nasla jos nesto sta mi je bilo potrebno hvala na ovomee

 12. Molim savet,kako sa goregom skinuti g protezu najbrzeSinoc se bas borila,dva sataDanas lako al lao da nisam dovoljno zalepila(nazuljala me proteza)upala desnih?

  1. Poštovanje,
   na žalost, ovako online teško mogu da vam pomognem, ne znam kako verbalno da vam objasnim to što zapravo treba vaš stomatolog da vam pokaže :(. Ima mnogo načina, jedan od njih je da jednim prstom odlubite protezu u predelu gornje sedmice, vrlo pažljivo – sama će pasti. Ako je proteza starija od 4 godine, bolje da radite novu, nego da je lepite :(.
   Srdačan pozdrav.

 13. Zlatka 06 09 2018. Imam problema radila sam donju protezu prije 1 mijeseci , nemam ni jednog zuba ,Proteza me je zuljala, i osicala Sam da nije legla u kanal ,letala je u ustima ,Stoomatolog je odlucio za dopunu proteze i stavila neku supstancu za dopunjavanje u kanal kojeg skoro nije bilo i posle meni u usta sa protezom ,od te supsance sam vristala od bolova ,a ona je tako ponavljala ,4 puta stavljala pritiskala iako Sam vristala od bolova ,rekla mi je da jeto normalno ,a kad je uzimala otisak ,nije mi malo pritiskala da bug uzela donare otisak ,ona ti nije uuradila ,Dada od togliere dopunjavanje i supsance koji ke stavljala na moje gingive ,dobila Sam jaku upalu i gingive su se sposnule da sa ostala bez gingiva i crvenoj premo gingiva od jakog pritiskanja i supsance koju mi je stavila za dopunjavanje proteze ostala Sam bez Gingiva .Pijem antibiotike ispiram zalfijom jer ke velika upala i sjedne i sdruge stane Gingiva Dada imam toliko pljuvacke jer mislim da la kako su mi gingiva ravne jezik dodiruje gingiva i stvarao toliko pljuvacke sto nisam imala nikada Molin VAS odgovorite mi o cemu se radi i da lì je smijela da mi stavljala bilo kakvu supstancu na moje gingive Ja Sam pitala sta mi je stavila ,ona kaze Samo smijesu dopunjavanje i nista drugo ,ime te supstancu valjda ima kako se zove Unaprjjed zahvali!

  1. Poštovana gospođo,
   cela priča ne valja od početka do kraja do te mere da nema nikakvog smisla da se udubljujem u to šta je stavljeno.
   Gotove proteze moraju biti pasent, ako slučajno nisu – iz ma kog razloga – radi se klasično podlaganje.

   Jedino što mogu da vam preporučim to je da 1. ostavite odmah te proteze, veliko je pitanje od čega su rađene i šta je dodavano, 2. tražite specijalistu bolesti usta – oralne medicine, da vas izleči, 3. tražite novog stomatologa da vam izradi proteze kako treba.

   Žao mi je što imate ovako strašna iskustva, svako dobro vam želim.

 14. Stavila sam fiksni aparat na donju vilicu pre dve nedelje. Primetila sam da mi se klima cetvorka I boli kad pritisnem. Da li je to normalno? Ici cu kod stomatologa ali sam mnogo uplasena.

  1. Poštovanje,
   nije normalno. Što pre kod vašeg doktora, a bila bih slobodna da predložim da tražite drugo mišljenje.

   Srećno.

 15. Postovani, stavila sam gornju protezu, prije 16 sati. Nagon za povracanje imam, ali ga kontrolisem mentol bombonanama i pravilnim disanjem. Medjutum, na lijevoj strani gdje dolazi 3 i 4, to mjesto me uzasno boli, (nisam neka peka, toleranciju na bol imam odlicnu, rodila sam troje djece prirodnim putem bez problema) ali ovo zaista boli, dobro je dok pijem brufen 600, ali nakon 4 sata bol se vrati. Receno mi je da protezu ne vadim 36 sati. Sta da radim? Unaprijed zahvaljujem

  1. Poštovanje,
   ozbiljna stručna greška je reći pacijentu da ni slučajno ne vadi protezu.

   Osnovno pravilo je: ako vas ozbiljno seče, boli, NEMOJTE TRPETI – SKINITE JE ODMAH, samo stavite protezu par sati pre nego dođete kod nas.

   Pacijent se po predaji proteze kontroliše odmah sutra (za 24 h najdalje), za sedam dana, mesec dana itd.

   Drugim rečima, SKINITE PROTEZU, i nemojte je nositi do pred posetu vašem doktoru.
   Ako ste u mogućnosti, kupite Gingival C, ili još bolje – Calgel (jeste za nicanje zuba na bebama, ali u ovakvim situacijama je izuzetan), nanesite malo na prst, vrlo pažljivo masirajte bolno mesto nekoliko puta dnevno.

   Možete u međuvremenu mućkati usta čajem od kamilice ili žalfije, bez šećera.

   Izvinjavam se što kasno vidim pitanje :(, ali verujte da sam viđala rane doslovno do kosti od ovakvih “saveta”…

   Srećno i svako dobro.

 16. Poštovanje,nadam se da ste i dalje aktivni.Stavio sam parcijalnu protezu gore,a dolje sam na 4 implantata totalnu.Prošlo je 24 sata od stavljanja a mene žulja gornja na kraju,kao da je malo duža ta plastika što imitira zubno meso.Dolje imam osječaj na desnoj strani kao da je malo deblja (također ta plastika) s vanjske strane dolje ispod dvojke/trojke što bi vi rekli.Dali mogu sam malo probati skratiti taj kraj i to zadebljanje ili je potrebno ići tom stomatologu,koji mi nije blizu (100 km).Tu gdje je nažuljao ,na mjestu umnjaka su mi desni dobili bijelu boju.Unaprijed zahvaljujem na odg.pozz

  1. Dobar dan želim,
   idealno bi bilo da možete da odete; školski je da zakazujemo pacijenta za prvu konttolu odmah sutradan.

   Ako niste u mogućnosti, obično savetujemo pacijenta da skine protezu, ne nosi je, i stavi 2-3 h pred kontrolu. U međuvremenu da maže sluzokožu Calgel-om ili sličnim preparatom.

   Ako i to nije moguće, onda turpija za nokte :). I skidajte samo ivice, ne s unutrašnje strane proteze, ne deo koji naleže na desni.

   Što se tiče toga da vam je negde sama proteza predebela, to obično mi skinemo ugrubo (dok ne bude pacijentu kako odgovara), pa pošaljemo u tehniku da se LEPO ispolira.
   Najčešće je to varka, jer su proteze providne koliko su tanke, kad se dignu ka svetlu – onda preporučujemo mentol bombone i čitanje naglas.

   EDIT: nažuljanost ispod zuba u protezi obično ukazuje na neravnomernu opterećenost u žvakanju; lako je rešivo – ali, na žalost, sami ne možete :(.

   Ako sam omašila temu :), izvolite pitajte opet. Srdačan pozdrav :).

 17. Poštovana imam 22godine i katastrofalne zube , gornji strše u nepravilnom redoslijedu ( uska čeljust ) prvi zub je pukao još u osnovnoj skoli na tjelesnom , zelim povaditi gornja 4-5 zuba jer se ne mogu ni nasmijati koliko to ružno izgleda , sta mi preporucujute

  1. Dobar dan želim,
   prvo – posetu stomatologu.
   Samo na razgovor.
   Ako vam se ne svidi, tražite drugog – i tako redom dok ne naiđete na nekog ko vam deluje kao osoba od poverenja i integriteta.

   To je prvi korak.

   Drugi je – da poslušate njega/nju.
   Veoma ste mladi, a vrlo je lako izvaditi zube, da znam da će novi nići – vadila bih redom.
   U prevodu: tražite nekog ko će da vam SPASAVA zube, a ne ispunjava vaše želje i zamisli, otvoreno rečeno.

   I samo polagano, korak po korak – nije za dva dana nastalo, pa ne može, na žalost, za dva dana ni da nestane – ali sve može da se sredi.

   I – srećno, od srca.

   1. Poštovana doktorka, kako se navići na donju parcijalnu akrilatnu protezu? Leži relativno dobro, ali imam neverovatan nagon za povraćanje.? Da nisam ostao bez tri prednja zuba, rado bih je bacio. Molim Vas za pomoć. Hvala

    1. Poštovanje,
     jako je retka takva gadljivost na donju protezu.

     Naši “recepti” su sledeći:
     – stavljajte protezu po malo, pa malo duže…
     Imala sam pacijentkinju s gornjom totalnom protezom koja je mogla da je drži u ustima bukvalno minut, pa je izvadi, pa stavi opet…
     Za nedelju dana je došla dotle da može da je nosi ceo dan.
     – vežbe disanja. Kad vam je muka, duboko udahnite – malo zadržite vazduh, i polako izdahnite kroz nos, tako više puta.
     – čitajte naglas.
     – koristite tvrde kisele bombone (ne karamele).
     Gornje dve stavke zapravo “odvraćaju pažnju” – činjenica je da je pacijentu dobro čim zaboravi na protezu.

     Osim ovoga, od pacijenata sam čula da im pomaže čaj od đumbira, čaj od nane (kao i mirisanje svežih listova nane), zelene jabuke.

     Ako je slučajno proteza s unutrašnje strane preduga, pa vam to pravi problem – javite se vašem stomatologu da to reši.

     Srećno i svako dobro.

 18. Dobro vece,moja mama je stavila novu protezu,(jer je stara bila suvise istrosena ) pre tri dana .Sve je ok sto se proteze tice ,na par mesta manjih je zulja ,ali ne preterano strasno,pije orvagil tablete i brufen po potrebi ..ne skida je nikako ..Medjutim,ona ima neuralgiju vilice i malo ,ne mnogo je otekla, pa me interesuje da li je to moze biti od sleganja zuba ili pak mora ici na korekciju proteze .. Inace stomatolog joj je na godisnjem odmoru i receno joj je da pije serapin ako otekne …Da li je ok. da za manji otok pocne da pije taj lek? ,pozdrav

  1. Draga zabrinuta Milice,
   da skratim: vaša majka NE SME da otekne, i neko mora odmah da koriguje protezu.

   Ovo nema nikakve veze s osnovnim oboljenjem pacijenta – a u konkretnom slučaju vaše majke, neuralgiju lica itekako može da pogorša.

   Kao prvo – da ne nosi protezu. Drugo: da je stavi par sati pre posete doktoru, a u međuvremenu da ispira usta čajem od kamilice ili žalfije, i proteza što pre da se koriguje.

   Dotle joj nikakvi antibiotici neće pomoći, na žalost…

   Srećno :*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.