Nadogradnja zuba belom plombom (video)

Kada je zub polomljen ili abradiran do ovog stepena kao ovaj na slici, jedna od mogućnosti je da se nadogradnja zuba uradi i estetskim materijalima za bele plombe – kompozitima. Ovde imate jedan video kako to može lepo da izgleda…..

30 thoughts on “Nadogradnja zuba belom plombom (video)”

 1. Postovana,

  Obzirom da sam ostetio zube nocnim skripanjem, u smislu da sam ih “istanjio” i “skratio” (u pitanju su 2,3, i 4 sa obe strane, gore i dole)zanima me da li je moguca nadogradnja belom plombom ili moraju da se rade krunice?
  Hvala unapred.

  1. Poštovanje i vama.
   Na žalost, nas tri nemamo neko veliko iskustvo s tim – za sve ove godine, da ne kažem decenije, imamo samo jednu pacijentkinju kojoj smo plombom nadograđivali zube u takvoj situaciji.

   Pošto je u pitanju starija žena sitne građe, nadali smo se da bi to moglo da stoji – no, na žalost, ona dolazi doslovno par puta godišnje da se doda gde je odlomila zub ili pohabala plombu.

   Dakle, vidite i sami – naravno da može, sve može, jedino je pitanje koliko će trajati i kolika će biti konačna cena, kad se sve sabere.

   Naravno, mi kao privatnici uvek gledamo da idemo na sigurno – niko ne voli radove u kojima mora da kaže pacijentu: Vidite, to će možda trajati dva dana, a možda nekoliko meseci, a platićete svaki put…:(

   Žao mi je što ne mogu da vas ohrabrim, sve najbolje :).

 2. Postovanje,posto imam razmak izmedju jedinica da li bih mogla da ga malo prikrijem belom plombom iskreno ne nosi mi se fiksna proteza,a procitala sam negde da je takva opcija izvodljiva,unapred hvala!

 3. Poštovanje i vama,
  vaša zamisao ima jednu manu – pitanje je koliko će to trajati. Bele plombe mogu vrlo lepo da izgledaju u neko prvo vreme, ali takve nadogradnje je često potrebno kontrolisati, i doterivati.

  Drugi problem je sledeći, vezan za bilo kakvo sastavljanje tih zuba: kakav će biti estetski efekat.
  Kad (makar i protetski) zatvaramo ovakav razmak, uvek pokušamo da predstavimo pacijentu koliko će jedinice biti šire. Verujte da se prilično razočaraju kad im predstavimo da će možda imati pokrupne, pločaste jedinice :(.

  Treći problem je – što se papila, deo desni između ta dva zuba ne sme pritisnuti, ni plombom ni krunom, što često pravi nevolje kod estetskih rešenja.

  Promislite :). Znate kako – mi možemo bilo šta, jedino je pitanje koliko će trajati i kako će realno da izgleda…

  Prijatno veče.

 4. postovani zanima me da li je moguce nadogradnja zuba, 6ica gore desno je u pitanju, naime zub je od prevelikog brusenja pukao na pola, kanal je zatvore, zivac izvadjen, ne bih da ga vadim. zanima me i okvirno cena. Unapred zahvalna

  1. Dobar dan želim,
   ako je lečenje korektno, i ako zub nije pukao ispod nivoa desni, obično nije problem da se napravi nadogradnja i kruna; ovo bi moglo da košta otprilike 45 + 65 do 180 eura, u zavisnosti od vrste krune.

   Pozdrav :).

 5. Postovana, molim Vase misljenje. Da li je moguca nadogradnja gonjih jedinica ukoliko je fraktura istih preko 50% vidljive povrsine, i ako jeste, kojim materijalom bi ih najbolje bilo raditi? Unapred hvala.

  1. Dobro veče želim,
   može da se nadogradi belom plombom, ali da postoji mogućnost da se ubaci dodatna retencija – kočići, jednostavno rečeno.
   Ograničenje broj dva je – nema garancije, dakle – veoma je teško reći koliko će to da stoji.
   Dakle, ako ikako može – po zubu npr. Edenta titan pins 0.6 mm dva komada i – GC Gradia, ali to je samo moje iskustvo :), verovatno svaki kolega ima svoje favorite, za koje zna da će maksimalno dobro da stoje.

   U ovakvim i graničnim situacijama je protetika uvek daleko solidnije rešenje.

   Prijatno veče i hvala vama :).

 6. Postovana, imam plombe na gornjim jedinicama, nisu velike, ali se ipak vidi razlika. Zanima me da li postoji neki tretman kako se one ne bi videle, a da nije izrada krunica? Unapred hvala

 7. Postovana,

  Imam problem sa gornjim trojkama. Naime, problem je u njihovom obliku, izgledaju kao “vampirski”(prirodno su takvi, nisam ih lomila). Protezu sam nosila, tako da nisu mnogo izbaceni, problem mi predstavlja samo taj oblik. Da li bi moglo to da se nadogradi belom plombom, i koliko bi kostalo otprilike za oba zuba?
  Unapred zahvalna :)

  1. Dobro veče, poštovanje i vama :).

   Ako je samo to u pitanju, to se ne radi tako :).
   “Vampirske” trojke mogu vrlo lepo korektivno da se bruse, i da im ništa ne bude. Dakle, može malim, postepenim brušenjem da se skine samo taj vrh, blago koriguje oblik, i to je to. Ne znam napamet koliko to košta, sumnjam da je više od 100 dinara po poseti :).

   Vidite, ako se neko npr. rodi bez dvojki, po staroj ortodontskoj doktrini se išlo na to da se trojke postepeno, tokom vremena, korektivnim brušenjem preoblikuju da liče na dvojke – pa se približe jedinicama, i to je to.
   Ovo kažem samo da imate predstavu kako i koliko to sve može, a bez posledica po zube.

   Plombe baš na ivici prednjih zuba ne bih uopšte komentarisala, mala je šansa da to stoji, iskreno rečeno.

   Nadam se da sam vam šta pomogla, puno pozdrava :).

 8. Da li moze da se nadogradi zub koji je lecen, gornja leva petica koja ja pukla a pri tom se vidi samo malo iznad desni, sta moze sa njom da se uradi ili bas mora da se vadi? Unapred hvala… :)

 9. Postovana,

  pri pregledu zuba, stomatolog je utvrdio da su mi zubi abrazivni, dakle, vrlo su osteceni, sto od skripanja, sto od unosenja raznih kiselina, poput limunade. Takodje, zubi su mi sitni i razdvojeni, najvise jedinice i dvojke. Preporucio mi je nadogradnju zuba belom plombom, kao najbrze i najekonomicnije resenje. Naravno, preporucio mi je i keramicke fasete, ali tek kada se zavrsi rast i razvoj zbog ostecivanja zuba. E sad, pristala sam na kompozitne fasete na jedinicama, kasnije cu i na dvojkama, odradila to i stomatolog me je upozorio na veliku mogucnost ostecivanja zuba. Zanima me na koji sve nacin mogu ostetiti zube, koju hranu nikako ne smem unositi, na sta da obratim paznju. Ukoliko se desi neko ostecenje faseta, slome se ili nesto sl. sta treba uraditi?

  Hvala unapred!

  Pozdrav! :)

 10. Poštovana,

  Imala sam problem sa tim zubom (u pitanju je petica dole), moja zubarka ga je lečila, imao je samo dve strane zuba ostalo je bila plomba.
  Ispala mi je plomba, a zatim do kraja dana su se odlomila i ta dva zida zuba koja sam imala.
  Htela bih da Vas pitam da li je ikako moguće da se nadogradi taj zub i ako nista nije ostalo od njega sem korena
  I koliko je opasno da to stoji tako, posto trenutno nisam u svom gradu.

  Hvala

  1. Dobro jutro želim,
   ako je zub lečen i korektno izlečen (završeno je lečenje), dalje nije od velikog značaja koliko je od zuba ostalo.
   Drugim rečima, može da se napravi nadogradnja i kruna, da bude i brzo i estetski i funkcionalno divno, i da ne brinete :).

   Prijatan dan želim.

 11. Postovanje,napukla mi je gornja sestica na pola,zanima me da li je moguca nadogradnja belom plombom ili moraju da se rade krunice? Koliko bi kostalo?

  1. Poštovanje i vama,
   načelno, stvari stoje ovako:
   – ako je zub živ, nije izvađen živac ili umrtvljen na ma koji način, i ako ne nedostaje mnogo od zuba, uglavnom idemo na to da se plombira, makar i sa pomoćnom retencijom;
   – ako živca nema, iz ma kog razloga zub nije živ, a defekt je veliki – nema druge nego raditi krunu, odnosno prvo nadogradnju pa krunu.

   Šestica je tzv. stub okluzije, zub koji je u žvakanju izuzetno opterećen, tako da tu “koješta prilepljeno” stoji “drži bure vodu”. Dakle, plombom može sigurno da se nadogradi – a koliko će stajati, to je već druga priča.
   Ako zub nije živ, a nije lečen “našom rukom”, pa je potrebno prvo lečenje, to je posebna priča.

   Drugim rečima, nemoguće je ovako online reći koliko bi ovako nešto koštalo; prvo – ne znamo ni vi ni ja TAČNO šta vam treba i šta jeste u pitanju, a drugo – samo lečenja su nam pola kucane strane u cenovniku :).

   Ako se odlučite na pregled (RTG snimak je neophodan) znaćete tačno šta može i pošto, u paru.

   Srdačan pozdrav.

 12. Zalomila mi se 3 samo malo pri vrhu. Da li moze da se nadogradi i koliko to kosta?

  1. Poštovanje,
   prvo je pitanje da li to uopšte treba dodavati.
   Problem je u tome što bilo šta što se stavi na sečivnu ivicu sekutića (ili sam vrh očnjaka) ne stoji skoro baš nikako, osim u pojedinim specifičnim situacijama.

   Ako je lom samo u gleđi, a na površini koja podleže samočišćenju, pacijent se samo kontroliše. Ako treba šta raditi, koriste se materijali tipa Gradia direct, a cena može biti od oko 2.000 dinara pa naviše, ne znam koliki je defekt.

   Srdačan pozdrav.

 13. Poštovani,
  1 i 2 su mi pukli (samo ćoškovi su u pitanju) inače su zdravi.
  Koju vrstu nadogradnje savetujete i kolika je cena odokativno u pitanju.

  Pozdrav.

  1. Poštovanje,
   lom ugla zuba je vrlo nezgodna stvar (ako je inače neoštećen), jer moramo napraviti ozbiljnu retenciju da pacijent takvu plombu ne bi izbijao ili lomio. Ako je lom mali, samo u gleđi, onda je manja destrukcija da samo zagladimo ivice, da se dalje ne krnji; ako je uzrok loma istanjena sečivna ivica – onda je bolja varijanta napraviti krunu ili krune.
   Samim tim, ne mogu vam reći ni otprilike koja bi bila cena, jer je prevelika razlika u vrsti rada.

   Srdačan pozdrav.

 14. Dobar dan ,imam veliki razmak izmedju zuba 1,2,3 i 4 i ti zubi su poprilicno sitni,rec je o gornjoj vilici htela bih nesto da uradim a da se moji zubi ne ostete u smislu brusenja ili nesto minimalno jer su zdravi sta predlazete i kolika je cena?

  1. Dobar dan želim,
   predlažem jedno ništa.

   Ako uzmemo najblažu moguću opciju, da se nanese vrsta materijala nalik belim plombama, em se pripremom oštećuje gleđ, em se često mora “dopravljati”, em posle nema nazad – sledeće su krune. Slično je i sa fasetama od bezmetalne keramike.
   Da ste moje dete, ne bih prstom mrdnula, najiskrenije rečeno, nema tih para.

   Srdačan pozdrav.

 15. Jednom prilikom sam malkice na kraju jedinicu ostetila i naravno to sam nadogradila ali kao da osecam neko blago pulsiranje..naravno sve je na mestu i nista se nije odlomilo
  Zbog cega to moze biti?

  Hvala unapred

  1. Poštovanje,
   postoji ceo spisak razloga (preciznije, cela odvojena specijalnost koja se time bavi). U svakom slučaju – pregled i dalje lečenje.

   Svako dobro vam želim.

 16. Dobro jutro ja sam Kristina Pelengić ja imam na šesticama amaglamske (sive) plombe i one stoje normalno i nemam nikakvih poteškoća i zubi su mi zdravi ali da li ja moram da te amaglamske plombe mjenjam u bjele jer su one štetne pa šta da radim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.