Livena nadogradnja zuba i kruna

Jednom našem čitaocu je rečeno je da je potrebna nadogradnja zuba, pa zatim izrada krune (navlake). Preciznije, čoveku je rečeno da “konzervativa prelazi u protetiku”, pa nas je zamolio za malko pojašnjenja.

Ne bi mi bili doktori da makar malko ne zakukuljimo…:).

Šalu na stranu – “konzervativa” se u svakodnevnom govoru obično odnosi na plombiranje zuba; a svakako znate da “protetika” podrazumeva protetske radove.
Kao što samo ime kaže – “prosthesis” (preko novolatinskog, a iz grčkog jezika – “prostithenai”) u stvari znači nadoknada (dodati, nadoknaditi).

U konkretnoj situaciji, pacijent je u gornjoj vilici imao peticu kojoj je “izvađen živac”, pa se mnogo kasnije zalomila, i kod svog stomatologa je dobio objašnjenje kakvo je dobio.

Konkretan terapijski predlog u njegovom slučaju je bio da se napravi livena nadogradnja i kruna, što bi značilo sledeće:

1. Preparaciju kanala korena za izradu livene nadogradnje.
Ovo znači delimično vađenje starog punjenja kanala korena zuba, širenje tog dela kanala u željenoj meri, i uzimanje otiska za nadogradnju ili direktnu izradu modela nadogradnje od različitih materijala (model se kasnije izliva u metalu).

2. Kada se gotova nadogradnja zuba cementira (danas se koriste i glass-ionomeri) – uzima se otisak i dalje radi kruna kao na svakom drugom brušenom zubu.

nadogradnja zuba

Sve ovo se radi ako je lečenje korektno, ako preostale strukture zuba dozvoljavaju ovakav rad i sve tome slično.
U pitanju je vrlo precizan rad, gde treba dobro proceniti šta može, a šta ne.

Obično je ovakav rad solidniji izbor kod velikih defekata zuba nego nadogradnja plombom (ovo uzeti sa rezervom – uvek ima izuzetaka, samo da ne bude jednostavno…:).

 
Ilustracija:
acupuncture-healing.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.