Koliko dugo će delovati anestezija?

anestezija

Anestetici koje mi koristimo su prema hemijskoj strukturi aminoamidi ili aminoestri; samim tim – ma koliko imali komercijalnih naziva, u osnovi zapravo naša anestezija ima samo ove dve osnovne grupe.

Prema nazivima anestetika – prokain, lidokain, mepivakain, artikain… Lako je pogoditi da su u pitanju derivati kokaina, lokalnog anestetika koji prirodno postoji.

Koliko dugo će da deluje anestezija zavisi od sledećeg:
– količine datog anestetika,
– njegove koncentracije i vrste,
– dodatog vazokonstriktora,
– stanja pacijenta.

Uticaj količine datog anestetika
U načelu, ako je data “normalna” količina (2 ccm), morala bi da deluje ako su ostali kriterijumi zadovoljeni; “dobro drži” i upola manja količina adekvatno datog anestetika.
Veća količina ne znači ni slučajno da će anestetik “bolje da hvata” ili “duže da drži”.

Koncentracija anestetika
Ovo je već daleko bitnija stavka; u zavisnosti od vrste, anestetici se koriste obično u koncentracijama od 2%, ponekad od 4%, a za lokalnu primenu (površno) ponekad od 10%.
Ako polomimo ampulu i rastvorom od 2% namažemo nadlanicu – osetićemo blagu utrnulost, ali to nije ni blizu kako “hvata” 10%-postotni Xylocain gel, recimo.

Ranije se među stomatolozima smatralo da postoji velika razlika u delovanju između anestetika ksilokainskog tipa i ostalih; danas to nije tako.

Dodatak vazokonstriktora
Anesteticima se često dodaje neko sredstvo koje “steže” krvne sudove na mestu delovanja.
Ovo je poželjno zbog sledećih razloga:
– usporava resorbovanje anestetika (anestezija “duže drži”),
– značajno smanjuje krvavljenje u okviru radnog polja.

Vazokonstriktori koji se dodaju mogu biti brojni – adrenalin i noradrenalin su najčešći.
Činjenica je da anestetici bez vaozkonstriktora kraće deluju.

Stanje pacijenta
Kod pacijenta koji je pio alkohol itekako može da se desi da anestetik kraće deluje; postoji još čitav niz oboljenja stanja zbog kojih se može desiti da anestezija neočekivano kratko traje, ali ovo je najčešći razlog.

Anestezija “drži” uglavnom od 2-4 h, ponekad i do 6.
Meni lično se desilo da me anestezija (Ultracain DS) drži od 9 do 16 h, ali to je pre izuzetak nego pravilo.

U svakom slučaju – ne brinite se; desetak minuta posle davanja može da vam deluje da “prolazi”, ali verujte da se to neće tako lako desiti…:).

 

P.S. Da ne bude neke dileme, špric sa slike je iz Drugog svetskog rata, ne koristi se decenijama :).

Ilustracija:
worthpoint.com

 

34 thoughts on “Koliko dugo će delovati anestezija?”

    1. Dobro veče,
      nema razloga da ne dobijete anesteziju zbog ovih lekova. Eventualno ako vaše internističko stanje iziskuje neke modifikacije, npr. da dobijete lidokain bez vazokonstriktora ili slično, ali inače nema problema. Naši anestetici po hemijskoj strukturi ni blizu onome što treba da izbegavate, niti imaju iste receptore.

      Svako dobro.

    1. Dobro veče želim,
      nemaju klinički značajan efekat.
      Drugi lekovi za sniženje pritiska, koji deluju širenjem perifernih krvnih sudova mogu imati efekat u smislu da pacijenta anestezija brže prođe – ali to je više za akademsko razmatranje nego što je konkretan klinički problem.
      Lorazepam, kao anksiolitik, nema takođe klinički značajan agonizam ili antagonizam s našim lokalnim anesteticima.

      Drugim rečima, ako ste imali neko loše iskustvo da anestezija ne deluje ili vrlo slabo deluje, u pitanju je nešto sasvim drugo.
      Prijatno veče želim.

        1. Poštovanje,
          u principu možete jesti, ali ima ljudi s jačim obrazima (ja, recimo :), koji se ujedaju za unutrašnju stranu obraza dok jedu, a nemaju osećaj.
          Zbog toga savetujemo da se jede vrlo, vrlo pažljivo, ako se uopšte mora dok ste anestezirani.

          Svako dobro želim.

  1. Želim da vaš pitam da li se uvek daje anastezija kad se radi zub, ja nikad nisam dobijala anasteziju i uvek osećam bolove?

    1. Poštovanje,
      to je individualna stvar i želja svakog pacijenta.
      Imala sam bezbroj pacijenata kojima može da se radi “naživo” bilo šta, i do po 10 i 20 godina, a onda dođu u neke zdravstvene i/ili životne probleme gde ne može da im se priđe bez anestezije, pa posle opet – kad se problemi smire – može kao u početku…
      Vaše je pravo da tražite anesteziju, a naše je da odredimo da li postoje (farmakološke) kontraindikacije.

      Ona “urbana legenda” da se anestezija ne daje “jer doktor mora da zna koliko je blizu živac” je nešto na čega ne treba da nasedate – pokazuje neiskustvo i neznanje dotičnog doktora. Mi MORAMO da znamo koliko smo udaljeni od živca na određenoj površini određenog zuba, kod pacijenta određene starosti (to je bilo gradivo druge godine osnosvnih studija u mojoj generaciji).

      Dakle, samo tražite i napred :).
      Srdačan pozdrav.

  2. Moja devojka je pre dva dana bila na popravku umnjaka, dobila je anesteziju duboko u vilicu, anestezija je blokirala celu desnu stranu lica a doktor nike mogao da joj popravi jer je osecala jak bol. Rekao je da dodje za deset dana. Problem je sto joj je i dalje desna strana lica blokirana, kad se smeje, samo se leva strana lica pomera. Moje pitanje je da li je normalno da toliko dugo traje i ako nije sta moze da se uradi.?

    1. Dobar dan želim,
      em nije normalno, em je potrebna brza reakcija.

      Što pre potražite maksilo-facijalnog hirurga; svako oštećenje nerva, ma čime da je izazvano, prati precizan protokol lečenja, doslovno iz dana u dan se zna šta se radi. Ako posle dva meseca nema poboljšanja – dalje se pacijent upučuje neurohirurgu itd. (opet: protokol) – a posle 6 meseci dolazi do odumiranja perifernog dela nerva i na žalost, stanje je konačno.

      Drugim rečima – što pre MF hirurgu i srećno.
      Svako dobro vam želim.

  3. Pa jel realno da ljudima dajete anestezije sa ovakvim spricevima???????? Koliko li je to samo hikijenski pitam se?????

    1. “Doktore nauka”,
      da li ste u poslednjih 40 godina primili anesteziju, vakcinu, ma kakvu injekciju?
      Mislim, ima bar toliko da se ovakvi špricevi ne koriste… :).

      Inače, sterilisali su se, ako je to bilo pitanje…

    1. Dobar dan, da se napijete :).
      Šalu na stranu – iskreno, ne znam – ali alkohol bi, širenjem krvnih sudova, trebao da doprinese da se anestetik brže eliminiše, teoretski. Praktično – iskreno, ne znam.

  4. POSTOVANJE.POSTO SAM ALERGICNA NA LIDOKAIN . ,DOKTOR KORISTI DRUGI ANESTETIK .ON MI STVARA MMUCNINU NEKIH SAT-DVA ,DRUGIH SIMPTOMA NEMA.INTERESUJE ME DA LI JE TO UOBICAJNO KOD ANESTEZIJE .HVALA

    1. Poštovanje,
      iskreno, sumnjam da je reakcija posledica delovanja anestetika. Eventualno predoziranje bi moglo da vam da mučninu, ali za to treba da primite bar 12 ampula (zavisi od vaše težine i opšteg zdravlja).
      Mislim da je pre u pitanju vazo-vagalna reakcija nego alergijska, nevoljna reakcija vegetativnog nervnog sistema na stres. Drugim rečima, nešto što svaki dan viđamo.

      Ovo se ponekad događa i kad je pacijent gladan, ili je sklon padu šećera iz sistemskih razloga; drugim rečima, proverite metabolisanje šećera.

      Srdačan pozdrav.

  5. Pozz =) zanima me samo zašto osjećam bol na mjestu gdje mi je izvađen (zub odnosno korijen). Bio sam u Hitnoj i s obzirom da sam imao rupu u zubu i zub je bio crn-mrtav izvadili su mi. Nakon što sam dobio anesteziju sami zahvat nisam osjetio.Ujutro sam nakon popuštanja osjećao da mi je cijela desna strana, otekla ali nije te povremenu tupu bol. Popio sam brufen sumeće granule i pomalo popustilo je. Da li će mi biti drugi dan

  6. Molim vas dali mogu primiti anesteziju za vanjenje zuba a preosjetljivost na penicilin.ne smijem ni cefaleksin vibramicin torekan reglan

    1. Dobar dan želim, načelno – možete, a koju – ne znam; potreban je uvid u ceo nalaz alergologa, eventualno mišljenje o pojedinim grupama naših anestetika, a nije isključeno da vam je potreban i “pravljeni” (čist, bez konzervansa, vazokonstriktora itd.).
      Svako dobro.

  7. Radili su mi tri implanta u donjoj vilici, 26.08.2018, bolova nemam ali utrnulost donje usne imam pa nemam…šta je u pitanju, jer sam čuo za primer da može da drži i do 6(šest) meseci ???
    Hvala,
    S poštovanjem

    1. Poštovanje,
      na žalost, utrnulost kao posledica povrede nerva posle ugradnje implanta nije retka pojava :(.

      Na ovakvo stanje se reaguje odmah, i po protokolu koji je vrlo precizan – tačno se zna šta se daje koji dan, u kolikim dozama itd.
      Ako se stanje ne poboljša posle dva meseca – opet se tačno zna kome se pacijent upućuje…
      Posle šest meseci i više dolazi do odumiranja perifernog dela nerva, te je stanje definitivno.

      Moja preporuka je da se HITNO obratite ma kom maksilofacijalnom hirurgu, a najbolje je ako je sudski veštak :(.
      Srdačan pozdrav.

  8. Lecila sam zub, pre dva dana, i dalje malo osecam anesteziju, trni mi jedan deo usne. Da li treba da brinem?

    1. Poštovanje,
      na žalost, da. Potražite mišljenje oralnog ili maksilofacijalnog hirurga. Ne mora biti ništa strašno ni trajno, ali ako je potrebna neka terapija – kreće se ODMAH.
      Srećno i svako dobro.

  9. Prije 4 dana sam imala ugradnju 4 implatanta u donjoj celjusti. Znam da je još rano i otecena sami brada mi je utrnila ali je i otecena ali me zanima do kad mogu ocekivat da ce mi brada bit utrnjena i otecena..

    1. Poštovanje,
      utrnulnost dela lica ukazuje na moguće prisustvo VRLO ozbiljne komplikacije kod ugradnje implantata; preporučila bih vam da se odmah javite maksilofacijalnom hirurgu.

      Srdačan pozdrav.

  10. Vadio sam zub sa anestezijom i sa blagim otokom oko 11h!
    Koliko će trajati anestezija?

  11. postovanje,imam 15 godina i imam supalj zub ,sad me zanima da li cu primiti inekciju u zub i da li to mnogo bolit,jer prije 3 godine sam vadio zub i nisam dobio nekciju,samo su mi naspricali neku tekucinu i zub mi je utrno i onda su ga izvadili,sad me zanima da li mogu izbjeci tu nekciju opet
    hvala

    1. Poštovanje,
      šuplji zubi se leče, ne vade se :), a to može biti sa ili bez anestezije – kako pacijent odluči, kad mu se objasni koja je situacija i šta da očekuje.
      Srećno.

  12. Juce sam izvadila zub Jos uvek osecam bol od anestezije i mam blagi otok pijem brufen i sinacilin po preporuci zubarke kada mogu da ocekujem prestanak bola i spadanje otoka hvala

    1. Poštovanje,
      otok koji je spolja vidljiv počinje da spada za 3-4 dana, a treba još neki dan da potpuno nestane.
      Bol od davanja anestezije ne bi trebalo da postoji; možda da se javite nekom oralnom hirurgu da pogleda.

      Srdačan pozdrav.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.