Kojim redom ide nicanje zuba?

Nicanje zuba možete videti na jednoj sjajnoj animaciji na ovoj stranici.

Ovo je nešto što nas jako često pitaju; vreme nicanja mlečnih zuba može biti prilično varijabilno, i zavisi dosta i od genetskog faktora.

nicanje zuba - mlečni

Ono što je jako bitno, to je sledeće: dete ima 20 mlečnih zuba.
PRVO iza svih postojećih mlečnih zuba niču stalne šestice, pa tek onda kreće smena postojećih mlečnih zuba.

Zašto je ovo od tolikog značaja?

Pa – roditelji često smatraju da su to mlečni zubi…

Tako da je u našim uslovima šestica zub koji se obično prvi kvari, koji je prvi i za vađenje, a sa naše tačke gledišta je od izuzetnog značaja, takozvani “stub okluzije”.

Izuzetno je bitno obratiti pažnju na to da detetu oko šeste godine niču prvi stalni zubi iza svih postojećih mlečnih.

nicanje zuba - stalni

Opšte činjenice se tiče nicanja zuba su sledeće:
1. Svakih šest meseci detence treba da ima četiri nova zuba.
2. Kod devojčica nicanje zuba obično ide malko brže nego kod dečaka.
3. Donji zubi obično niču pre gornjih.
4. Zubi obično niču u parovima – sa leve i desne strane.
5. Mlečni zubi su najčešće sitniji i belji nego stalni koji ih slede.
6. Dete bi trebalo da ima sve mlečne zube u uzrastu od 2-3 godine, a sve stalne do 12-13 godina.

I – nemojte se opterećivati ako mačencetu nicanje zuba ne ide tim tempom kako u knjizi piše.

Vremenske varijacije mogu biti prilične – jedna moja mala pacijentkinja je prve mlečne zube dobila od gotovo 15 meseci – danas ima 20 godina i ima blistav osmeh :).

 

Ilustracija: mouthhealthy.org

125 thoughts on “Kojim redom ide nicanje zuba?”

 1. Postovana,

  Da li je normalno da nakon ispadanja mlecnih gornjih dvojki stalne ne nicu vec cetiri meseca? Devojcica ima sedam i po godina.

  Hvala unapred!

  1. Dobro veče želim, nije nenormalno :).
   Mi za svakodnevnu upotrebu idemo sledećom logikom:
   – da dete od 6 god ima donje stalne šestice,
   – od 7 god donje stalne centralne sekutiće,
   – od 8 gornje stalne centralne sekutiće itd.

   No, postoji drugi problem: ako ne niknu otprilike u to vreme, moguće je i da dete jednostavno nema stalne gornje dvojke; ukucajte u Google “hypodontia”.
   Ovo uopšte nije tako retko kao što se misli; ako postoji tako šta u porodici, a dvojke mnogo kasne – najbolje da vidite sa dečjim stomatologom ili ortodontom. Ako zaključi da se stalne dvojke i ne pipaju, da vam da uput da napravite snimke, pa da se vidi pravo stanje.

   Ako se slučajno setite, javite šta je bilo :).

  2. Pozdrav. Srecni praznici ? devojcici (marta puni 6 godina) izbile su stalne donje jedinice iza mlecnih, a mlecne jos uvek nisu ispale, klate se ali vrlo malo. Sta bi trebalo da se uradi? Svakako cemo ici kod stomatolog ali bih volela da cujem i vase misljenje? Inace izbila joj je gore jedna sestrica, a krenula je i druga, dole jos uvek nema. Unapred hvala na odgovoru. Veliki pozdrav

   1. Dobar dan želim,
    najlepše hvala i srećni praznici i vama i porodici :*.

    Ne shvatam dobro u čemu je problem.
    Ako bi bili ljubazni da još jednom pročitate tekst, pa da preformulišete pitanje?

    Hvala i svako dobro.

  3. Dobar dan,zanima me vase misljnje o fiksmoj protezi,i od koje godine je najbolje dete da je stavi

   1. Postovanje,
    na žalost, mogu da vam kažem samo opšti stav, jer nije moja specijalnost.

    Uopšteno – idealan period za ispravljanje zuba je mešovita denticija (do 12-13 god. okvirno) – protezicama.
    Posle toga (i na odraslima) se ide na fiksnu, s određenim izuzecima.

    U okviru svoje specijalnosti (stom. protetika) svako malo sarađujem sa ortodontima – uprosćeno, da mi na odraslim osobama “naprave mesta” i/ili “rasporede zube” da protetski rad ima i estetski i statički efekat. Ovo ide brzo (npr. na poslednjem takvom pacijentu, od oko 35 godina – za 8 meseci), zato što nema perioda retencije: ujutru se skida fiksna i mostovi rade odmah.

    Ako vas još šta zanima da mogu pomoći, izvolite.
    Ukratko: nemam “stav” prema fiksnoj – stav je kako struka kaže da može (i treba) ili ne.

    Srdačan pozdrav.

  1. Dobro dan cerka ima 5 god i 2 meseca ispala joj donja leva jedinica danas. Zanima me posle koliko ce izbiti stalna jedinica

   1. Poštovanje,
    u nicanju zuba stalna jedinica “gricka” koren mlečnog zuba – dakle, stalna bi morala biti vrlo blizu, ako se već ne vidi može rukom da se napipa.

    Srdačan pozdrav.

  2. Dobar dan❤️ Kako mozemo provjeriti da li su joj gornji SVI zubi stalni ,posto ona treba da stavlja fiksnu a ne moze se sjetiti da li su joj cetvorke stalne?‍♀️

   1. Poštovanje,
    nisam sigurna da sam vas dobro razumela.
    Nema šta dete (ili roditelj/staratelj) da se seća ili ne – razlikovanje mlečnih od stalnih zuba je gradivo druge godine stomatologije.

    Dakle, to bi morao da zna bilo koji stomatolog, a posebno dečji ili ortodont.

    Srdačan pozdrav.

 2. Poštovani,

  da li moze da predstavlja bilo kakav problem veoma rano izbijanje prvih stalnih zuba kod deteta. Naime, sin ima 2 godine i 8 meseci i već su izbile šestice, veoma mali ćoškić ali su izbile :)

  Srdačan pozdrav.

  1. Dobar dan želim, iskreno da vam kažem – prvi put u životu čujem da detetu tako rani izbiju prvi stalni zubi. Da li ste sigurni da dete ima svih 20 mlečnih zuba u ustima, da su nikli?

  2. Zdravo ,imam pitanje ,moj sin ima 1 god i 10 mjeseci ,niklo mu je samo 8 zuba,dok ostali se jos muce da izbiju ( trenutno cetvorke ,trojke)Je li zabrinjavajuce sto ima tako malo zuba ? Hvalaaa

   1. Poštovanje,
    kako piše u tekstu – knjiga daje samo okvir, a odstupanja mogu biti jako velika.
    Tako malena dečica se ne snimaju tek tako, pa ako ste baš zabrinuti, i ne biste da čekate, možda da odvedete detence kod dečjeg zubara – zubići često mogu da se napipaju :).

    Svako dobro želim.

 3. DOBAR DAN DO KOLIKO GODINA NICU STALNI ZUBI DVOJKE MOJ SIN IMA SEDAM IPO GODINA JOS MU NISU NIKLE DVOJKE STA DALJE KOJI JE POSTUPAK

  1. Dobar dan,
   Knjiški, stalne dvojke niču u periodu 7. i 8. godine, ali kako je svaki čovek (dete) individua za sebe nije nepoznato da nekad porane ili zakasne zubići. Još uvek nije vreme za zabrinjavanje :)
   Pozdrav

 4. Поштована Др Славице,
  Моја ћерка за 2 месеца пуни 5 година, јединица доле десно је већ испала а лева је климава и само што није испала, а сталне јединице као замене за 2 поменута зуба су већ избиле али иза ова два зуба, са унутрашње стране усне дупље и мало су већи од млечних, па ме интересује да ли је то нормално? Конкретно, да ли је у реду да стални зуби избијају мало иза млечних?
  Хвала унапред, поздрав.

  1. Poštovani,
   Normalno je, bitno je samo da mlečni zubi ispadnu. Ako se desi da stalni zubi zadržavaju taj položaj može se rešiti protezicom a I devojčica može kad god se seti pomalo gurati jezikom :)
   Pozdrav

 5. moja beba ima 5 mesci i izasla joj je trojka dole levo. zanima me da li je to normalno

  1. Pozdrav,
   Kako je bebica?
   Kod beba su jako male vilice kao što ste se uverili I sami, pa vam se može učiniti od dvojke trojka. Puno dece odstupa od školskog reda nicanja zuba, ali trojke jako retko, skoro nikad ne niču u tom uzrastu.
   Pozdrav I javljajte kakvi su vam zubići :)

   1. Poštovana ,
    moj sin ima 6,5 godina. Za sada smo izmenjali dole 4 i gore 2 sekutića. Izrasle du mu šestice u obe vilice,a malopre vidim gornju levu sedmicu ? da li je to prerano? Bojim se da ne počnu da mu se krive zubići, jer je malo “gužva”
    Unapred hvala na odgovoru

    1. Poštovanje,
     preporučila bih vam da proverite sa iskusnim dečjim stomatologom koji zubi su ZAPRAVO u pitanju; kad je nešto ovako retko i neverovatno, obično je roditelj pobrkao koji su koji :). Molim da ne zamerite, jer ima i kolega koji ponekad ne razlikuju zube, zbog moguće vrlo slične morfologije.

     Srdačan pozdrav.

 6. Poštovani,
  moja devojčica puni osam godina za mesec dana, ima stalne šestice i u gornjoj i u donjoj vilici. Žali se od juče da je boli donja vilica sa desne strane, od jutros je to mesto malo i otečeno, a iznutra su joj desni upaljene, ali ne oko zuba, već iza šestice. Desni nisu odrane, već samo crvenkaste. Da li je moguće da se upali vilična kost, i iz kog razloga?

  1. Poštovanje,
   Najbolje uraditi pregled, jer svašta može da bude uzrok. Dešavalo se da npr. otpadne vlakno četkice I zarije se u desni I stvori upalu. Možda je povreda od neke hrane, ne moraju da budu odrane desni nego samo nagnječene.
   Ako je takva neka povreda to će proći vrlo brzo, a ako se zadrži ili pogorša savetujem Vam da posetite dečjeg stomatologa.
   Pozdrav I javite kako je malena

 7. Dobro vece,nasem bebcu su prvo iznikle donje jedinice,pa gornja dvojka i malopre smo primetili cetvorku interesije me da li je to uredu ili imamo razlog za brigu?

  1. Dobar dan želim, kako piše u tekstu – naša pravila nisu uklesana u kamenu :), redosled nicanja zuba je vrlo individualan.
   Svako dobro vama i bepcu <3.

 8. Poštovanje, mojoj bebi je sa 6 meseci nikl leva donja jedinica, potom desna donja jedinica sa 7 meseci i sada sa 8 meseci joj nikla gornja leva dvojka. Da li je to normalno? Pozdrav

  1. Poštovanje,
   naš udžbenik kaže – nicanje prvih zuba od 6-10 meseci, a viđala sam i od 15 – dakle, nema brige :).
   Svako dobro vama i mačencetu <3.

 9. Postovana dr Slavice,
  moja beba ima 9 meseci i 7 dana, ima donje dve jedinice, vec dva dana ima povisenu temperatiru do 38 aksalno, bez drugih simptoma. Da li je moguce da je u pitanju nicanje jedinica u gornjoj vilici?
  Praceno trpanjem svega u usta, nervozom, slabljenjem apetita i interesovanja za hranom osim dojenja..
  Unapred hvala.

 10. Postovana,

  Kcerka ima godinu i 10 mjeseci i upravo su joj izbile 2 donje sestice. Vec dosta dugo ima svih 20 zubi, i sad rastu i sestice.
  Znam da rastu oko 6 godine pa me zanima sto s ovim? Ici cemo stomatologu ali neko generalno misljenje? Zasto su tako rano nikli? Prve zube je dobila s 5 mjeseci, ja s 3. Opce stanje ok, 11 kg, 86 cm, napredan govor, motorika super.
  Hvala

  1. Dobar dan želim,
   ako se izuzme genetska predispozicija, da vam kažem iskreno – ne znam. Ne samo da mi specijalnost nije dečja stomatologija, nego verujte da ovo prvi put čujem za 27 godina staža.

   Molila bih da mi date malo vremena da pitam kolege s više znanja i iskustva na ovu temu.

   Srdačan pozdrav.

   1. Postovani, moja beba ima sesnaest meseci i nikle su joj i gore i dole do cetvorke zubici. Cetvorke i trojke su izrasle do pola do sad. Na gornjoj desnoj cetvorci na pola niknutoj ispod desni je pre koji dan niklo zajedno sa zubom i neka izraslina na samom zubu od istog materijalq sa spoljasnje strane zuba, prema obrazu ali blize trojci nego mestu gde bi trebalo da izraste petica. Na prvi pogled deluje kao donji krak zuba ima onaj spic kao i sama cetvorka sto ima. Ali deluje kao da je deo samog zuba , ne kao da jos jedan zub raste. Jako je cudno i plasi me. Sutra cemo ici stomatologu, ali bih vas molila ako ovo procitate jos danas ako imate da mi odgpvorite

    1. Poštovanje,
     ne vidim razloga za brigu; i mlečni i stalni zubi mogu imati prilično neobične oblike, tvorevine koje izgledaju kao npr. kuglica od gleđi zalepljena za neku stranu zuba i slično. Čak je moguće da je i malo izraženija prirodna morfologija zuba u pitanju, a roditelj se zabrine.

     Osim ovoga, moguće pojave su i tzv. geminacija i fuzija – vidovi spajanja dva zuba, pri čemu mogu biti manje ili više izmenjeni.
     Šta god da je – imajte na umu ono što je meni rekao (za moje dete) moj prof. iz dečje i preventivne: ni slučajno ne znači da će se isto ponoviti na stalnim zubima.

     Ako stignete, pišite šta je bilo :). Srećno i svako dobro vama i mačetu <3.

 11. Pozdrav,kcerka za par dana ima deset godina,u gornjoj vilici na desnoj strani ima mlijecne 3,4,i 5 a pored njih su probile 5,dok na lijevoj strani ima sve stalne osim petice koja je skoro skroz pokvarena,,Ne mogu da vjerujem da je vec iznikla stalna petica i da se skroz pokvarila.Na desnoj strani su stalni zubi do pola iznikli a ova petica je kao potpuno izrastao zub pa me zanima da li je moguce da jos nije pocela izbijati stalna petica jer mi je cudno da se stalni zub jako brzo cijeli pokvari a da su okolni zubi zdravi.Hvala unaprijed

  1. Dobro veče želim,
   vrlo je mala šansa da se stalni zub doslovno raspada vrlo brzo posle nicanja; mlečni i stalni zubi se odlično razlikuju, pa možda najbolje da odvedete dete da bar pogledaju.
   Srdačan pozdrav.

 12. Dobar dan .Htjela sam da vas pitam moja kcerka ima devet godina i jedinice mlijecne joj nisu bile ispale pa smo ih izvadili prije cetri mjeseca.A stalne su krenule i zastale nemaju dovoljno prostora da izadu.Pa stomatolog predlaze da se hiruski ostrani jedan .Voljela bi vase misljenje.

  1. Poštovana gospođo,
   Ako je tzv. mesiodens, prekobrojan zub u predelu jedinica – to bi dobro bilo da se izvadi.

   Ali, ako je normalna stalna jedinica – ne dajte ako Boga znate.
   Dečja stomatologija i ortodoncija nisu moja specijalnost, ali nikad u životu za 27 godina staža nisam čula NI POMISAO da se vadi stalna jedinica da bi se napravilo mesta.
   Četvorke da, ali jedinica…:(

   Ako imate mogućnosti, tražite mišljenje specijaliste ortodonta, a nije loše ni konzilijarno, iskreno – da je moje dete – ne bih pristala.
   Srdačan pozdrav i srećno.

 13. Hvala vam velika od srca pregledo je ortodont i nije visak zubi samo kaze da su neobicnog oblika tj.veliki i da naju mjesta za izac ,a ako je genetika ja sam imala jedinice dosta velike ne nemoguce i dvojke uvrnute pa protezom ispravljala dvojke.I ja sam razmisljala da jos sacekam ,al se bojim se nekih komplikacija.

  1. Zaista nema na čemu; ako su stvarno prave, rođene stalne jedinice – ima načina za širenje luka (razgovarala sam s još trojicom kolega u međuvremenu, 9 godina nije kasno) i druga rešenja bez vađenja jedinice, a kao roditelj – ne da ne bih dala, nego nema šanse.

   Iskreno i od srca preporučujem da potražite drugo (i peto i deseto) mišljenje; ako stignete, javite šta se događa.
   Hvala na poverenju i svako dobro želim.

 14. Pozdrav, moj djecak od osam godina jos uvijek ima mlijecne donje jedinice. Isli smo kod stomatologa i slikali i receno nam je da mu se jedinice nisu ni zametnule i da mu nikad nece ni narasti stalne. ocajna sam, molim vas savjet

  1. Poštovana gospođo,
   nema razloga za očajanje, verujte; zavisi od položaja ostalih zuba, u saradnji sa ortodontom se sve može vrlo lepo rešiti. I lepo i funkcionalno :).
   Nađite specijalistu ortodonta koji ima iskustva i uliva vam poverenje, i polako. Preko noći biti neće, ali zaista nema razloga za brigu.

   Svako dobro vama i vašima.

 15. Postovanje,
  Moj bebac ima 20 meseci, pre neki dan sam primetila da mu raste druga leva dvojka .Nismo jos isli kod stomatologa, kakvo je Vase misljenje?

  1. Dobar dan želim,
   moguće je da dete (i odrasli) imaju prekobrojne zube, ako je u frontu onda se naziva mesiodens. Obično se vade, ali to sve zavisi od procene stomatologa.
   Pozdrav i svako dobro.

 16. postovani, Imam devojcicu od 18 meseci. Nikle su joj jedinice, cetvorke i gornje dvojke.
  Donje dvojke jos uvek ne nicu niti ima naznaka :-). Moje pitanje je do kad bi trebalo da niknu dvojke, i da li je moguce da ne niknu?????

  1. Poštovanje,
   kako vidite na shemi, obično niču prvo svi prednji zubi, ali NIJE PRAVILO.
   Viđala sam i da detetu posle 15 ili 18 meseci tek polako počnu da niču zubi, ali i da ih nema uopšte, dakle – bez posete dečjem stomatologu ne vidim kako bi našli odgovor na vaše pitanje.
   Srdačan pozdrav.

 17. Postovani,
  Detete od 3m ima natecene i nabubrene desni, cak ima i belicaste tackice, radi se o gornjim trojkama? Ostale zubice nema. Molim vas za pojasnjenje ovog slucaja. Da nisu afte ili neka bolest desni?

  1. Poštovanje i vama,
   nije isključeno da mačetu niču zubi; ja lično nisam viđala dete mlađe od 4 meseca da mu nikne zubić, ali ja nisam dečji stomatolog.
   Što se tiče ostalih mogućih oboljenja i stanja – u tom uzrastu se obično viđa Candida; naravno, to je online nemoguće proceniti.

   Srdačan pozdrav.

 18. Postovanje, imam 15 godina uskoro 16 imao sam do pre 5 meseci dva mlecna zuba oba su Canine( tako pise na slici, ne znam nazive zuba) i za 4 meseca izraslo je tek nesto malo zuba ali bas malo, ako znate u cemu je problem ili bar da znam za koliko vremenski ce mi narasti?

  1. Poštovanje,
   teoretski, dete bi sa 12-13 godina trebalo da ima sve stalne zube.
   Obično poslednje niču trojke (zubi o kojima vi govorite), prosto zato jer “prelaze najduži put” u nicanju.
   Ako u vašem uzrastu stalne trojke nisu sasvim iznikle – lako je moguće da zapravo nemaju mesta (mi obično procenjujemo potreban prostor na oko 8-9 mm).

   U ovom slučaju, obično je moguće ortodontskim lečenjem “napraviti prostor” pa i “povući” trojke naniže u njihovo mesto.
   Dakle, moja preporuka vama bi bila – potražite specijalistu za ortopediju lica i vilica, ortodonta.

   Srdačan pozdrav.

 19. Pozdrav,imam 14 godina i u zadnja dva dana osjecam bol u donjoj lijevom sedmici.. I to me vec malo brine, dal je to normalno da kod rasta sedmice boli?

  1. Dobar dan želim,
   to bi trebalo da vam je odavno nikao stalan zub; na žalost, ne mogu preciznije da vam odgovorim bez pregleda, postoji ceo spisak oboljenja i stanja koja mogu biti uzrok vašeg bola. Ako imate mogućnosti, idite bar na pregled i neku intervenciju u smislu prve pomoći, ovako online ne mogu da procenim šta bi moglo da bude.
   Srdačan pozdrav.

 20. Postovnje,
  mom sinu koji ce sada 8 godina,danas je ispala gornja mlecna dvojka. Ja da mu pogledam ranu uledah iznad te rane da mu je poceo izbijati novi zub,deluje da je mnogo vislje u odnosu na stalnu jedinicu!
  Molim Vas da mi kazete o cemu se radi? Da li je to normalno,koja je dalja procedura,sta ciniti? Zabrinuta sam!!!
  Hvala unapred,srdacan pozdrav!

  1. Dobar dan želim,
   nema razloga za brigu; stalni zubi su postavljeni u odnosu na mlečne “kao latice ruže”, kako je govorio moj profesor dečje stomatologije; drugim rečima, oni prirodno niču obično iza i iznad mlečnih zuba. Ako i nisu sasvim gde treba, obično ih prirodna aktivnost (snažne) muskulature jezika i usana “dovede” gde treba.
   Čak i ako ovo ne bude slučaj, nikakav problem nije ortodontski poređati zube i detetu i odraslom u ma kom uzrastu.
   U svakom slučaju možete proveriti sa ortodontom kako njemu izgleda.

   Svako dobro želim.

 21. Poštovana doktorice.
  Moja kći za mjesec dana puni 7 godina. Od trajnih zuba, nikle su joj centralni sjekutići, i jedna dvica dolje desno, dok druge nema već pola godine, otkako joj je mliječni zubić izvađen od strane tete u vrtiću. Treba li me to zabrinjavati, iako sam bila razočarana činjenicom, da joj netko vadi zub bez mog znanja, bez obzira na to, što se on klimao? :-(

  1. Poštovana gospođo,
   što se tiče toga da se donja dvojka nije pojavila – nemojte brinuti, vaše dete dentalnom starošću ide malko brže nego što je kalendarska :). Urođeni nedostatak donje dvojke je veoma redak – iskreno, nisam nikad videla za 27 godina staža.
   Što se tiče toga da je ma ko bez vašeg znanja i izričitog odobrenja izvadio mlečni (ili stalni) zub maloletnom detetu, kod nas je to kažnjivo.

   Svako dobro želim.

 22. postovanje
  tadija je napunio 6 godina pre 2 meseca i svi mlecni zubi su mu izrasli i ni jedan nije pokvaren.
  pre 2 nedelje pocele su da mu nicu jedinice iza mlecnih i vidljivo su vece.
  prosle nedelje smo prvi put bili kod zubara i receno nam je da nisu spremne za vadjenje jer su mlecni cvrsti i ne mrdaju i da pocnemo da iz rasklimavamo.
  nedelju dana svakodnevno smo to radili i jednom prilikom sam cuo kao da je jedan od njih kvrcnuo (ne znam kako drugacije da opisem taj zvuk)
  danas smo morali da vadimo oba jer su stalni vec nikli do pola (bilo je bolno za gledati jer je zub bio 1 cm dugacak?!)
  ono sto me brine je ovaj drugi koji se odoka vidi da je manji i da mu hvali taj donji ostri deo koji ima ovaj drugi.
  da li je moguce da sam prilikom rasklimavanja polomio taj zub i da mu je taj donji deo ostao u desnima?
  recite mi i da li je to opasno i da li ce taj deo ako ga uopste ima sam od sebe vremenom ispasti?
  bio sam i kod stomatolaga posle vadjenja istih i pokusala je da me uveri da nije ostalo nista od zuba i da je taj kraci jer je osorbovao ili tako nesto.
  unapred hvala
  sinisa

  1. Poštovanje,
   nije neobično niti retko da stalni zubi u nicanju “ne otope” (ne resorbuju) koren mlečnih zuba, pa je stoga mlečne potrebno vaditi.

   Kako god, šta god da se desilo, ne treba da brinete.
   Stvarno je vrlo verovatno da je koren jednog zuba resorbovan, ali i da se desilo da pukne delić – sumnjam da će praviti neke probleme; da sam na vašem mestu, ja bih verovala vašoj zubarki – verujte, da “hoće” da bude nešto opasno, dosad bi već itekako znali.
   Mislim, svaki krupan problem ove vrste na deci obično ide dramatično – dakle, odavno bi momčića nešto bolelo, oticalo i slično.

   Svako dobro želim :).

 23. Zubarice dobro veče,
  zanima me da li je ikako moguće zustaviti donju mlecnu jedinicu da ne ispadne jos uvek…klinac ima 5 godina i fizički četkicom za zube je povredio zubic piceo je da se klati..inace ima sve zdrave zubice bele ko biser!
  Hvala
  pozdrav

  1. Dobro jutro želim,
   iskreno, ne vidim ni kako bi se zaustavilo klaćenje zuba, ni zašto :).
   Ako je moguće da detence od 5 godina rasklati zub (makar i mlečni), verovatno je već počela resorpcija korena.
   Teoretski, kada je mlečni zub vrlo rano izgubljen, prave se tzv. držači prostora (nalik na malene protezice), ali ovaj zub nije daleko od smene, moguće je da je stalni odmah tu.

   Naravno da možete proveriti s dečjim stomatologom, ali meni ovo deluje kao početak smene zuba. Srećno <3.

  1. Poštovanje,
   trojke najčešće niču poslednje – dakle, teoretski, dete bi sa 12-13 godina trebalo da ima stalne trojke.
   No, pošto gornje trojke u nicanju prelaze najduži put od svih zuba, ovo vreme ne samo da varira, nego može da se desi da trojke i ne izniknu.
   Pozdrav i hvala na poseti.

 24. Poštovana dr,
  Imam 31 god, imam 20 zuba, sve zdrave, ali nikad mi nisu nikle šestice, sedmice, a naročito ne osmice! Molim vas za mišljenje! Gdje god sam išla i pitala, ostala sam uskraćena nekog konkretnijeg odgovora zašto je to tako!
  Hvala

  1. Poštovana gospođice,
   teško da vam to iko može jasno i decidno odgovoriti, prosto jer može biti 1001 razlog, a veoma retko se događa da može da se baš upre prstom u nešto određeno :(.

   Oko četvrte nedelje posle oplodnje, dolazi do formiranja embrionalne strukture koja se zove lamina dentalis; iz nje se, kasnijim razvojem, dalje stvaraju začeci i mlečnih i stalnih zuba.

   Začetak stalne šestice se stvara do kraja četvrtog meseca intrauterinog razvoja, dok se začeci umnjaka formiraju zaključno sa krajem detetove četvrte godine (okvirno).
   Ovo govorim samo da imate predstavu kada je moglo doći do problema koji su mogli uzrokovati to da nemate pojedine stalne zube.

   Načelno, mi uzročne faktore razvrstavamo na spoljašnje i unutrašnje, odnosno – na biološke, fizičke, hemijske – pa se onda ove grupe dalje granaju na milion mogućih uzročnih faktora.

   U životu sam videla samo tri pacijenta sa urođenim nedostatkom zuba:
   – dva rođena brata (tada deca) bez ijednog zuba – imali su HED, uzrok je bio genetski (kako možete i sami videti online),
   – mladića sa nedostatkom dvojki, petica i umnjaka (inače zdrav): posle obimnih pretraga, jedina sumnja je bila to što mu je otac bio zaposlen u zračnoj zoni.

   Drugim rečima, ako uzmemo samo jedan od mogućih uzroka ove pojave – genetski, recimo, treba imati u vidu da samo HED ima bar stotinak pojavnih oblika.
   Da bi stvar bila još složenija, obično ne postoji JEDAN faktor koji je uzrok urođenog nedostatka zuba; drugim rečima, opet se vraćamo na prvu rečenicu :(.

   Ako vas uzročnost interesuje zbog eventualnog nasleđivanja ove pojave – jedino što mogu da vam savetujem je da se obratite nekom citogenetskom savetovalištu; ako vas zanima opsežna analiza mogućih uzroka, time su se bavili dečji stomatolozi na Stomatološkom fakultetu u Beogradu.

   Žao mi je što ne mogu nešto konkretnije da vam kažem, ali nadam se da ste makar delom uvideli složenost problema.
   Srdačan pozdrav i svako dobro.

 25. Hvala Vam na odgovoru, jako ste ljubazni <3
  Majka sam dva dječaka ( 4 godine, 16 mjeseci) pa me naročito interesuje uzrok zbog njih…
  Srdačan pozdrav

  1. Poštovanje,
   i ne zamerite na obraćanju sa “gospođice” – nas su učili da kad smo u nedoumici, obavezno kažemo tako :).
   Dakle, draga gospođo Ružo, mislila sam da je tako nešto; no – lako je moguće da se vama desilo nešto što je bilo samo tada, samo na vama i nikad više se neće ponoviti, i to je i najčešća varijanta.
   Ako vam nešto znači, možete nazvati prof. dr Jovana Vojnovića iz Beograda, ordinacija DentVaf – on je meni bio asistent i docent na dečjoj stomatologiji, i sigurno zna ko bi vam mogao više reći i ozbiljno analizirati situaciju.

   Svako dobro i srećno <3.

 26. Postovani,
  Moja devojcuca ima punih 18meseci i u 9om mesecu su izasle gornje pa zatim donje jedinice. Pre nedelju dana izasla je donja dvojka. Dakle ima sada 5 zubica i u 19om je mesecu. Pa jel imam razloga za zabrinutost jer nema naznake da nicu ostali zubici?

  1. Dobro veče želim,
   nema nikakvog razloga za brigu :). Baš kako piše u tekstu – to što nas je knjiga učila je jedno, a u životu postoje brojne varijacije. Kako rekoh – dragi prijatelji imaju devojku koja je kao malena tek sa 15 meseci uopšte počela da dobija mlečne zube; danas ima 26 godina i zube kao bisere :).
   Osim ovoga – čak i ako se desi da detence nema neki mlečni zubić – to UOPŠTE ne znači da će tako biti i sa stalnima. Isto tako, ako ima npr. mlečne zube vrlo lošeg kvaliteta – stalni mogu da budu izuzetni (slučaj mog rođenog deteta :).
   Drugim rečima – opustite se :).

   Svako dobro vama i mačetu <3.

 27. Poštovani,
  Majka sam djevojčice od 9 i po godina nikli su joj skoro svi zubi izuzev gornjih petica i sedmica, mene konkretno zanima gornje i donje jedinice su duže u odnosu na dvojke,trojke i ostalo, pa se pitam da li će one još izrasti jer mi sad lično djeluje kao zeko sto je jako ružno i želim da napomenem da od 6 godina nosi protezu i da to sada nije utjecalo na sporiji rast ovih ostalih zuba i postoji li neki preparat za ubrzanje rasta ovih zuba već navedenih unaprijed zahvalna.

  1. Poštovana gospođo,
   nemojte zameriti, malko sam se nasmejala vašem upitu – jer, ja lično imam takve zube kako ste opisali, “kao zeko”, meni su lepi – moji su :).

   Šalu na stranu, u nekim idealnim okolnostima i srazmerama – gornji zubi treba da izgledaju ovako: jedinice i trojke da su iste dužine, dvojke malko kraće, a nadalje četvorka, petica itd. da se nastavljaju približno u ravni trojke, nijansu kraće – da prate liniju osmeha.

   No, kod vašeg deteta ne vidim kako bi to bilo moguće – prosto jer sa 9 godina još nema stalne trojke :).
   Drugim rečima, stanje koje vi opisujete meni deluje kao poptuno normalno za taj uzrast, odnosno – u periodu mešovite denticije (dok dete ima i mlečne i stalne zube).

   U ovom periodu se situacija neprekidno menja; dok dete ne dobije sve stalne zube (okvirno, do 12. godine) zabrinutom roditelju može stvarno da izgleda svakojako, verujte da je i meni izgledalo (i moja ćerka je nosila protezice, onoliko :).
   Ako vas ovo jako brine, možda da pitate drugog ortodonta, ali iskreno mislim da je ovo prolazna faza.

   Od srca sve najbolje vama i vašima i srdačan pozdrav iz Novog Sada :).

   1. Hvala Vam na azurnom odgovoru i izvinite ako sam Vas uvrijedila samim tim riječima poređenja zuba sa zekom,samo sam zabrinuti roditelj koji zeli da mu djete ima lijepe zebe.
    Pozdrav!

    1. Poštovana gđo Aida,
     molim vas nemojte se izvinjavati :), taman posla – kako rekoh, meni su moji zubi lepi, i prema meni deluju simpatično – ali to je individualan stav :).

     A normalno je da se brinete kao roditelj, i treba – i to treba poštovati, svaka čast. Nemojte vi meni šta zameriti :), a mene što se tiče nema nikakvih problema, bilo mi je zadovoljstvo ako sam od neke koristi.

     Srdačan pozdrav :).

 28. Molim vas ako mozete da mi odgovorite mojoj bebi u 5 mesecu su ibila donja dva zubica a sad u 6 ipo meseci rastu joj dva zubica jedinica i dvojka dali je to normalno volela bi da mi odgovorite

  1. Poštovanje,
   kako piše u tekstu – po knjizi detencetu izbijaju zubi od 6 do 10 meseca starosti, a odstupanja mogu biti ogromna. Dakle, nema razloga za brigu :).
   Srećno i svako dobro.

 29. Postovana,
  moj djecak je danas napunio 4 mjeseca. Unatrag dva tjedna primjecujem vise naznaka da bi mogli krenuti prvi zubici. Zadnjih par dana bi odjednom poceo strasno plakati i prestao cim mu malo prodem prstom preko desni.
  Do danas nisam uspjela vidjeti nikakve promjene na zubnom mesu. Ali danas vidim na donjoj vilici crvenilo s obje strane, dosta razmaknuto pa pretpostavljam da bi mogle biti dvojke u pitanju. Osim toga, danas izrazito burno reagira, jakooo place, sisanje povremeno prekida vristanjem ali opet nastavlja, nakon sisanja od plakanja uglavnom zaspe. Temperatura je normalna, a u ” pauzama” izmedju ovih epizoda placa je zaigran i dobro raspolozen.
  Znam da nicanje prvih zubica uglavnom bude najteze, da moze trajati tjednima i da nitko ne moze reci tocno kada ce izaci. Ono sto mene zanima je da li postoje neki simptomi koji bi dali naslutiti da se taj proces blizu kraju?
  Unaprijed zahvaljujem :)

  1. Poštovanje,
   nema nekog načina da se ustanovi da li se proces nicanja zuba bliži kraju; to je samo iskustveno – onako, kad znate svoje dete, pa znate kako je išao jedan pa drugi zubić, te onda možete da pretpostavite, ali to je sve. I vrlo je individualno, a i različito od zuba do zuba na jednom istom detetu.
   I verujte da su me ovo roditelji pitali bezbroj puta :); posebno očajni roditelji čijem detencetu zubi niču po par ili više odjednom, pa ne spavaju danima i danima…:).

   Srećno i svako dobro vama i mačencetu <3.

 30. od pre 4-5 dana mom unuku nije dobro,jedan dan je imao temperaturu,zali se na bolove u grlu,vise puta je bio kod pedijatra,dobio je sirup za grloi savet da pije caj od koprive,detetu nije dobro,sinoc je povracao,posto je kod njega proces menjanja zuba,ima 6g,i4mes.ja sam danas pogledala usta i primetila da su mu desni u donjoj vilici otecene i bolne [zato valjda i nemoze da jede]pa smo mu kupili tantum verde za ispiranje usta ,ja shodno mojim godinama i iskustvu mislim da ovo nije ni virus ni bakterije [jer one idu sa temperaturom]vec nesto u vezi sa zubima i da dete treba odvesti kod stomatologa a ne kod pedijatra koji apsolutno nije pogledaou usta vec samo malo crveno grlo.Ako prepoznajete bilo sta od ovih simptoma molim Vas da me posavetujete sta da radimo,hvala na odgovoru.

  1. Dobro jutro želim,
   nije isključeno da ste u pravu – ali ja lično nisam viđala ovakve nevolje sa detetom tog uzrasta, samo kod nicanja mlečnih zuba.
   No, kombinacija dva faktora je vrlo česta, da jedno stanje prati drugo, ma koje da počne prvo.

   Ja sam malko “zaostala” sa dečjom stomatologijom, davno nisam radila sa decom, a moje je odraslo :). Nekad je postojao “Legased”, tečnost koja je izuzetno lepo delovala u ovakvim situacijama (malko umiruje upalu, malko lagano anestezira tkiva dok zub ne nikne) i sve ide lakše.
   Normalno, bitno je da dete održava higijenu uredno, što nije lako kad ga boli :(.

   Osim ovoga, ne znam šta bih vam još rekla; zamoliću koleginicu da pogleda vaše pitanje, jer ne samo da je mlada mama, nego je daleko bliže dečjoj stomatologiji nego ja. Nadam se da će tokom dana moći da vam odgovori.

   Srdačan pozdrav.

 31. Pozdrav!

  Slozila bih se sa koleginicom, takve propratne pojave nisu uobicajene za nicanje stalnih zuba. Ja bih Vam preporucila da izvadite bris grla detetu da eliminisete eventualne bakterije, a zatim I da odvedete dete kod decjeg stomatologa da se vidi uzivo kakva je situacija I sa stalnim I sa mlecnim zubima.

  Veliki pozdrav I javite kako se stvari odvijaju.
  Dr Slavica

 32. Postovanje i zahvalnost na odgovoru,jutros su roditelji odveli dete opet kod lekara ,ovoga puta kod specijaliste za grlo[bez uputa pedijatra] a konsultovali su stomatologa iz vrtica koji je dao odgovor slican Vasem sa savetom da se ispiraju usta cajem od kamilice i odrzavanje oralne higijene u trenutnom stanju koliko je moguce,inace temperaturu nema ali je bas neraspolozen nevoljan ,placljiv .Iskreno se nadam da ce se vratiti od lekara sa konkretnim nalazomi da ce biti bolje,javicu svakako sta je zbog Vas i iskustva za druge roditelje,jos jednom hvala na tako brzom odgovoru.

 33. Kao sto sam i obecala evo odmah da javim, u pitanju su afte sa unutrasnje strane desni ,nema na obrazima i nepcima[zato su bile tesko uocljive]ali su sisle u grlo pa je to otezalo postavljanje dijagnoze i dete je leceno od upale grla.Vazno je da je sada dobijena odgovarajuca terapija i savet za poboljsanje imuniteta [neznam sta je od lekova dobio] jer ne zivimo zajedno ali svakako ce biti dobro kada se problem dobije dijagnozu,ranije smo upotrebljavali daktanol gel i ispirali usta i grlo zalfijom,zahvaljujem na saradnji uz veliki pozz.celom timu .

  1. Najlepše hvala što ste se javili :).

   Kako svakako znate, afte nisu nešto opasno, ali na žalost – izuzetno bolno stanje čak i za žilave odrasle, a ne za momčića od 6 godina.
   Sve najbolje vama i vašima, hvala na lepim željama i srdačan pozdrav.

 34. Poštovani,
  ćerkica ima 6 godina, pre 8 meseci su joj ispale gornje jedinice. Od tada do danas više puta su se desni naduli i davali vizuelni efekat da niču zubi međutim ništa od toga. U među vremenu ispale su i dvojke. Molim vas za savet ukoliko imate iskustva sa ovakvim slučajima.

  1. Poštovanje,
   teoretski gledano, vaša devojka bi trebalo sa 6 godina da ima stalne šestice i to je otprilike to. Onda sa sedam donje centralne sekutiće, pa sa osam gornje jedinice itd.
   Drugim rečima, meni deluje da sve ide normalnim tokom – jer ako je mlečni zub ispao, to znači da mu je stalni resorbovao, “potrošio” koren i da je tu negde blizu, samo mu “nije vreme”.
   Najbolje da pitate nekog dečjeg zubara, da reši nedoumice :).

   Sve najbolje vama i devojčici i srdačan pozdrav.

 35. Postovana doktorko, da li detetu od 3,5 godine mogu da rastu sestice? Sin se zali na bolove u ustima i zubima a cini mi se da su mu donje sestice, tj mesto gde treba da izbiju malo svetlije od ostalih desni.

  1. Poštovanje, iskreno rečeno, to bi bilo prvi put da čujem.

   Preneću mlađoj koleginici, ona mnogo bolje od mene stoji sa dečjom stomatologijom, nadam se da će uspeti tokom dana da se javi.
   Svako dobro vama i momčiću <3.

 36. Poštovani,

  moja devojcica ma 6,5 godina i ima stalne donje jedinice. Sada bi trebalo da zameni valjda gornje jedinice a njoj je ispala donja dvojka. Da li to moze da predstavlja neki problemcic ili je sve individualno? Unapred hvala i pozdrav, Jana

  1. Poštovana gospođo,
   žao mi je, ali ne odgovaramo na pitanja na koja je već odgovoreno u samom tekstu na koje se pitanje odnosi, i/ili više puta u drugim odgovorima.
   Svako dobro vama i devojčici.

 37. Poštovanje,
  Moj sin ima tačno sedam ipo godina i promenio je donje jedinice, a jedna mu se donja dvojka klima. Zanima me kada bi trebalo očekivati da počne da menja gornje jedinice, jer je imao nezgodu sa dve godine u kuptilu se okliznuo i malko sabio i rasklimao gornje jedinice, koje su se vremenom ponovo vratile u normalu. Zubar nam je tada rekao da nemamo razloga za brigu.Molim za vaše mišljenje.

  1. Poštovanje,
   kako piše u tekstu, i kako je rekao kolega – nema razloga za brigu. Verujte da je TOLIKO individualno kad će koji zub da nikne u smeni, da to ne vredi ni pokušati precizirati. Naravno, snimak bi pokazao sve tačno, ali nije uputno decu tog uzrasta slati na snimanje zuba bez ozbiljnog razloga.

   Svako dobro vama i detetu.

 38. Postovana doktorka,
  moj sin ima 5 i po godina. Donje jedinice su izasle iza mlecnih,pa ih je hrabri decak izvadio i sada stalne fino dolaze na svoje mesto. Taman smo to prebrinuli,pojavio mu se mali gnojni plikcic na donjoj cetvorci,pre dva dana. A onda se sinoc pozalio da su mu natecene desni,pogledam,leva sestica je izasla prilicno. Da li da se zabrinemoko tog plikcica,ili mislite da je uzrok nicanje sestice,sta se radi u takvim slucajevima kod tako male dece? Inace,svi zubi su mu zdravi,osim cetvorki i petica,koje su rapidno propale,iako redovno peremo zubice.
  Hvala puno na odgovoru

  1. Poštovani srećni tata hrabrog deteta :),
   da vam pošteno kažem, nisam s decom radila dvadesetak i više godina, drugim rečima – moje znanje je prilično zastarelo na tu temu; da sam na vašem mestu, odvela bih momka da pogleda stomatolog, jer je lako moguće da postoji proces (i fistula) od četvorke, ako je jako destruirana.

   Pranje zuba ima veze – ali ima još 1001 faktor, pa možda da i o tome porazgovarate s preventivcima.

   Srećno i svako dobro :)

 39. Postovani ,
  Moja devojcica ima dve godine i sedelam meseci , Ima sesnaest zuba ali je nisu iznikle dvojke I trojke dole . Da li se desava da ne izrastu svi mlecni Zubi ? Molim vas za savet. Hvala

  1. Poštovana gospođo,
   opcije su sledeće: ili ih ima, pa nisu još nikli, ili ih nema uopšte, ni kao zametke.

   U oba slučaja, to se može dokazati samo snimkom – a mi maksimalno izbegavamo RTG snimanja na deci ispod 4 godine, pa i ispod 7, ako je ikako moguće.
   Pošto je ovde u pitanju samo “radoznalost”, da ne zamerite na izrazu, za mene ne bi bio dovoljan razlog da se dete uputi na RTG; ako nisu nikli, možda nekad i hoće.
   Ako ne postoje uopšte – ne znači da će tako biti i sa stalnim zubima, znate.

   Drugim rečima, pratite sve kod dečjeg stomatologa (zubići, posebno stalni, mogu i da se napipaju ako su blizu nicanja) i ne brinite – šta god da je i šta god da bude, može da se popravi :).

   Srećno i svako dobro.

 40. Pozdrav,
  sin ima 12 godina I upravo sam videla da je trojka gornja počela da mu izbija iznad mlečne trojke koja još uvek nije ispala. Počela je po malo da se klima ali stalni zub je već izbio? Treba li da se vadi mlečni I da li ima razloga za zabrinutost?
  Hvala puno unapred na odgovoru.
  pozdrav
  Jelena

  1. Dobar dan želim,
   na žalost, to je izvan mog stručnog znanja, posebno online; potražite mišljenje dečjeg stomatologa, dobro bi bilo i ortodonta.
   Srećno i svako dobro.

 41. Dobar dan,
  moj sin ima punih 7 godina i nijedan mlecni zub mu se ne klima. Takodje, ima samo jednu gornju sesticu izraslu, ostale nisu ni izbile. Znam da je sve individualno, ali do kada da cekamo, tj. kada da da preduzimamo nesto? Snimamo vilicu?

  Hvala!

  1. Poštovanje,
   jeste razmišljali o tome da vodite momka kod dečjeg stomatologa i pitate nju/njega? :)
   Prijatan dan želim.

 42. Postovani da li je moguce da bebi sa devet punih meseci gornje trojke su natecene i pomalo se bele, cak cuclom cesa taj predeo nocu ne spava, ima sest zuba ostalo je mirno a te gornje trojke deluju kao da su sledece. Hvala unapred na odgovoru

  1. Poštovanje,
   u tekstu lepo piše da je prikazana shema krajnje individualna i mnogo zavisi od raznih faktora, posebno genetike.
   Drugim rečima – šta god da se događa, moguće je :).
   Svako dobro vama i mačencetu.

 43. Postovanje,mojoj djevojcici koja ima 11 god. nisu jos nikle gornje trojke ,ali sada ima crveno i malo je boli na lijevoj strani gdje bi trebalo da izbije zubic trojka a malo je tijesno, posto su se jedinice i dvojke malo rasirile. Da li je normalan taj bol i crvenilo i hoce li izbit zubic. Pozdrav

  1. Poštovanje,
   na žalost, nemam nikakvu predstavu da li će (moći) izbiti ili ne i gde tačno. Za gornju trojku ortodonti okvirno u proseku uzimaju da treba oko 9 mm, dakle – ako trojka nema toliki prostor, onda niče ispred postojećih zuba, a ponekad ostaje i iznad linije ostalih zuba.
   Jedino rešenje je da pitate specijalistu ortodonta.
   Svako dobro vam želim.

 44. Postovana, moja cerka od 3 godine i 8 mjeseci ima 21 zub, u gornjoj vilici 11. Da li ste se sretali sa ovakvim slucajem i kako se to resava?

  1. Dobar dan, naravno, nije retka pojava.
   Obično je u pitanju tzv. mesiodens, mada i drugi zubi mogu biti “duplirani”; potražite mišljenje ortodonta i dečjeg stomatologa, ništa strašno ni nerešivo.

   Svako dobro želim.

 45. Poštovani, imam dječaka od 3 godine i bebca od 9 mjeseci. Bebac već nekoliko mjeseci u donjoj vilici ima samo 3 zuba. Mislim da su 2 jedinice i dvojka. Druga dvojka nikako da izadje ima najmanje 3-4 mjeseca. Ima li tu razloga za brigu?

  1. Poštovanje,
   kako knjiga kaže (i kako piše u tekstu), očekuje se da PRVI ZUBIĆI niknu između 6 i 10 meseci starosti deteta.
   Isto tako, kako već piše – odstupanja mogu biti poprilična, čak sam viđala da zubi krenu da niču i od 15 meseci, pa niču sve po tri odjednom.

   Takođe, kako piše na blogu, čak i ako se sumnja na to da detence uopšte nema neki zubić, ni zametak, maksimalno se izbegava snimanje zuba u tom uzrastu.

   Srdačan pozdrav i srećni praznici vama i vašima….

 46. Postovani mom sinu su poceli da rastu umnjaci sa 15 godina . Da li ima razloga da se brinem ili ne ?

  1. Postovani
   Sinu od 7 godina, rastu dvojke gornje i donje. U obe vilice nema bas mesta jer su stalne jedinice i dvojke dosta vece od mlecnih pa dvojke rastu ukrivo… Da li ce se to vremenom korigovati kad budu ispadali ostali mlecni zubi ili ima potrebe za protezom ili nekim drugim vidom korekcije? I ako ima da li je rano za protezu?

   1. Poštovanje,
    na žalost, ovako online je nemoguće šta reći na tu temu. Ako ste u mogućnosti, pitajte nekog ortodonta, jer je sada (mešovita denticija) idealno vreme za ispravljanje zubića, da ne sačekate fiksnu.

    Srdačan pozdrav.

 47. Postovani
  Mom sinu su poceli umnjaci da rastu sa 15 god. Da li postoji razlog da se brinem ili ne

  1. Dobro jutro želim,
   oprostite, nisam vas razumela.

   Na osnovu čega mislite da (možda) ima nešto realno zabrinjavajuće u tome što momku niču umnjaci?

   Svako dobro.

   1. Pa zato sto ima samo 15 god a po slici koja je gore oni pocinju da rastu sa 17 godina najranije

    1. Poštovana gospođo/gospodine,
     moj roditeljski savet bi bio prvo – budite tako ljubazni pa pročitajte ceo tekst.
     PAŽLJIVO.

     Potom pitajte nekog stomatologa da pregleda dete….

     Pa potom brinite.
     Ako uopšte imate zbog čega.

     Srećno i svako dobro.

 48. Postovani…
  Kod starijeg sina u martu puni 7 godina primetili smo pre 4 meseca da raste stalna jedinica donja desno iza mlecnog zuba koji je bio klimav, posto je pocelo da mu smeta pri jelu otisli smo kod zubara. Zubar je izvadio obe mlecne jedinice po izgovorom da je video da se beli i druga jedinica, medjutim evo vec 4 meseca ni traga od druge jedinice prva je odavno vec nikla. Pitanje da li je moguce da ima nekih problema jel je prerano izvadjen mlecni zub koji se uopste nije klimao?

  1. Poštovanje,
   ako ćemo po onome što knjiga kaže: dete prsve stalne zube dobija sa 6 god (šestice); nadalje se menjaju donji centralni sekutići (sa 7 godina), pa gornji centralni (sa 8 godina) itd. itd.

   KAKO PIŠE U TEKSTU, TO JE VRLO INDIVIDUALNO I TREBA UZETI SAMO KAO OKVIRNU INFORMACIJU.
   Dakle, to što tog zubića još nema, ne znači ama baš ništa. A i da ga ZAISTA nikad i ne bude – još uvek ne vidim problem.

   Srdačan pozdrav vama i momčiću.

 49. Pozdrav!Imam bebicu od 11 mjeseci, ono što me brine, a ja tu ništa ne mogu uraditi je to da za sada ima 12 zubića i da joj još četiri izlaze, za prednje o.k,ali da su joj i kutnjaci izašli to me je malo šokiralo,ona mi je četvrta bebica i znam da to baš i nije normalno? Ono što mene zanima je to kako sačuvati i održavati higijenu zubića s obzirom da je još beba?!Hvala vam puno

  1. Poštovanje,
   nije nenormalno, da krenemo od toga :).
   Na žalost, ja slabo stojim s dečjom stomatologijom tako malene dečice – pitaću koleginicu, pa ću editovati ovaj odgovor tokom dana.

   Srdačan pozdrav :).

 50. Postovanje,

  Imam bebu staru 4 meseca, i cini mi se da joj je nikla gornja trojka i da je i druga krenula. Kazem cini mi se zbog toga sto sam cula da je moguce da se bebama na desnima pojave Epstajnove perle.
  Zanima me kako da prepoznam da li su u pitanju Epstajnove perle ili zubici i ako su zubici da li imam razloga za brigu s obzirom na to da sam citala da bi prvo trebalo da niknu jedinice?

  Hvala i veliki pozdrav!

  1. Dobar dan želim,
   oprostite, nisam vas dobro razumela.
   ČINI VAM SE da je detencetu nikla gornja trojka, a želite da znate kako da razlikujete ove ili one pojave u ustima?

   Probajte da pitate nekog dečjeg/preventivnog stomatologa, ili da pročitate neki udžbenik iz iste, ne znam šta da vam kažem.
   Online sigurno nećete steći odgovarajuća znanja niti adekvatne odgovore…

 51. Pozdrav
  Mojoj djevojcoco od 8 mjeseci sam napipala obostrano na donjoj vilici neke bijele tacke kao izrasline tvrde kao zubici ali ne izgledaju opet kao da su zubici. U predjelu su hdje bi otprilike trebale nici trice ili cetvorke i sa spoljasnje strane. Stabi to moglo biti? Malo nas plasi.

  1. Poštovanje,
   nadam se da ste pročitali tekst o nicanju zuba.
   Dakle, detetu od 8 meseci se pipaju zubići pred nicanjem.

   Šta vas tu konkretno plaši?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.