Kako se prave krune i mostovi

gotov metalkeramički most 2

Krune i mostove prave zubotehničke laboratorije. Kad se zubi izbruse i uzmu otisci, rad se šalje njima.

Oni otiske izliju u gipsu, na modelima izmodeliraju krunu ili most u vosku – i sve izliju u metalu.
Proces livenja je vrlo sličan zlatarskom, u tehnološkom smislu.

Onda nama stigne ovo:

proba metala 1
proba metala 2
proba metala 3

Ovo zovemo “proba metala”; nama služi da vidimo ceo spisak vrlo značajnih stvari.

Na gornjim slikama ćete primetiti sledeće:
– metal je vrlo tanak, posebno na ivici,
– ivice su tesno uz brušeni zub,
– metal je gladak,
– na poslednjoj slici se vrlo lepo vidi kako prati liniju desni, tačno prema otisku…

Posmatramo, između ostalog, imamo li dovoljno mesta u odnosu na gornje zube, kakav je odnos tela mosta prema bezubom grebenu i još milion stvari, izdvajam samo najbitnije.

Zašto je ova proba bitna?

Ako metal ne pokriva ceo brušeni zub – sve se vraća natrag i radi nanovo; popravke livenja NEMA.

Ako se ovome progleda kroz prste – imaćemo kratke krune.

Ako je metal predebeo – neće biti dovoljno mesta za keramiku; dakle – ili ćemo imati estetski nikakve zube, ili će biti kako treba, sa svim nijansama i slojevima – ali, pacijent neće moći da zagrize koliko je visoko.

Ako ivice nisu glatke – eto nama protetskog gingivitisa, koji će napraviti veliku štetu – a neće nestati dogod je neadekvatan most tu…

Svaki dan nas pitaju – čime da mućkaju usta, kako da peru zube, šta da rade, upala je stalno prisutna; ništa neće pomoći dogod su krune preširoke, imaju grube ivice i slično.

Stomatološka protetika ne prašta greške – ako se ma šta propusti, nema popravke.

Verujem da ste dosad razumeli da su u pitanju metalkeramičke krune i mostovi.

Najzad, u zubotehničkoj laboratoriji se keramika nanosi (četkicom) na metal i sloj po sloj peče u posebnoj, kompjuterizovanoj peći, i dobijamo gotov rad:

gotov metalkeramički most
gotov metalkeramički most 2
gotova kruna

Na ovim slikama ćete primetiti sledeće:
– zubi možda deluju tamnije ali su tačno prema boji pacijentovih zuba,
– relativno su “zaravnjeni” (pacijent je stariji čovek, nema kvržice i fisure kao neko od 20 godina),
– pojedini zubi imaju vidljive defekte (plombe koje se “naslanjaju” na most se stavljaju POSLE cementiranja mosta – da bi se postigao savršeno adekvatan kontakt)…

Na poslednjoj slici, gde je samo jedna kruna, na okolnim zubima se vide plave mrlje – to su otisci posebne vrste indigo papira.
U prevodu: to pokazuje da kruna “ne smeta” u zagrižaju, neće biti visoka kad pacijent zagrize, da ima normalan kontakt na svim zubima.

Ako je situacija diskutabilna u ma kom smislu (na primer: pacijent je dugo bez zuba, a preostali su abradirani, i “luta” sa zagrižajem – ne zagrize uvek isto), može posle probe metala da se traži još jedna proba: neglazirane keramike.

Ovo je maltene gotov most, bez završnog sloja, koji može da se koriguje bez problema, i vrati u tehniku da se dovrši, i bude sjajan i gladak kao na poslednjim slikama.

Nekoliko puta u životu mi se desilo da pacijent insistira na tome da bude boja zuba po njegovom/njenom izboru, pa se šokira kad se gotov most samo stavi na zube :).

Onda traži da se promeni boja zuba; može.
Dakle, ako je proba metala kako treba – može da se menja boja. Doduše, to dodatno košta, ali može.

I najzad:

GOTOV MOST SE SAMO STAVI NA BRUŠENE ZUBE I PACIJENTU DA OGLEDALO DA SE POGLEDA.

Ponoviću: pacijentu se PRE cementiranja mosta daje da se pogleda u ogledalu i daje mu se prilika da kaže da li mu se dopada.

NIŠTA SE NE CEMENTIRA DOK PACIJENT NE KLIMNE GLAVOM.

Molim vas, imajte ovo na umu.
Nemojte pristati da se cementira rad zbog kojeg ne možete usta da zatvorite, značajno drugačije boje, ma šta…

NAPOMENA:
Naravno, objašnjenje je krajnje uprošćeno; stomatološka protetika – klinika je bio predmet od 5 semestara, a polovina od toga je fiksna protetika, šta da vam kažem :).

……….
Za radove: zahvalnost zubotehničkoj laboratoriji Let’s dens, sjajni ste – kao i obično :)
Slike: ©2018 Respecta NS.

3 thoughts on “Kako se prave krune i mostovi”

 1. Postovanje. Procitala sam silu vasih odgovora, i moram vas i ja pitati po nesto. Pre svega, da kazem da su mi zubi bili losi, cesto popravljani, većina umrtvljeni, i krivi, nabacani, i izbaceni. Popravljeni su i izbruseni. Zbog krivih zuba, dosta je moralo da se brusi, i doktor je preporučio bezmetalne cirkonijum krunice. Zbog nosenja “plasticnih zuba” desna strana desni me je bolela uzasno. Kada su skinute, i privremeno postavljen most, bilo je bolje, ali opet postoji “neka” bol, i to iskljucivo kada duze lezim ili nocu. Da kazem da radim 11 zuba u gornjoj vilici, od toga, samo jedan fali. Jos nesto, bol se javlja, na hladno, i to na zadnjim zubima (vise ne znam koji su, zato sto se rasirili po vilici nakon vadjenja susednih). Zubar ponavlja, praticemo, pa tek cement. Pitanje za vas je, sta sada? Da li da dozvolim cementiranje? Koji je moguci uzrok bolu? Plasim se, iskreno, jer vise nemam snage . Inace, zubar kod kog idem je doktor nauka, tako da se bar nadam da zna sta radi. Izvinite, molim vas, na duzem postu! Hvala vam!

  1. Na žalost, ne valja što-šta, i to od samog početka.

   Ekstenzivno brušenje zbog dovođenja zuba u niz može da dovede do otvaranja zubnog živca (i to se vidi pre brušenja, tako da se u pripremi ide na to da se izvadi živac na tom zubu/zubima).

   Pošto je brušenje za bezmetalnu keramiku ekstenzivnije nego za metalkeramiku, gornji problem se pogoršava (zašto uopšte bezmetalna? Nema nijednog razloga ZA).

   Privremene (“plastične”) krune idu samo do desni, dakle još grešaka…

   Lepa vest je: most nije cementiran.
   Bolovi koje imate su tipični za upalu zubnog zivca, i – srećom – mogu da se leče pre cementiranja mosta. Pre cementiranja mosta ne sme ništa da vas boli.

   Dakle, ja bih vam preporučila spec. endodonta u drugoj ordinaciji da izleči šta treba, pa da se most cementira.

   Mala opaska: ako je kolega/koleginica doktor nauka, to sa konkretnim radom (važi i za mene) nema ama baš nikakve veze. To je vid akademskog, a ne strukovnog usavršavanja.

   Žao mi je zbog vaših tegoba; iskreno, sve najbolje.

   1. Hvala vam veliko na odgovoru. Sto se tice prednjih zuba, dosta su bruseni da bi se ispravili, odnosno, da bi protetika bila fino uradjena…na tim zubima su zivci i ranije sklonjeni, tako da mi to i ne pravi problem. Ali mi se ta bol javlja na dva zadnja zuba, i sa leve i desne strane, tako da ce verovatno trebati neko lecenja. Inace su zubi prelepo ispali, prezadovoljna sam, kao da ih nosim godinama, zato brinem da se nesto ne iskomplikuje. Znaci, da ne dozvolim cementiranje nikako dok sve ne prestane da boli? Hvala vam jos jednom, divni ste . Pozdrav sa Kosova i Metohije!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.