Kako naučiti dete da rado ide stomatologu

bubamara

(O da, moguće je…!)
Kada sam ja, pre mnogo godina, bila dete, nije se mnogo razmišljalo i govorilo o mogućnosti da odlasci stomatologu budu prijatni.
Ili bar: što manje neprijatni.

Najviše što se moglo očekivati od razumevanja za dečji strah bilo je “potapši me po ruci kada te boli.” Naravno, tapšala ja ne tapšala, isto mi je bilo… Stomatolog se nije obazirao, a ja sasvim, već kao mala izgubila poverenje – a stekla strah.

Sve u svemu, za mene su odlasci stomatologu od detinjstva pa do sada gotovo jednako traumatični. Prva iskustva su sasvim oblikovala sva ostala koja su usledila.

Upravo radi ovakvog iskustva potrudila sam da prvo, kao i sva sledeća iskustva sa stomatologom koja će imati moja deca, budu sasvim suprotni. Srećna sam sto sam uspela u tome i što moja deca stomatologu idu kao u kućnu posetu, pozivaju ih na rodjendane, smeju se njihovim vicevima, sami se penju u stolicu, prepricavaju stomatologu doživljaje iz škole, trče slobodno po ordinaciji… Jednom rečju : stomatologa doživljavaju kao nešto starijeg prijatelja!

Ne samo što je time iskustvo odlaska kod stomatologa prijatnije i detetu i roditelju, već mnogo važnije: stvoren je odličan temelj za dalji odnos prema lečenju i prevenciji bolesti zuba.
Dakle, šta uraditi kako bi vaše dete rado išlo stomatologu:

1.Odaberite stomatologa.
Ovaj prvi korak je tako vazan da bi ga slobodno mogli smestiti na prvo, drugo, treće… I deseto mesto. Dakle, veoma je važno izabrati pravog stomatologa. Jeste njima svima isto formalno zvanje, ali sve ostalo je različito.

Savetovala bih da se ne rukovodite samo kvalitetnim stručnim znanjem i iskustvom koje neko ima (a to je svakako nesto o čemu treba voditi računa), vec i time kakva je osoba. Dakle, da bi deca uspostavila dobar kontakt potrebno je da stomatolog bude otvorena, srdačna, komunikativna i topla osoba. Izlišno je objašnjavati zasto je to važno, to je svakome jasno.

Dakle, stručna i topla osoba.
Posavetujte se sa ljudima iz okoline, pogledajte po internetu, poslušajte tudja iskustva…I odaberite stomatologa. Naravno, imajte na umu da ako ste posle par poseta zaključili da izbor nije dobar, jednostavno promenite stomatologa dok ne nadjete nekoga kim cete biti zadovoljni. A sto je najvažnije: kim ce biti zadovoljan vas mališan!

2. U prvu posetu idite sami.
Upoznajte stomatologa, recite da biste želeli da dovedete dete na pregled, upitajte za savet kako da pripremite dete za pregled.

3. Budite iskreni sa detetom.
Tokom odlazaka kod stomatologa neće uvek sve biti sasvim bezbolno. Važno je da i vi, a i stomatolog nikada ne lažete dete, odnosno da ne kažete da ga NIŠTA neće boleti, ako će nekog bola ipak donekle biti. Poverenje se lako gubi, a teško stiče. Imajte to na umu. Sva objašnjenja prilagodite uzrastu deteta.

4.Verujte stomatologu.
Kada je dete u ordinaciji, pustite stomatologa da vodi “priču” sa detetom, oni ce najbolje znati kako da prevazidju detetove strepnje i uspostave kontakt. Neki put ono što se dešava može vam ličiti na pozorišnu predstavu. Nemojte se mešati, budite gledalac iz pozadine i učestvujte onoliko koliko vas stomatolog uključi. Poslušajte savete koje ćete dobiti. Oni će se odnositi ne samo na higijenu zubića već i  na ishranu. Praćenje saveta višestruko će vam se isplatiti.

5. Preventiva.
U svakoj grani medicine prevencija je ono što je uvek najbolje i najuspešnije. Stoga, nemojte čekati da se zubići pokvare da bi prvi put dete odveli stomatologu. Već tokom druge godine možete se zajedno sa detetom uputiti stomatologu, a negu zubića, naravno, počećete i dosta pre toga. Ukoliko imate nedoumica, slobodno se za savet obratite stomatologu.

I da zaključimo: ukoliko uložite vreme i trud oko prvih odlazaka stomatologu sa vašim mališanom, višestruko ćete biti nagradjeni zdravim zubićima vaseg mališana, odlascima stomatologu koji ce proći u prijatnoj atmosferi, a svome detetu ćete poklonili nešto veoma vredno od čega ce celog života imati neprocenjive koristi!

 

……….

Autor: Nevena Lovrinčević, dipl. psiholog
Autorka knjiga Kreativnog centra: “Naučite dete da spava”, “Klopke za roditelje”, “Disciplina bez batina” i “Naučite da se ljutite”

(dr Tomasović se najlepše zahvaljuju gospođi Lovrinčević na tekstu). 

 

 

Ilustracija: decafnation.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.