Kada se umnjak MORA izvaditi?

Postoji jako mnogo “za” i “protiv”, ja ću pokušati da vam predstavim samo najčešće razloge.
1. Umnjak koji nije iznikao, ali oko njega postoji jasno definisana cista – posebno ako je u pitanju cista koja ugrožava susedne zube.

To izgleda ovako:

umnjak - cista


Obeležena je strelicama na ovom snimku, i vrlo lepo se vidi šta su sve problemi: uklanjanjem ovakvog umnjaka (i ciste) ostaje ogroman defekt u kosti – jer cista je praktično “rupa u kosti”.

Kost donje vilice ostaje tanka – nije isključen lom vilice čak i pri samoj intervenciji, ako se grubo radi, a pacijent treba još mesecima da pazi kako jede.

2. Napola iznikli umnjaci koji nemaju Bog zna koliko mesta, jesu (ili – nisu) dostigli ravan ostalih zuba – a infekcija kakva je opisana (umnjaci koji “nemaju mesta”), sa trizmusom – se ponavlja.
Ima različitih stavova: neki hirurzi vade ovakve zube odmah posle prve upale, neki posle treće, ali osnovni princip je isti.

Problem je u tome što svaka infekcija u tom prostoru – a koja se ponavlja – uzrokuje i dalju destrukciju vilične kosti.
To se na snimcima lepo vidi kao taman prostor iza poslednjeg zuba, i tu nema mnogo diskusije…

impaktiran umnjak


3. Umnjaci koji su potpuno dislocirani.
Ovde treba biti obrazriv; ovakvi umnjaci mogu biti tako postavljeni da se njihovim vađenjem ozbiljno dovodi u pitanje integritet vilice, kao na ovoj slici:

umnjak i cista


Gornja slika nije baš sjajan primer – jer se umnjaci koji imaju OVOLIKE ciste vade kako bilo – jer ciste imaju tendenciju uvećanja tokom godina (i dalje destrukcije kosti).

Drugim rečima – umnjaci (i neiznikli zubi uopšte) koji su daleko od zubnog niza se povremeno kontrolišu, i vade samo ako se vidi da postoji cista ili drugi problem, inače (u načelu) ne.
Mogu da miruju i decenijama.

4. Umnjaci koji “smetaju” iz ortodontskih razloga.
Da se razumemo, ovo je stvar procene ortodonta.
Koliko ja znam, oni ne priznaju pojam “tercijerna teskoba”: pojavu da umnjaci u nicanju “sabijaju” postojeće zube (na prednjim donjim se najbolje vidi), ali – iskustveno gledano, to itekako postoji.

Posebna je nevolja kada se zubi ortodontski sjajno “poređaju” – pa onda umnjaci u nicanju sve “sabiju”…

5. Umnjaci koji “nemaju svrhu”.
To znači da ne učestvuju u žvakanju – ako je donji umnjak izvađen, gornji onda nema “kontru” (antagonistu).
Ovde su mišljenja podeljena – neki stomatolozi smatraju da ih treba izvaditi, a neki ne – jer pacijentu nekad u životu mogu biti od protetskog značaja.

6. Umnjaci koji su nikli, i sve je “kako treba”, ali su za vađenje iz ma kog razloga zbog kojeg može biti i ma koji drugi zub: nemogućnost adekvatnog lečenja, velike destrukcije i sve tome slično.

7. Umnjaci koji su za vađenje iz parodontoloških razloga.
Od svih zuba – oni su najčešći uzrok problema u zagrižaju i parafunkcija, samim tim i za vađenje – da se eliminiše hronična trauma koja je posledica parafunkcije (zahvalnost kolegi dr @PazTheGreat koji reče i ovo :).

Kako već rekoh – umnjaci sami po sebi ne moraju biti problem; ali njihov položaj često biva itekakva nevolja.

 

 

Ilustracije:
oralsurgerycare.com
theparentsguidetowisdomteeth.com
jawsurgery.org

5 thoughts on “Kada se umnjak MORA izvaditi?”

 1. Ja bih dodao još jedan razlog. Parodontološki. Umnjaci su najčešći uzrok okluzijskih i artikulacijskih interferenci. Tako da ih se vadi iz parodontoloških razloga da se eliminira kronična trauma kao rezultat parafunkcije.:))

  1. Mnogo hvala, Paz :), evo ja dodala.
   Tačno se vidi da piše neko ko se naradio sa parodontologom koji je rešavao takve probleme – jednostavno mi nije palo na pamet.

   Molim vas, ako nešto opazite, slobodno dopišite, ja ću biti zahvalna – više očiju bolje vidi. Pogotovo kad pišem iz glave :).

 2. Imam 22 god. I ogroman problem,osim sto mi lijevi umnjak raste vec vise od pola godine ,a izbio je tek malo i svjesna sam da kako raste gura pomalo sedmicu,bolovi su nepodnosljivi,imam i jednu sesticu sa gornje desne str.polomljenu i sravnjenu sa desnom,nakon cetiri pokusaja uspjeli su da mi slikaju zaj zub i tu su tri korjena nad svima upalni proces,pila sam antibiotike ali to je sve, jer moj problem je uz blokadu otvaranje vilice i to sto mi se ne kontrolisano povraca,taj problem imam od kada znam za sebe,jednom sam u predskolskoj bila kod zubara i nikad vise,kad perem zube skoro uvijek povracam,toliko mi je tesko,cak sam samoinc.isla kod psihologa njihova terapija je zamisljaj da si u ordinac..ovo ono,medjutim problem nije strah od zubara,sa svim drugaricama uvijek idem kao moralna podrska nit se bojim niti sam gadljiva,vec to moje osjetljivo nebce,najradje bih da me uspavaju nekako,rascenu vilicu i povade te moje zube.. toliko sam nesretna i ocajno trebam savjete!

  1. Draga Nataša,
   nisam dobro razumela šta vam je primarni problem.

   Ako slikanje “iznutra” ne ide – uvek može da se napravi više nego korektan veliki snimak obe vilice (OPT), čak i odsečak istog, da se vidi precizno zub ili zubi koji su u pitanju.

   Problem umnjaka rešava hirurg, zajedno sa gornjim snimkom; šesticu koja ima neki proces na vrhu korena bi trebao da pogleda endodont…
   No, gadljivost je isto rešiva – ali ne online savetom :).

   Imala sam pacijente koji su gadljivi doslovno da ih taknem ogledalcetom po jeziku, da ne idem dalje – sve je rešivo. Pacijent se uči kako i šta da radi, da se ponaša, kako da diše; s naše strane se radi šta i kako treba – premali je i ovaj blog da vam sve opisujem, ali – može se.

   Pokušajte da nađete iskusnijeg stomatologa koji ima dobru volju i vremena da vas uči i polako, mic po mic radi nešto. Neće biti lako, ali za nekoliko meseci zajedničkim snagama možete doći dotle da može da se radi, doduše na specifične načine – ali može.

   Srećno :*.

 3. Primarni problem i jeste ta moja gadljivost,zbog koje se ustrucavam da idem dalje po ordinacijama,i lose prvo iskustvo gdje se zubarka jos malo izgalamila jer je mislila da ja to namjerno radim,ali zasto bih,sve bih dala da rjesim te zube jer su ostali hvala bogu zdravi pa se bojim za njih,jutros sam pronasla ovaj sajt,jer mi je od umnjaka otekla lijeva strana.. hvala vam za savjet bilo bi lakse da sam odma naisla na nekog,da preporuci tako postepeni rad. Hvala jos jednom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.