Kad zaboli zub pod mostom

Naša čitateljka, stara 34 godine, nas je pitala šta može da se učini sa gornjim levim očnjakom – em joj je već pravio probleme, em putuje za dve nedelje; a zub je pod mostom…
zub pod mostom
Problem je sledeći: prema snimcima je bilo potpuno jasno da postoji proces na vrhu korena tog zuba, ali je isto tako bilo jasno da postoji i izražena koštana resorpcija sa strane zuba.

Dakle, u ovoj situaciji je problem ne samo što postoji proces na vrhu korena, nego što je on povezan sa spoljnjom sredinom – odnosno, zub se drži u kosti “jedva”, samo sa njene leve strane, do četvorke.

Znate kako, svaki zub je usađen u kost, naravno; ako ima koštanu potporu samo sa jedne strane, mi tu malo šta dalje možemo da učinimo.

Da ovaj zub pod mostom ima samo proces na vrhu korena, “brzinsko” rešenje bi bilo da se zub otvori kroz krunu, sa unutrašnje strane, i započne lečenje. Ovakva lečenja se često ne mogu baš dovršiti za par nedelja, ali bi se sve moglo dovesti u stabilno stanje, da gospođa može da putuje.

Međutim, obzirom na veliki nedostatak potporne koštane strukture ka sredini snimka, ovaj zub je – praktično – za vađenje.

U situaciji kada pacijent putuje, ili je na ma koji način vremenski ograničen, ima samo dva rešenja:
– ili sve ostaviti kako jeste, sa nešto prve pomoći i antibioticima koje može da uzima ako se očnjak da na zlo,
– ili odmah krenuti u radikalno rešavanje problema, s tim da pacijent dobije privremenu protezicu – da ima “osmeh” dok je u putu.
Oba ova rešenja imaju mali milion varijeteta, ali okvirno je to – to.

Pošto su oba snimka razgledala tri stomatologa, o ovome može roman da se napiše, ali je možda najbitnije da znate sledeće: zub pod mostom uglavnom može da se leči bez skidanja mosta.

Za prvu pomoć zub pod mostom obično može da se otvori kroz most, bez problema, a nije neobično čak i da može korektno da se izleči.
Ruku na srce, mi ovo smatramo malko “partizanskom” stomatologijom – ali kad pogledate alternativu (skidanje mosta, lečenja zuba, izradu novog mosta) – ima smisla pokušati.
……….

Najlepše zahvaljujemo našoj gošći na dozvoli da objavimo kratak tekst na temu problema koji je opisan.

Ilustracija: docsatterfield.wordpress.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.