Inlej, onlej… šta bi to bilo?

Inlej (inlay) i onlej (onlay) su zapravo plombe, ali livene – obično se misli na keramičke ili metal-keramičke.

Danas se inlej smatra daleko najkvalitetnijom vrstom ispuna; nekad su se radili i u zlatu, a danas je pretežno u pitanju bezmetalna keramika, pa će o tome i biti reči.

U načelu, inlej se radi kao protetika; napravi se odgovarajuća preparacija na zubu, koja se radi drugačije i ima drugačiji oblik i dimenzije nego kao kad se inače stavlja plomba, uzme se otisak, u zubotehničkoj laboratoriji se izlije ispun, i cementira na zub.

Estetski, inlej može biti do te mere savršen da i stomatolozi imaju problem da ga vide :).
Dakle, estetski savršen, trajan, solidan ispun.

Normalno, kao i sve ostalo, ima svoje mane:
– relativno mnogo se skida od zuba; većina materijala od kojih se radi inlej je vrlo solidna, ali krta, i ne može se uraditi baš jako tanko (da ne puca);
– za izradu je zahtevan: od stomatologa traži određeno iskustvo, dosta znanja i sigurnu ruku i oko, a od tehnike još i više;
– cena je okvirno kao jedne krune (navlake),
– skinuti inlej je – šta da vam kažem… Ja sam skidala dosad različite – sa zlatnim, onim od pre 40 godina – nije problem, zlato je relativno meko i može da se prođe po ivici. No, keramički je druga priča, te se često dosta skida od zuba, a već je dosta “brušen” za samu preparaciju inleja. To je još jedan razlog zašto je inlej potrebno jako dobro napraviti u startu, i jako dobro razmotriti ZA i PROTIV.
– kao i mnoge druge keramičke nadoknade, ovaj ispun tokom vremena može da abradira odgovarajuće zube u suprotnoj vilici; zavisi od koje vrste keramike je rađen, kojeg stepena tvdroće.

Onlej je isto to, samo na većoj površini – prekriva zub, odatle i ime – na ovim slikama je, u stvari, pre onlej nego inlej – pre i posle:

before inlej

onlej


“Urbana legenda” među stomatolozima kaže da inlej daleko najduže traje od svih ispuna; no, ozbiljna nauka kaže da za ovakvu tvrdnju ne postoji dovoljno podataka, dakle – ni “da”, ni “ne”.

Takođe, istraživanja kažu da ne postoji pažnje vredna razlika između različitih materijala za inlej, u određenom rangu kvaliteta i cene.

Postoje i savremeni CAD-CAM sistemi, gde se u okviru jedne posete sve obavi; u odgovarajućem programu se sve odradi i inlay cementira.

Dakle, ako želite nešto zaista kvalitetno, estetski gotovo savršeno, ako imate solidne zube i dobre navike u pogledu oralnog zdravlja – odlučite se za inlej.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.