Fluor: overdoza

Već rekoh da je prilično fina granica gde je lekovita doza fluora, koja pozitivno utiče na razvoj zuba i završnu izgradnju kvalitetne gleđi zuba, a gde već ima štetna delovanja.

Problemi nastaju prosto zbog toga što smo okruženi fluorom sa svih strana – ovde mislim na arteficijelni, veštački dodat – mleku, soli, pijaćoj vodi, pastama za zube, čak i brašnu.

Dakle, vrlo prostom logikom, ako već ima nešto fluora prirodno u pijaćoj vodi, pa se doda još navedenim putevima, onda nastaju problemi.

Kod akutnog predoziranja smrtonosna doza za dete je oko 15 mg/kg, a za odraslog čoveka je verovatna toksična doza oko 5mg/kg telesne težine.

Ovo je sve “možda”, zbog toga što su ovakvi slučajevi relativno retki, a kako već rekosmo – doziranje je individualno, te nije lako reći sigurno – baš to je smrtonosna doza;  online podaci se razlikuju od naših, jer se držimo naših udžbenika iz preventivne stomatologije.

Akutno trovanje fluorom uzrokuje naglo pogoršanje stanja, ali – ako je neka sreća – pacijent se jednako brzo i oporavlja, i to bez ikakvih posledica.

No, hronično predoziranje preparatima fluora je već sasvim drugačiji problem.

Zuba što se tiče, dolazi do fluoroze.

fluoroza

Nevolja je još u tome što ovaj element prolazi placentnu barijeru, te je zapažena fluoroza i na mlečnim zubima, dakle – i na trudnicama je moguće hronično predoziranje.

Sad, šta se zbiva: teoretski gledano, imate u pijaćoj vodi nešto fluora, stomatolog vam daje tabletice, imate ga u soli, u brašnu, u povrću (oko fabričkih pogona koji rade sa fluorom, bašte se zalivaju pijaćom vodom koja je fluorisana), pastama za zube i vodicama za ispiranje usta još dodajete fluor…

I onda imate štetne efekte hroničnog predoziranja.

Na ovih par linkova imate vrlo lepo i jasno pobrojano koja su korisna dejstva fluora:

USA PUBLIC HEALTH SERVICE, DEPARTMENT OF HEALTH AND HUMAN SERVICES

The National academies press

…i koje su posledice hroničnog predoziranja.

Srećna je okolnost što se stomatološka doktrina Kontinenta bitno razlikuje od  američke; u evropskim zemljama se voda ne fluoriše, ponegde samo so.

Drugim rečima: fluor itekako ima korisne efekte, ali – kao i sve živo oko nas – samo u terapijskim dozama.

 

Ilustracija: medical-dictionary.thefreedictionary.com 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.