Fluor, istine i zablude

fluorDecenijama postoje grupe ljudi koje se bore protiv toga da se fluor dodaje u pijaću vodu, sa žestokim kampanjama i tužbama protiv države (odnosi se pretežno na USA).

O čemu je ovde sve reč?

Ovaj hemijski element je svuda oko nas: on je sastavni deo organizma (pljuvačka – 0,2-0,3 mg/L, krv – 0,01-0.05 mg/L), sadrži ga morska voda (0.8-1.4 mg/L), riba (skuša, losos, sardina, bakalar – sa kostima) 6-27 mg/kg, čajevi (Camelia Simensis) i više stotina mg/L, a u prirodi – ogromne količine elementarnog fluora se oslobađaju pri erupciji vulkana…

Metabolizam ovog hemijskog elementa je jasno povezan sa metabolizmom kalcijuma, i ne idu jedan bez drugog.

Odavno je dokazano korisno delovanje ovog elementa na zube.

Kod zuba postoji i konačna, završna faza “sazrevanja” gleđi, konačna maturacija, koja traje i više godina posle nicanja zuba.
Zbog toga stomatolozi preventivci insistiraju na tome da se fluor uzima i posle nicanja stalnih zuba.

Uobičajeno doziranje je pretežno svima poznato u ovim krajevima: to izgleda ovako:
1. za decu od  6 meseci do 2 godine: 0,25 mg dnevno
2. za decu od 3-4 godine: 0,5 mg dnevno,
3. za decu od 5-12 godina: 1 mg dnevno.

Sa ginekolozima još uvek postoje nesuglasice u pogledu toga kada treba trudnici davati fluor – mi smatramo da treba početi posle perioda organogeneze, dakle – posle prvog trimestra trudnoće.

Doziranje možete možda jasnije videti na ovoj slici:

doziranje fluora 92

Kao što vidite, linija sa tačkama označava maksimalni dnevni unos, granicu rizika od dentalne fluoroze; doze koje se propisuju su predstavljene prugastim stubićima.

U vodi “Knjaz Miloš” se nalazi oko 3 ppm*, a u vodi “Milan Toplica” oko 10 ppm fluora.

Kod nas, u Srbiji, postoje područja u kojima u pijaćoj vodi ima prirodno dovoljno fluora da ga ne treba dodatno prepisivati, to su: Sombor, Bezdan, Telečka, Čonoplja, Kolut, Kljajićevo, Bačka Topola, Bački Monoštor, Bački Breg, Žarkovac, Stapar, Grabovci, Nikinci, Sirig.

Ovde je koncentracija ovog elementa u pijaćoj vodi gotovo optimalna – 0,7 ppm.

Međutim, postoje i područja u Srbiji u kojima pijaća voda prirodno ima previše fluora, i gde postoji endemska fluoroza; to su: Vranjska Banja, Prahovo, Partizani (Darosava), kod Aranđelovca, Rajčinovića Banja kod Novog Pazara, okolina Prokuplja, Blaca i Vranića.

I sad – šta jeste problem sa doziranjem fluora?
Jako je “tanka” granica gde fluor može da se predozira i da izazove štetna delovanja….

__________________________
* ppm je parts per million, što odgovara miligramu fluora na litar tečnosti (mgF/l) ili miligramu fluora na kilogram (mgF/kg).  Koncentracija fluora se može izraziti i u procentima – jednoprocentni rastvor fluora sadrži 10.000 ppm fluora.

 

Ilustracija: drugs.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.