Dijeta za bele zube

Dijeta za bele zube je samo jedan od najmanje dva miliona “prirodnih” i “apsolutno delotvornih” načina koji se savetuju (i “prenose s kolena na koleno” :).
Dakle, da bi imali bele zube ili bar zadržali boju zuba koju sada imate – a posebno posle intervencije beljenja zuba, trebalo bi da izbegavate sledeće…
– kafu,
– kakao,
– crvena vina,
– crni čaj,
– cigarete ili cigare,
– kola-napitke,
– tamne sosove,
– tamne sokove.
Ovde su pretežno problem tanini (taninske kiseline), česti sastojci biljaka. Obično su žućkaste do smeđe boje, polifenoli rastvorljivi u vodi.
Tanini su andioksidansi, štite organizam od slobodnih radikala, tako da nije nikako dobro po zdravlje pokušati potpuno zanemarivanje navedenih pića i hrane.
Tanini reaguju sa proteinima, pa i onima na našim zubima.
Poznato je da su vekovima korišćeni za bojenje…
Neke biljke sadrže više tanina, neke manje. Ovakva jela – intenzivno crvena, sa kečapom i paradajzom – treba da izbegavate.
Polifenoli su koncentrovani u čaju, kafi, kakaou, crnom vinu, crnom grožđu, zelenom lišću… Dakle, za bele zube treba i ovo da izbegavate.
Ako je tamno pre nego što ga stavite u usta, vrlo je moguće da će vam obojiti zube :).
Osim ovoga: ako odmah dobro i pažljivo operete zube odmah posle uzimanja ovakvih napitaka i namirnica, i još pojedete jabuku, onda problema nema.
No, protiv onako…”odnegovanih” taninskih mrlja, ipak ćemo vam mi trebati :).
Ilustracija: vineyardadvice.com
myrecipes.com
Postovana,
da li biljni cajevi negativno uticu na belinu zuba, i da li treba prati zube svaki put kad se konzumiraju?
Hvala unapred.
Dobar dan želim,
na žalost – čajevi isto čine zube tamnijim, u pitanju je tanin. U načelu, ne morate baš svaki put posle čaja oprati zube, dovoljno je da perete zube onako kako ste navikli, a da jednom nedeljno operete zube nekom pastom za zube sa blago abrazivnim delovanjem (videla sam u Merkatoru, recimo – obično piše da je za pušače ili slično).
Pozdrav :).