parodontologija, saveti, stomatologija

Debljina i parodontopatija

Vrlo ugledan stručni časopis koji se bavi parodontologijom (Journal of Clinical Periodontology) je nedavno objavio istraživanje koje konačno dokazuje da su parodontopatija i gojaznost povezane.

Nađeno je da povećanje težine kod muškaraca značajno povećava šanse da se parodontopatija pogorša.
Studija čak smatra da praćenje brzine dobijanja na težini može dati osnov za predviđanje toka parodontopatije.

U brojevima, to izgleda ovako:
– muškarci koji su na početku imali višak kilograma, i nadalje brzo dobijali na težini (više od 0.19 kg godišnje ili prosečno 7 kg tokom celog istraživanja) imaju značajno veći broj i izraženost parodontopatičnih promena,
– gojazni muškarci čiji obim struka se povećao za više od 0.39 cm godišnje takođe imaju izraženije parodontološke probleme od ostalih ispitanika,
– povećanje obima nadlaktice nije pokazatelj od značaja.

Ovde se posebno značajnim pokazateljem smatra povećanje obima stomaka, što je vrsta merila visceralne gojaznosti – obloženosti unutrašnjih organa masnim tkivom.

Kad se pažljivije razmotre sve zdravstvene komplikacije koje prate gojaznost, nalazi ovog istraživanja zapravo nisu iznenađujući.

Poznato je da je ogroman broj gojaznih naklonjen dijabetesu, ili ga već ima. Ovo oboljenje pogađa i krvne sudove, posebno mikrocirkulaciju – kao što su krvni sudovi parodoncijuma.
Na desni i parodoncijum posebno loše utiču endokrini problemi ma kog tipa – koji su za gojazne skoro tipični.

Osim ovoga, veliko je pitanje kakav način ishrane imaju gojazni ispitanici, kakvu oralnu higijenu, kakve navike…

debljina i parodontopatija

Dalje, gojazni su skloni oboljenjima i stanjima kao što su astma, osteoartritis, sleep apnea, hipertenzija, srčane – pa i psihološke tegobe.
Ne samo da ovakva oboljenja sama po sebi mogu negativno delovati na stanje potpornog aparata zuba, već je za očekivati da i lekovi za ta oboljenja dodatno pogoršavaju stanje desni.

Ukratko, ovde postoji ceo spisak radova koji povezuju višak kilograma sa parodontopatijom.

Inače – loše zdravlje usta i zuba dokazano potencira šansu da čovek postane gojazan.

Poseban problem je i taj što stomatolozi prečesto ne smatraju da je savetovanje pacijenta na temu načina ishrane i održavanja telesne težine njihovo polje rada.

Više od 50% kolega ne bi izgovorilo ništa jer se plaši da ne uvredi pacijenta; samo nešto malo više kolega je voljno da pokuša da savetuje pacijenta na ovu temu, a i to samo ako pacijent već zna da su debljina i parodontopatija direktno povezana oboljenja…
 
Izvor: drbicuspid.com

Ilustracije: ksenchi.blogspot.com
obesitydiary.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.