Cyberchondria

Događa se da dođe pacijent koji pokazuje sve simptome i znake nečega što se zove cyberchondria.

Prema definiciji, u pitanju je:
“Excessive preoccupation or worry about having a particular disease based on medical information gleaned from the Internet”.

World Wide Web daje nepregledno mnogo informacija o različitim oboljenjima i stanjima.
Čak i sajtovi vrlo renomiranih ustanova imaju na hiljade stranica vrlo verodostojnih podataka koje pacijenta mogu odvesti u pogrešnom pravcu.

Problem je u tome što sve ove informacije služe samo i jedino tome da pacijent bolje razume svoje stanje i/ili oboljenje, a ni slučajno da sam dijagnostikuje ma šta.

Neminovno, internet itekako ima potencijal da poveća anksioznost korisnika koji sumnja “da mu je nešto strašno”, a prema nekim istraživanjima – stvar je još gora ako ima neko medicinsko obrazovanje.

U medicini, termin cyberchondria se koristi obično za pacijente koji REALNO IMAJU neke zdravstvene probleme (dakle – nisu sasvim zdravi ljudi), ali pretraživanje interneta dodaje eskalaciji njihovih strahova – i to do bezmernih granica.

Prema nekim radovima, čak jedan od pet ispitanika je sklon sajberhondriji.

Nije čudo što jedna petina korisnika interneta dodatno naplaši, jer – realno, maltene svako može na sebi da “prepozna” simptome hroničnog premora, nesanice, možda i lupanja srca… I – eto “ozbiljnog oboljenja”, od anemija do maligniteta.

Istraživanja ukazuju na to da se stanje korisnika pogoršava sa povećanjem broja pregleda stranica – dakle, što više čita o tome, sve više će se plašiti.

Uzroci sajberhondrije su brojni, i nije ih lako sumirati:
lična predispozicija korisnika i osobine ličnosti svakako imaju udela;
nedostupnost kompetentnog zdravstvenog radnika iz ma kog razloga neminovno dovodi do toga da pacijent pokuša sam da dođe do dijagnoze – a kasnije i sam da se leči;
porast straha za sopstveno zdravlje je potenciran od strane medija, društva i samog zdravstva, i nekad je teško naći granicu…

cyberchondria

Rešenja su samo dva:
– lako dostupan pregled kompetentnog medicinskog radnika,
– detaljno (a pacijentu razumljivo) objašnjenje o njegovom stanju, ma kakvo bilo.

Iz našeg iskustva, u pitanju su obično vrlo inteligentni ljudi, a događa se da znaju izuzetno mnogo ne samo o svom “teškom oboljenju”, nego i o mnogim drugim stanjima i oboljenjima, čak na subspecijalističkom nivou.

Izuzetno ih je teško razuveriti da nemaju “nešto strašno”, jer za sajberhondriju je tipično da će korisnik interneta prvo “izabrati” najstrašniju moguću dijagnozu od ponuđenih izbora.

Prema radu u prilogu – ako korisnik interneta ima bol u grudima – u 37% slučajeva će zaključiti da je u pitanju infarkt, u 28% da je gorušica i u 35% slučajeva da je problem sa varenjem; neuralgije mu neće biti ni na kraj pameti, kao ni dug spisak sasvim bezazlenih oboljenja.

Poseban problem je kvalitet medicinskih informacija koje se nalaze online, ali ljudi sa sajberhondrijom ne misle mnogo o tome – preko 75% ne obraća mnogo pažnju na ovu nevolju.

Pogledajte tekst: Doctor in the mouse, gde uz malo (gorkog) humora imate i deset vodećih svetskih sajtova sa zdravstvenim informacijama.

Pogledajte i ovo:
Suffering from Cyberchondria? Then you should know this.

Dakle – pretražujte internet tek POSLE dijagnostikovanja.

Nama je izuzetno teško ne samo razuveriti pacijenta ove vrste, nego i doći do prave dijagnoze – jer pacijent obično “recituje” ono što je pročitao, što ne moraju uvek biti istiniti simptomi i znaci…

 

……….
Izvori:
Horwitz E, White R. Cyberchondria: Studies of the Escalation of Medical Concerns in Web Search. Transactions on Information Systems, 27(4), Article 23, November 2009, DOI 01145/1629096.1629101.

 

Cyberchondria

 

……….
dr B. Tomasović

Ilustracija: manishrathi.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.