cene, stomatologija

Cene stomatoloških usluga

Često me pitaju i na ulici, i na poslu, i online – pošto je nešto.
Cene stomatoloških usluga su uvek problematično pitanje, iz mnogo razloga.
cene stomatoloških usluga

Prvo što pitanje najčešće može da podrazumeva bar nekoliko mogućih rešenja (sa VEOMA različitim cenama!), što se ponekad ne razumemo dobro – recimo, jer onaj koji pita mostove (fiksne protetske radove) zove protezama (opet: jako velika razlika u ceni), a ponekad je u pitanju i insistiranje na nečemu što jednostavno ne ide tako :).

Dakle, nama je u većini situacija veoma teško reći “plomba košta toliko-i-toliko” telefonom ili na ulici; cene stomatoloških usluga su tako formirane da samo belih plombi ima Bog zna koliko vrsta, a razvrstane su po veličini, te je takva i cena.

Da kažemo nekom da je usluga okvirno 900,00 dinara, pa da “iznenada” ispadne 2.900,00, to je neprofesionalno i nekorektno, dakle – najbolje je tek posle pregleda reći šta koliko košta.

Drugo, lako je moguće da u nekim konkretnim stomatološkim okolnostima postoji bar nekoliko mogućih rešenja, od koje svako može itekako biti medicinski opravdano, i doktor može svaki taj svoj plan terapije da zastupa i pred konzilijumom, ako treba.

Klasična situacija u ovom smislu je – samo kao primer – da pacijent ima samo prednje zube u gornjoj vilici.

Ovde postoje otprilike sledeća rešenja, pojednostavljeno rečeno:

– da se napravi klasična parcijalna akrilatna proteza (sa kukicama u boji zuba ili ne, od posebnih vrsta  akrilata, sa zubima posebnog kvaliteta itd.),

– da se napravi ValPlast (ili neka druga fleksibilna) parcijalna proteza,

valplast


– da se napravi skeletirana proteza:

skeletirana proteza
skeletirana proteza– da se naprave krune na postojećim zubima i skeletirana proteza (sa ili bez veznih elemenata, a ima bar 13 grupa veznih elemenata… ),

– da se ugrade implantati, sa fiksnim protetskim radom.

– kombinacije navedenih radova.

Dakle, jedna naoko vrlo jednostavna situacija može da ima mnogo rešenja (ovo je samo deo mogućnosti), koja su sva stomatološki korektna, a da cena počinje od nekoliko hiljada dinara pa da ide do više hiljada eura, sa veoma mnogo prelaza između te dve cifre, jer je obično u cenovnicima sve tačno razvrstano…
U tome je problem.

Ne da pravdam profesiju, nego jednostavno – stvari tako stoje.

Kada se ne razumemo sa pacijentom jer “govorimo različitim jezicima”, to je lako rešivo – nije nikakav problem da se pacijentu objasni terminološka razlika, ili da mu se kaže da razlika ne postoji (obično nas pitaju da li su keramičke krune u stvari porcelanske navlake, recimo), samo što to opet iziskuje vreme i posvećenost, dakle – opet ne može telefonom ili na ulici.

Najveći problem je insistiranje pacijenta da se uradi nešto što nema stomatološko opravdanje, a on će “da plati šta košta”.

Dakle, ako pacijenta zub boli, on ne može insistirati da se “samo plombira” (redovna pojava), da ne govorim o nekim ozbiljnijim stvarima (insistiranje na mostovima, fiksnim radovima ako je situacija za protezu, insistiranje na implantatima čak i ako postoji ceo spisak razloga protiv, itd.).

Sad, ruku na srce, normalno je da smo i mi tu krivi – pacijent koji “zna šta hoće” će neizbežno naći stomatologa koji je voljan to da uradi, mada se kosi i sa etikom i osnovnim pravilima stomatologije kao nauke, ali tako jeste. Bogami, videh bezbroj takvih situacija, a tu se cena ne zna – kako izgovori onaj koji radi, na žalost…

Prema važećem Kodeksu naše komore i Esnafskom pismu Udruženja privatnih doktora stomatologije, stomatolog je obavezan na zahtev da kaže pacijentu cene stomatoloških usluga i dobije verbalni pristanak pre početka rada.

Takođe, naša je dužnost i obaveza da pacijentu na njemu prihvatljiv način objasnimo šta će da se radi, da pacijent bude obavešten o svemu koliko god je moguće, da zna i ZA i PROTIV, da pokušamo da mu objektivno predočimo moguća rešenja, bez “navođenja” na rešenje koje nama odgovara.

Dakle, nazovite, zakažite se, objasnite stomatologu vaše probleme, tražite da čujete moguća rešenja, i cene za svako od njih.
Ako ja decenijama i napismeno dajem pacijentima moguće planove terapije sa ispisanim cenama, onda možete i vi to dobiti.

I uvek kažem – kada kupujete televizor, imate milion modela, i možete 20 puta da uđete u radnju i pitate za cene i kvalitete televizora; zašto to ne bi moglo i za zube?

 

Ilustracije:
slate.com
samsprecisiondental.com
spectadent.com
westtowndentalassociates.com

……….
(Tekst prenet sa bloga Zubarica)

4 thoughts on “Cene stomatoloških usluga

  1. Poštovana,
   pregled, savet I pismeni nalaz stanja zuba I tkiva usne duplje je besplatan kod nas.
   Pozdrav

 1. Postovani,
  Interesuje me koliko bi kostala parcijalna valplast proteza, ukupno nedostaje 5 zuba, dva gore i tri dole. Pretpostavljam da je vazan i raspored nedostajucih. 6 gore levo i 4 gore desno, 5 i 6 dole levo i 6 dole desno.
  Posto sam iz Beograda molim vas orijentacionu cenu od – do.

  Hvala!
  Pozdrav, Milena

  1. Poštovana,
   što se tiče cene nije bitno koliko nedostaje zuba I kakav je raspored, u globalu je jedna cena za sve parcijalne valplast proteze. Kreće se otprilike od 150-300e u zavisnosti od ordinacije I naravno dela grada. U Beogradu cene izuzetno variraju pa me ne bi čudilo da naidjete I na jeftinije i na skuplje.
   Pozdrav

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.