Bol posle stavljanja kruna ili mostova

bezmetalna keramika

Posle cementiranja kruna ili mostova, nije neobično da postoji bolna osetljivost još jedno kraće vreme.

Ako je bolna osetljivost uporna, i/ili se pogoršava, vrlo jednostavno rečeno mogu biti u pitanju ili sami zubi, i/ili desni.
Na žalost, ponekad je drugom stomatologu veoma teško ustanoviti “unazad” šta je sve rađeno, da bi mogao da nađe pravi uzrok bolu koji je uporan.

Da li će dugo da perzistira bol posle cementiranja kruna zavisi od čitavog niza faktora:

– u kakvom stanju su zubi bili pre brušenja;
– kako je izvedeno samo brušenje;
– za koju vrstu rada su brušeni zubi (klasični mostovi, metal-keramika, bezmetalna keramika, zlatne krune…);
– čime je cementiran sam rad;
– kako on definitivno “stoji” u odnosu na desni, na zube u suprotnoj vilici i slično.

Stanje zuba pre brušenja
Mislim da ne treba posebno naglašavati još jednom da protetika, sasvim isto kao i ortodoncija, zahteva stabilno stanje oralnog zdravlja: znači – izlečene zube i desni, uspostavljenu odličnu higijenu.

Postupak pri brušenju zuba
Rad bez vodenog hlađenja na velikom broju obrtaja, sa “eks-centar” svrdlima – i sve slične greške mogu dovesti do toga da je zub “stresiran”, i da se sve pokaže tek kada pacijenta prođe anestezija…
Ponekad se desi da stomatolog previdi da je “otvoren živac” (“povuče se” od anestetika sa vazokonstriktorima), most se cementira na takav zub, i dalje idu problemi.

Vrsta rada
Za tzv. kucane zlatne krune zubi maltene nisu ni brušeni; kruna se radila od zlatne folije, koja je “presovana” preko modela zuba koji treba da nosi krunu, i to je bilo otprilike to.
U ustima su se ivice krune još malko doterale – da budu naslonjene uz zub, tako da je brušenje zuba bilo baš minimalno. Ovakvi radovi su odavno iščezli u istoriji stomatologije, i već se veoma retko viđaju…

Za livene krune (čisto metalne, bez “onog belog”) treba obično manje brusiti zube nego za metalnu ili bezmetalnu keramiku, da ne govorim o bezbroj vrsta i “oblika” brušenja kao takvog (do desni, ispod desni, u dve ravni itd.).

Materijal kojim se rad cementira 
Krune i mostovi se obično cementiraju kvalitetnim fosfatnim cementima (kao što je Harvard) ili glass-ionomerima (kao što je Fuji Plus).

U načelu, kod zuba koji nisu “previše brušeni”, i generalno mnogo “maltretirani”, ne bi trebalo da bude neke razlike. Međutim, treba imati u vidu da klasični cementi imaju egzotermnu reakciju vezivanja, te da oslobađanje toplote u tom kratkom periodu može na neke zube negativno da utiče.

Definitivan izgled samog rada 
Ukoliko je kruna “kratka” – ne pokriva u potpunosti brušeni zub, ako ne doseže do desni, ako je neravna, deblja (lije se na do 0.2 mm) ili ako je samo mrvu “viša” kada pacijent zagrize, ako nema adekvatan kontakt sa susednim zubima,  ovo može da napravi poprilične probleme, pogotovo dugoročno gledano.

Ukratko, ima šanse da vas zubi bole i dugo posle stavljanja kruna i mostova ako:
– ste mlada osoba (kod mladih ljudi je “živac” bliže površini zuba nego kod sredovečnih, recimo),
– su zubi već bili u lošem stanju, a na neadekvatan način pripremljeni,
– samo brušenje nije izvedeno adekvatnom tehnikom i u određenoj formi,
– ako se rad cementira pogrešnim materijalom ili tehnikom,
– ako definitivan rad ima mane u odnosu na okolne strukture.

Na žalost, rešenja za ovakve probleme su često prilično “nezgodna”, i neretko iziskuju izradu novog rada.

 

Ilustracija: privatedentalstudio.co.za

265 thoughts on “Bol posle stavljanja kruna ili mostova”

 1. Svima koji imaju nedoumice vezane za stomatologiju i stomatološke usluge toplo preporučujem ovaj sajt.
  Zašto?
  Zato što je svakom jasno iz bilo kog ugla posmatrano da se radi o ordinaciji i stručnjaku koji ima veliko iskustvo,ljubav prema svom poslu i ko se trudi da pruži svojim pacijentima nabolje moguće ( vezano za proceduru rada, dostupne materijale i sl.) i kome nije žao ni vremena ni truda da sve to pojednostavi i na najrazumljiviji mogući način i objasni široj publici !

  Koliko je to bitno nama pacijentima? Jaaako…
  Zašto?
  Zato što tako stičemo poverenje i sigurnost u stručnjaka i proceduru lečenja ili terapije za koju se opredelio.
  Zato što tako nemamo nedoumice i na najboljem smo mogućem putu da eventualne komplikacije, koje su uvek i svuda moguće- svedemo na minimalnu meru…
  Jer, obično je i nedoumica ( da ne govorim o problemu koji je jasan i malom detetu da je to što jeste )već sasvim dobar pokazatelj da “nešto” niije u redu…
  Da li je to nedostatak informacije ( uvek krećem od uslovno rečeno “najbezbolnijih stvari”)zasnovan na lošoj komunikaciji, ili izostanku iste, ili nešto sasvim treće i mnogo bolnije nije toliko važno za ovo što želim da kažem,a to je da je moja lična želja kao pacijenta( pretpostavljam da nisam usamljena u tome) da je u ovoj državi više ovakvih stručnjaka i ordinacija.. i bilo bi poželjno, da ne kažem neophodno da… postoji mehanizam za filtriranje “žita od kukolja” i da onaj ko potraži lekarsku uslugu ( bilo u državom ili privatnom sektoru)ne mora da gugluje, traži vezu ili preporuku nego da mu je jasno i da je siguran da gde god da ode-dobije najbolje moguće u svakom smislu.
  Za sada, može se reći da su imali “sreće” oni koji su imali prilike da budu lečeni na ovakav način i u ovakvim i sličnim ordinacijama.
  Posmatrajući metode, pristupe, zalaganje i vidljivi odnos svih činilaca u krajnjem rezultatu sa velikim zadovoljstvom moram da primetim da ova ordinacija zaslužuje titulu: “Ordinacija po meri pacijenta”.

  S poštovanjem,

  Jasmina Lechleitner
  predsednica Udruženja za promociju i zaštitu prava pacijenata “Re-akcija”
  Beograd

  1. Hvala mnogo, vrlo krupan kompliment od vaše osobe :).

   Kako rekoh 1001 put, stomatologija je bazično jednostavna nauka – sve se može razvrstati pod 1-2-3 i objasniti prema tome.

   Osim toga, vi znate bolje nego ja da je nama dužnost da pacijentu objasnimo to što ga zanima, na ma kom željenom nivou (i jeziku!), tu nema dalje šta da se priča.

   Drago mi je ako sam vam od neke pomoći :), hvala što ste došli.

  2. Postovana,

   Prije 2 tjedna sam brusila zube i dobila provozore, 1 tjedan me dosta boljelo i pila sam 3 tablete dnevno kako bi izdrzala bol, bila sam strpljiva jer me cekala druga proba na kojoj sam dobila 2 provizore no bol i dalje ne prestaje.. i dalje pijem tablete.. za tjedan dana imam ponovno probu, stomatologu sam rekla da me boli, on je rekao da je to normalno.. pocinjem se brinut.. i smeta mi da bez tablete ne mogu funkcionirati.. molim vas za savjet.. To mi je zadnja proba prije cementiranja keramickih kruna.. molim vas za savjet.. hvala

   1. Dobro veče želim,
    ne znam šta da vam kažem.
    Em trpite predugo to što ne bi trebalo da se događa, em tokom ovoliko vremena može da bude potrebno i duže lečenje zuba nosača.
    Iskreno vam preporučujem da što pre potražite mišljenje drugog stomatologa, ako je moguće endodonta, da se spase šta se spasti može, dao Bog.

    Svako dobro vam želim.

    1. Posle nameštanja zamenskog zubnog mosta gornje vilice imam problem sa zagrižajem jer mi gornje četvorke udaraju u donje zube previše i ne mogu normalno da žvaćem.Šta da kažem mom protetičaru pre stavljanja pravog metalokeramičkog mosta? Da li se ti probni zubi mogu izbrusiti i polirati dok ne dobijem normalan zagrižaj?
     Jako sam zabrinut.

     1. Poštovanje,
      iskreno, iako to ne bi trebalo tako da bude, ne bih mnogo brinula – privremene krune su obično daleko deblje od stalnih, tako da nije čudno da negde podižu zagrižaj.

      Kolegi kažite isto što i meni; kad bude gotov most, tražite da se samo stavi na zube, i ako vam se šta učini čudno – zamolite da ga privremeno cementira, da steknete osećaj. Sve ovo što govorim nije nikakvo izvoljevanje – to je rutina koju radim svaki dan, posebno ako anestezirani pacijent nema normalan osećaj zbog anestezije.

      Osim ovoga, striktno stručno gledano, nije neuobičajeno da se traži (ja da tražim) proba neglaziranog mosta (bez završnog sloja) – onda se proba kakav zagrižaj ima pacijent i tu nema greške. Posle se samo glazira i to je to.

      Mislim, imate još mnogo prostora za reagovanje, i samo napred :).
      Usput, nadam se da vam zube radi doktor stomatologije, a ne protetičar (protetičari su zubni tehničari :).

      Srdačan pozdrav i srećno.

     2. Posšto je ovo najposećenija stranica za zube i ja sam našao neke odgovore ovde, voleo bih da objavite moje iskustvo. Imam slično iskustvo, namestio sam most na nosače gornje 4 i 2, a nadomestio 3. Donja 3 i 2 su mi udarali u most i nisam imao pun zagrižaj. Stomatolog kod kojeg sam mi je to rešio za minut. Malo mi je stesao donju trojku i dvojku i malo je stesao i most, odnosno samo koliko je dokačio, tako da sada nemam taj problem, osim kada pomeram zube levo desno osetim brezuljak neki na mostu od dvojke u gornjoj vilici i opet neko tesanje zuba, odnosno donje trojke sa tim brežuljkom, ali u suštini to je nepravilan zagrižaj pa nisam ni siguran da li će hteti da mi steše još malo most tako da ne udaram u to, ali što se tiče normalnog žvaknja i opuštene vilice, sada je sve dobro. Dakle, nije potrebno bilo menjati most samo su zubi takvi kakvi su i malo se korigovali i most se malo korigovao. To je lično moje iskustvo.

      Takodje, meni su ostavili mesec dana privremeni cement, tako da vide da li se navikavam na to dobro ili ne, što se mene tiče ok je taj privremeni cement, ali mislim da nije ništa toliko strašno ni kada trajno zacementiraju, sve je rešivo i na sve imate garanciju kod mostova, ali u sustini ako ste tek uradili most, ne brinite, sve je resivo i ne treba se brinuti puno, idite sutradan kod stomatoliga i on ce to resiti. Ne treba se ustrucavati, jer ko radi taj i gresi, pa su greške kod ovih stvari češća stvar nego kod plombi recimo. Javicu se kroy neki period da vidim da li sam se i koliko navikao na most ali evo dok sada ovo pisem u nekoliko navrata sam zaboravio da ga imam. Takodje, osetljivost je normalna stvar i ja popijem febricet da me prodje. Receno mi je da ako me od febriceta prodje da je to privremeno i da se zub navikava na nove stvari, odnosno okolnosti, jer ipak je to neobicno za organizam. Sto se tice izgleda, zubi su kao moji prirodni i nikada ne bih rekao da su to vestacke krune, odnosno da je to most. Eto, nadam se da ce nekome pomoci moj komentar.

 2. Ja sam nazalost vec 3 puta menjala krunicu a bol i dalje ne jenjava. Sta da radim?

  1. Dobro jutro želim,
   problem je najverovatnije do zuba – ako zub nosač nije adekvatno lečen i izlečen, možete i 33 puta raditi novu krunu :(.
   Menjajte stomatologa, i tražite i drugo, i treće i peto mišljenje, ako je ikako moguće – specijaliste endodonta.

   Prijatan dan želim.

  1. Poštovana,
   Brušenje zuba se uobičajeno radi uz anesteziju osim ako pacijent ne želi drugačije pa je postupak bezbolan. Postoji mogućnost da se javi bol posle dejstva anestezije, ako su zubi koji su brušeni vitalni (živi) a ukoliko se ne urade privremene zaštitne krunice do izrade definitivnih kruna. Nekad usled brušenja dođe do oštećenja desni uz sam zub pa I one umeju da budu osetljive neko vreme.
   Pozdrav

 3. Stavila sam krunice metal – keramika na 19 zubi
  fiksirane su mi pre dve nedelje.
  imala sam na dva zuba takozvane dzepove koji nisu izleceni.
  jos uvek me poboljevaju pojedini zubi a posebno kutnjak desno gore koji je bio plombiran.
  dali je to normalno, u najmanju ruku to tvrdi zubarka koja je to radila.
  molila bih vas za vas savet

  u napred zahvalna
  Dragica

  1. Poštovana,
   Džepove je moguće lečiti I treba da se leče I nakon cementiranja mostova, odnosno krunica, jer je higijena otežana I česta je pojava stvaranja džepova I gde ih do cementiranja nije bilo. Moj savet je da pojačate higijenu, uvedete redovno korišćenje konca I interdentalnih četkica,a s vremena na vreme, uz konsultaciju sa stomatologom, I korišćenje vodica za ispiranje usta. Zubi ispod krunica ne bi trebalo da Vas bole. Dešava se da nekad ako se bruse živi zubi da živac odreaguje nakon nekog vremena, upali se I počne da boli. To bi bili jaki bolovi za koje morate da popijete analgetik. Ali nakon cementiranja često desni budu osetljive što prodje nakon nekog vremena.
   Pozdrav

 4. Zdravo. Radila sam keramicke navlake prije 2 godine i sad me bole zubi ispod navlaka. U pitanju su gornje jedinice i dvice, desna jedinica mi je izvadjena, ostali su bruseni. Uvijek su bili osjetljivi, a sad me bas boli. Ne znam sta cu

  1. Zdravo,
   Moraćete do stomatologa. Uradite I snimak tih zuba da se vidi stanje u kosti. Postoji verovatnoća da je došlo do upale živca, ali to je najbolje zaključiti nakon pregleda I razgovora sa stomatologom.
   Pozdrav I svako dobro

 5. Pozdrav svima!
  Imam 29 godina, 10 dana brusio sam gornje zube, od petice do petice i od tad bol je nesnosan, popio sam do sad ogromnu količinu kafetina. Privremeni yubi koji su bili u ustima do juče su bili tako odradjeni da nisu pokrivali zube u celosti pa sam mislio da je to uzrok izuzetnog bola. Ono što me sve vreme brinulo a brine me i sad, je to što me paralelno boli cela donja vilica i ako dole nisam radi baš ništa . Bol u donjoj vilici je počeo sa brušenjem gornjih zuba i čini mi se da me donja vilica kadkad boli i više od gornje. Moj zubar to pravda refleksnom reakcijom…..
  Molim vas za mišljenje….

  1. Pozdrav,
   nadam se da su do sad krune cenetirane I da je sve u najboljem redu :)
   Brušeni zubi umeju da bole ako nisu dovoljno zaštićeni, a to je upravo to što ste rekli, ako privremene krune nisu lepo pokrile brušeni deo. Dešava se I da pulpa odnosno živac zuba odreaguje odbrambenim mehanizmom pa može doći do veće prokrvljenosti ili tzv.hiperemije što je reverzibilno stanje ili upale živca zbog čega se isti mora vaditi. U svakom slučaju, ne žuri se sa vadjenjem živaca nego se sačeka neko vreme da se vidi reakcija. Katkad se I stalne krune privremeno cementiraju jer one u svakom slučaju bolje naležu od privremenih pa se prati situacija.
   A što se tiče širenja bola složila bih se sa Vašim stomatologom, s tim što I to treba ispratiti I proveriti da bi se bilo sigurno :)
   pozdrav

 6. Dobar dan… Radio sam navlake ili krunice na gornja cetri zuba prednja, prije par dana…imam osjecaj prilikom zagriza ili jezikom kad ih guram malo prema gore kao neka tupa bol,kao da su pod pritiskom,i kad jedem imam osjecaj da mi krunice udaraju dolje od zube prilikom zvakanja..mozda treba vremena za naviknuti se ili

  1. Dobar Vam dan,
   Potrebno je vremena da se naviknete na krunice, iako male ipak su strano telo u Vašim ustima.
   Ako bi se slučajno javljali veci bolovi, onda bi trebalo da se javite Vašem stomatologu.
   Pozdrav

 7. Postovani,
  moj problem je sledeci, u gornjoj vilici imam uradjena 2 bocna mosta sa leve i desne strane po 3 zuba uradjeni su pre 3 god. Posetila sam drugog stomatologa u zelji da radim prednje zube bezmetalna keramika, ali nakon Ortopan snimka utvrdjeno je da su mi obe setice bocno u jako losem stanju a i na sam dodir sam osecala bol i da su mostovi jako lose odradjeni , doktor je predlozio da se odmah (Hitno) skidaju i rade novi mostovi a pre toga obavi LECENJE tih zuba..Novcano me je to jako poremetilo zbog prednjih zuba, pa mi je zubar savetovao metalokeramiku na sve. Najvise me plasi modro-sivi rub od metala na desnima iznad prednjih zuba koje sam vidjala kod ljudi . Da li je pojavljivanje tog ruba OBAVEZNO ili zavisi od nacina rada, pristupa i strucnosti stomatologa kada je ovakav nacin izrade u pitanju?

  1. Poštovana,
   Slažem se sa Vašim stomatologom što se tiče bočnih mostova, a ako Vam nije hitna izrada prednjih zuba mogli biste I sačekati priliv novca :)
   U pravu ste I što se tiče modrog ruba na desnima, nije obavezan a može da se javi iz razloga koji ste naveli.
   Svako dobro I pozdrav

 8. Postovani,
  pre 10 dana su mi uradjeni mostovi 1-5 gornje vilice sa obe strane. Sa mostovima i zubima je sve u redu nikakvih problema sem jos uvek licnog nelagodnog osecaja u ustima.
  Medjutim poslednjih dana imam uzasne tupe glavobolje oko slepoocnica, one uvek pocinju nocu i bol se spusta ka uhu i ka mojim zubima 6-8 sa obe strane koji su u redu po snimku. Mnogo sam zabrinuta, da li to moze da bude neki normalan simptom posle stavljanja mostova koji vremenom prolazi ili nesto komplikovanije? Hvala puno.

  1. Poštovanje i vama,
   ovakav bol može imati sledeće uzroke: zubi, desni, vilični zglob.
   S jedne strane, za (žive, vitalne) zube je tipičan noćni bol – ali se ne javlja baš simetrično :).
   S druge strane, bol koji opisujete jako liči na spazam mišića i preopterećenje viličnog zgloba kod škripanja zubima.

   U svakom slučaju – ma kakav bol nije normalan posle cementiranja kruna ili mostova i dobro bi bilo da se javite vašem lekaru.
   Sve najbolje i srdačan pozdrav.

 9. Poštovani,
  Internet stranica vam je sjajna i žao mi je što nisam prije “nabasao” na nju. Stavio sam krune (metal-keramika) na 12 zubi, troslojni zubi. Od stavljanja nemam nikakve boli, pa me zanima da li je to normalno? Svi su mi govorili da ću sigurno imati prvih nekoliko dana, a i vjerovatno i kasnije malo, no prošlo je već skoro mjesec dana…Također, želim da pitam koja četkica je najbolje za pranje u ovim slučajevima, da li je to soft, medium ili hard? I još jedno pitanje, da li postoji mogućnost da se ovi zubi pomjere (sami od sebe, od prečestog pranja…) iako su zacementirani?

  1. Poštovanje, hvala najlepše.
   Znate, često mi pacijenti kažu što i vi: ništa me nije bolelo, da li je to normalno?
   Onda ih ja kroz smeh pitam – a šta VI mislite? :)

   Odlično je što vas ništa ne boli – to je znak da ste bili u pravim rukama, i da ne treba verovati horor pričama prijatelja :).

   Online je teško proceniti koja četkica je prava za vas; daleko bitnija od četkice je prava tehnika pranja zuba.
   Dakle, koju god četkicu da koristite, NAJBITNIJE je da nema nigde mekih naslaga, to je sve.

   Srdačan pozdrav :).

 10. Postovani pre dve godine sam radila bezmetalne navlake na jedinice i dvojke koje su bile zdrave i u pocetku sam imala reakciju na toplo hladno par dana onda je sve bilo u redu.Sada je pocela da me boli dvojka ispod navlake i pojavio se malo otok smem da pijem samo paracetamol za bolove posto imam bebu koju dojim i nadam se da ce to da prodje posto zivim u inostranstvu i nisam trenutno u mogucnosti da posetim stomatologa koji je radio navlake.Sta mi savetujete da uradim i sta je u pitanju?Hvala unapred

  1. Poštovanje,
   brušenje zuba za bezmetalnu keramiku je prilično ekstenzivno; na žalost, događa se da se pretera, te su zubi samim tim preosetljivi na termičke podražaje.

   Ovako osetljiv zub, brušen, sa otvorenim dentinskim kanalićima – može jednostavno da “odumre” tokom vremena; dakle, dolazi do propadanja zubnog živca i širenja infekcije naviše, u kost, to je ono što se vama događa.
   Jedini lek je otvaranje zuba i njegovo lečenje, nikakvi lekovi vam neće pomoći, na žalost.

   Nisu lepe vesti :(.
   Svako dobro želim.

 11. Vece…da je dobro meni nije…?
  u aprilu sam dobila (mislim da su metalokeramicke) krune od 3-6 i sad me ta 6-ca(mislim da je ona brusena)pocela iznenada bolit na zagriz… gore meso je onako podebelo i tvrdo ali me neboli znaci samo na zagriz… mene sad zanima : jel to normalno? Jel moguce da ce proci da sacekam il moram zubaru? Hvala unapred

  1. Dobro veče želim,
   na žalost, niti je normalno – niti treba da čekate.
   Bol na zagriz može da znači sve i svašta, pa i da ste na zeru od otoka – tražite pomoć.
   Srdačan pozdrav.

 12. Pozdrav. Veceras sam postavio gornju vilicu 13zuba metal keramika,5dana sam bio sa izbrusenim mojim zubima,tesko sam jeo hladno mi je smetalo pa cak i zrak koji udisem mi je smetao tako da sam na nos udisao.sama priprema prije cementiranja bilavje malo bolna jer mi je i desni nesto gnjavio i sirio,pravi bol sam osjetio kada je uklopio cementiranu vilicu jer sam reagovao na hladno ili mozda nesto drugo,ali bol je pocela da popusta da bi nakon sat vremena bol skroz nestala i ja sretno napadam na hranu jer sam pozelio da se najedem.i slatko mi nije smetalo i legao sam spavati ali kratko je taj san trajao nepuna dva sata. Probudio me bol kompletne g.vilice,sve mi trni i boli,popio sam analgetik i pokusavam nastaviti spavat. Imam li razlog za paniku ili da se strpim neko vrijeme,hvala puno

  1. Poštovanje,
   žao mi je što kasnim, nadam se da ste dobro.
   Kod cementiranja mosta može u tih desetak minuta da postoji slab bol (ako se koriste cementi koji imaju egzotermnu reakciju kod vezivanja, tj. oslobađaju toplotu), ali to je sve.
   Dakle, neizdrživ bol koji još (ne dao Bog) budi pacijenta nije baš kako treba.

   Ako vas još uvek boli, potražite pomoć.
   Svako dobro.

 13. Da li je moguce otvoriti krunicu i kroz nju izvaditi nerv iz zuba? Dakle bez skidanja!

  1. Dobar dan želim,
   naravno da je moguće, ali je uvek pitanje da li ima smisla, svrhe.
   Prvo – ovo zavisi od stanja krune zuba koji se nalazi u mostu. Viđala sam praktično sasvim truo krunični deo zuba, tu je bolje ići na skidanje mosta i raditi drugi protetski rad, recimo.

   Drugo, postoji verovatnoća da zub uopšte nije pogodan za endodontsko lečenje (vrlo krivi korenovi, bočno postavljeni procesi, blizina sinusa itd.) ili se jednostavno tehnički, fizički ne može prići pod adekvatnim uglom da se zub može korektno izlečiti.

   Ovo je samo ukratko da imate predstavu; dakle, svaki jedan zub se može otvoriti kroz most, to nije nikakav problem – a da li može tako i da se leči i KOREKTNO izleči, to je već za ozbiljnije razmatranje.

   Srdačan pozdrav i hvala na poseti.

  2. Pozz jucer sam stavila krunicu na zub, prvo sam prije toga tjedan dana imala nesto na zubu slicno kao krunica s rupicom sto je ona slinula i stavila pravu. Zub je bio smeđ pukao je. Ja sam htjela da ga vadi ali ona ni slucajno. Sad me boli taj zub, a zavrsen je, boljeo me i tih par dana dok sam imala tu fejk krunicu. Bol nije nesto jaka da je neizdrzivo ali jednostavno ne prestajem misliti na to, budi me nocu cim tableta popusti otprilike tableta me drzi nekih 5h pijem paracetamol 500 jer sam trudna i ne bih smjela jače lijekove da uzimam. Pozdrav i hvala

   1. Poštovanje,
    ja ne vidim drugo rešenje osim skinuti krunu, izlečiti zub i napraviti novu, na žalost.
    Drugo stanje nije prepreka, da vas to ne brine.
    Žao mi je što ne mogu nešto utešno da vam kažem :(

    Svako dobro želim.

 14. Postovani, pre dva dana sam stavila most dole levo, nedostajala je 6, dakle bruseni su 5 i 7. Posle cementiranja sam osecala blagi bol i nelagodnost, ali sada nakon 48 sati osecam nesnosan bol od koga ne mogu da spavam i koji ne prolazi ni nakon sto sam popila lek protiv bolova. Da li je ovo razlog za brigu, ili jednostavno moram biti strpljiva da se zubi smire? Unapred hvala na odgovoru.

  1. Poštovana gospođo,
   vreme je da se javite vašem stomatologu.
   Za 27 godina staža mi se nije desilo da pacijenta ma šta boli ni sutra, a ne posle 48 h, toga ne sme da bude.
   Nadam se da ćete uspeti da rešite vaš problem, srdačan pozdrav.

 15. Postovana,
  Stavljen mi je mist na goenjoj vilici. Medjutim navlake su mbogo siroke i visoke i neprirodno izgledaju u odnosu na donje zube i moje prethodne u gornjoj vilici. Estetika je ravna nuli. Ocajna sam da li postoji sansa da se navlake koriguju u ustima jer je most vec cementiran.
  Hvala unapred!

  1. Poštovana gospođo,
   nema načina da se most dopravi na ma koji način kad je već gotov i cementiran.
   Na žalost, jedini način da se vaš problem reši je da se sve iseče, skine i napravi nov most.

   U nekom sledećem radu, vaše je pravo da vidite kako izgleda gotov most; ne na modelu, nego na zubima.
   Dakle, da se gotov most samo stavi na brušene zube, pacijentu da ogledalo i tehničar stoji tu i čeka šta će pacijent reći. Ova faza je kod vas očigledno prenebregnuta, na žalost :(.

   Srdačan pozdrav.

 16. Pozdrav,
  E ovako, ja sam radila pre 3godine keramicke navlake na gornjoj vilici od 5-ice do 5-ice. Nazalost imala sam saobracajnu nesrecu i izgubila sam nekoliko zuba. U prvih godinu dana je sve bilo u redu, nisam imala nikakvih problema. Ali nakon godinu dana su pocele desni da mi budu sve upaljenije, otisla sam kod svog stomatologa koji mi je radio navlake i on je predlozio da mi operise desni i time resi problem. Sve je to proslo ok, ali evo pre par dana nakon godinu dana sam ponovo morala da ga posetim i nazalost opet sam morala da operisem desni, sada mi je jedan deo mosta skinut i cekam da zaraste kako bi se videlo sta dalje. On kaze da mu se za 40godina koliko radi ovaj posao ovakav slucaj jos nije dogodio. I pitam se da li ce se ovo meni i dalje desavati i koji mi savet dajete ukoliko ponovo dodje do ovog problema?
  Hvala

  1. Poštovanje,
   nisam dobro razumela šta je zapravo uzrok problema.

   Ako ste u udesu pogubili neke zube, pogrešno opterećenje mosta (koji je rađen onda, prema nekom drugom zagrižaju i zubima) može da napravi prilične probleme, dugoročno gledano.
   Ako most na ma koji način nije adekvatno urađen – nikakvo lečenje desni, mazanje ma čime i operacije neće pomoći, mora da se radi nov protetski rad, s tim da se imaju u vidu obe vilice – jer se sve ponaša kao sistem.
   Osim ovoga – ceo spisak opštih oboljenja i stanja, lekova itd. može da da probleme s desnima – bez uvrede vašem doktoru, tu nema šta da bude nejasno; samim tim – od uzroka zavisi i terapija i prognoza – dakle, kad saznate šta je STVARNO uzrok vašim nedaćama, moći ćete da znate i kakvi su dalji izgledi.

   Ako je ikako moguće, možda da tražite konzilijarno ili mišljenje parodontologa.
   Srdačan pozdrav.

 17. Postovana,
  Pre dve godine stavljene su mi keramicke krunice na gornje jedinice i dvojke, na izbrusene zube. Problem je taj sto mene i posle 2 godine te jedinice bole na hladno ( narocito kad pijem bilo sta hladno) i desni se nisu lepo spustili, tj. nalegli lepo izmedju zuba vec izgledaju kao da su i dalje upaljeni, iako redovno perem zube i koristim povremeno gingival gel.
  Hvala unapred

  1. Poštovanje i vama,
   tu nema drugog spasa nego sve skidati i raditi novo :(.
   Ako krune nisu odmah po cementiranju nalegle, to je tehnička greška zbog koje se rad vraća, a ne cementira. Jako mi je žao.
   Svako dobro želim.

 18. Izvinite, nisam se lepo izrazila. Prvo sam imala saobracajnu nesrecu pa sam onda nakon nje radila zube. Obe 5-ice na gornjoj vilici sam izgubila, 4-ke su bile polomljene tako da im nije bilo spasa, a imala sam i problem sa jedinicama. On je meni uradio most iz tri dela. Jedinice i dvojke su jedan deo i od trojke do 5-ice sa obe strane druga dva dela… 4-ke sa obe strane imaju tzv šraf ili kako vec i jedinice… ostali zubi su zdravi i imaju samo navlake, dok na mestu gde su 5-ice tu nemam usadjen zub nego je samo dodat na navlaku. Ne znam zasto se meni desava da su desni upaljene a da pritom ne pomaze gengi gel koji sam mazala svaki dan. Nisam pametna sta da radim. Sada sam operisala desni i cekam da vidim kako ce to zarasti i kako ce desni reagovati kada se budu vratile navlake na svoje mesto. ?

  1. Aha, sad vas bolje razumem :), ali i dalje mislim jedno isto.
   Ako most u ma kom delu nije apsolutno savršeno urađen, a dovoljna je sitnica, verujte – nema šta da mu pomogne osim izrade novog mosta.
   Pod uslovom da je pacijent uopšteno zdrav, da nema npr. dijabetes, hormonske probleme ili još neka oboljenja i stanja.

   Dakle, dovoljno je da krune budu zeru preširoke, prekratke, predugačke, zubi pogrešno opterećeni i slično, da ne gnjavim sa drugim nevoljama – pa da pacijent dobije tzv. protetski gingivit kojeg se neće ratosiljati nikakvim lekovima ni hirurgijom.
   Normalno, pod ovim se podrazumeva da pacijent ima savršenu higijenu, što kod vas, kako shvatam, nije problem.

   I još uvek mislim da treba da pokušate da dobijete drugo mišljenje, ako je moguće – spec. parodontologa.
   Srdačan pozdrav :).

 19. Ćao, planiram brusiti 16 kutnjaka (gore-dole-levo-desno), kako bih podigao jako nizak zagrižaj nastao bruksizmom. Moj stomatolog smatra da za dan-dva možemo sve izbrusiti i u narednih max 7 dana postaviti nove krunice. Da li je ovo prebrzo, tj. suviše stresno da se uradi svih 16 zuba – on mi kaže da bih sedeo na stolici 7-8 sati za jedan dan, a ja mislim da tako može da mi se upali vilica. Šta vi mislite?

  1. Dobar dan želim,
   ovde vidim tri problema, pokušaću da vam objasnim.

   1. Kad se podiže zagrižaj koji je snižen iz ma kog razloga, nikad se ne podiže odmah na “pravu” visinu, tj. na onaj nivo kako bi bilo da ima sve svoje zdrave zube.

   Uopšteno gledano – ako su zubi OČIGLEDNO skraćeni, prvo se (mesecima) nosi jedna vrsta protezice kojom se polako podiže zagrižaj, pa se onda radi protetika.
   Problem je vilični zglob, i to VELIKI problem: on itekako strada ako se naglo podigne zagrižaj. Ako TU dođe do problema, a velika je šansa da hoće, to su teško rešive nevolje koje čine jako velike probleme.
   Na žalost, viđala sam i lečila pacijente kojima se problemi sa zglobom ne smiruju i posle skidanja neadekvatnih tuđih mostova, da veoma dugo traju i iziskuju ozbiljno multidisciplinarno lečenje.

   I još: višesatno sedenje s otvorenim ustima vilični zglob teško trpi i događa se da potpuno zdravi pacijenti imaju nevolje sa zglobom i od sat i po brušenja zuba, a ne više.

   2. Ako se rade mostovi u obe vilice, idealno rešenje je da se napravi prvo jedan (obično gornji), pa kad se taj cementira i bude gotov – onda se radi donji.
   Nije stručna greška ako se rade oba istovremeno – ali se time povećava mogućnost “promašivanja” zagrižaja; zubi u mostovima moraju biti međusobno maksimalno dobro uklopljeni, kao što su rođeni zubi.

   Ako se radi sve odjednom, onda se obično traži jedna proba više, tzv. neglazirani most – da stomatolog može na licu mesta da uklopi zagrižaj, pa se tek onda rad glazira i završava.
   Ovo je POSEBNO bitno ako pacijent škripi zubima – dovoljno je da imate neku kvržicu “viška” da nastanu problemi; vidite, postoji i problem bruksizma izazvanog neadekvatnim protetskim radovima, dakle – nema ništa na brzinu i “na juriš”, na vama sve mora da je savršeno uklopljeno.

   3. Škripanje zubima mora da se reši.
   Vrlo je nezahvalno raditi protetiku ma koje vrste na pacijentu koji i dalje škripi zubima.
   Ovo je, kako svakako znate, nevolja koja zahteva multidisciplinarni pristup – a izrada mostova ne samo da neće rešiti škripanje zubima, nego vam daje samo estetski lepše zube koji su do neke mere zaštićeni; ali potporni aparat zuba i dalje strada pod nefiziološkim opterećenjem ako se bruksizam nastavi.

   Da li ćete i kada imati probleme sa desnima je u ovoj priči (po meni) negde na desetom mestu posle ova tri pitanja koja sam vam opisala.
   Iskreno, da sam na vašem mestu, potražila bih drugo mišljenje – jer nije nikakav problem napraviti krune; šta će biti sa viličnim zglobom, to je već nevolja veličine oblakodera, verujte, gde su (eventualni) problemi sa desnima “mala šala”.

   Srdačan pozdrav i srećno.

 20. Postovana, buduci da mi nedostaju gornji zubi 4,5,6 u nameri da stavim most u nedelju su mi bruseni zubi 3 i 7 pod anestezijom. Stavljene su privremene krunice, gde se preko sedmice ne prostire preko celog zuba krunica vec postoji slobodnog prostora izmedju desni i krunice vidi se pomalo zub, te stoga je on tu najvise i osetljiv.U toku veceri javio se bol posle popustanja anestezije. U ponedeljak takodje javljala se osetljivost ali nije bilo potrebe za kafetinom. Tek u utorak uvece kada sam posle duzeg boravka napolju usla u toplu prostoriju javio se jaci bol kod te 7 a pogotovo u delu gde zub nije prekriven i oko desni. Od tada pijem povremeno kafetin i on jako brzo deluje. Interesuje me da li je to nornalna pojava i da li ce to vremenom samo od sebe po namestanju mosta proci ili je potrebno nesto dodatno preduzeti?

  Iskreno se nadam Vasem odgovoru. Pozdrav

  1. Poštovanje,
   spontani bol ne sme da postoji, a pod takvim podrazumevamo i bol pri ulasku u toplu prostoriju; o bolu koji kreće predveče da i ne počinjem – to je tipičan uvod u nevolje.
   Upala zubnog živca je do neke faze reverzibilna; dakle, mislim da bi se ovo kod vas moglo popraviti privremenim cementiranjem gotovog mosta ma kojim preparatom koji umirujuće deluje na zubni živac.

   Inače, rutinska je praksa da se privremeni mostovi prave da su udaljeni od desni; iskreno rečeno, mi ih uglavnom i ne radimo, jer most bude gotov prekosutra, a događa se da privremene krune prave neke druge probleme.

   Nadam se da će sve biti u redu, svako dobro želim.

 21. Opet ja!
  Danas sam bila kod stomatologa na kontrolu, nazalost kada je skinuo zastitu koju sam imala preko zuba i poskidao konce stanje desni se pogorsalo. Rekao mi je da se moraju skidati navlake i da se radi novi most. Sada mene zanima da li ce se meni zubi ponovo brusiti i koliko bi vremenski trebala da budem bez tih navlaka kako bi sve to lepo zaraslo i da nemam vise problema?! I da li je sada ovo hladno vreme pogodno za izradu ili da cekam da malo otopli? U ponedeljak idem kod stomatologa da se dogovorimo kako i sta dalje.
  pozdrav

  1. Draga gđice Marija,
   iskreno da vam kažem, meni opet što-šta nije jasno :).

   Prvo, nisam dobro shvatila što su desni operisane; ako je uzrok protetski, prvo se skinu mostovi da se sve lepo smiri – pa se tek onda razmatra da li hirurgija, i to se stvarno razmatra s velikom rezervom.
   Ako je uzrok ma koje druge prirode – traži se taj uzrok i rešava se TO, a hirurgija je na poslednjem mestu kao terapija izbora, posebno na osobi vaših godina.

   Drugo: kad se radi ma šta na desnima – čeka se i nedeljama da sve lepo zaraste (posle skidanja konaca), da se vidi gde će biti rub desni i tome slično, i tek onda se razmatra da li se rade nove krune ili mostovi.
   U tom periodu se izbegavaju privremene krune ako ikako može – mi smo obično radili privremene protezice, s tim da je sve što se radi DALEKO od desni u ma kom pogledu.

   Drugim rečima, meni u redosledu stvari nešto “ne pije vodu”, znate. No, online je lako pogrešiti, zbog toga vam neprekidno govorim da tražite drugo mišljenje, ako je ikako moguće – parodontologa, pa specijaliste stom. protetike.
   Ne znam da li komplikujem – ali u vašem razmišljanju idete “previše napred”, a osnovne nevolje još nisu rešene.

   Ako se rade novi mostovi, nema posebne potrebe da se zubi bruse opet ako su u prvom radu korektno brušeni. Ako se radi druga vrsta rada, onda se zubi bruse drugačije (na primer, ako se skidaju zlatni mostovi, a rade metal-keramički), ali to je neka druga priča.

   Šta god da vas nisam dobro razumela, pišite slobodno :).
   Srdačan pozdrav.

 22. Postovani.
  Pre 20 dana sam stavio most od 3 do 8 (3 i 8 ).Kada zvacem hranu desni me bole tamo gde nedostaju zubi 4,5,6,7.moje pitanje dali ce vremenom taj bol nestati i dali je to normalno zato sto je most uradjen -cementiran pre 20 dana. hvala.

  1. Dobar dan želim,
   nije baš normalno da vas zubi bole tamo gde nemate zube, tj. gde je pritisak na desni. Uglavnom se radi o tome da ima tehničara koji malko radiraju gipsani model na kojem rade “da bolje legne”, tako da je u tom delu most za mrvu “deblji” nego što bi trebalo.
   Na žalost, ovde nema popravke :(. Ako bol bude i dalje ostao, i pojave se problemi sa desnima, nema druge nego raditi novi most. Ovaj problem se vidi vrlo lepo kad se most skine – crvena, upaljena “udubljenja” na desnima, a dugoročnije gledano i na kosti.

   Svako dobro vam želim.

    1. poštovani, radio sam gornji most, i dve nadogradnje ba gornjoj vilici, i most mi je zacementiran, e sad ba tu nadogradnju osecam blago peckanje i ko da mi trne, a na snimku deluje dobro, pa me zanima da li je to mormalno i da li ima razloga za brigu? I samo da napomenem da je taj zub bio pod gangrenom i zubarka ga je lecila nedeljama i napravila na korenu salivenu nadogradnju!

     1. Poštovanje,
      posle lečenja zuba se obično čeka neko vreme da se počne izrada nadogradnje i/ili krune. Ako se radi odmah, jedno za drugim, moguće je da pacijent ima blagu osetljivost ili simptome koje ste opisali, ali to nije ništa zabrinjavajuće.

      Srdačan pozdrav.

 23. Uh! ☺
  pa hajde pokusacu da Vam objasnim daVas ne zbunjujem. Iskreno ja Vama prenosim samo ono sto cujem od svog zubara.
  ukratko. Pre tri god je radjen most, iz tri dela, tj keramicke navlake na 10 zuba, gornja vilica od 5-ice do 5-ice. Od samog pocetka sam imala problem sa upaljenim desnima i ovo je sada drugi put da mi ih zubar operise. Desavalo mi se i par puta da dok pijem vodu ili caj da osecam kao da mi se malo pomeraju zubi, kao neko krckanje. prosle nedelje sam po drugi put isla da mi sredi problem sa desnima i juce kada je skidao konce kaze da je stanje gore nego ranije. Sada mazem gingival gel, ispiram usta sa hibideks dap-om pa da se za par dana javim da vidi kakvo je stanje. Ako se ne smiri kaze da je izrada novog mosta neizbezna. ?
  Pozdrav

  1. :)

   Draga gđice Marija, ja vas razumem, ali ne i vašeg doktora. Ako koristite mail koji ste ostavili, mogu li da vam pišem na taj mail? Ili ako bi bili ljubazni da vi meni pošaljete mail na office@respecta.co.rs

   Hvala i pozdrav :)

 24. Postovana, radila sam dole zube i sve mi je brusio i vadio zivac na dvojkama to me nista nije bolelo ali kada mi je posle toga stvaio nesto belo na njih i kada sam dosla kuci jako me je bolelo i na hladno i na dodir jako. Otisla sam da mi priremi zube za mosta i dao mi je 3 anestezije medjutim ja sam jako osetia veliku bol prilikom dododira , cistio mi je iglicama i sve vreme sam trpela bol i ako u tim dvojakam nemam zivac, medjutim mene bole svi prednji dole na dodir kao da su upaljeni ali ne bole vise na hladno sada ih je zavrsio za postavljanje mosta ali ja i dalje osetim bol kada ih dodirnem samo . Sada ne znam sta da radim , da li je to normalno ? Treba da mi sutra stvllja zube . Hvala unapred

  1. Poštovanje,
   oprostite molim vas što ovoliko kasnim; to što vas nešto boli ne znači da je loše urađeno, ali to mogu pokazati samo snimci lečenih zuba, pod jedan. Pod dva – čisto školski gledano, posle lečenja zuba bi trebalo malko sačekati da se radi protetika – koliko, to zavisi od početne dijagnoze, odnosno od čega i zašto su zubi lečeni.

   Žao mi je što vam se to događa :(. Pozdrav i srećno.

 25. Poštovanje!
  Prije dvije nedjelje sam izvadila gore desno jedinicu i dvicu zatim brusila jos sedam zuba na obje strane. imam privremene navlake i uzasnu bol. osjećam bol u predjelu sljepočnica i cijele donje vilice koja u kojoj nije nista radjeno. Anelgetike pijem u velikim kolicinama bol me nocu bud,i a i dan mi nije nista bolji. stomatolog mi je uključio i clavocin 1000, pijem ga već treci dan a promjene nikakve na balje nema. ne znam kako dalje budući da privremene navlake trebam nositi bar jos mjesec i pol jer planiram raditi implante dvicu i tricu. Hvala na bilo kakvom savjetupozz

  1. Poštovanje i vama,
   mislim da je više nego očigledno da privremeni most treba skinuti i videti šta se događa – jer takvi bolovi kakve imate ne samo da ne smeju da postoje, nego iskreno rečeno ne znam što to trpite toliko :(. Mogu biti uzrokovani od zuba nosača, od vađenih zuba, ali ne sme da bude ovako kako je.

   Moja preporuka vama bi bila da pod hitno menjate stomatologa.
   Onaj ko može par nedelja da vas tretira kao da (velikog) problema nema, a a tek se sprema da radi implantate – ne znam šta da vam kažem. Ovo što je vama rađeno je relativno rutinska procedura, šta će se događati kad se dođe do vrhunske stomatologije kao što je implantologija, ne smem da pomislim.

   Srećno i svako dobro.

   1. hvala Vam lijepa od srca!

    ……………

    Hvala vama.
    I srećno, niste u lakoj situaciji :(.
    Znate i sami kako je – u svakom poslu je uvek “lakše” napraviti “bilo šta”, nego popraviti – za izvući pacijenta iz bola i muka potrebno je ozbiljno znanje i iskustvo, te nemojte zameriti što vam odmah, na prvu loptu savetujem promenu lekara.

    Svako dobro želim.

 26. Pozdrav…prIje dva tjedna stavljen mi je most lijevo 3-5 i desno 3-6
  lijevi smo trajno zacementirali, nosači su “mrtvi zubi”,desni nosači su živi i htjela sam se uvjeriti da će dobro reagirati stoga su samo privremeno zacemenirani,zubarica mi je preporučila konac super floss za čišćenje ispod mosta…moje prijateljice sa sličnim radovima nisu dobile preporuku za takvo čišćenje…da li to znači da su njihovi radovi stučnije izvedeni?Nisam to još pitala svoju zubaricu ali budem…I još…desna ” živa” strana ponekad tupo boli nakon jela…da li je to zato što nije trajno zacementirana?

  1. Poštovanje i dobar dan i vama,
   vaša doktorica je u pravu, ja bih rekla.
   Vidite u čemu je stvar – materijali kojima se mostovi privremeno lepe su daleko “gušći” od cemenata kojima se most cementira (više kao git ili pasta). Cementi su daleko ređi, često konzistencije npr. jogurta, kako bih vam objasnila :).

   Drugom rečima, privremeno cementiran most odstoji – i to je česta i normalna pojava da ima prostora između članova i koštanog grebena.

   Takođe, nije neobično da se “čudno ponaša”, da pacijent oseća klackanje, pritisak kojegde i još svašta slično.
   Svako dobro želim :).

 27. Postovanje….prije 20 dana sam brusila zube…tj.u donjoj vilici 4..a 5 6 nemam I 7 sa brusila…medjutim ta 7 me je izludila od bolova moj stomatolog je rekao da je to normalno velik zub a go…medjutim stavio mi navlaku na taj zub sve zavrseno mene I dan danas ubi taj zub ne znam zbog cega on kaze da ce procci a zivac nije vadjen….e sad zbog cega je to I hoce li ova bol nestati…L.p.

  1. Poštovanje i vama,
   na žalost – neće prestati.
   Zašto vas boli ovako online ne mogu da vam kažem, ali u većini slučajeva je u pitanju cementiranje krune na živac koji je otvoren brušenjem, mada ima još ceo niz mogućih razloga. Drugim rečima, NE SME da boli ni brušen, go zub – a tek ne pod krunom.
   U svakom slučaju, ne vidim drugo rešenje nego skidanje krune i lečenje zuba. Naravno – s promenom stomatologa :(.
   Srdačan pozdrav.

 28. Pozz prije 9 mj sam radila dvije navlake 5 i 6 5 nisu imala izvadjenja a 6 mi je brusio i da bude nosac,medjutum juce kad sam jela nesto je prepuklo u zubu na oko se ne vidi sta samo jezikom osjetim kao da se ova 5 pomjera i kad zvacem imam taj isti osjecaj.

  1. Poštovanje,
   na žalost, uopšte nije isključeno da se slomio zub nosač; dobro bi bilo da posetite vašeg doktora.
   Prijatno veče želim.

 29. Poštovana, radila sam krunice pre 4 godine, jedinice i dvojke, međutim desni kod tih zuba su mi natečeni i pomalo bolni. Zanima me šta može da bude uzrok tome i kako se leči? Da li je moguće da loša izrada krunica utiče na desni?

  1. Dobar dan želim,
   itekako je moguće, to je tzv. protetski indukovani gingivitis, i dovodi do ubrzanog propadanja potpornog aparata zuba na mestima gde su mostovi loše urađeni.
   Dovoljno je da npr. ivica krune (navlake) odstoji od zuba (vrlo malo, pacijentu možda i neprimetno), pa da za 6 meseci čudo ispadne, a ne za 4 godine.

   Na žalost, ne vidim drugo rešenje nego da se rad ponovi; s tim što posle skidanja mosta treba prvo sve sanirati, pa onda raditi drugi.
   Srdačan pozdrav.

 30. Poštovani,
  pre nekih mesec dana urađen mi je most petica i šestica su nosači četvorke. Nikakav bol nisam osećala ni tokom rada ni sada , međutim desni iznad petice se još uvek nisu u potpunosti spustile na krunu. Svakih sedam dana idem na kontrolu,stomatolog mi je rekao da će se to srediti masažom desni ali svaki put kada odem situacija je ista,desni se ne spuštaju. Stomatolog mi je rekao da će pratiti dokle će se spustiti pa će taj prostor koji ostane on u ordinaciji popuniti… E sad, mene zanima da li da pristanem na to popunjavanje,nisam čula da neko to radi?

  Unapred , puno hvala…

  1. Poštovanje,
   odmah da vam kažem – neće se nikad spustiti, na žalost. Kratke krune su poseban problem, i imaju različita moguća rešenja.

   Kozmetska rešenja – parodontalna hirurgija, ubrizgavanje materija kojima se desni uvećaju pa prekriju ivicu mosta itd. su baš to: kozmetska, i imaju privremeni efekat.

   Bojim se da dugoročno gledano jedino pravo rešenje može biti zamena mosta; uz promenu stomatologa…:(

   Svako dobro želim.

 31. Lijep pozdrav…molim vas za misljenje,imam most 3 i 6 su nosači….stavljen je prije mjesec dana…sada mi se na 6. pojavio otok,zubarica kaze da se pojavio džep,dosta dubok…pijem antibiotik,pa ćemo vidjeti dalje…sto mislite da je najbolje napraviti,koliko moze takav zub upoce trajati…jos da napomenem da imam jos 7. I da mi jako zapada hrana između te spomenute 6. i 7.hvala i nadam se da ne kompliciram…

  1. Poštovanje,
   ne komplikujete, jasno mi je – na žalost, ne vidim drugo rešenje nego da se most ponovo uradi.
   Kad je nov most gotov, niti sme da zapada hrana, niti da dolazi do ovakvih problema.
   Ako pacijent ima problema sa parodontopatijom i parodontalnim džepovima – prvo se skida most, saniraju se procesi, pa se onda kasnije radi novi most po posebnim pravilima.

   Žao mi je da vam se to događa, nadam se da ćete uspeti da rešite vaše probleme :(.
   Srdačan pozdrav.

 32. Pozdrav!Imam jedno pitanje,dečko mi je izbrusio gornje zube radi stavljanja mosta,zubar mu je uzeo otisak i stavio mu zamjenski most dok njegov ne bude gotov.Medutim zadnja dva tri dana mu se javlja bol na hladno i govori da ga zna zabolit glava,a i na par mjesta se vidi da mu zamjenski most nije skroz uz desni vec ima mjesta gdje mu zna upasti hrane?Cijenili bi vas savjet i misljenje.Hvala

  1. Dobro veče želim,
   bol na hladno nije neobičan, ali zubi ne bi smeli da ga bole bez vidnog uzroka, sami od sebe, posebno noću. Inače, privremeni most se stavlja da ne dotiče desni, ako ikako može.
   Drugim rečima, ovo što opisujete mi ne deluje neobično, ali ako bude neprekidnog bola i posle uklanjanja hladnog, bola noću i samo od sebe – što pre kod doktora :).

   Prijatno veče želim.

 33. Postovanje..
  Radio sam navlake prije 5 god na skoro cijeloj gornjoj vilici,i to po tri zuba zajedno su mi stavljana..Do sad nisam imao nikakvih problema,medjutim prije 10 dana sam poceo da osjecam jak bol na desnoj strani,kao upala koja nazalost do danas nije prestala,,imam uzasne bolove,pogotovo nocu,cak sta vise 7 dana skoro da nisam ni spavao,,Planiram sutra konacno da idem kod zubara,al se plasim da mimje upaljen zub ispod navlake,iako sam povadio sve zivce i sto me jos vise plasi jeste cinjenica da su mi stavljali po 3 zuba u redu,,,Ne znam sad dali ce da mi skidaju sva 3 zuba ili postoji mogucnost da mi skidaju samo jedan ili sta vec drugo.Nemam pojma??
  Sta da radim??molim vas za savjet??
  Ici cu kod istog zubara koji mi j3 i navlake stavljao,dali da mu kazem da je ovo reklamacija ili sta vec,iskreno ne placa mi se ponovo mozda nekih 500 €,ako uzmemo u obzir da sam mu vec platio,,
  Hvala puno unapred..

  1. Dobar dan želim,
   ako su povađeni živci, tu nema više mnogo toga što se može učiniti. Moguće su sledeće opcije:
   – da se sve primiri antibioticima, i radi resekcija vrha korena zuba ako anatomski uslovi dozvoljavaju (a da most ostane kako jeste, jer intervencija s protetskim radom nema nikakve veze),
   – da se skine most (ili samo ta kruna, ako statika mosta dozvoljava), radi revizija lečenja i kasnije nanovo radi most ili ta kruna.

   Iskreno – ne mislim da je ovo reklamacija, pošteno rečeno. Zubi kojima je izvađen živac su manje vredni kao zubi nosači, i realno je za očekivati da nekad “progovore” – a da li će to biti za nedelju dana ili za 10 godina, teško da vam iko može garantovati :(.
   E sad, zašto su redom devitalizovani zubi nosači, u to ne mogu da ulazim, ja pripadam školi koja nije tako učena…

   Nadam se da sam vam šta pomogla, iako vas nisam ohrabrila :(, srdačan pozdrav.

 34. Poštovani,

  prošlog petka mi je cementiranjem postavljen zubni most. Zdrava trojka i šestica koja je bila plombirana su izbrušene kako bi se napravili nosači za dva zuba koja mi nedostaju (četvorka i petica su nedostajale). Ceo proces je završen u toku tri posete zubaru – ponedeljak su zubi brušeni, sreda tzv. proba i petak konačno cementiranje). Tokom tog procesa povređene su i desni, ali su u brušeni zubi bili osetljivi na vazduh, toplo, hladno… Zubar mi je u petak rekao, nakon postavljanja mosta, da ću još dan, dva osetiti slabije bolove naročito kod plombirane šestice koja je brušena. Bolovi su i dalje tu i nisu jaki, ali traju manje-više istim intenzitetom i više osećam tzv. nelagodnost, iritaciju. Takođe, prisutna je i osetljivost rekao bih baš te šestice na hladno, toplo. I evo dva, tri dana zaredom osećam tu nelagodu noću, pa sve do jutarnjih sati. Oba brušena zuba su potpuno prekrivena krunicama i dodao bih da sam i estetski prilično zadovoljan kako most izgleda. Međutim, zanima me koliko dugo može trajati ta osetljivost, da li je ona normalna (most je tek postavljen)? Nadam se da sam bio jasan i ne previše opširan. Hvala Vam unapred na odgovoru.

  1. Poštovanje,
   vrlo jasni, zahvaljujem se :).

   Na žalost, ne znam šta da vam kažem.
   S jedne strane, to što se vama događa ne bi smelo da se događa; s druge strane – moguće je da vas prođe i da se gore od toga ne desi ništa.

   Kad upala živca “reši” da krene, mi to definišemo po fazama; do jedne faze, odnosno do izvesne granice je upala reverzibilna.
   Mi tome (na dostupnom zubu) možemo mnogo da doprinesemo, ali na zubu pod krunom ostaje samo da se pacijent Bogu moli, direktno rečeno :(.

   Moguća su dva razvoja događaja:
   – da se sve smiri relativno brzo (u prvih nekoliko dana),
   – da sve ostane kako jeste, s tim što ovakvo stanje kad- tad pređe u stavku tri, a to je:
   – pojačavanje bola, posebno noću – s daljim napredovanjem stanja ka neprekidnom bolu, gangreni i otoku (ako sve dugo traje bez lečenja).

   Žao mi je što ne mogu nešto određenije da vam kažem, nadam se da sam vam bar malo pomogla :(.

   Srdačan pozdrav.

   1. Naravno da ste mi pomogli. I zahvaljujem na odgovoru. Zaboravio sam da napomenem, a možda je važno, na trojci koja je brušena je živac izvađen, dok za ovaj plombirani nisam siguran, s obzirom na to da je on plombiran pre gotovo deset godina. I u nedoumici sam da li da odmah odem kod zubara, iako je tek treći dan od postavljanja mosta ili da sačekam još malo i i vidim šta će biti. Još jednom, hvala Vam na odgovoru.

    Srdačan pozdrav

    ……………………………

    Hvala vama na poverenju :).
    Onda je vrlo verovatno da je šestica problem; bol koji opisujete je tipičniji za žive zube.
    Kad se rade mostovi, uopšteno gledano – posebno pažljivo se promotre zubi nosači, poskidaju prastare plombe i eventualno leče zubi, ako je potrebno.
    Ako su zubi živi, a iziskuju obimno brušenje iz ma kog razloga – ako je bilo šta (nama) sumnjivo – upitno, mostovi se “prilepe” privremeno, jednom vrstom preparata koji leči i umiruje i zube i desni.

    Na žalost, ovo što vam pišem vam sada nije od neke koristi :(, ali da imate u vidu ako bi neki naredni put radili mostove.

    Ako vam se slučajno počne dešavati da ne možete da spavate od zuba, odmah kod vašeg doktora, dalje nema čekanja.

    Još jednom svako dobro.

 35. Pre 2 dana mi je uradjen most cetvorku nisam imala tako da mi je mos uradjen od cetvorke do sedmice , petica i sedmica su nosaci oni su bruseni ali su ranije bili plombirani, posle brusenja nije me nista bolelo ali posle cementiranja me je jako bolelo, juce i danas vrlo malo ,da li je ta bol normalna ? Dosta njih mi kaze da jeste prvih nekoliko dana

  1. Poštovanje,
   ponoviću: ne bi trebalo ništa da vas boli, ali ovo što opisujete nije neobično niti šta strašno.
   Lako je moguće da je možda negde malko zaostalo cementa ili slično, što može izvaditi stomatolog koji je radio, a pošto se otapa od pljuvačke – možda će i samo ispasti.

   Verujte, da je stvarno nešto ozbiljno, znali biste odmah te noći posle cementiranja mosta.

   Svako dobro :).

 36. Postovana,
  Prvo da napisem kako je Vas navin konverzacije s ljudima krajnje ohrabrujuci i profesionalan. Kamo srece da su svi kao Vi.

  Drugo, imam pitanje jer me muci jedan problem.
  Prije 2 sedmice mi se kruna rasklimala pa je zubar radio novu i nova je stavljena prije 4 dana. Sve je bilo ok do cementiranja kada sam osjetio neku vrelinu i bol, iako sam bio pod anestezijom. Pravi problemi nastaju tu noc kada se javlja bol i otok oko zuba. Donja osmica je u pitanju. Otok se prosirio i na lijevu stranu vrata, tako da jedva gutam.
  Prilikom kontrole zubar je rekao da je mozda malo cementa ostalo i pokusao naci, ali kako je sve oteceno mnogo i mnogo bolno, prestao je poslije nekoliko minuta na moj zahtjev jer nisam mogao vise trpiti to trazenje cementa ispod bolno natecenog mesa zuba.
  Pijem antibiotike (xicilav), ispijam kaduljom i slanom vodom u nadi da ce to pomoci.
  Danas, cetvri dan bol i otok su se malo smanjili.

  Moje pitanje je koji je Vas savjet sta da radim?

  1. Dobro jutro želim,
   prvo – najlepše hvala na komplimentu :).

   Drugo…
   Otok kod donjeg umnjaka može biti iz dva razloga:
   – od samog zuba; pošto je postojala stara kruna, sa ovakvim zubima treba biti vrlo oprezan.
   Drugim rečima – proveriti da li je živ, osmotriti snimke iz svih uglova, ako treba i privremeno cementirati krunu, samo da budemo “on the safe side”.
   – od džepa (malog prostora između zuba i kosti) koji se vrlo često nalazi IZA donjeg umnjaka, okom se teško vidi – ali na snimku odlično. Ako se ovaj procep zatvori ma čime (hranom, krunom, cementom…), pacijent može da otekne. Pogledajte šta Google kaže na temu Pericoronitis.

   U oba slučaja je rešenje prvo antibiotska terapija; na žalost, ne mogu vas obradovati – ma šta da je od gornja dva, pomoći ima, ali je to samo produžavanje veka već kompromitovanom zubu.
   Antibiotici sami za sebe će najverovatnije umiriti otok, ali problem koji je u biti ostaje; recimo – ako je džep iza zuba, to je jednostavno rečeno manjak kosti. Kost nedostaje, prosto rečeno, i ne samo da se neće vratiti, nego će taj “manjak” dalje da napreduje i džep da se uvećava, posebno bez odgovarajućeg lečenja.

   Žao mi je što ne mogu nešto utešno da vam kažem :(. Još jednom hvala na lepim rečima i svako dobro želim.

   1. Hvala na odgovoru.
    Mali update: antibiotici i ispiranje slanom vodom je umanjilo otok. Vidim i taj dzep iza donjeg umnjama.
    Zub nije ziv, to je provjereno, tako da je vjerovatno druga varijanta.
    Pratim daljni razvoj situacije.

    Jos jednom hvala, cestitke na profesionalnosti, i kamo srece da ste blize da dodjem kod Vas na lijecenje.

    1. Poštovanje,
     drago mi je da ste bolje :).
     No, moram da vam oponiram: zub koji nema živac itekako može da otekne, pogotovo ako je umnjak.
     Sa umnjacima je problem što mi vrlo retko možemo fizički da dođemo do njega da korektno izvedemo kanalno lečenje; obično se radi tzv. mortalna amputacija, koja je… kako da objasnim :). Ipak privremeno rešenje.

     Drugim rečima, ako zub nije živ, mala je šansa da će pacijenta zaboleti – pre će samo odjednom da otekne, posebno ako se optereti u žvakanju.

     Kako god, bitno je da ide nabolje, a što rekoste – prate vas, i to je najbitnije :).
     Srećno i svako dobro.

  2. Dobar dan uradila sam navlake na cijeloj gornjoj vilici i pojavila mi se neka mala izbocina na desnima kod lijeve jedinice,koja ne boli niti išta samo se vidi kad zavratim usnu. Zanima me dali je moguće da je cista i dali ću moći riješiti problem a da ne skidam navlake? Lijep pozdrav.

   1. Dobar dan želim,
    čekajte.
    Od male izrasline (otekline), koja može biti bilo šta od 500 dijagnoza, vi ste već došli do eventualnog skidanja mosta?
    Kako, pobogu?

    A da krenete prvo od pregleda, snimka, nečega?
    Prijatan dan želim.

 37. Postovanje,
  Pre 7 dana stavila sam dva mosta na levoj strani!Pet zuba u gornjoj vilici i cetiri u donjoj.
  Problem je sto u donjoj jedan zub pod mostom me boli (zub je ziv)Muslila sam da je normalno par dana dok se sve to ne stabilise ali bol je sve veci i veci :-( Dali se most treba ponovo da skida?

  Moje pitanje je vase misljenje i sta treba da radim?Hvala

  1. Dobro jutro želim.

   U načelu, zub može da se leči tako što se u mostu napravi otvor, i zub leči tako, ali to je samo privremeno rešenje.
   Drugim rečima, na žalost – na neke duže staze, samo skidanje mosta, korektno lečenje, i izrada novog.

   Srdačan pozdrav.

 38. Postovanje…menjala sam most,izbrusene su mi jedinica i obe dvojke,a desnu jedinicu nemam…izmedju leve jedinice i leve dvojke su mi upaljeni desni i na takve desni mi je stavljen most.Na dodir me jako bole,desni su mi i dalje upaljeni….sta da radim.Pijem lekove i od njih mi se vrti u glavi,ispiram ih cajem od zalfije i mazem gengigelom….do kad ce me to boleti?Unapred zahvalna…

  Nisam napomenula da nemam zivce u ta tri zuba sto su mi ispod mosta….

  1. Dobro veče želim,
   otkad to traje? Kad je cementiran most i otkad pijete lekove i koje tačno?

 39. Pozdrav, namestio sam most na celoj gornjoj vilici, primetio sam da kada jedem na levoj strani kao da ce mi izaci zubi na desnoj i obrnuto, da li je to normalno , most je stavljan pre par dana

  1. Dobro jutro želim,
   nije normalno – most koji je cementiran za stalno treba da stoji čvrsto i stabilno kao i vaši rođeni zubi, ne sme ni da se klacka ni da pacijent ima osećaj da mu “izvlači” zube sa strane suprotne onoj kojom se žvaće.
   Sve ovo pod uslovom da je zaista u pitanju most, a ne proteza (izvinjavam se zbog ove napomene, ali u realu pacijenti često brkaju ova dva pojma).
   Na žalost, ne vidim neko drugo rešenje nego da se opet javite vašem stomatologu; ako je u pitanju “samo” greška u zagrižaju, možda se da nešto učiniti.

   Srdačan pozdrav i srećno.

 40. Poštovana, molim Vašu pomoć. Pre deset godina na donju sestocu zbog velike količine plombe urađena krunica i nije bilo problema. Nedavno je zubar skinuo tu krunicu i zub nadogradio belom plombom, zbog gornje vilice, i keramcikih krunica, da bi se regulisala okluzija. Otada zub boli tupo, ujutro, na sve nadrazaje, spontano. Prođe bol nakon analgetika. Zub nije pod karijesom, koren je uredu. Ali je jako osetljiv, ogoljen je bio pre nadogrdnje, malo zuba je ostalo. Zubar je skinuo visak plombe, tretman nije boleo, a onda je opet pocelo. Tup bol, sa projekcijom na gornju vilicu. Da li je ovo preosetljivost koja ce proci ili nesto drugo jer zub je bio okay do ove nadogradnje ? Sa postovanjem

  1. Dobro jutro želim,
   ne znam šta bih vam rekla, najiskrenije – jer mi plan terapije nije jasan.
   Ne postoji način (bar ja nisam videla) da se posle skidanja stare krune zub na ma koji način restaurira belom plombom, a da to bude stomatološki korektno i trajno rešenje. Mi radimo slične stvari kao privremeno rešenje – dok ne bude gotova definitivna kruna (dakle, da stoji najviše 3-4 dana, a i to krajnje obazrivo i s rezervom), i to je to. Sve ostalo se izbegava iz celog spiska razloga (počev od nepoželjnog delovanja hemikalija sredstava za pripremu bele plombe na ogoljen zub pa nadalje).

   Ako vas nisam dobro razumela, molila bih da me ispravite.
   Hvala na poseti i svako dobro.

 41. Poštovani

  jucer su mi izbruseni donji zubi za most preko skoro cijele vilice osim kutnjaka.Stomatolog mi provizorne nije cementirao nego su mi samo nataknuti gore.Trebao bih tako cekati cca 10 dana.Mogu li imati problema zbog toga sa svojim zubima sto se tice hrane i kako da odrzavam higijenu posto mi je cetkanje brusenih zubiju i desni malo bolno.Lipi pozdrav i hvala.

  1. Dobro veče želim,
   ne biste trebali da imate neke posebne probleme; pokušajte da održavate higijenu malko mekšom četkicom (Curaprox ima supersoft sa ovakve i slične okolnosti), malo ispirajte usta Listerinom i biće u redu.
   I od srca vam želim lepe zube :).

   Prijatno veče.

 42. Poštovana,

  rađen mi je most, metal-keramika, gore 15 zuba, iz tri dijela i dole 12… trenutno su već mjesec i po privremeno cementirani da bi se rane od radova (endodoncije, vađenja) smirile. S obzirom da mi se čini da zagrižaj nije ok jer mi kada zagrizem samo lijeva strana dodiruje-sastavlja se, da li se protetski rad može doraditi prije definitivnog cementiranja? Stomatolog je primijetio i rekli su da će to srediti prije trajnog cementiranja. Nekako mi izgleda nakrivo kada zagrizem, vjerovatno jer se zubi sastavljaju samo na jednoj strani…
  Da li je i koliko prema Vašem mišljenju opravdano odgađanje definitivnog cemntiranja neko vrijeme? Ja koliko sam shvatio to je za mene bolje, jer se mogu ispraviti nedostaci eventualni koji nastaju smanjenjem otoka, epitelizacijom rana i sl?

  Drugi problem je sve češće ispadanje prednjeg gornjeg dijela mosta, ponekad usljed stresnog dana znam šrgutati zubima u snu (bruksizam)… Mnogo se plašim da bih mogao nakon trajnog cementiranja mogao polomiti zube-most… Nadam se da je silikonska udlaga od pomoci?
  Hvala i pozdrav

  1. Dobro veče želim,
   nisam sigurna da sam vas dobro razumela, ali da pokušam da vam odgovorim.

   U svetu stomatologije, a POSEBNO stomatološke protetike – prvo se nešto vadi, leči itd., pa se ČEKA, pa se potom rade definitivni radovi.

   Drugim rečima, itekako odmah posle vađenja zuba i koječega još mogu da se rade proteze ili mostovi – ali se smatraju privremenim. To se posle koštanog zarastanja (najmanje nekoliko nedelja) prosto rečeno baci i rade se definitivni radovi.

   Ukratko: ceo spisak vaših tegoba ne mogu da komentarišem, jer vaš most je (striktno gledano) zapravo privremeni rad. Drugim rečima – treba praviti novi, koji odgovara novom stanju – jer za nas je 0.2 mm jako mnogo, a ne nešto očigledno krivo, različito, i slično.

   Ako vas ma šta nisam dobro razumela, molila bih da me ispravite.
   Svako dobro želim.

   1. Poštovana, hvala na odgovoru i oprostite na nešto kasnijoj reakciji. Nisam se vjerovatno dobro izrazio… Nakon vađenja zuba i liječenja prošlo je oko mjesec i po… dobio sam privremene, plastične, koje nisam ni nosio jer su me nervirali… Tek nakon toga je urađena priprema, brušenje, otisak i izrada rada… i nakon toga sam dobio zube (nakon proba metala i proba mostova-zuba… ) no ni nakon toga nisu odmah cementirani konačno već sam ih nosio sa privremenim cementom… da li su na konačnom radu uopšte moguće manje korekcije? Hvala i pozdrav

    1. Oprostite što ovoliko kasnim s odgovorom – na žalost, korekcije jesu moguće, ali postoji mogućnost naknadnog otpadanja keramike sa metala, zbog narušavanja njene mikrostrukture.

     Kako shvatam, kod vas je sve odrađeno školski da ne može bolje biti, neobično je da nakon svega postoji neka mana, žao mi je da to čujem :(.
     Svako dobro želim.

     1. Hvala vam na odgovoru i strucnosti. Za sada je sve ok… upravo to sto ste pomenuli se desilo jer je otpao jedan mali komadic keramike, po duzini zuba, tanko skroz i srecom nevidljivo, nadam se da ce na tome ostati :) Hvala jos jednom i pozdrav.

     2. Hvala vama na poverenju :).

      Ako smem da budem slobodna da dodam još jednu reč: idealno bi bilo da se taj deo krune samo malko pređe polir gumicom – da se ne cepka dalje; još jednom svako dobro.

 43. Postovanje, radim most na gornjoj vilici 11 zuba i ovih dana bi trebao na cementiranje zavrsno, danas sam bio na probi i zagriz je super samo sto boljelo kad mi je stavljao most i skidao pretpostavljam da je to zbog osjetljivosti brusenih zuba! Otkad sam obrusio zube i uzeo otisak i donjoj vilici od tada me donja vilica boli imam jedan zub kojeg se treba popravit jeli moguce da je to od toga zuba ili je neka reakcija na brusenje gornje vilice i uzimanje otiska s donje vilice? Nadam se sa ste me razumjeli i unaprijed vam hvala :)

  1. Poštovanje i vama,
   ne znam šta bih vam rekla, iz sledećih razloga:
   – Sve se sanira PRE nego se radi protetika: dakle, leče se i opravljaju zubi, leče desni itd. i tek onda, kad se sve smiri kako treba, rade npr. mostovi,
   – kad se proba (šta se konkretno probalo?) pacijenta ne sme ništa da boli, eventualno desni da budu malo osetljive.

   O tome da je most pri kraju na pacijentu kod kojeg zubi nisu opravljeni i sve sanirano, iskreno – ne znam šta da kažem.

   Svako dobro želim.

 44. Postovana ,
  Moilo bih Vas za misljenje. Imao sam 12 godina po 2 metalno-keramicka mosta u gornjoj i donjoj vilici . U gornjoj desno sam imao svoje zube 1,2,3,4, i 7,8 pa je most bio nadomjestak za 5 i 6.U medjuvremenu se javila cista na 4 koja je pojela veliki dio kosti oko korijena zuba, uradio sam operaciju i stavljena je vjestacka kost koja , nazalost ,kako mi kaze stomatolog nije uspjela u potpunosti ispuniti veliku novonastalu rupu u kosti pa po njegovom misljenju otpada opcija urgadnje implantata kako je bio prvobitni plan. Takodjer izvadjena mi je i 7 jer je propao zub pod mostom, tako da sad imam svoje zube 1,2,3 i 8 .
  Gore lijevo imam svoje zube 1,2,3,4,5, i 8 i most kao nadomjestak za 6 i 7 . Predlozeno mi je da radim kombinovanu gornju protezu jer je sada prevelik raspon gore desno 3-8 za stavljanje novog mosta . Ovaj stomatology radi samo bezmetalne mostove i kaze da oni ne mogu izdrazati toliki raspo i da bi to polomilo .Pa vas molim za Vase misljenje , posto mi se ne nosi proteza makar bila i kombinovana da li moguce i izvedljivo stavljanje mosta sa metalnom podlogom kakve sam imao do sada i da li bi oni ponijeli taj veliki raspon od 3 do 8.
  Hvala Vam lijepo za Vase strucno misljenje.

  1. Dobar dan želim,
   kolega je u pravu, bezmetalna keramika nije nikako indikovana u ovakvoj situaciji.
   Iskreno sam uverena da metalokeramički most 3-8 može da stoji bar koliko i stari, posebno ako su zubi u kako – tako dobrom stanju.
   Osim toga, imajte u vidu da je brušenje za bezmetalnu keramiku ekstenzivnije, a samim tim i gubitak zubne supstance – dakle, nikako nije validna opcija.

   Zavisi od stanja preostalih zuba, možda nije loše razmotriti i ceo most (cela gornja vilica) u dve polovine, od jedinice do umnjaka sa obe strane. Po meni – dilema ne postoji, metalokeramika apsolutno, iz 1001 razloga.

   Nadam se da sam vas dobro razumela :), ako nisam – slobodno pišite opet.
   Srdačan pozdrav i svako dobro želim.

 45. Spostovani
  Radjen mi je most metalkeramika u gornjoj vilici obe jedinice su mi izvadjene 2 i 3 su mi nosaci i iz njih su i zivci izvadjeni.Eh mmene sad zanima sa radom sam zadovoljna al imam jedan problem jedinice koje su mi vadjene istavljen most imam osjecaj da mi kroz njih ulazi voda kad pijem poato tu nemam zuba pa me zanima da li je to normalno s obzirom da su tu zubi izvadjeni a sa nosacima sam zadovoljna samo sto me kod jedinica smeta sto osjetim da mi voda ulazi pa imam osjecaj kao da se zubi pomjeraju.
  Hvala vam za odgovor lijep pozdrav

  1. Poštovanje,
   to ne bi trebalo da se događa kod novih mostova – posledica je povlačenja desni, tj. nestajanja kosti u tom delu.
   Ako se most radi prebrzo posle vađenja zuba, onda je nažalost redovna pojava, ali ne i normalna.

   Na nesreću, nema načina da se most dopravi; jedino rešenje je da se napravi nov.
   Srdačan pozdrav.

   1. Spostovanje
    Pa da li ima neko nacin da se desni spuste bilo sta da bi mi pomoglo vas neki savjet posto sam zube radila u Bosnia ja sam iz inostranstva..
    Da li se moze ta mala praznina kako popraviti ispuniti :(
    Lijep pozdrav

    1. Poštovanje,
     postoji ceo spisak tehnika kojima može malo da se popravi stanje (veštačka kost, recimo), ali ne samo da su skuplje od mosta, nego imaju privremeni efekat. Kako rekoh, jedino pravo rešenje je izrada novog mosta.
     Srdačan pozdrav.

 46. Postovana,
  Trazeci odgovore na moj problem, naisla sam na ovaj sajt i ovu komunikaciju ali nisam sigurna da sam nasla odgovor, pa evo da probam i ja:). Prije 7 dana mi je ugradjena krunica/navlaka na donjoj lijevoj sestici koja je mjesec dana prije toga slomljena i do nedavno je bila pod lijekom. Naime, 7 dana ja trpim svakodnevne bolove i bukvalno sam non-stop na liniji sa Zubarom koji tvrdi da ce proci te da je lom zuba nastao u vecoj dubini i da desni treba da se naviknu na krunicu. Ja svakodnevno pijem ljekove protiv bolova i radim masazu desni gingival gelom. Tupi bol, pracen povremenim pulsirajucim bolom i dalje traje i ja ne znam sta da radim. Molim za pomoc, da li da idem kod drugog zubara ili je to normalno ? Unaprijed puno hvala!

  1. Poštovanje,
   nije normalno, i odmah, što pre tražite drugo mišljenje.
   Zub je očto trebalo lečiti drugim metodama i tehnikama, pa tek onda stavljati krunu.
   Srdačan pozdrav i svako dobro :).

 47. Lijep pozdrav doktorici,pitanje glasi dali je moguce raditi most od 3 do 7 s jedne strane a druge od 3 do 8,bez anestezije ,jer imam alergiju na lidokain,imam 38 g. zubi su mi se drobili u toku dvije trudnoce pijuci preparate za zeljezo tako da ove zube nemam koje sam navela pa bi volila sad ih uraditi ali kako bez inekcije ikakve.

 48. Poštovani, imam pitanje. Rađen mi je most, dole desno. Nedostaje šestica, tako da su petica i sedmica noseći zubi. Oba su mrtva, još odavno. Dr mi je izbrusila oba zuba i stavila privremene krunice. Rekla mi je da su zubi kratki, i da je morala agresivnije da brusi kako bi imalo šta da drži most. Mene od tad užasno bole desni, i konstantno sam na analgeticima. U međuvremenu je most urađen i privremeno cementiran. Prilikom stavljanja mosta bila sam izložena užasnim bolovima. Dva dana nakon toga me je boluckalo i jedan kafetin dnevno je popravljao situaciju. Međutim, nakon toga me je počelo užasno boleti i prijetila sam da su mi desni ispod nedostajućeg zuba malo pomodrile. Ne znam šta da radim??? Bol me izluđuje.
  Hvala Vam na odgovoru!

  1. Poštovanje,
   na žalost, ne znam kako bih vam pomogla.

   Granica do koje krune treba da idu pod desni (ako je takva vrsta rada) je veoma fina – ako se ne ispoštuje, dolazi do velikih problema, a tu niti vi možete nešto sami sebi pomoći, ni ja, na žalost :(.

   Do greške može doći iz 1001 razloga – a rešenje je samo jedno: ponovna izrada mosta, ako je moguće kod drugog stomatologa.
   Ako se cementira ovako kako jeste urađen, ovakav most dalje nastavlja da uništava desni oko zuba nosača, jer je oštećen kružni ligament koji drži desni priljubljene uz zub, a kost ispod mosta gde nemate zub ubrzano nestaje.

   Nadam se da ćete uspeti da rešite ovaj problem, srdačan pozdrav.

 49. Postovani,
  da li je u redu da nakon cementiranja mosta imate osecaj da voda prolazi izmedju desni i krunice? i kada “cokćete” čujete vazduh kako prolazi?
  unapred hvala

  1. Poštovanje,
   nije neobično da se to događa; od mnogo faktora zavisi kako je most modelovan i zašto baš tako. Ne bih smela na neviđeno da vam kažem da li je to problem ili ne.
   Žao mi je što ne mogu nešto konkretnije da vam pomognem, srdačan pozdrav :).

 50. Postovani, pre 4godine sam radila sve zube jer su bili jako losi, stavljene su mi metalne krunice, na gornjoj vilici mi je radjen most iz jednog dela. nisam imala nikakve probleme do juce, Naime, osecam jak u bol u gornjoj strani vilicice sa leve strane. kada pipinem iznad ili ispod zuba ne boli , samo kada bih pritisla zube na gore na tom mestu. Bol je jak i puslirajuc. Popila sam i orvagil i brufen nista en pomaze. da li mozda znate sta bi moglo biti u pitanuu i kako da samnjim bol pre nego sto odem kod zubara ?:(

  1. Poštovanje i vama,
   vrlo je verovatno da je problem neki zub ispod mosta – ali, na žalost, već činite sve što se može, a bez zubarske ruke :(.

   Zavisi od vrste problema, moguće je lečenje izvesti tako da most ostane gde jeste; neka rešenja su privremena (dugoročno gledano), a neka definitivna (hirurško), ali to mora vaš doktor da proceni.

   Srećno i svako dobro.

   1. Dobar dan!Imam sljedeci problem.Nedavno sam izvadila dvojku na lijevoj strani u gornjoj vilici i posto nemam 4i5 s obe strane u gornjoj vilici (bila je proteza)stomatolog mi je rekao da sam idealan kandidat za cirkon keramicke krune.Pristala sam;da napomenem imam 48 godina.Izvadjena je dvojka,cekala mjesec dana,izbriseni zubi ,opet cekanje i stavljane su mi cirkon keramicke krune 13 zuba.Estetika odlicna;cak sam dobila komplimente tipa da kao da sam izbijelila svoje zube.Medjutim poslije 5 dana od stavljanja kruna javila se pulsirajuca bol u cijeloj gornjoj vilici….Da li je to normalno?Dosta ljudi mi je reklo da zna to potrajati i po mjesec dana….

    1. Poštovanje, budite ljubazni pa pročitajte svoje (isto) jučerašnje pitanje i odgovor.
     Svako dobro želim.

 51. Dobar dan…Interesuje me da li postoji mogucnost od nekog leka koji imam u zubu da sam dobila alergiju i da od toga postoji neko zariste i da se lose osecam ili recimo od privremene krunice mozda mi ne odg organizmu taj materijal?

  1. Dobar dan želim,
   oprostite, nisam vas dobro razumela.

   Alergija od ma kog preparata koji koristimo je jedna stvar.
   Žarište je nešto sasvim drugo – drugog je porekla i drugačije se manifestuje.

   “Smeta organizmu” je preširok pojam da mogu ma šta da vam kažem :).

   Molim vas, ako vam nije problem – da li možete u mailu da mi preciznije opišete vaše tegobe? Možete pisati na:
   office@respecta.co.rs

   Hvala i svako dobro.

 52. Dobar dan, pre tri meseca sa stavljala navlake na donje zube do petice, prvo mi je stomatolog stavio sa privremenim cementom da vidi kako ce zubi da reaguju a zatim posle mesec dana stavio mi je trajni cement. Medjut , odmah nakon trajnog postavljanja , 5 do 6 dana, primetila sam da cela navlaka naleze prilikom zagrižaja tjs da navlake nisu bas stabilne onako kao treba i da se polako javlja neki neprijatni miris . Stomatolog mi je skinuo navlake, ” i sam je uočio da cement nije dobro uhvatio” i ponovo postavio. Sada su oni stabilni ali opet nije to to, ponekad kada jedem slatko, pogotovo sladoled, osetim snaznu bol zuba, takodje kada pijem hladne napitke javlja mi se bol. Moje pitanje je da li je to normalno , i šta dalje… ????

  1. Poštovanje,
   na žalost, nije normalno; u osnovi, imate dva rešenja:
   1. Da se most skine i napravi kako treba, ako je to uzrok, ili – da se zubi prvo izleče kako treba, ako je to uzrok. Nije mi sasvim jasno što bi pacijent mesec dana nosio privremeno cementiran most, veliko je pitanje koji je pravi uzrok ovome i šta se sve zapravo događalo.
   2. Da se poslužite nekom pastom za osetljive zube (npr. Sensodyne Rapid Relief), što je (naravno) privremeno rešenje.

   Svako dobro vam želim.

 53. PištovNi

  Još nisam stavila krunicu ali kod probe imam veoma velik pritisak krune na brušeni i susjedni zub,neznam šta da radim,mora li to tako jako tiskati

  1. Poštovana gđo Renata,
   kruna ne sme da razmiče susedne zube, i ne sme da se oseća posebno izražen pritisak na krunu kad stisnete zube ili se kruna samo stavi na brušeni zub. Mora da bude u kontaktu, ali ne da pacijentu čini problem.
   Skrenite pažnju vašem doktoru na to; to nije problem korigovati dok kruna nije cementirana.

   Srećno i svako dobro.

 54. Pozdrav, brusio sam gore desno 4 i 6 vec su bili popravljani tj plombirani, nista strasno,a 3 i 5 odavno su vadena, ima 10 tak godina,nosaci za most su 4 i 6 poslije anestezije brusenja boli na dodir il hladno toplo, malo krvave desni oko brusenih zubi stomatolog kaze da ispirem cajem od sljeza, i da ne jedem vruce i nes hladno tek sam dns to radio, dal je to normalno kolko ce trajat ta bol nije neka jaka bol ,al povremena hvala puno pozdrav

  1. Dobro jutro želim,
   sve što opisujete mi deluje u normalnim okvirima; zlo je ako zub boli sam od sebe, budi vas noću itd. Smetnje koje opisujete bi trebalo brzo da nestanu (u roku od 24 h, recimo) – ali, čaj od sleza vam neće mnogo pomoći u tome :).
   Uzmite čaj od kamilice ili žalfije – skuvajte jednu šolju bez šećera i promućkajte usta kad prođete pored šolje.
   Obratite pažnju na održavanje higijene – uzmite meku četkicu, ako treba, ali očetkajte zube redovno, obavezno.
   Ako je osetljivost na toplo/hladno žestoka, a osetljivost na kucanje i dodir ne popušta – javite se vašem doktoru.
   U našim uslovima – do probe metala (prekosutra) treba sve da bude kako treba.

   P.S. Trudimo se da brzo odgovorimo, ali verujte da u 02.00 po ponoći pretežno spavamo :)).

   Prijatan dan :).

   1. Hvala vam na brzom odgovoru i podršci ,raden je snimak cijelih zubi ,stomatolog kaze da se moze radit tj brusiti i stavljati most na te nosace, povremeno boli dali treba u opće vaditi zivce nosaca idem u stomatologa u Trebinje,nevjerujem da je los stomatolog ima certifikate radova ,malo stavim kaladonta na zube i odma prodje bol al na kratko kazem nije uvijek prisutna bol ,za 6 dana idem na postavljanje mosta ,tehničar je iz Beograda,hvala na razumijevanju veliki pozdrav ?

    1. Poštovanje,
     ne znam šta da vam kažem, znate :).
     Mislim, mi uopšte ne radimo tako, iz raznih razloga (na primer, ne volimo da otisak putuje – em mora da se izlije u zadatom vremenu, em da se ne ošteti, em da tehničar BUDE TU i gleda ili koriguje ma šta što želim itd., mi radimo probu metala pre gotovog mosta itd.), ALI.
     To što kolega radi tako – ne znači obavezno da će loše da ispadne; radila sam i ja nekad tako, iz malih mesta morate slati otiske, i opet je dobro bilo.
     Da li treba vaditi živce ili ne – ne mogu online da procenim, pitajte kolegu koji radi.
     Ja lično ne volim da zubi budu na ma koji način osetljivi – posebno ako pacijent čeka nedelju dana ili više, ali opet – to ne mora da znači da će biti ma kakvih problema.

     Srdačan pozdrav za prelepo Trebinje :).

 55. Pizdrav ,najprije zahvaljujem na brzom odgovoru,sad imam još jedno pitanje ,kad stavimo most s unutrašnje strane zuba nosača ostaje popriličan razmak između te navlake ibrušenog zuba npr.kao da ste obuli prevelike cipele,zubarica veli :ali vama su zubi super sjeli” šta je sa tim razmakom pa tu bi vjerojatno hrana ulazila ili?sad je opet poslala do tehničara ali sumnjam da će biti ok.Imate neki savjet,

  Unaprijed hvala

  1. Poštovanje,
   nisam vas dobro razumela – između brušenog zuba i krune postoji razmak? Kao da je navlaka “prevelika” za brušeni zub?
   Srdačan pozdrav.

 56. Poštovana

  Dakle četvorka i sedmica su brušeni i budu nosači, 5i6 mi fale zato radimo most dole,sad mene muči razmak oko zuba i te navlake,-krune,ispod mogu stavitu jezik ,ja bi to opisala kao”kad obuješ prevelike cipele pa ti nisu uz nogu”,sad dal je to u redu ili ne,hvala,

  1. Poštovana gđo Renata,
   na žalost, ne mogu pouzdano nešto da vam kažem, jer ne mogu ovako online da procenim.
   Ako su navlake na četvorci i sedmici previše komotne, to ne sme da se događa.
   Ako telo mosta odstoji od desni u predelu petice i šestice, to ne mora biti greška – moguće je da je higijenski modelovan most, pa vas samo jezik vara.

   Žao mi je što ne mogu konkretnije da vam pomognem.

 57. Poštovanje,
  imam problem sa osetljivijim desnima, međutim za ovaj problem nisam sigurna da su samo osetljive desni krive. Radila sa most ( metal+keramika) u donjoj vilici desno dva zuba ,6-7, to je ok leglo i desni nisu odreagovale. Međutim dole levo, rađen je most od 3-8, od početka taj mosta nije bio kompatibilan sa mojim desnim, ali je i teže navučen na na 3 i na 8, imala sam osećaj kao da je prenapregnut. Desni su i posle 6 meseci natečene, nekad bolne manje, nekad više. Zubi kad su desni bolne, reaguju na hladno i toplo, uopšte nisam više pametna šta raditi dalje.
  Hvala unapred

  P.S. moram dodati, da ja se te strane vilice uopšte ne mogu da grizem i vaćem hranu, jer boli i imam osećaj da nemam jačinu u zagržaju :(

  1. Poštovanje,
   ne vidim drugo rešenje nego da se most 3-8 radi još jednom. Most ne sme da bude prenapregnut, a neprekidna upala je znak da nešto nije u redu, a tu nema popravke :(. Žao mi je što ne mogu da vas obradujem :(.

 58. Pozdrav!

  Molim vas informaciju,prije dvije godine radila sam metal-keramicki most u gornjoj vilici na 15 zubi,most je u dva dijela,zavrsava na prednjim jedinicama.Ono sto mi se dogadja sada je da se pojavio razmak izmedju ta dva mosta,izmedju jednica,to nije veliki razmak mali je ali meni smeta sve vise.Pitanje je sto je moglo dovesti do tog razmaka izmedju zubi,tocnije ta dva mosta i kako to rijesiti?
  Hvala puno unaprijed :)

  1. Poštovanje,
   ako ste mlađa i zdrava osoba, ortodontsko delovanje protetskih radova je odavno poznato, na žalost :(. Uzroci mogu biti brojni – od pogrešnog planiranja i statike mosta pa nadalje.
   Na žalost, ne vidim drugo rešenje nego da se skine i radi još jednom, ali kako treba.

   Ako imate opšte oboljenje koje pogađa potporni aparat zuba (najčešće je to dijabetes), onda nema druge nego da se prvo izbalansira osnovno oboljenje, pa dalje da se rešava protetski problem.

   Žao mi je što ne mogu da vas obradujem :(.

 59. Radio sam most na gornjoj vilici,nisam imao 3 tj ocnjak ni na lijevoj ni desnoj strani, na jednoj strani nisam imao 3 i 5 , a druga strana samo 3 fali to jos nisam radio jer na 4 imam gnojnu kesicu u korijenu jer je taj zub prije plombiran bio odavno,treba ga kirurski radit tj uklonit tu cistu da i se moglo brusit zub za most, sad me zanima sljedece dal je ispravno stabilnost mosta na brusenoj 4 i 6 nosaci , a 3 i 5 nema tj nije htio brust 2 jer mu je zao tako zdrav zub brusit, a ta 3 nekako mi smeta u ustima tj dodiruje mi unutarnje usne ??? Hvala

  1. Dobar dan još jednom,
   prvo da vam se zahvalim na trudu da još jednom postavite pitanje :).

   Nisam sasvim sigurna da je rešenje kako treba, iz sledećih razloga.
   U protetskom smislu, ako pacijent nema obe trojke – mi obično idemo na ceo most, ako se radi fiksni rad.
   Ovo zbog toga što zube nosače vrednujemo po površini korena, a trojka je tu neprikosnovena, da ne nabrajam druge razloge.

   Gornja četvorka kao potencijalni nosač mosta nije Bog zna šta; ona najčešće ima dva tanka, kriva korena, teško je i za lečenje, i za nadograđivanje… Posle operacije, od četvorke ćete imati samo koren, skraćen za trećinu, prosto rečeno.
   Kad se na tom zubu napravi nadogradnja (ovde možete pogledati postupak) – četvorka često puca u račvi korenova, i onda je za vađenje; posebno ako ima trojku koja je opterećuje kao poluga jer nema oslonca na dvojku, jedinicu itd.

   E sad, molila bih da sve ovo uzmete s rezervom, jer vas ne vidim :).
   Dobrim delom je ovo stvar lične procene – ako se rad kao na vama, radi na sitnoj osobi koja pazi šta jede, nema posebnu snagu zagrizanja, čuva zube i redovno dolazi – opisani rad može da traje 20 godina.
   Ako je pacijent krupan čovek sa maseteričnim tipom žvakanja, koji je navikao da MELJE i da ne misli mnogo na snagu zagrižaja, onda ovo nije dugoročno rešenje.

   To što vam trojka smeta s unutrašnje strane nisam dobro razumela – ona mora da dodiruje desni, da se osloni na njih.

   Nadam se da sam vam nešto pomogla; ako vas nisam dobro razumela, slobodno pišite opet.

   Srdačan pozdrav i još jednom hvala na strpljenju.

 60. Evo me opet trojka ide uz desni naslanja se,al kazem na unutarnjoj strani usana smetA koda ima viska nesto,il je to privikavanje jer nisam imao postojecu gore trojku sta mislite jer dok mi je montiran most pod anestezijom to se nije moglo bas odma osjetit ??hvala na razumevanju

  1. Dobro veče želim,
   rekla bih da je to zato što niste imali trojku.
   Ja lično imam sve svoje zube – a samo jednu krunu, i to trojku (polomila sam je pre tridesetak godina :). Tada su mi napravili nadogradnju i za 2-3 dana krunu (dakle, toliko “dugo” sam bila bez tog zuba) – verujte da mi je bilo kao da mi je neko zalepio poveliki krompir, iako je bilo savršeno jasno da je trojka istih dimenzija kao moja rođena.

   Još jednom vam želim svako dobro i srdačan pozdrav iz Novog Sada :).

 61. Ja je ,nemam trojku od 2002 godine mislite da je stvar navike i kolko traje navika , dal su gore trojke inace prirodno izbaceniji zubi od ostalih ?

  1. Dobro veče želim,
   da, trojke su upadljivo izbačene, i mislim da je stvar navike :). Stvarno je individualno, meni je trebalo par dana.
   Srećno i svako dobro.

 62. Da li je normalno da bole neko vreme zubi nosaca mosta.Most ima tri zuba ali krunica zuba koji nedostaje menja dva zuba jer nije imalo mesta.Noseci zub je umnjak i 4 oni me bole na pritisak pri zvakanju pogotovo zvake.Most je stavljen pre 4 dana ,stomatolog kaze da je to normalno i da ce proci.

  1. Poštovanje,
   kako piše u tekstu – normalno je da postoji blaga osetljivost zuba na toplo i hladno, i osetljvost desni koja traje “dok pacijent ne prespava”, kako mi kažemo – sve ostalo nije. Zašto se kod vas događa to što se događa – Bog sveti zna, postoji bar 5 kucanih strana mogućih razloga: od pogrešnog planiranja mosta i preopterećenja, pa nadalje.
   Ako se takvo stanje i dalje održava, preporučujem da tražite drugo mišljenje.

   Srdačan pozdrav.

 63. Poštovana, juče mi je stavljeno 2 zuba. Donju četvorku nisam imala pa je obrušena susedna petica i ta dva zuba zajedno su mi stavljena. Danas osećam konstantan blag bol na nosaču, takodje osećam jači bol pri žvakanju hrane. Imam utisak kao da ta petica koja je napravljena ne seda dobro na gornje zube(ne ulazi pod gornji zub već je u ravni sa njim i osetno udara o njega). Prilikom postavljanja zuba skrenula sam pažnju stomatologu ma ovo ali me je ubedio da je to normalno. Ne znam, ali stvarno imam utisak da rad nije dobro uradjen. Da li da pokušam da reklamiram i kakve su mi šanse za to?

 64. Postovana, u sredu 29.11.( a predhodni trajao 10 godina -nikad bol ni problkem nisam osetila od dana stavljanja do skidanja) mi je stavljen novi trajno cementiran most iz jednog dela u gornju vilicu . Pre toga izvadjena dva zuba , mesec dana odmora, zatim brusen ostatak zuba kojih i nije nesto puno ostalo u ustima, 3ka sa desne strane ( ziva ) bolela i pod anesetzijom ,pa su 2 x davali i opet sam osetila bol -izbrsueni zubi uradjen otisak , dobijam priveremene da mogu funkcionisati no na zalost tolika upala desni( zive rane pogotovo sa desne strane) je bila da nisam mogla ni nosti priveremne -10 dana masirala sa ginko gelom , smirili se desni , proba novih zuba, privremen cement-sve ok, samo osecaj vaganja leve i desne strane prilikom zvakanja ( rekose da ne brinem zbog privremenog cementa je taj osecaj -nemam bol , nosila 7 dana i onda trajni , prvi dan reakcija na hladan cement , bol jaka pijem lekove , drugi i treci dan , slabija bol, da bi sad vec u subotu krenula bola, nedleju jutro me budi strasna bol zuba da umrem i po malo desni sa desne strane kod 2-3 ke( ziva), sinoc oticem , jutros skoro oko zatvoreno, zubaraka -novi snimak , snimak ne pokazuje nista , imam zakazanog hirurga kod njih , kaze videt cemo sta ce rec dr., ali najverovatnije ti veceras busim kroz navlaku i umrtvim zub( htela ga je zivog inace , da ga spase )inace je 3ka sama lose izgledala posle vadjennja starih navlaka , dobrusen, lecen ..e sad sta da radim, popila jednu tabletu AMOKSIKLAVA( recept), otok i dalje prisutan, dozvoliti busenje tek stavljenih navlaka , sa- bez anestezije , da li uopste anestezija moze da deluje u gornjoj vilici pri otoku..nisam pametna, zdrav razum mi govori da treba prvo da se sve smiri pa onda radi intervencija , ali opet nisam ja zubar …sta uraditi i prihvatiti ? Bol ne mogu da trpim na zivo , a opet se plasim da ce me i ovako boleti jer ne znam razlog otoka, nace sam imala nekoliko operacija cisti, no sve sa leve strane nikad desne , sklona sam bila fistulama, ali evo moram reci predhodne navlake 10 godina imala nikad problem nisam imala …

  1. Dobar dan želim,
   nemojte zameriti, ali slabo se snalazim u vašem tekstu. Pokušaću da vam odgovorim, a vas bih molila da u eventualnom sledećem postu pišete u kraćim rečenicama i ponekad udarite ENTER :).

   Mislim da je prilično očigledno da je na nekom od zuba otvoren živac u brušenju, da je taj živac “umro” (došlo do gangrene) i da ste potom otekli – sve (na žalost) onim tokom kao iz udžbenika.
   Zašto, kako, o tome mogu romane da vam pišem, ali trenutna situacija je (kako shvatam) da je most cementiran za stalno, da ste otečeni, i da vas čeka hirurgija.

   Iskreno, ne znam šta bih vam rekla.
   Da ste moj pacijent, videla bih sledeće: otvorim zub (kroz most), dam druge antibiotike (na otok koji se spolja lepo vidi Amoksiklav nekad ne deluje baš kako bismo mi hteli), čekam da se sve smiri, izlečim zub – i isečem stari i napravim novi most, ali prvo nadogradnju na lečenom zubu.
   Kod akutnih procesa nije nikakvo čudo da se na vrhu korena ništa ne vidi, a pacijent otečen samo tako, da vas to ne buni.

   Alternativna varijanta je: da hirurg smiri otok bez skidanja mosta (incizija, drugi antibiotici), da operiše vrh korena i “zapečati ga” s gornje strane, na samom vrhu korena. Ako on proceni da može, da će to stajati itd.

   Ukratko: da sam na vašem mestu, tražila bih drugo mišljenje, prvenstveno hirurga; ako ste u Novom Sadu, mogu nekog da vam preporučim – ako ne, bilo koji Stomatološki fakultet je dobra opcija.

   Vrlo mi je žao što ste se namučili.
   Ako šta nisam dobro razumela, molim vas da pišete opet.
   Srdačan pozdrav.

 65. Dobro večer. Znači prije otprilike mj dana sam dobila mosta. Na tri djela. I odjednom me počela boljeti i natekla mi je jedinica gore desno. Ta jedinica nije liječena jer je bila plomba od prije. Popila sam tabletu protiv bolova, ali bol je sve jača prilikom pričanja ili kad se nasmijem. Što da radim? Lp

  1. Poštovanje,
   što pre se obratite stomatologu.
   Zub pod mostom neće prestati da boli, a otok znači da je neko nešto ozbiljno prevideo, na žalost. Ovo se mora rešavati odmah, a koji način će biti izabran zavisi od lokalnog stanja.

   Svako dobro vam želim.

 66. stomatolog kaže da mi se ta jedinica ispod mosta upalila zbog prehlade, i da mi je imunitet pao. I da se neće više ponavljati. Zanima me samo dali je to istina?

  1. Poštovanje,
   teško je reći.
   Ako je zub nekad ranije bio lečen, izvađen živac, i napunjen kanal (na snimcima se to vrlo lepo vidi), zaista je lako moguće da pacijent zbog ma kakvog pada imuniteta otekne čak i da je lečenje idealno.

   No, ako je zub bio živ, vitalan, pre brušenja, proban vitalitet i sve dijagnostički odrađeno prema protokolu pre brušenja zuba, onda se bojim da kolega nije u pravu.

   Svako dobro vam želim.

 67. Postovanje draga Dr.
  Brusio sam zube u gornjoj vilici 6 zuba. Stavljene su mi krunice i zacijementirane su. I od tog dana mene boli u gornjoj vilici zubi obe sestice koje nisu dirane nikako. Bol se javlja uvijek oko 15h kada popijem neofen bol prestaje nakon pola sata i opet se javlja u vecernjim satima oko 23h i onda opet moram da popijem neofen. Bol nije toliko previse jaka ali osjetim kuckanje zivaca cijele vilice i to mi se desava evo vec 8 dana od dana cementiranja krunica.
  Hvala puno na odgovoru.
  Lijep pozdrav

  1. Poštovanje, izvinjavam se zbog ovolikog kašnjenja – nema načina da sami ma šta učinite; jedino rešenje je što pre lečiti zube koji su bolni :(.

   Prijatno veče želim.

 68. Postovani,
  Uradjen mi je most pre tri meseca.Jos u toku rada donji most pri prvoj probi nije uoste nalegao i doktorka je poprilicno korigovala rad i brusilani zube i most da bi ga prilagodila. Samo navucen most je srajao preko noci, dosta klackao i meni je jedan zub dosta smetao, tj imala sam osecaj kao da imam dupli, pod jezikom…sutradan sam se zalila na sve ali je doktorka rekla da ce to resiti fiksiranje, i da trrba da se naviknen i fiksirala trajno…klackanje je prestalo, ali smetnja je ostala….moram da napomenem da je meni tu postojao razmak prirodnih zuba malo veci i ona da bi to resila, umetnula je jedan zub, sto estetski je ok, ali je umetnut zub napravljen kao kutnjak, na mestu gde je sa gornje strane ocnjak, te pretpostavljam da je to veliki primasaj. ( meni je trebalo vreme da shvatim sta mi tacno smeta ) Inace ja sam se zalila na to vise puta, ali sam dobijala odgovor da je to sve u redu, moram da se naviknem… Ja sada insistiram da se to popravi, ali je most fiksiran i mene zanima, ukoliko je potrebna izrada novog mosta ( na koji bih ja insistirala, jer smatram da je rad los) da li je to reklamacija na teret stomatologa ( nekad je to vrlo bitno, ako me razumete, i veliki problem svima nama ko placa reklamaciju, nisu to nimalo male svote da bi se tako frljali )
  I drugo pitanje. Prilikom brusenja, iz jednog zuba je izvadjen zivac preventivno, da ne bi posle napravio problem, bar je tako ocenila doktorka ( smatram da zna sta radi ) i fiksiran most..Sada imam cvoric visoko iznad tog zuba, i bolno je, sto znaci da je problem nastao, zar ne. Smatram da nevolja koja je natala tako brzo je do loseg rada opet a ne obrazlozenje doktorke, da je taj zub lecila i sto je sad nastao problem na kosti, nije do nje…
  Licno mislim da su ovo nedoumice mnogih od nas ovde, a to je, sta se smatra reklamacijom na teret stomatologa, proteticara ili koga vec… ili mi pacijenti koji se ne razumemo prolazimo tako sto umisljamo….
  Volela bih da mi neko to pojasni, jednom.
  Vasi odgovori su iscrpni i posteni, primetila sam, pa eto mozda ga dobijem i ja :)
  Pozdrav

  1. Poštovana gospođo,
   ako je ovo vaša važeća mail adresa, da li bi bio problem da vam odgovorim na mail?

   Uopšten odgovor na pitanje je: stomatolog je jedini odgovoran.
   Uvek, samo i jedino doktor koji radi, ili – ako ih ima više – onaj koji vodi tim, ili onaj koji je vlasnik ordinacije, ako je privatnik u pitanju.

   Srdačan pozdrav.

 69. Zdravo,pre par dana sam stavio krunice i polako se navikavam.Imam problem sa desnima ali procice nadam se,jedino me muci to sto su mi puna usta pljuvacki i kada stisnem jezikom prednje zube pljuvacka mi prolazi izmedju zuba i imam osecaj kao da mi se zubi klate ali kazem samo osecaj jer sam dodirivao rukama krunice i one stoje cvrsto,takodje imam osecaj kao da mi krunice ne stoje na mesto vec kao da su mi stavljenje na pola zuba,dal zato sto su mi zubi napravljeni malo veci ili nesto drugo nemam pojma,mozda znate vi?

  1. Dobro veče želim,
   iskreno, nisam vas baš dobro razumela.

   Pojačano lučenje pljuvačke je normalna pojava kod novih radova u ustima, nije nešto neobično.
   Osećaj da se klate zubi za koje znate da se ne klate ne umem da objasnim :).

   Osećaj da su vam krune na pola zuba mi nije jasan; da jesu – em bi se videlo, em biste imali osetljivost na toplo i hladno.
   Da li možda imate osećaj da su duži nego što su bili, da su duži od vaših zuba, da prvo zagrizete na njih – pa onda na vaše zube?
   Da li krune jesu veće nego što su bili vaši zubi, u ma kojoj ravni?
   Da li možda imate osećaj da je most “knap”, da vam razmiče zube ili ih “primiče”?
   Ako uspete malko bolje da mi opišete taj osećaj, molim vas.

   Hvala i svako dobro.

 70. Evo ovako imam jedno pitanje za vas,imam 27 godina u gornjoj vilici mi fali dosta zuba,sad treba da radim zube,i imam pitanje sta je najbolje da radim posto nebi smela da radim inplante jer imam neurofibromatozu???

  1. Poštovanje,
   na ovakva pitanja u načelu ne odgovaramo.
   Pošto za ovih 30-tak godina staža još nisam postala vidovita :), ne mogu da znam ni koliko imate (i kojih) preostalih zuba, u kakvom su stanju, šta može – a šta ne, kakav je tip zagrižaja, tip žvakanja, zubi u donjoj vilici, da li osnovno oboljenje može praviti probleme i kakve…

   Drugim rečima: od srca vam preporučujem pregled i razgovor sa nekim stomatologom; zbog osnovnog oboljenja, preporučujem Stomatološki fakultet.

   Srećno i svako dobro.

 71. Bila sam na pregledu na jednoj stomatološkoj klinici u NS,oni su mi preporuci li most i rekli su mi da je trajanje mosta od 5 do 7 godina..inače od preostalih zuba imam:obadve dvojke i trojke,četvorku sa desne strane,šesticu i sedmicu sa leve…

  1. Dobro veče još jednom,
   ne znam koji deo mog prvog odgovora niste razumeli.
   Pod dva: mišljenje kolega me nimalo ne zanima – svi smo različito školovani, išli različitim stručnim putevima, da ne govorim tek o tome koliko sam drugačije stavove imala sa 3 i sa 30 godina staža. Dakle, moguće je da su kolege u pravu, a može biti da se ni slučajno ne možemo složiti u stručnom mišljenju, nikad i nikako.

   Drugim rečima: drugo mišljenje ne tražite online. Samo pregled, snimci itd.

   Još jednom vam želim prijatno veče.

 72. Dobro vece.
  Nikad nisam videla ovakav sajt, volela bih da sam ranije..:( ali ako mi mozda jos mozete pomoci evo mog problema:
  Imam privremeno zacementiran most (metal-keramika) dole sa obe strane. Bruseni su levo i desno 5.i7. da bismo stavili most zbog nedostataka 6. Sa leve strane je sve ok. Sa desne me od samog postavljanja muci 5.
  Zub je ziv i zamenjena mu je plomba pa je stavljen vestacki zub (kao i na ostale zube koji su bruseni) dok nije uzet otisak i stavljen privremeno zacementiran most. Dok sam imala i vestacke zube imala sam osecaj kao da imam ciglu na toj 5. Stomatolozi su rekli da je to zato jer su vest.zubi plasticni. Kad je stavljen most osecaj je bio kao da mi je malo visoko. Stomatolozi su rekli da mi je verov.visoko, da moramo da budemo veoma obazrivi da ne skinemo previse i da postepeno kako se ja navikavam na most pratimo situaciju. To je bilo pre 10 dana. Pokusavali smo grickanjem one tracice da nadjemo gde je visoko i sta mi to smeta. Problem sa zubom je sto boli kada zvacem hranu. Boli samo kada zvacem. Ne boli kada stisnem zube ili sl. Posle jucerasnje posete rekli su mi da misle da ce sada bol postepeno da prodje i da ce mi biti ok kao sa leve strane. Medjutim ni danas nije bolje. Pri tom od juce kad su mi jos malo “skinuli” kako mi ne bi bilo visoko, imam neki osecaj kao da mi gornja 4.udara u donje zube. A 5.i dalje boli kada pokusam da zvacem. Da li imate ideju zasto je tako? Desni su ok, zub smo i snimili koren je takodje ok. Izvinite na opsirnosti, sve u zelji da dobro objasnim. Hvala Vam od srca unapred.

  1. Dobro veče želim,
   molim vas, nemojte se izvinjavati, što više objašnjavate jasnije mi je :).

   Imam ideju, itekako – to, da je jedan zub u mostu malko viši, mi zovemo supraokluzija.
   Zub u supraokluziji je traumiran, prosto rečeno – što, ako se brzo ne ukloni, može da dovede do daljnjih problema.

   Kako bih vam objasnila… Pogledajte ovu sliku:

   normalna anatomija zuba

   Braonkasto i tufnasto je kost. Između zuba i kosti je ružičasta linija – periodoncijum; to je prostor u kojem se nalazi vezivno tkivo, ali i sva sila nerava, vlakana, krvnih i limfnih sudova itd.

   Taj prostor služi da amortizuje pritisak na zub. On to može samo do određene mere – posle toga počinje zapaljenje, odumiranje tkiva i ceo spisak problema; obično se manifestuje tako kako vi opisujete.

   Dodatni problem je što je taj roze prostor povezan sa tkivom zubnog živca (pulp chamber na slici); pulp chamber i periodoncijum se ponašaju po sistemu spojenih sudova. I to je velika nevolja, jer upala u jednom prostoru nije odvojena od upale u drugom.

   Ukratko: kad dođe do toga da je zub preosetljiv na pritisak (ponekad čak i na dodir jezikom), iritacija se odmah uklanja, zub rasterećuje, ako treba i devitalizuje – ako je već dotle došlo.
   U prevodu: most skinuti odmah; proveriti da li je zub još vitalan – ako je smanjen vitalitet, odmah ga devitalizovati; dalje ga držati rasterećenog do potpunog oporavka, i onda raditi na njemu nadogradnju i dalje nov most.

   Moj pok. profesor iz ovog predmeta je govorio: ako vas (čvrsto) uhvatim rukom za rame, neće vam biti ništa. Ako vas tako čvrst hvatam za isto mesto više puta dnevno po tridesetak puta (za svaki zalogaj), otpašće vam rame… Mehanizam je taj.

   Žao mi je što ne mogu da vas obradujem, ali ima još nešto: sve opisane nevolje su do jedne granice reverzibilni procesi. Drugim rečima – do jedne granice je moguć oporavak tog zuba, a dalje ide ovo što sam opisala: devitalizacija, rasterećenje, nov rad. Zato sam to i rekla – jer sve predugo traje.
   Ako je ikako moguće, tražite spec. endodonta.

   Srećno :).

 73. Puno Vam hvala na tako brzom i detaljnom odgovoru! Cak ste i sliku postavili da mi priblizite, hvala! Bicu slobodna samo da potvrdim da li sam dobro razumela: do mog problema je ukratko receno doslo jer mi je zub predugo bio pod opterecenjem tj. predugo mi je bilo visoko? Nije dakle smeo da se trpi ni taj osecaj “kao cigla” jos pod vestackim zubom? Zub mi je istraumiran i sad je moguce da cak mora mozda i da se radi “vadjenje zivca”? Samo da budem sigurna da sam dobro razumela. Hvala jos jednom.

  1. Hvala na lepim rečima :), no, nije mi jednostavno da odgovorim na vaše pitanje.

   Vidite, mi razmišljamo prilično jednostavno: ako je zub osetljiv na pritisak, u pitanju je ili živac, ili parodoncijum (periodontalna membrana) ili oba. Od koje početne dijagnoze krećemo, stvar je konkretne procene.

   U situaciji gde je – recimo – zub vitalan, relativno zdrav, s manjom, lepo stavljenom plombom itd. -a pacijent srednjih godina, sa glukoza intolerancijom, zub u pitanju je recimo usamljena šestica bez okolnih zuba itd. – idemo na prvu dijagnozu: traumatski problem, i upala periodontalne membrane.

   U slučaju gde je zub brušen – prvo na top listi nam je upala živca, posebno ako je pacijent imao privremenu krunu.
   Ako je zub previše obrušen ili čak otvoren živac – privremena kruna će da “maskira” problem, i on će se kad – tad pojaviti.

   Otvoreno rečeno: za ovih tridesetak godina staža, od bezbroj ovakvih problema kao vaš, mislim da je samo kod nekoliko pacijenata bila u pitanju traumatska supraokluzija – sve ostalo je preterano brušenje, otvoren živac i posledice u vezi s tim.
   EDIT: Određeni materijali za privremene krune mogu jako loše da utiču na zubni živac, ali to je posebna priča :).

   Problem je što na sve to treba reagovati brzo; pod brzo podrazumevam za 24 h od nastanka problema – jer se ceo proces dalje razvija, do potpune nekroze tkiva (gangrene, što bi rekli pacijenti).

   Zato rekoh: PRVO skinuti most i proveriti da li je zub još vitalan i koliko. Ako nije, što je vrlo moguće – leči se. Vađenje živca je (s moje strane) pogrešno rečeno, jer ako živac ne reaguje na vitalitet, njega više nema – dalje se leči kao što se leče gangrene.

   Biću slobodna da vas ispravim: ne da nije trebao “da se trpi” osećaj težine pod privremenom krunom, nego nije smeo ni da se pojavi.
   U prevodu: krune koje na ma koji način prave problem pacijentu se prosto BACE i prave druge, da ne govorim o tome da pacijent danima i nedeljama trpi nešto. Ne sme da se događa NIŠTA. Baš ništa.
   Normalno je da zub (bez privremenih kruna) bude osetljiv na toplo i hladno (ne mnogo), da taj mali bol prođe odmah čim se proguta to toplo ili hladno, normalno je da desni budu osetljive prva 24 h, to je sve.

   Ima još jedna stvar… kako bih vam objasnila.
   Mi smo naučeni da reagujemo na zatečeno stanje; dakle – kad mi dođe pacijent kao vi, krećem od osnovne dijagnostike, i dalje se radi prema dijagnozi, a ne bavimo se mnogo time šta je KONKRETNO moglo dovesti do viđenog stanja :).

   Otvoreno rečeno: ne bavimo se time jer je greška sigurno. Kakva i koja i u kojoj fazi – negde ćemo možda u radu i priči i doći dotle, ali za ovaj trenutak, kad pacijent dolazi s osećajem da mu je zub duži, da ima bol na pritisak, da ima osećaj težine… zub se odmah proverava i otvara, pre nego pacijent otekne.
   Da li je zubna pulpa ili preopterećen parodoncijum ili oba, to je onako, za akademsku diskusiju, znate :), a nama je bitno – ODMAH, odmah lečiti i “pucati iz topa” ako treba, samo da se spase zub nosač.

   Ako sam šta iskomplikovala, kažite slobodno; pokušavam da vam opišem kako nama mozak radi, a to nije uvek jednostavno verbalizovati :).

   Srdačan pozdrav.

 74. Hvala Vam, iako tuzna, saljem :)
  Niste iskomplikovali, sve sam razumela.
  S postovanjem, M.

  1. Molim vas, nemojte biti tužni :*
   Znate kako ja kažem pacijentima: dogod ja mogu da razmišljam šta mogu da lečim, kako, da nadogradim i slično, ihaj, mi smo na konju, tu nema problema; kad imam samo da dam anesteziju i poređam klješta, da vadim 24 crna korena mladoj ženi (kao pre neki dan), onda više nema šta…

   Petica je obično laka za lečenje, uspeva bez problema čak i da je cista od santimetra (mlađoj koleginici uspelo nedavno :), samo hrabro. Žao mi je što vas nisam obradovala, ali s moje tačke gledišta – stvarno nije loše, posebno ako je most privremeno cementiran.

   Srećno još jednom :).

 75. dobar dan
  dakle prije 3 dana mi je zubar brusio zube od 4 do 4 to mi je radio 2 i pol sata s tim da mi je na 2 stavljao umjetnu kost pa je to zasio danas su mi stavljeni privremeni zubi koji me uzasno stiscu i desni me jako bole da napomenem ova 3 dana sam sve normalno i jela i pila za 7 dana mi treba stavljat trajne zube pa me zanima dali postoji mogucnost da se ta rana upali i kasnije kad se stave trajni zubi i koliko treba otprilike da ta nelagodna bol prestane
  hvala puno :D

  1. Poštovanje,
   na žalost, ne mogu mnogo da vam pomognem, nemam lično iskustvo sa veštačkom kosti. Jedino što mogu da kažem je – problem s brzinom.

   Ne znam koja je bila svrha ubacivanja veštačke kosti; ako se npr. ugrađuje implant, svako čekanje ispod 4 meseca dovodi do neuspeha rada (Chiapasco, Casentini, NY 2016.), a mnogo znači i kojom hirurškom tehnikom je rađeno.

   U sferi stomatološke protetike je jedno od osnovnih pravila da treba da dođe do koštanog zarastanja (najmanje 6 nedelja, idealno 3 meseca) da se dalje rade definitivni radovi ma koje vrste.

   Drugim rečima – postoji 1001 razlog zbog kojeg možete imati bolove; a u ma kom slučaju, šta god da se radi – definitivan most se ne cementira dok pacijenta ma šta boli.

   Žao mi je što ne mogu da vam pomognem; svako dobro vam želim.

 76. Dobar dan, trebao bi vase mišljenje molim vas.
  Pre 10 dana sam stavio keramičke krunice na zube. I zasad imam samo bol prilikom dodira sa hladnom vodom. A trojku koju sam uradio dan posle zbog lečenja i stavljanja kolčića nemogu nikako da izdržim jer me konstantno boli i na hladno i na dodir uopšte, pijem antibiotike i to mi pomaže odnosno skroz bol nestane prakticno i sve je ok. Ali kada prestanem piti antibiotike bol se vraća kod trojke. Razumem da su zubi jos osetljivi ali dali da nastavim piti antibiotike ili prosto jos moram trpit bol,
  Hvala.

  1. Poštovanje,
   nisam dobro razumela o čemu se radi, iz sledećih razloga:
   – ako je izvađen živac, ubačen kočić (kakav?) i stavljena kruna, antibiotici će primiriti stanje, ali neće rešiti problem;
   – samo živi zubi su osetljivi na toplo/hladno; ako je trojka i dalje živ zub, ovde antibiotici neće pomoći, samo (odmah) otvaranje tog zuba i endo lečenje.

   Usput budi rečeno, zubi pod mostom ne bi trebali da budu osetljivi uopšte, ali nadam se da će se to smiriti.

   Srdačan pozdrav.

 77. Postovana,

  Unapred se izvinjavam na mom opsirnom objasnjenju, al zaista sam zabrinuta, a cini mi se da bi ovde mogla dobiti odgovarajuci odgovor.
  Zelela bi Vam objasniti situaciju u kojoj se nalazim u nadi da cete mi moci pomoci savetom.
  Pre 6 dana su mi obruseni zubi u donjoj vilici 7-7, radi postavljanja krunica.
  Medjutim 3 dana kasnije pojavio se bol sa leve strane za koji sam prvo sumnjala da je od nadrazaja usled brusenja gledji jer nisam mogla konkretno da lociram odakle bol potice-od kog zuba, medjutim posto ni sledeceg dana bol nije jenjavala obratila sam se svom lekaru usled cega je doslo do lecenja zivca na 6., medjutim posto se bol nastavila i nakon toga ja sam i narednog dana otisla zubaru i sada je i 7. umrtvljena. Nakon toga osetila sam olaksanje i konacno bez analgetika provela 6 sati, medjutim tada je doslo do pojave boli sa leve strane, koja je postajala sve jaca i pocela da se siri i na ostale delove vilice, pa zatim i na gornju. Naravno popila sam analgetik, ali u prvih sat i po vremena efekta nije bilo. Dva sata kasnije (upravo sada), boli vise nema, ali je gaktor iznenadje ja sta me ceka nakon isteka dekstva analgetika svepriautan.U toku agonije kroz koju sam prosla ocajno sam pocela da prevrcem sajtove po internetu u potrazi za pomoci i naisla sam na Vas sajt, i deluje mi sve zaista sjajno objasnjeno i sa bogatim iskustvom, takodje su mnoge stvari koje iz sopatvenog iskustva znam- posto mi ovo nazalost nije prva krunica, apsolutno tacne.
  No, da se vratim na poentu.
  Moj problem je sto bi vec u toku sledece sedmice intervencija trebala biti zavrsena, ja sam konstantno u nekom bolu, ne mogu tacno da odredim poreklo bola, a ne zelim da umrtvim svaki zub da bi se osigurala, a narocito ne zelim da pod krunicu stavim zub sa upaljenim zivcem, posto sam sa prvom krunicom (koju mi ke radio moj predhodni zubar), imala hirurski zahvat usled pojave ciste zbog upaljenog zivca, tako da mi je procedura poznata.
  Takodje bi bilo sjajno ako postoji nacin da se npr. snimanjem odredi da li je zivac pod upalom tj. koji je upaljen, jer ja ne mogu da procenim, molim Vas recite mi ako postoji.
  I molim Vas za savet, mnogo sam zabrinuta kako ce se ovo zavrsiti,je problem u tome sto ja zivim 1000 km daleko od svog zubara i to mi dodatno komplikuje stvari, plus vec krajem naredne sedmice moram krenuti na put, tako da mi ponestaje i vremena i snage.
  Cemu ja u ovoj situaciji mogu da se nadam? Plasim se da ne napravim pogresnu odluku i pogorsam stvar, a opet mozda i nije strasno koliko se meni cini.

  Hvala i izvinite jos jednom na opsirnosti

  1. Poštovana gospođo,
   ne znam šta da vam kažem, prvo što mi pada na pamet je – menjajte stomatologa.

   Deluje mi da ima toliko dešavanja koja nisu “po pravilima službe”, da Bog sveti zna kako će to do kraja ići.

   Prvo – u donjoj vilici zubi se bruse iz dva puta, jer se mandibularna anestezija ne daje odjednom s obe strane (ceo spisak razloga).
   Potom se uzimaju otisci, prekosutra proba metal (samo metalna konstrukcija mosta), a prekosutra od tada se proba neglazirana keramika (kad je ovako veliki rad), i nekoliko sati iza toga most tehnički (tehnološki) dovrši i cementira.

   E sad… Ako je ma šta sumnjivo, odmah posle brušenja se izradi privremeni most i – čeka. Ako se ma šta desi, kao na vama, može da se reaguje bez problema.
   U tom našem reagovanju – promašaja nema. Dakle, u životu mi se nije desilo da devitalizujem pogrešan zub, iako dijagnostika ponekad ume biti prilično zbrkana; ne zato što sam jako pametan i za sve rođen stomatolog – nego zato što odmah zovem odgovarajućeg specijalistu (endodonta), ako ja ne mogu da se snađem.

   Dalje: kad se zub devitalizuje, na njemu se radi livena nadogradnja, pa onda krune/mostovi.

   Ukratko: nepregledan je spisak previđanja kod vas.
   Da ne bude neke zabune: MOJA obaveza i dužnost je da PREDVIDIM da li će biti problema ili ne. Postoji ceo predmet na osnovnim studijama koji se bavi time koliko je zubni živac udaljen od površine: na kom zubu, na kojoj površini kog zuba, u kojoj starosti pacijenta.
   Ako je zub vidno nagnut, rotiran itd. – do mene je da predvidim da ću u brušenju doći blizu nerva, i da preduzmem odgovarajuće radnje da zaštitim pacijenta, da hodam on the safe side.

   Ako mi je ma šta sumnjivo, MA ŠTA, radi se privremeni most – jer, posle lečenja (devitalizacije) zuba, opet ide malko čekanja. Potom izrada nadogradnje, potom izrada mosta.

   Molila bih da me ne razumete pogrešno: za ovakve radove pacijent treba da je tu. Dakle, ako procenim da postoji mogućnost problema – pacijent treba da mi je “na očima” tih nedelju dana ili određeni vremenski period. Ako za to ne postoji mogućnost – odbijam da radim, i to se i dešavalo bezbroj puta, verujte.

   Sada kako jeste – ne vidim drugo rešenje nego da tražite mišljenje endodonta, pa da se sve pregleda još jednom PAŽLJIVO, revidira stanje, pa uradi još jednom kako treba.
   Nema zbrzavanja, nema “lako ćemo”, nema “biće”.

   RTG snimak ne pokazuje da li postoji upala zubnog živca, čak ne pokazuje ni akutne procese na vrhu korena, čak i ako je pacijent otekao.
   No, DOBRA i pažljiva dijagnostika itekako može da pokaže odmah šta je u pitanju, ali – očito je da je to kod vas preskočena opcija…:(

   Na pitanje – čemu možete da se nadate – verujem da ste dobili odgovor.

   Ako mogu još šta da pomognem, izvolite slobodno.
   Vrlo mi je žao zbog svega što vam se događa, ali niti je vaša odgovornost, niti je do vas da brinete šta i kako dalje, niti treba da trpite sve što vam se događa.

   Srdačan pozdrav.

   P.S. Vaš naredni post sam izbrisala, jer u situaciji kakva jeste meni nije ni od kakvog značaja da li je bol počeo s leve ili desne strane; vi ste već shvatili da mi gledamo širu sliku.

  2. Dobro vece! Prije 6 dana su mi stavljene cirkon keramicke krune na 13 zuba u gornjoj vilici i zacementirano.Prvih dana nije bilo nikakve boli samo reakcija na hladnu vodu.Jucer je pocelo da me boli;bol je pulsirajuca i kao da “hoda” po gornjoj vilici.Kad popijem tabletu protiv bolova,bol nestane i sve super.Da li je normalna ovakva bol?

   1. Dobro veče želim,
    na žalost, niti je normalno – niti “miriši” na dobro :(. Preporučila bih vam da se javite stomatologu, ako je moguće specijalisti endodontu, a u svakom slučaju – ne onom koji je radio. Brušenje za bezmetalnu keramiku je ekstenzivnije nego za metalkeramičke krune.

    Srdačan pozdrav.

 78. Postovanje. Imam 23 godine. potreban mi je strucan savjet. U gornjoj vilici imam 1,2,3,4 sa obje strane, 5,6,7 su izvadjene a 8 još nisu ni narasle, da li je moguce da uradim most da nadomjestim samo 5 i 6. Da li će se moći most uraditi s obzirom da nemam nijedan zub pozadi. lijep pozdrav i unaprijed hvala

  1. Poštovanje,
   na žalost, nemoguće je ovako online odgovoriti na vaše pitanje.
   Teoretski, možda postoji mogućnost da se “izvuku” osmice da budu nosači, da se ugrade implanti i slično, ali to je sve za konzilijarni pregled i rad, ne za online savet.

   Jedini savet koji vam mogu pouzdano dati je: nemojte ni slučajno pristati na to da se radi most na vašim zubima, i da ima peticu/šesticu kao viseće članove s obe strane. Ovo ne samo da skraćuje vek zubima nosačima, nego sam viđala čak da ovakav most puca na sredini – jer dodati zubi deluju kao poluga.

   Srdačan pozdrav.

 79. Poštovani,

  na donjoj sedmici sam više puta menjala bezmetalnu krunicu jer je pucala u dva navrata, jednom nije bila nameštena i jednom je spala pa je samo zalepljena.Juče je polomljena krunica uklonjena, zub malo obrađen i stavljena nova ali ja od tada osećam pulsirajući bol, na blag zagrižaj zub boli kao da dodirujem otvoren čist dentin i imam jako pojačanu salivaciju koja se ne smiruje, konstantno se mučim sa viškom pljuvačke. Da li možda znate u čemu može da bde problem? Do sada bolove nisam imala nakon stavljanja krunice, a pored ove rađene su još na 5 zuba…

  1. Dobro veče želim,
   kruna od bezmetalne keramike ima vrlo uske indikacije – sedmica nije među njima. Ukratko, kad je “neobičan” plan terapije, u samom startu – dalje je moguće milion komplikacija.

   Imate samo jedno rešenje: endodonta, odnosno devitalizaciju. Šta je sve moglo uzrokovati ovo stanje, bolje i da ne počinjem, u najkraćem – ako imate simptome pulpitisa, leči se to, i to odmah, a uzroke ovome preporučujem da potražite na fakultetu ili će vam sam endodont objasniti.

   Srdačan pozdrav.

 80. Poštovanje, imam 25 god.
  nedostaju mi bočni zubi u gornjoj vilici tačnije 6 i 7 sa desne strane a sa lijeve 5, 6, 7.. znam da most ne bih mogla uraditi jer nemam sa obe strane po zub da bi se mogao izbrusiiti. koja je vaša preporuka kako nadomjestiti te zube koji nedostaju osim implantatima, to ne bih zbog finansijske situacije. pozdrav.

  1. Poštovanje,
   ima još jedna “sitnica”, koja se često prenebregne: pacijent može i da hoće i da ima para, a da nije za implantate, iz opštih, sistemskih i lokalnih razloga, to je duga priča.

   U prevodu: vi imate samo dva rešenje: vironit proteza, ili krune na postojećim zubima – vezni elementi – vironit proteza.
   U načelu, teško je reći šta je bolje, u stomatologiji postoji bolje rešenje samo za te neke konkretne uslove i za datu situaciju.

   Iskustveno, jednostavniji radovi duže traju; imam pacijente koji i više od 25 godina nose klasične vironit proteze koje sam nekad davno radila, dok sa veznim elementima to ne ide baš tako.

   Ako stignem, videću u narednih par dana da vam napišem jedan tekst na temu šta je vironit (wiron) skeletirana proteza, da imate predstavu.

   Srdačan pozdrav.

 81. Postovani, ugradjen mi je implant i nakon 5 meseci stavljena krunica. Naime 5ti dan posle stavljanja krunice meni i dalje otecena desni. Dio i iznad zuba napred i nazad ka nepcu. Iznad zuba je cak i malo modro. U pitanju je dvojka. Nisam imala problema ni kod postavljanja implanta ni kosti vestacke. Ni suprastrukture. Sve dok mi nije stavljena krunica. Tad je nateklo. Da li da se tesim da treba desni da se priviknu :) Hvala.

  1. Dobro jutro želim,
   na žalost, ne mogu da vam pomognem – previše je mogućih kombinacija tipova implanta i kruna, kao i mogućih razloga za ovakva dešavanja. Jedino rešenje je da pitate vašeg doktora.

   Srećno :).

 82. Dobro vece.
  10.januara 2018. su mi zacementirani mostovi u gornjoj i donjoj vilici-27 zuba. Ja se jos nisam navikla. Ne znam da li je normalno da toliko traje period prilagodjavanja ili nesto nije u redu. Nista me ne boli,ali mi smetaju. Cini mi se u nekim momentima da su preveliki,u nekim kao da su od gume. Kada zinem u donjoj vilici osecam zatezanje. U gornjoj vilici sa desne strane most povezuje 1,2,3 sa 7com. Izmedju me nesto zulja kao da imam neko strano telo. Zubar je to i sam napipao nekom iglom. Imala sam osecaj struganja metala o metal.Pre dva dana je nekim peskom pokusao da ispere taj deo izmedju zuba i desni. Navodno je isprao neku hranu. Inace u toj praznini su se povukle desni. Rekao mi je da dobro odrzavam higijenu zuba,ali posto imam paradentopatiju da mi se povlace desni i da me zato zateze vilica i da imam osecaj da mi se zubi pomeraju jer mi se moji klimaju. Paradentopatiju sigurno nisam dobila u prethodna tri meseca. Zasto mi odmah nije ukazao na to i sta mogu da ocekujem ili ne.
  Unapred zahvalna.

  1. Dobro jutro želim,
   ne mogu da vas obradujem.

   Ovako veliki radovi se obično rade sporo, vrlo pažljivo, eventualno sa par proba više, uvek prvo jedna pa druga vilica (obično prvo gornja, pa donja), duga priča – imam utisak da je mnogo toga ovde preskočeno.

   Ono što vas dalje čeka je dalje povlačenje desni; to može ići brže ili sporije, u zavisnosti od opšteg zdravlja pacijenta (posebno od hormonskog statusa), ali i sam most, neadekvatno urađen, može značajno da ubrza povlačenje desni, koštanu resorpciju, i uveća probleme koje već imate.

   U jednom trenutku će doći do toga da više nije ceo brušeni zub pokriven krunom (navlakom) – tada je most jedino za to da se iseče, skine, i napravi novi.
   Ovo je zapravo budućnost svih mostova – ali da li će do toga doći za 5 ili 25 godina, mnogo zavisi i od samog rada.

   Na žalost, ne mogu da prognoziram kada će kod vas doći do toga da most mora da se menja, jer sam protetski rad ugrožava zube nosače; mi obično kažemo pacijentu – kad može noktom da zapne za ivicu krune, to je otprilike to. Da ne govorim o tome da zubi počnu da bivaju osetljivi na termičke podražaje i slično.

   Ostali osećaji koje navodite – kako rekoh – ne moraju da znače nešto “tragično” za zube, za trajnost mosta, samo mogu da znače da je ponešto preskočeno u fazama rada. Osećaj “zatezanja” može da znači da je most previše “knap” na zubima nosačima, te da ima ortodontsko delovanje na zube, ali ovo je (ovako online), samo nagađanje iz tridesetogodišnjeg iskustva, ne mora da bude tačno.

   Žao mi je što ne mogu da vas obradujem. Srdačan pozdrav.

 83. Ja posle 3 meseca mogu noktom da zapnem za ivicu krune kod dvojke i trojke u donjoj vilici koji su nosaci za cetvorku i peticu. Dlacicama od cetkice vredjam ta mesta.
  Hvala vam puno.

  1. U ovakvim situacijama sam ponekad radila zalivanje osetljivih delova zuba Glass-ionomer cementima. To je samo privremena zaštita, ali daje pacijentu malo vremena.
   Mislim, pacijenti u ovakvoj situaciji su obično namučeni na razne načine, i obično im treba malo vremena da se priberu, i finansijski i na svaki drugi način – ovo je jedan od vidova pomoći.

   Još jednom vam želim svako dobro, hvala vama.

 84. Pozdrav.

  Meni je postavljen most pre 3 dana. Medjutum, cini se da ima kontakta izmedju ocnjaka i krunice mosta sto izaziva nelagodnost i smetnju. Zubar me je pitao da li krunica gura ocnjak prilikom probe, ali tada to nisam osetio jer su mi desni sa te strane kompletno boleli. Hoće li se tkivo navici i bol prestati ili ce morati doci do intervenvije zubara?

  1. Dobar dan želim,
   nisam vas dobro razumela, a na žalost sumnjam da vas mogu bolje razumeti bez da vidim.
   Načelno, ako u bočnom kretanju vilice u jednom momentu samo očnjaci u kontaktu, to se smatra normalnim (očnjakom vođena okluzija); no, nije prilagođena konkretnom zagrižaju pacijenta, može da smeta.
   Drugim rečima, jedino da tražite drugo mišljenje – specijaliste stom. protetike, gnatologa ili na fakultetu.

   Svako dobro vam želim.

 85. Dobro jutru,
  sinoc oko 19 casova su mi postavljeni mostovi, 4-7 ( tj.8 ali se pomerio na mesto7.) , kao i dole..Donja 8.dole je vitalan zub i reagovala je vise od ostalih na brusenje…Par puta sam rekla stomatologu da se i privremena kruna malo pomerala pa da je mozda vise iziritiran zub, a li sam isto pitala da li postoji nacin da se proveri da li je zub zdrav, posto me pri isprobavanju mosta jako bolelo.Kaze da ako nije bilo nocnog bola da je to normalno, reakcija na toplo hladno i dodir.Dobila sam puno anestezije i most je cementiran.Evo 8 sati kasnije, ne mogu da spavam od pola. Ostali malo reaguju, ta 8.dole me bas boli. Brufen je ublazio bol. Brine me da li nuzno jak bol u toku noci odmah posle trajnog fiksiranja znaci da to nije u redu i da je zub morao biti lecen i da most mora skidati?Ili je to normalno? I brine me skidanje mosta jer se i na probi tesko skidao ( nema paraliteta da tesko ide)
  Hvala unapred, nadam se da sam bila jasna i ne preterano opsirna.

  1. Dobro jutro želim,
   ne znam odakle da počnem… Od disparaleliteta zuba nosača (pazite, niko nema baš paralelne zube, do nas je da ih tako izbrusimo, a isto tako – do nas je da odmah predvidimo da li će taj zub biti možda preosetljiv ili ne – tj. da li ćemo odmah da idemo na devitalizaciju).

   No, tako je kako je – ukratko: zub je očito trebao biti lečen, na ma koji način; postoji mala šansa da je ovo prolazna reakcija (zavisi čime je most cementiran, neki cementi imaju egzotermnu reakciju vezivanja, oslobađaju malo toplote, pa zub odreaguje), ali ako se ovo produži i na noćas – jedino rešenje je skinuti most i lečiti zub.

   Stomatološka protetika, isto kao i ortodoncija, podrazumeva VRLO pažljivo planiranje, ako treba i sa analizom modela, i VRLO temeljnu sanaciju svega i najmanje sumnjivog – davno pre početka rada… Neko je kod vas nešto preskočio :(.

   Žao mi je što ne mogu da vas obradujem, nadam se da će se smiriti, srdačan pozdrav.

 86. Molim Vas za savet.
  Pre par sati mi je stavljen most sa gornje leve strane 3-6, posto je sve to radjeno pod anestezijom, nije bilo moguce da ja lepo vidim estetski izgled tih zuba, a sada mi bas ne izgledaju kako je planirano.
  Moje pitanje je: da li je moguca korekcija cementiranog mosta, u smislu da se zubi malo “stanje”? Hvala

  1. Dobar dan želim,
   moguće i izvodljivo jeste, ali nije preporučljivo – može da se desi da dalje otpadaju komadići keramike. Ako je samo estetski problem, moja preporuka je da ne dirate ništa.

   Srdačan pozdrav.

 87. Uradjen mi je most pre 15 godina(znam da je gar.10 god ali $) i pre 2 god mi je pukla krunica i sad se vidi onaj crni metal ispod.Tad su mi stavili kao neki lepak ali je brzo i on spao.Dali mogu privremeno nesto sigurnije da uradim?Jer za kompletnu zamenu nemam.Hvala puno

  1. Dobar dan – ne znam ko vam je to rekao, ali krunica ne sme da puca, ni posle 10 ni 20 godina. Rok trajanja mosta je – koliko traju zubi nosači, tehnološki ne sme ništa da mu se desi, osim pucanja od direktnog udarca.

   Na žalost, uprkos tome što postoji ceo niz materijala kojima može da se “dopravi” defekt – nijedan nije trajan. Zamena mosta vam ostaje kao jedino trajno rešenje.

   Srdačan pozdrav.

 88. Poštovani molila bi za savjet.
  Prije skoro 2 mjeseca radila sam cirikonske navlake na gornje jedinice. U jednoj nisam imala živac pa je jako potamnila, i ugl. radi estetike radila sam na obadvije navlake. Odmah nakon brušenja 2. dan počela se javljati bol desnih na tom mjestu, navlake su svejedno odmah 3. dan trajno cementirane. Bol se smirila nakon antibiotika ali natečenost i crvenilo i dalje ostaje. Ne osjećam neku veliku bol, vise pritisak, zubi ne bole nego bas desni. Idem svako malo na čišćenje desnih koje stalno krvare i natečene su. To traje već 2mj. doktorica stalno govori da će se to smiriti samo moramo čistiti jer se nikako zatvoriti, uđe hrana pa se opet upale i začarani krug. Ja sam već očajna (problema s desnima nisam imala nikad prije). Ono sto me zanima dali je moguće da je posrijedi neki drugi problem? Los rad, možda preširoke navlake? Nisam pametna, molim za savjet. :( Unaprijed zahvaljujem

  1. Dobar dan želim,
   na žalost, ne mogu da vas obradujem – u pitanju je upala desni izazvana protetskim radom, i neće se smiriti dok se krune ne zamene. Iskreno, ne vidim dobar razlog što se ne bi uradile metal-keramičke krune; estetski nisu gore, a ivica se može izliti doslovno na 0.2 mm…

   Srdačan pozdrav.

 89. Imam jedno pitanje.Danas sam bila da pre par dana sam izbrusila zube za keramika metal most i zub do umnjaka je trebao da mi bude noseci medjutim posto je lecen reagovao mi je na hladno i topo i u korenu je bio kvaran.Zubarka se trudi da mi ga izleci kaze ako ne uspe da mi zakavi most na umnjak.A kaze moze i na ovaj pa ako se pokaze lose moze da mi presece most do toga zuba.Pa bih volela i vas savet da li da dozvolim da mi postavi most na taj zub ili ipak na umnjak(koji je zdrav i cvrst).

  1. Poštovanje,
   ne znam šta bih vam rekla.
   Jedno od osnovnih pravila u stomatologiji je: sve, ali SVE treba da je izlečeno, izvađeno, lepo zaraslo itd. – ako treba, čeka se i više meseci, pa ONDA da se rade krune, mostovi, ma kakva protetika.
   Ovakva “iznenađenja” prosto ne postoje.

   Svako dobro želim.

 90. Cao i ja imam problem stavila sam most na prednje zube jedinice i dvojke,most od 4 zuba.Nisam imala problema nisam imala bolove kada sam ih stavila .To je bilo pre 6 meseca ali pre 10 dana videla sam da s unutrasnje strane ispod jedinice jednu brazdicu na zubu kao da je pukla krunica i upaljeno meso oko zuba i s jedne i druge strane.Sta mi Vi savetujete . UNAPRED HVALA
  MIRJANA

 91. Dobar dan,zanima me sledeće
  Trebam da operisem cistu na zubu koja se pojavila nakon što sam izbrusila zube za stavljanje cirikonskih navlaka. Pa me zanima posle operacije dali postoji ikakva mogućnost da se stave neke privremene navlake ili nešto da ne hodam izbrusenih zubi narednih tri mjeseca,jer mi je rečeno da toliko traje oporavak? Očajna sam.
  Hvala u napred.

  1. Poštovanje,
   naravno da postoji mogućnost, privremene krune budu gotove za 24 h najdalje, veoma su lepe, i pacijent može normalno da se ponaša u međuvremenu.

   Mene bi više zanimalo sledeće:
   – otkud cista na zubu pod mostom? (ili je već bila tu – one ne nastaju za nekoliko dana ili meseci, ili je omaška u brusenju/postupku – a u oba slučaja je neko nešto krupno prevideo),
   – zašto bi se most morao skidati (osim ako je ZAISTA star i neadekvatan). Ako je relativno noviji – operiše se “ovako”, zato se tako i radi. Jer – ako se već skida most, onda može možda i da se leči, a ne operiše.

   Deluje mi da ima mnogo (meni) nelogičnih stvari u celoj priči, mislim da bi dobro bilo da tražite drugo mišljenje.

   Srdačan pozdrav.

 92. Postovanje :)
  Prije 20 dana sam izvadio 4 i 6 dole lijevo i odmah posle 7 dana mi je zubar brusio 5 i 7 ( zivi aktivni zubi) za ugradnju metalno keramickog mosta. Cekao sam na izradu mosta 6 dana i u tome periodu nisam imao privremene krune na zubima pa se javljao bol koji je bio podnosljiv i zubi su bili osetljivi na toplo hladno i slatko.
  Medjutim prilikom ugradnje mosta bol je bila velika usled cementa koji oslobadja toplotu sto je normalno ali sad 7 dana nakon ugradnje bol je i dalje nesnosiva ukoliko ne pijem brufene.
  Znaci bol se javlja u samoj kosti vilice imam oscjecaj pa se siri samo na taj deo gdje je most i bukvalno prodje 20 min posle uzimanja brufena.Kad se uzme brufen nema boli prilikom jedenja pritiska ili kuckanaj niti na hladno vruce nadrazaje.
  Zubar kaze da je problem u vilicnom zglobu jer nemogu otvoriti usta od boli u zglobu i unutrasnja strana gdje su davane blok ineckije prilikom brusenja je skroz modra i otecena i odmah posle postavljanja mosta se pojavio otok na obrazu ko je se posle 5 dana skoro pa skroz povukao jer sam uzimao serapinn forte i stavljao hladne obloge.
  Po rijecima zubara proce trpi i gutaj tablete makar 7 dana i odjednom ce proci, kaze da zvacem sto vise na ovu stranu i da stavljam tople obloge i treniram misic zuba i zglob tada i masiram.
  Kad prodje dejstvo brufena i pocne da se javlja bol ja nemogu otvoriti usta vise od 1cm od boli na strani gdje je most.
  Ideja sta da radim neka preporuka antibiotici ili sta vec.
  Unaprijed hvala.

  1. Dobro veče želim,
   MENJAJTE DOKTORA, aman!
   Spisak grešaka – od preranog brušenja zuba pa nadalje, ne znam odakle pre da krenem :((.

   Moj predlog je da ODMAH, ujutru, potražite spec. oralnog ili maksilofacijalnog hirurga; meni pre deluje da upala u predelu davanja anestezije uzrokuje spazam mišića i bol od kojeg ne možete da otvorite usta, mada ni zglob ne bih isključila… Nadalje tražite spec. endodonta da pažljivo pogleda brušene zube (taj most će i ovako i onako brzo biti za skidanje), pa redom iznova, ali ne kod dosadašnjeg doktora, ako za Boga znate :((.

   Srećno i pišite kako ste.

   1. Hvala na brzom odgovoru samo jos ovo da pitam dal je moguce da od upale od davanja anestezije dolazi do ovoga bola koji se prosiri u donju vilicu? Pitam jer je ovaj doktor bio visoko preporucen i vecini clanova porodice je radio cak i po 26 zuba na most i niko nema problem osim mene a on tvrdi kad prodje ova upala da ce proci i bol.I zaboravih reci u predhodnom postu da mi je izvadjena 7 iznad mosta u gornjoj vilici i nije bila prokrvljena pa je radjena kiretaza 2 puta da bi se rana zatvorila.Pa me zanima koliko obicno treba da prodje da se zamiri vilica posle kiretaze dal je moguce da bol potice i od toga zuba?

    hvala i obavezno ove sedmice idem kod specijaliste na pregled

    1. Dobro jutro želim,
     ne samo da je moguće – nego sam za 30+ godina staža (od toga bar pet po raznim hirurgijama) viđala i odumiranje tkiva (to možete shvatiti kao npr. gangrenu noge, ne dao Bog) i u jednom slučaju i encefalitis (upalu mozga; prostor u vilici koji “hvata” upala je anatomski vrlo blizu baze mozga, vrlo pojednostavljeno rečeno).

     Zato rekoh: ODMAH. Ne ove nedelje, nego odmah, i verujte da znam odlično o čemu govorim.

     Kiretažu (dvaput?!) u smislu lečenja suvog alveolita neću ni da počnem da komentarišem. Cenjeni kolega koji brusi zube nedelju dana posle vađenja, i to vadenja višekorenih (!) zuba, može da bude i Sveti Petar lično, što se mene tiče.

     Za pravo koštano zarastanje je potrebno NAJMANJE šest nedelja, idealno tri meseca.
     SVE ŠTO SE NAPRAVI U TOM PERIODU SE SMATRA PRIVREMENIM REŠENJEM.

     Kada dođe do punog zarastanja – sve se sleže, i ispod mosta se pojavljuje prostor, ponekad navlake na zubima nosačima postaju “kratke” (ogoljen je brušeni zub) itd. – i takav most je za skidanje.

     U periodu čekanja, pacijentu se naprave privremene krune/mostovi, i to samo ako mora – jer i one mogu da imaju svoje negativne efekte.

     Drugim rečima: striktno gledano, nije stručna greška napraviti pravi, (metal)keramički most pacijentu odmah posle vađenja zuba; ali – em mu se kaže da je dao pare za privremeno rešenje (Zakon o pravima pacijenata!), em se cementira privremeno – da pacijent ne mora da se pati kasnije, kad treba da sečemo metal…

     Ne znam šta bih vam rekla – malo je pola ovog bloga da vam ispišem šta se sve ne radi tako kako je na vama, ili se radi drugačije, daleko manje traumatično za pacijenta :(.

     Hvala vam što ste se javili, i još jednom – od srca svako dobro.

 93. Poštovani,

  Moja cura je u procesu stavljanja keramičkih navlaka .Zubi su izbrušeni u ponedeljak i utorak, a živci u utorak i sredu izvađeni. Kanali su napunjeni.
  Juče(četvrtak) su stavljene privremene navlake.
  Danas(petak) je sve to jako boli, i na dodir, ne može da žvaće, jede kašastu hranu zbog toga.

  Možete li nam reći, da li je ovo normalna reakcija?

  Hvala!

  1. Na žalost, niti je normalno, dapače – niti se radi kako treba.

   PRVO se sve izleči, sanira, zatvori i – potom bruse zubi… Moj savet vam je da odmah tražite drugo mišljenje, ako je ikako moguće – Stomatološki fakultet.

   Vrlo mi je žao :(

   1. Poštovana,

    Hvala vam na odgovoru.
    Nažalost, iz iskustva, nije ni puno preporučljivo tražiti mišljenja sa stomatološkog fakulteta u Sarajevu :(
    Nadam se da ću vrlo brzo naći dobro rešenje.

 94. Molim Vas za misljenje…. Pre tri meseca stavljene su mi metalnokeramičke krunica kao most. Iz leve jedinice i desne dvojke izvadjen mi je zivac, a desna jedinica ostala mi je vitalna. Ubrzo posle toga počela je da me boli ta vitalna jedinica, te mi je kroz krunicu izvadjen zivac i stomatolog tvrdi da ne mora da mi skida taj most i pravi novi. Da li je to moguce i koje su posledice ako mi ne zameni taj most?

  1. Poštovanje,
   ukratko: svi zubi koji nemaju živac postaju krti i skloni su da se slome.

   Drugim rečima: vi sad imate jedinicu koja nema živac i dvojku koja nema ni živac ni veći deo krune zuba nosača, tj. unutrašnjost te krune je skoro pa prazna. U prevodu – ovakvi zubi nosači pucaju uz desni pod opterećenjem, posebno ako je bočno opterećenje (npr. kidanje zubima žilave hrane: kifle, hleba, pršute itd).

   Lečenje kroz most je sporno na mnogo načina.
   Prvo – potrebno je ozbiljno iskustvo da se kroz most KOREKTNO izleči zub. Drugo – unutar krune ostaje vrlo malo zubnog tkiva. Treće: ostaje oštećenje mosta, tj. keramika često ima tendenciju da se dalje osipa oko otvora koji je napravljen.

   Nije ništa sporno, striktno stomatološki gledano, radila sam to na tuđim mostovima bezbroj puta – ali se pacijentu kaže da je privremena mera, te da ima u vidu da treba sve da se skida, i na drugi način radi još jednom.

   Idealno bi bilo da se sve skine, proveri lečenje (RTG), na lečenim zubima naprave korektne nadogradnje i most napravi još jednom.

   Da sam na vašem mestu, tražila bih drugo mišljenje, i ne bih mnogo insistirala da isti doktor ponavlja rad.

   Ako sam šta iskomplikovala, izvolite pitajte opet.

   Srdačan pozdrav.

 95. Postovani,
  molim Vas za misljenje.. Odradjene su mi metalokeramicke krunice na 4,5,6,7 dole desno. Most je na petici, ispod koje je pre 3 godine operisana cista i stomatolog je procenio da je to mirno i da nema problema da se odradi most, a brusena mi je i sedmica koja je bila zdrava. Pre 7 dana mi je stavljena krunica, privremeno, i treba sutra da se cementira. U principu, ne osecam nikakvu bol na zubima, problem su mi desni. ?Naime, osecam to strano telo u ustima, crvene su mi desni i stvara mi veliku nervozu, osecam kao nagnjecenje neko i jaaako me iritira pa non – stop pipkam jezikom, i rasklimala sam ih, pa mogu da malo podignem krunice i osetim olaksanje, pri tom, lucenje pljuvacke mi je pojacano, i od juce me malo boli grlo, kao da mi je sve iritirano u ustima. Pa me strah da se one fiksiraju, i onda ako bude bolelo ili nesto necu moci da izvadim. Pa me zanima da li je potrebno pre cementiranja da ova iritacija prestane i bol na dodir i koliko traje adaptacija na krunice? I da li postoji nesto sto pomaze adaptaciji? Jer kako vreme prolazi, nije mi bas lakse, veci mi je pritisak i nervoza, kao da se vise iritiraju ?
  Unapred hvala na odgovoru!

  1. Dobro jutro želim,
   pošteno rečeno, nisam sasvim sigurna šta bih vam rekla.

   S jedne strane, situacija je zapravo obrnuta: potpuno je normalno da desni budu osetljive dogod je most privremeno cementiran – dakle, dogod je makar i mikropomičan, desni će reagovati.
   Ako je most korektno napravljen – ma šta na ovu temu se smiruje stalnim fiksiranjem mosta.

   Naglasak na: ako je korektno napravljen.

   Ako most ima sledeće mane (nabrajam samo najčešće):
   – preširoke krune (koje u predelu uz desni nisu savršeno uz zub, nego “komotnije”),
   – klackanje (pacijent obično opisuje da ima osećaj da prvo zagrize na jedan zub, pa potom sastavlja ostale – te ima osećaj da se most “klacka”, “odiže” ili “izvlači” neki od zuba nosača itd.)
   – ortodontsko delovanje (osim goreopisanog, pacijent kaže da ima osećaj da most “razmiče” zube nosače i slično)
   – tehnički problemi (mane izrade: grubi, debeli rubovi kruna i sl.)…

   … sve ovo će uzrokovati smirivanje desni NIKAD.
   Cementiranje ovakvog mosta može samo probleme s desnima da učini hroničnim.

   Drugim rečima, “mož’ da bude, al’ ne mora da znači”, a ni vi ni ja nemamo načina da procenimo šta se tačno zbiva, na žalost, jer su vaše tegobe malo preterane za ono što se inače očekuje.

   Ono što bi mene primarno interesovalo je – zašto je most privremeno cementiran.

   Ako je u pitanju nešto na par dana, to je za tolerisati – no, sve duže znači da nešto nije kako treba.
   Ako je most privremeno cementiran jer doktor nije siguran da li će zub nosač “progovoriti” (najčešća opcija), onda znate gde ste :(.
   Meni se pre neki dan desio taj redak slučaj, da privremeno stavim most – jer je pacijentkinja molila da joj se da mogućnost da se lepo, kad prođe anestezija, pogleda kod kuće, to je validan razlog. Na duže, pravi druge probleme – kao na vama…

   Žao mi je što ne mogu da vam nešto određenije kažem :(, od srca se nadam da će sve biti u redu.

   Srdačan pozdrav.

 96. Hvala Vam na iscrpnom odgovoru.. Ipak cu otici kod stomatologa, problem su samo desni, nikakve probleme druge nemam, samo iritirajuci pritisak na desni pa pipkam jezikom i pomeram non stop. Trebalo je posle dva dana da cementiramo, ali nije mogao stomatolog, pa smo pomerili za danas. Zato sam htela da cujem Vase mišljenje. A ako sam dobro razumela, most ne sme da se pomera ni malo. Nadam se da ce biti ok. Hvala veliko! Srdačan pozdrav!

  1. BAŠ ste me obradovali :), najlepše hvala što ste se opet javili. Sad već itekako ima izgleda da je sve samo do pokretljivosti mosta.

   Još jednom vam želim svako dobro :)

 97. Prvenstveno želim da Vam se zahvalim što posvećujete vreme na ovaj način i strpljivo i vrlo racionalno dajete odgovor na nedomice i više od naših lekara.
  Ovo je moj problem/pitanje.
  Brušena su mi 4 zuba. 2 sa obe strane donje vilice. Tačnije, rađen mi je most između 4i6 sa jedne i 3i6 sa druge strane. Predhodno sam nosila fixnu protezu na obe vilice skoro 2 god. Zubi su bili zdravi bez plombi i procesa pre brušenja,a razlog za postavljanjem mosta metalo-keramičkih krunica bio je učvršćivanje zagrižaja i popunjavanje još većeg prostora nastalog širenjem vilice. Nakon brušenja zuba nije bilo nikakvih preteranih bolova koji nisu “podrazumevani” za “ogoljene” zube. Takođe ni pri probi metala nije bilo bolnih reakcija da skačeš sa stolice. Problem po meni nastaje nakon postavljanja krunica nakon nedelju dana od brušenja. Desni su bile vidno ranjive ali one su vremenom zarasle. Od postavljanja mostova prošlo je nedelju dana. Ja noću imam bolove koji prestanu 20 min. nakon što umastiram Gingival gel. Na zagrižaje bilo koje vrste nemam bolne reakcije, takođe ni na toplo-hladno. Moje zubarke me uveravaju da živci nisu bili upaljeni pre postavljanja krunice kao i da bol verovatno potiče od osetljivih desni koje priznajem imam (hipertireoza). One me mole za strpljenje i uveravaju me da ću se priviknuti jer je zahvat vrlo invazivan. Očistile su mi desni od lepka koji je preostao. Ljudi koji imaju iskustva sa krunicama me uveravaju da su prošli kroz pakao ali da su se nakon 20 dana privikli.
  Ja bih Vas zamolila za mišljenje jer već gubim strpljenje da se budim noću i da osećam bilo kakav bol. Takođe, da li mi je potrebna bilo kakva intervecija na pulpi zuba? Šta očekivati, intervecije na zubima ili privikavanje desni? Da li moji bolovi upšte potiču od desni ili je u pitanju nešto drugo. Hvala!

  1. Poštovanje, hvala na lepim rečima.

   Imam prilično problema s planom terapije koji ste opisali, iz brojnih razloga.

   Milion puta sam sarađivala sa ortodontom, u sledećem smislu: da pacijent već nema neke zube – a da je meni redukovan prostor za most. Onda ortodont pomeri zube, taj dan kad skida orto aparat ja brusim nosače i radim mostove i to je sve.

   Obrnuto – da se protetski “popunjava” razmak koji je stvorila ortodoncija (?!) – nisam nikad ni čula ni videla da postoji kao VALIDAN stomatološki plan terapije.

   Da most “učvrsti” zube, “zadrži ih u tom položaju” itd. mi je još neverovatnije – to (opet!) radi ortodoncija: zato postoji period retencije i zato se nose retencioni aparati…

   No, na stranu to.
   Mislim da je mala šansa da su problemi s desnima uzrokovani vašim osnovnim oboljenjem – ako nemate iste probleme na vašim zubima, ne bi trebalo ni ovde.
   Najčešći uzrok koji viđam je – protetski gingivitis uzrokovan preširokim krunama.
   Uz desni prvo proba metala mora biti pasent – ne u dlaku, nego da most sâm stoji kad se proba.

   Krune koje su široke (odstoje od zuba) u delu ispod desni, uz desni itd. će praviti probleme dogod se most ne skine.
   I ti problemi se neće smiriti vremenom, dapače.

   I: NIJE TAČNO da “mora da boli” i da se ljudi pate s desnima ne znam koliko posle cementiranja mostova, dapače – mogu se očekivati neprijatnosti dok pacijent ne prespava i to je sve.

   Moj predlog vama bi bio samo jedan: drugo mišljenje. I treće, i deseto.
   Imala sam (i na žalost, imam) pacijente na ozbiljnoj imunosupresivnoj i zračnoj terapiji koji nemaju probleme s desnima, vaše oboljenje (ako je dobro kontrolisano) nije razlog.

   Šta je drugo – nadam se da ćete uspeti da saznate.

   Srdačan pozdrav i srećno.

 98. Postovana, pre mesec i po sam stavila dva mosta(bezmetalni)na gornjoj vilici 2x od keca do trice.

  Prvih 20ak dana sam imala bol na zagriz ,sto je proslo. No medjutim veci mi je problem bol na hladno(hrana,tecnost cak i vazduh ako je jaka klima). Da li ce to proci ili nesto ozbiljnije nije u redu?

  Takodje posto mi je jedna dvica izvadjena osetim da mi tu prolazi vazduh,cak i sa druge strane kod trice gde ima zub nosac, naravno to nije okom vidljivo. Doktorica mi je preporucila da kupim neki konac poseban da mogu da cistim taj prostor ispod desni,al mi se sve ovo cini kao velika muka s obzirom da bi mostovi trebali trajati 10ak god.

  Sta dalje? Da li ce bol na hladno proci..? Hvala unapred

  1. Poštovanje,
   bezmetalna keramika nije za ovakve radove, i tu smo odmah završili priču.

   Ne trpi veća opterećenja, brusi se više nego za sve druge vrste mostova itd. – drugim rečima, sve što vam se događa je na žalost posledica pogrešnog plana terapije u startu.
   Ne vidim drugo rešenje osim skidanja mosta i izrade adekvatnog, na žalost – svaki drugi dan skidam tuđe mostove od bezmetalne keramike iz istih razloga koje ste opisali.

   Žao mi je što ne mogu da vas utešim – ali, nisu svi radovi za sve zube, i sve ima svoje ZA i PROTIV… Usput budi rečeno, i estetika nije superiorna u odnosu na ostale vrste kruna i mostova :(.

   Srdačan pozdrav.

 99. Pozdrav, izgubio sam nekoliko zuba, pa sam odlucio uraditi most (metal-keramika) na preporuku stomatologa, ukupno 7 zuba naprijed, racunajuci nosace. Izbruseni zubi su stajali 2 dana i boljeli su pomalo prilikom jela ili pica, a danas sam probao taj metal i to me bas boljelo, pretpostavljam da su zubi jos osjetljivi. Medjutim osim bola, osjetio sam most kao veliki komad metala koji me pritisce, zulja i smeta previse, a nisam tako zamisljao, toliko smeta da se ne bih usudio to pricvrstiti, jer ne znam kako bih to trpio uopste, da li je to normalno? Da li cementiranje pomaze i popravlja taj osjecaj na bilo koji nacin? Htio sam cuti vase misljenje, a malo sam i zabrinut citajuci sve ove komentare :D Za par dana idem da mi stomatolog i tehnicar to zavrse, do tad se nadam vasem odgovoru.

  1. Poštovanje,
   moguće je da je sam metal realno masivan.

   Ne znam kako ovo da vam objasnim online, ali mogu da pokušam :).

   Sam metal (u probi metala) treba da je liven VRLO tanko (da ima ivice na max. 0.2 mm, debljina žileta), da je lak (za laika – lak u ruci; ne baš lak kao da je od alu folije :), ali ne dramatično teži), da ide malo ispod desni (samo koliko otisak pokazuje – otisak S KONCEM OKO ZUBA), da savršeno naleže na desni tu gde nemate zuba, ili da vrlo malo odstoji.

   Što se tiče ovog poslednjeg: ja volim da malko odstoji od bezubog grebena – uzmem otisak mostom (vrlo fini otisni materijali) i tehnika doda u keramici koliko treba da bi most nalegao svuda baš pasent.

   Sve ostalo nije kako treba.
   Masivan, težak metal obično znači da je tehničar početnik, da je rađeno na brzinu, da ga je mrzelo da ga tanji (imaju merač debljine metala i dijamantskim frezama ga istanje gde je višak, što je em zahtevno i precizno, em odoše nokti :).
   Ako previše ide ispod desni na zubima nosačima, i/ili nije savršeno pasent uz bezubi greben – pacijenta će boleti da mu oči iskoče…

   Drugim rečima: masivan metal koji dobro stoji može da se tanji, preoblikuje itd. – ali to doktor mora da “istera” :), ako se desi da oni sami od sebe neće.
   Popravke većih nedoatataka nisu moguće (ako mnogo je valja, uzima se opet otisak i kreće ispočetka).

   Iskreno, ne znam šta bih vam rekla. S jedne strane, ne deluje mi za ponavljanje rada, nego za fino doterivanje.
   S druge strane – da doktor hoće (i zna) već bi to “poterao” i bez vašeg insistiranja i tražio još jednom da se proba metal, i da tehničar stoji tu.

   Sve opisano ne znači da će gotov most biti loše urađen; teški mostovi obično ne prave neke probleme (dugoročno gledano, na 20 g na primer), ali ako su mnogo ispod desni na zubima nosačima i/ili “bockaju” bezubi greben – to je već nevolja.

   Ne znam koliko sam vam pomogla :(.
   Imam dovoljno godina, reputacije i znanja da mogu glatko da vratim rad i tražim šta me volja, ali nije uvek tako :(.
   Ako pacijent slučajno upadne u “preskakušu” doktor – zubna tehnika, bude svega…
   U krajnjem slučaju, sve može da se radi iznova, ako baš ne valja.

   P.S. Da proba metala od otisaka bude za prekosutra nije prebrzo – to je razumno vreme za livenje i obradu metala.

   Srećno :).

 100. Hvala vam za odgovor, da li se inace pacijenti zale na sam metal kad prvi put probaju? I kako izgleda zavrsen most, da li se keramika jednostavno dodaje na taj metal koji se koristi na probi?

  1. Zaista nema na čemu.
   Ne – ne žale se, jer em ja pitam tačno za određena mesta, em vidim jasno ako gde ima viška.
   Osim što rad vraćam bez ustezanja :), ako procenim da nema druge.

   Keramika je… konzistencije jogurta, otprilike, nanosi se cetkicom (i peče sloj po sloj) – celom spoljnjom površinom metala. Samo unutrašnja strana “čaure”, deo koji naleže na zub nosač, ostaje metal – poliran dosta nalik na rostfraj.

   Nadam se da sam razumela šta me pitate :),
   Srdačan pozdrav.

 101. Dakle po vasem misljenju, sam metal, ja ne bi trebao narocito mnogo osjetiti u ustima, u smislu da je glomazan, i da mi nekako jednostavno smeta u ustima? Hvala i sretno u daljem radu.

  1. Jeste. Metal treba da je značajno manji nego sam most, ne sme da ima osetnu težinu za pacijenta, ne sme da ga boli i/ili žulja na ma kom mestu. Normalno je da se oseća pritisak na desni oko zuba nosača i to je otprilike to.

   I to ne da je moje lično mišljenje – nego stomatologija as is, onakva kakva jeste :).

   Hvala najlepše, i vama svako dobro.

 102. Pozdrav, zubar mi je postavio most od trojke do sedmice. Cetvorka mi je izvadzena mjesec prije postavljanja mosta.
  Od tad imam uzasnu bol koju ne mogu definisati gdje me tacno boli. Danas mi je zubar skinuo most koji je srecom privremeno cementirao, nasao je komadic kosti koji je ostao od vadzenha cetvorke, trebala bi ponovo ici u ponedjeljak da mi stavi taj most al mene jos uvijek nesto uzasno boli. Jednostavno bez brufena ne funkcionisem. Lp

  1. Poštovanje,
   1. menjajte doktora,
   2. sačekajte da se sve smiri i da prođe faza koštanog zarastanja,
   3. radite nov rad. Stari može samo da se baci, bez obzira što nije isečen u skidanju.

   Srdačan pozdrav.

 103. Pozdrav
  stavljena mi je navlka na obe gornje petice,ja jednom je sve lepo,medjutim na ovoj drugoj kao da ne odgovara,kad zagrizem prvo dodje u kontakt navlaka sa zubom dole,pa tek onda ostatak vilice,tacnije ne mogu ni da uradim pun zagriz zbog navlake na toj strani,sta bi trebao da uradim ? da li to znaci da moram novu navlaku raditi ?

 104. Poštovani,
  pre par godina sam radila most, pošto mi je falila četvorka na gornjoj vilici. Izbrušene su mi petica i šestica. Prvi most mi je spao posle manje od mesec dana, sam od sebe. Reklamirala sam, i urađen mi je nov most. Iako sam rekla da osećam kako mi ulazi vazduh izmedju desni i šestice, zubar me je ubedio da je to normalno. Dve godine kasnije desni kod tog zuba su užasno počele da smrde, iako sam čistila koncem, ali tu prosto nisam mogla jer je to bio slobodan prostor između mog zuba i desni (sa unutrašnje strane) i napravio se paradontalni džep. Zbog trudnoće morala sam sačekati još godinu dana, i u decembru prošle godine otišla sam (kod drugog naravno) zubara da radim ponovo. Objasnila sam sve, skinuli su mi most, nešto su ispirali (ja zaista ne znam tačno šta su radili) i ostavili su desni da se malo oporave jer su bile upaljene. Na snimku je koliko je meni poznato sve bilo u redu, pošto mi nisu ništa rekli da treba da učine, ili leče, operišu i sl. Taj paradontalni džep kod šestice koji se stvorio su valjda očistili, i to je bilo to. Nakon 3 meseca, tačnije oko 10. og marta otišla sam da mi cementiraju most. Već na samoj probi sam rekla da mi je most previsok, ali su me ubeđivali kako sam se samo odvikla za ta 3 meseca, i da je sve ok. Sam postupak cementiranja me je užasno boleo i pored anestezije. Kada su završili, ja sam im ponovo rekla da mi je visoko, oni su malo izbrusili i rekli da samo treba 2 nedelje da se malo sve smiri i da se naviknem. Nakon par dana pošto uopšte nisam mogla da jedem, otišla sam ponovo, opet su mi malo izbrusili, i čak su i moje zdrave zube na donjoj vilici skraćivali (nisu me ništa ni pitali), i rekli da ne smeju više, i opet ista priča kako ću se navići. Nakon isteka te dve nedelje, ja sam ponovo morala da idem, i opet su mi izbrusili, i meni se činilo da je tada sve u redu jer mi je zaista i bilo bolje u odnosu na ranije. Iako je znalo da me malo zaboli kad zagrizem nešto jače, a moji donji zubi ponekad kao da malo odreaguju,kao neki slab bol. Međutim nije to bio neki jak bol, a počelo je i ovo vanredno stanje pa nisam ni mogla izlaziti više. Međutim, večeras sam primetila da su mi desni ponovo crvene (ali sada na petici, ne na šestici, i to otprilike na tom delu gde mi je i bilo visoko i smetalo prilikom zagrižaja pošto mi još uvek stoje tačke od onog papira koji sam grizla kod njih) i kao da mi se ponovo napravilo (doduše vrlo malo), slobodnog prostora. Iskreno strah me i da diram tu desni da ne bih ja slučajno sama napravila prostor. Na dodir desni su malo krvarile.
  Molim Vas za Vaše mišljenje, jer ja zaista više ne znam da li je to zaista do mojih zuba i desni, pošto mi je genetika loša, ili je u pitanju neadekvatna priprema za most, ili loše urađen most? Ili je možda do hormona zbog dojenja (ali valjda su onda trebali da sačekaju sa svim, jer su znali da dojim)? Već padam u depresiju, jer ne znam šta mi je činiti, i ima li svrhe uopšte da ga radim po treći put ili da vadim zube. Ne bih ni da plaćam po treći put za istu stvar, ali ne znam šta da kažem kad počnu da me ubeđuju da je problem do mene, a ne do njih.
  Izvinite na podužem postu, i hvala Vam unapred na odgovoru.

  1. Poštovana gospođo,
   na žalost, meni deluje da most treba raditi opet.

   Most koji je previsok, u supraokluziji, se ne cementira – prosto se vrati i radi se nov, ili se traži proba neglaziranog mosta, pa se koriguje gde i koliko treba (iskreno, vrlo retko) – pa se potom most glazira i cementira.

   Ne znam šta lepo da vam kažem :(, kod vas je očito preskočen ceo niz faza i uvida u izradi oba mosta, te je došlo dotle gde jeste.

   Srdačan pozdrav.

 105. Pre 4 dana mi je postavljen viseci most, sada mi pri zagrizaju taj viseci deo udara u desni. Da li je to normalno ili ne?

  1. Poštovanje,
   na žalost – nije normalno.
   Viseći zub ne sme da pravi nikakve probleme i ne sme biti opterećen pri žvakanju, između ostalog.

   Svako dobro želim.

 106. Pozdrav!
  Zbog velikih sivih plombi gore lijevo te gore desno, koje se, kad se nasmijem vide, odlučila sam uraditi krunice. 6lijevo i 7 desno su bile polomljene. 5 lijevo je već otprije izvađen živac i lijepo napunjeni kanali (vidi se na snimku).
  Pri prvom posjetu, počela je liječenje na 6 lijevo, koja je bila malo odlomljena, stavila lijek, koji će umrtviti živac te zub zatvorila do slijedećeg posjeta. 7 desno mi je izvadila jer je rekla da za njega nema spasa, jer je bio već predugo tramatiziran i otvoren, iako me nije bolio.
  Plan rada je ovakav:
  lijevo gore: 5 i 6 štift+krunica (sa prethodnim liječenem 6)
  desno gore: 6 potrebna krunica, 7 nema, znači: brušenje 6 i 8 i most od potpune keramike
  Zanima me slijedeće:
  Dali je plan dobar? Dali je potupuna keramika ok izbor? Dali su 4 tjedna dovoljna za radove nakon vađenja i lijećenja ? Zašto se radi štift + krunica a ne samo krunica?
  Samo bi još nadodala, da me ništa prije nije bolilo, da su mi ostali zubi zdravi i da imam 25g.
  Hvala.

  1. Poštovanje,
   1. Meni zvuči da je plan terapije dobar, uz jednu rezervu: za nas starije i konzervativnije, sive plombe nisu dovoljan razlog za brušenje zuba.

   2. Ne mogu da procenim.
   Načelno, bezmetalna keramika nije za gornji most (niti je estetski lepša od metalkeramike), ali ako se proceni da je sam pacijent takav da most neće biti posebno opterećen, u redu je.

   3. Za koštano zarastanje je potrebno najmanje 6 nedelja, idealno bar 2-3 meseca.

   4. Posle vađenja živca, od zuba ne ostaje dovoljno da bi kruna/most mogli solidno da stoje.

   Svako dobro želim.

 107. Poštovani,
  Probaću najjednostavnije da Vam objasnim svoj problem, i nadam se Vašem odgovoru.
  Pre deset dana, trajno su mi cementirani frontalni donji zubi (četiri zuba; rađeni su pojedinačno, i keramika je u pitanju).
  Dva dana nakon trajnog cementiranja, tokom ispiranja usta osetila sam neku vrstu blagog pomeranja zuba, kada sam ih prstom dotakla osetila sam da se oni klate.
  Stomatolog mi je rekao da bi trebalo da se učvrste…međutim deset dana nakon toga, situacija je ista.
  Takođe, osećam nestabilnost kod npr. zagrižaja hleba (ništa tvrđe nisam ni probala da zagrizem).
  Napominjem, da je iz sva četiri zuba izvađen živac, ali da oni nisu dodatno ojačani.
  Moje pitanje je, šta sada može da se uradi, da li oni mogu da se ojačaju kroz postojeće krunice? I da li ova problematika, pokriva reklamaciju?

  Unapred hvala.

  1. Poštovanje,
   krune mogu da daju osećaj nestabilnosti iz sledećih razloga:
   – rascementirale su se; u tom slučaju se nanovo cementiraju, ali se prvo razmotri ZAŠTO su se rascementirale.
   – nestabilni su zubi nosači; to je greška u prvom koraku – dakle, pri samoj proceni da li su zubi uopšte pogodni za opterećenje i kog tipa. Ako je npr. problem jasna resorpcija kosti, i parodontopatija u očiglednom stepenu (do neke granice) – rade se zubi u bloku (a ne pojedinačne krune), sa posebnim načinom izrade i obrade;
   – pucanje zuba nosača; nadogradnja ponekad može da rascepi koren zuba, posebno kod prednjih zuba, i posebno kod zagrizanja “žilavih” materija – kao što je hleb. Ovde je rešenje samo vađenje frakturiranih zuba i nov rad.

   Po pitanju reklamacije ne znam šta bih vam rekla – da se kruna rascementira – događa se; da se rade solo (zasebne) krune – tamo gde treba da je most – to može biti da je bilo i na zahtev pacijenta, pa je doktor (pogrešno) rešio da “ispunjava želje”. Ništa lično, molim vas :), ali – to viđam svaki dan :(
   Što se tiče pucanja devitalizovanog zuba nosača (s nadogradnjama ili bez) to se smatra akcidentom.

   Nadam se da sam dobro razumela šta me pitate :), ako sam omašila temu, izvolite pitajte još jednom.

   Srdačan pozdrav.

 108. Zdravo,pre mesec dana stavljena mi je metalokeramicka navlaka na gornjoj dvojci. Nisam imala nikakve bolove sve do sada. Pre par dana osetila sam bas blagu bol na hladno i sada osecam vec par dana kao da mi je zub pod pritiskom i blagu bol kada zagrizem tvdju hranu i nekako cudno osecam zub.To mi se do sada nije desavalo pa me zanima razlog?
  Hvala unapred

  1. Poštovanje,
   pošto postoji spisak od bar jedne kucane strane mogućih uzroka – zašto prosto ne pitate tog koji je radio?

   Svako dobro želim.

 109. Poštovanje,

  prošle nedelje 01.11. su mi izbrušeni gornji zubi prvig 10, prvi dan me je mnogo bolelo ali kad popijem Dexomen prođe me, gledala sam da pijem što manje, i tako 5 dana, međutim u subotu ujutru sam osetila jak bol u glavi kod očiju i bol cele vilice gornje, to mi se desilo i u nedelju kada sam legla da spavam vrlo jak bol i jedva sam zaspala, i posle 2 sata me probudio isti bol i bila sam prinuđena da popijem lek. A danas treba da mi cementiraju keramičke krunice.

  Molim Vas kažite mi razlog tog jakog bola u glavni zajedno sa kompletnom vilicom, jer mene stvarno reko boli glava.
  Hvala Vam unapred.

  1. Poštovanje,
   kod brušenih zuba jedino normalno i očekivano je da budu MALO osetljivi na toplo/hladno.

   Sve gore od toga (da boli za Dexomen, da budi noću itd) je znak da treba lečiti neki od zuba nosača PRE nego se most cementira, a ako to iziskuje izradu novog rada – raditi sve još jednom.

   Srdačan pozdrav.

 110. Poštovanje,

  Pre pet godina sam radio keramičku krunu na petici… kostantno osecam neki neprijatni miris kada prodjem koncem pored tog zuba. Bio sam da se žalim, onda zubar uzme vodeni pištolj i sa nečim poprska oko tog zuba i taj neprijatni miris nestane na neko vreme. Čime on to prska i zašto mi se javlja taj neprijatni miris u ustima!?

  Sada kada se probudim, usta su mi puna tog neprijatnog mirsa lepaka… baš neprijatno.

  Pozdrav

  1. Poštovanje,
   neprijatan miris od prolaženja koncem je obično od zapadanja hrane, desni i sličnog. Cement kojim se cementira kruna nema neki određeni ukus ili miris, dok se ne veže malko je kiselkast, kasnije ne.
   Pošto je kruna starija od četiri godine, lako je moguće da su se desni povukle te je to uzrok neprijatnog mirisa.
   Ako kruna nema dobar kontakt sa susednim zubima – itekako se oseti neprijatan miris.

   Vaš stomatolog se najverovatnije služi nekim od “koktela” koji sadže 3% hidrogen; no, iskustveno gledano – najverovatnije je kruna za menjati, tj. treba raditi novu.

   Svako dobro.

 111. Postovanje. Radila sam most od 3 zuba, dole levo, 5-6-7. 6ica fali 5 i 7 su noseci. Zubi su bili potpuno zdravi, uvek redovno leceni popravljani, kao i redovne kontrole cak i bez ikakvih problem. Volim zubare i redovno pratim stanje svojih zuba. E sad zbog finansijske situacije most sam radila u Srbiji a ne u AT gde zivim. Brusenje je bilo bezbolno, da bi se nakon istog javila takva bol da sam htela da umrem. Ta dr mi je tada i umrtvila zivce na oba zuba, zavenentirala metal-keramicki most i uprkos mom insistiranju da zubi ne nalezu kako treba i da imam bolove tvrdila je da je to tako dok se ne naviknem na strano telo. Naravno bol je nastavila idalje, u AT je snimanjem utvrdjeno da je most preveliki i da gura stalne zube i da mora da se vadi. Od bolova u donjoj vilici bolovi su presli i na gornju vilicu. E sad u medjuvremenu mi je ustanovljeno da sam alergicna na metale nakon operacije koju sam imala i mene sad zanima dal ja uopste smem vise da stavljam opet metalne krunice ili metalne implantate kojima sam i zelela da zamenim postojeci most? Hvala na odgovoru.

  1. Poštovanje i vama,
   moram nešto odmah da vas ispravim: mi radimo i bolje i kvalitetnije od Austrijanaca, vi ste “samo”, na žalost, naišli na pogrešnog stomatologa.

   Vrlo mi je žao da je sve tako prošlo, ali u opisu toka rada ima toliko grešaka da ne vredi ni da počinjem – skidanje mosta je jedino rešenje, na žalost.
   Ako je dokazana alergija na metale koji su osnova mosta, imate samo dva rešenja:
   – radove na zlatu,
   – bezmetalnu keramiku.

   Pošto bezmetalna keramika ima dosta nedostataka, možda da razmislite o keramici na zlatu.

   Implanti su posebna (duga) priča, o kojoj biste trebali da razgovarate sa hirurgom; no, imajte u vidu da oni nisu večni, dakle – to je privremeno rešenje, čak manje trajno od (korektno urađenih) mostova.

   Nadam se da sam vam šta pomogla, srdačan pozdrav.

 112. Poštovanje,

  pre dva dana zamenila sam dve metal keramičke krunice cirkonskim na gornjoj levoj jedinici i dvojci. Estetski to lepo izgleda ali imam osećaj da mi unutrašnja strana tih krunica udara na donje zube. Isto tako prilikom žvakanja kao da udaraju dole od zube. Mnogo me to brine jer sam već daleko od mog zubara, a taj dan kad mi je postavio krunice bila sam pod anestezijom i ništa nisam mogla osetiti. Nadam se da je samo stvar navike i da će ovaj užasni osećaj u ustima proći. I samo da napomenem da nemam bolova.

  Unapred Vam zahvaljujem!

  1. Poštovanje,
   na žalost, u pitanju je (krupna) greška koja se može rešiti samo izradom novih krunica.
   Krune koje su previsoke u zagrižaju vremenom destabilizuju i zube nosače i naspramne zube, tako da bih vam preporučila da to što pre rešite.
   Isto tako, ne vidim zašto su rađene krune od bezmetalne keramike – jer, estetski nisu superiorne, a bitno su deblje (zahtevaju više mesta).

   Žao mi je što ne mogu da vas obradujem, srdačan pozdrav.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.