Beljenje zuba – komplikacije

beljenje zuba

U poslednjih godinu dana imamo pacijentkinje koje nam dolaze sa problemima koji nastaju kao posledica beljenja zuba od strane nestručnih lica.
Izdvojiću samo tri razloga zbog kojih ovo ne treba da radite – ma kako vam delovalo privlačno:

STRADAJU ZUBI.

Zubi se najčešće bele preparatima koji se koriste za kosu; čak i ako jesu oni koje mi koristimo za beljenje zuba – obično je prevelika koncentracija i/ili pogrešno primenjena, i to na pogrešne zube.

Posledice su: pegavi zubi, kredasto beli zubi (koji i jesu doslovno kao kreda, dakle – dekalcifikovani), i još ceo spisak sličnih problema.

Juče sam videla pacijentkinju sa “tetraciklinskim zubima” – u dubini, u strukturi zuba, njeni zubi imaju tamne poprečne pruge (koje se vide samo pod našim reflektorom, i to jedva, ai su tu).

Beljenjem kod nestručnih osoba, pruge su došle do posebnog izražaja, šta je reći…

STRADAJU DESNI.

Zbog odsustva adekvatne tehnike rada, opreme i instrumentarijuma, ovakvo beljenje zuba obično “oprži” desni.

Na žalost, ovo je hemijska destrukcija nalik na kauterizaciju – mi možemo smiriti stanje, ali povratka desni na staro nema.
Ne bez ozbiljnih izdataka i ozbiljnog stručnog rada.

CENA IZLEČENJA JE VISOKA.

Šta god da krene naopako kao posledica nestručnog rada – potreban je ozbiljan rad i ozbiljna stručnost da se sve sanira; to može da dostigne cenu i 10 i 20 puta višu od one koju je neko dao za “beljenje zuba”.

Nije retkost da se dođe i do parodontalne hirurgije, do preparata tipa Fluor Protector (skoro 90 dolara 20 ampula) i sličnog.

Dakle, kratka preporuka:

To što vam danas deluje vrlo jeftino i “začas”, kasnije može da ima (i na žalost, vrlo često i ima) teške i preskupe posledice.

Promislite dvaput.

 
Ilustracija: http://tuckerawmr.centerblog.net/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.