Bele plombe – vrste, oblici, boje…

Pacijenti nas svaki dan pitaju za “bele plombe”, pa sad da počnemo i o tome neku priču.
Mi kažemo – estetski ispuni.

Prosto zbog toga što belih plombi danas ima mnogo vrsta, po sastavu, tehničkim/mehaničkim osobinama, pa i po delovanju na zube.

U načelu, bele plombe se mogu razvrstati kao – direktni i indirektni ispuni.

Kada pacijenti kažu “plomba”, misle na direktne ispune, znači na one koji se rade odmah u ordinaciji, u jednoj poseti, a to su tzv. kompoziti i glas-jonomeri.

Postoje i kombinacije, čisto da ne bude jednostavno :).

Kompoziti su bele plombe koje se kupuju u tubicama i različite su konzistencije – od vrlo čvrstih koje se jedva vade iz tube, do polutečnih, koje su obično u malenim tubicama sa produžetkom kao igla na špricu.

Po sastavu, kompoziti imaju punilo i čestice.

Kako punilo (pasta u kojoj su čestice) može biti relativno različito po sastavu, tako i čestica ima različitih vrsta, oblika i u različitom procentu – one mogu biti oble, vlaknaste, “pahuljaste”, od stakla, keramike ili staklo-keramike, mada ima i metalnih čestica.
Samim tim, kompoziti se međusobno veoma razilikuju u odnosu na estetiku, mehaničke i druge osobine.

Ovako to može da izgleda:

bele plombe

Mala opaska: ovo baš nije idealna slika na temu kako kompoziti TREBA da izgledaju; estetski jeste lepo, ali se na uvećanoj slici vide problemi sa rubnim zatvaranjem, nedovoljno dobro izmodelovane grizne površine i slično, ali o tome ćemo drugom prilikom.

Glas-jonomeri su bele plombe sasvim drugog tipa, tehnološki sasvim drugačije.
Kako im ime kaže, to su cementi, dakle – najčešće se mešaju na pločici (prah i tečnost, mada ima i kapsuliranih), i unose u zub, imaju neko vreme vezivanja (obično su samovezujući), i to je to.

Oni imaju određene prednosti u odnosu na klasične kompozite (hemijski se vezuju za zubno tkivo, ne samo mehanički, oslobađaju fluor tokom vremena, neki mogu da se stavljaju i ako nije sasvim suvo radno polje), ali i  mane.

Većinom estetski nisu još sasvim “doterani” do te mere kao kompoziti, i imaju drugačiju mehaničku otpornost i osobine.
Nedostaje im i ona prirodna translucencija gleđi. Osim svega ovoga, prilično su skupi…

Kako mogu da izgledaju plombe od glass-jonomera i koje su okvirno indikacije možete videti ovde.

No, i ovde moramo napomenuti da estetski efekat glas-jonomera može biti DALEKO bolji nego što je na ovim slikama, čisto da se zna :).

Na ovoj brošuri (.pdf) možete videti kako glas-jonomer može ZAISTA lepo da izgleda u okviru svojih indikacija. Napomena: nije reklama za Fuji.

Da ne bi bilo baš ovako jednostavno, postoje i hibridni ispuni, tzv. kompomeri – ovde je dental industrija pokušala da objedini dobre osobine kompozita i glas-jonomera, sa većim ili manjim uspehom.

Ovi materijali takođe imaju svoje indikacije, posebno kod osoba koje imaju visok rizik ka nastanku karijesa. Pojavili su se negde posle 1990. godine.

Indirektno rađene bele plombe su inlej i onlej.

Da ne bude neke dileme, u Srbiji postoje svi mogući oblici svega što je pobrojano, i koriste se, itekako.

 

Ilustracija: castledownsdentalcentre.com
 

2 thoughts on “Bele plombe – vrste, oblici, boje…”

 1. Dobar dan ja se zovem Jasmina imam 13 godina mnogo se plasim popravke zuba pokvarene su mi 1 i 2 htela sam da vas pitam možda je mao čudno imate li nešto da me uspava dok mi vi popravite zube da me neboli molim vas odgovori te mi HVALA

  1. Dobar dan,
   opšta anestezija nije rešenje, jer ima sopstvene (ne male!) zdravstvene rizike; osim podrobnih analiza i boravka u bolnici, potreban je i pristanak roditelja za maloletno dete.
   Pokušajte sa roditeljima da nađete stomatologa koji ima pristup koji vama odgovara.

   Srdačan pozdrav <3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.