Bele plombe: vrline i mane

Vrline?
Bele plombe mogu da budu veoma lepe. Do te mere da se uopšte ne vide na zubu, da budete zaista zadovoljni kad se osmehnete.

bele plombe

Mane?
Svi ispuni (plombe) imaju neke mane.

Ovde ćemo govoriti malko više o manama belih plombi, ali podrazumevajući da je sve urađeno kako treba: znači, da je izabran pravi materijal za pravu veličinu plombe, na pravoj površini zuba, na pacijentu koji ima odgovarajuću zagrižaj i kvalitet zuba i nivo higijene…

Osim estetike, bele plombe imaju brojne druge prednosti.

Ispuni kao što je amalgam, ako nisu ispolirani, i ako u ustima ima i drugih metala, itekako hoće da daju (merljivu) razliku potencijala – ‘oće reći, struju.

To jesu mikrostruje, sa pljuvačkom kao sjajnim provodnikom, i mogu da daju vrlo neprijatne osećaje, da ne govorim o sumnjama na štetna delovanja.
Kod belih plombi ovog efekta nema.

Većina kvalitetnih kompozita dozvoljava i “nemoguće” nadogradnje loma zuba, što je amalgamom nemoguće izvesti.
Radili smo i dodavanje belom plombom na sečivnoj ivici, što je nekad bilo nezamislivo, a danas je i održivo, trajno i estetski sjajno.

Osim ovoga, većina glas-jonomera oslobađa fluor, tako da su pogodni za osobe za predispozicijom za nastanak karijesa; omogućavaju rad sa minimalnom preparacijom (da se što je manje moguće skine od zuba, jednostavno rečeno), jer su jedini materijali koji imaju hemijsko vezivanje sa zubnim strukturama.
Omogućavaju rad u nemogućim uslovima: na terenu, u ruralnim sredinama, bez mnogo tehničkih mogućnosti savremene stomatologije…

Nedostaci su – kraći rok trajanja od amalgama; prema američkim mišljenjima, kompozitni ispuni traju pet godina, u švajcarskim uslovima šest, ali to je sve veoma individualno.

Normalno, duže ćete sedeti u zubarskoj stolici za belu plombu nego za amalgamsku; potrebni su daleko bolji  tehničko-tehnološki uslovi, a tehnologija rada je sasvim drugačija…

Samim tim, cena koštanja je obično dva puta veća u odnosu na amalgamske plombe.

Takozvano rubno zatvaranje je poseban problem kod kompozita.

Po ivici bele plombe počinje da se pojavljuje tanka (ponekad obojena) linijica, kao vlas – kompoziti imaju određenu kontrakciju, čisto tehnički gledano.
Počinje da se pojavljuje mikroskopski prostor između zuba i plombe, a da ne govorim o dugoročnim posledicama.
Kod kompozita su problemi posebno izraženi ako plomba ide ispod linije desni…

Proizvođači to pokušavaju da kompenzuju na različite načine, da ne gnjavim sa tehničkim detaljima, ali je taj problem više ili manje prisutan, ma kako kvalitetno i dobro sve bilo urađeno.

Kako već rekosmo, glas-jonomeri nisu uvek estetski tog nivoa kao kompoziti, a još malko su skuplji, tako da su sveukupno estetstki ispuni uvek skuplji od amalgama.

I, na kraju, pojednostavljeno: da li estetski ispuni traju jednako dugo, da li je potrebno isto vreme da se stave, da li koštaju kao amalgam?

Normalno da ne.

Keramičke plombe koštaju daleko više (i traju duže), kompoziti “flisuju” u dubljim marginama ispod desni, glas-jonomer nema dovoljnu mehaničku otpornost…

Slučaj zaključen?
E, nije :).
Moramo da ponovimo još jednom: razmislite dobro da li ćete po svaku cenu menjati amalgamske plombe u bele.
Pitajte vašeg stomatologa da li je to njemu lično rađeno…

 

Ilustracija: 1smile.co.uk 

4 thoughts on “Bele plombe: vrline i mane”

 1. Postovani, koliko traje amalgamska plomba (okvirono, uz dobru oralnu higijenu)? Koliko puta bi mogla da se menja plomba na jednom zubu, a da ne mora da se stavlja krunica umesto nje? Hvala.

  1. Poštovanje i vama,
   korektno stavljena amalgamska plomba može da stoji decenijama – ja lično imam jednu iz IV osnovne (imam 50 godina :).

   Da se mi pitamo – plombe se menjaju isključivo iz stomatoloških razloga; ako ima karijesa, boli zub ili slično – estetski razlozi su samo… Kako da objasnim – pravo pacijenta da traži :).

   Dakle, ne postoji MORA da se menjaju na neki određeni period – nego samo ako treba, iz niza mogućih stomatoloških razloga.

   KAD zub više nije za plombiranje nego je za krunicu je vrlo rastegljiva granica, i jako zavisi od mnogo faktora. Pokušaću u narednih 48 h da vam napišem odvojeno od čega to sve zavisi, trenutno em nemam mesta – em nažalost nemam vremena :).

   Hvala na poseti i prijatno veče.

 2. Hvala Vam najlepse na odgovoru. Imam nekoliko belih plombi, i receno mi je da treba da se menjaju, pa zato pitam – volela bih da stavim amalgamske jer su trajnije. Srdacan pozdrav.

  1. Gospođo/gospođice Danice,
   Ako iko želi da vam menja plombe, ma koliko razlog bio opravdan – mora da vam objasni zašto.
   Po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti imate pravo da znate, i možete da insistirate na tome bez problema, to je vaše pravo.
   Ja sam vam napisala jedan nov tekst – zašto je teško odrediti dokle je plomba a odakle kruna, imate na naslovnoj stranici.

   Hvala još jednom na poseti i komentaru i srećno :).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.