Rekosmo već što-šta o održavanju higijene, ali treba ponešto reći i o alatu. Verujem da većina nas više ne pere zube tako što prstom umočenim u pepeo protrlja zube :), tako da nam je četkica za zube prilično neophodna stvar.

Četkica za zube kakvu mi poznajemo se nije baš pojavila u pradavna vremena – pre oko 3.000 godina su se koristili štapići, kojima su se trljali zubi da budu čisti, obično od mekog drveta.

Današnja četkica za zube se pojavila 1498. godine u Kini (Dupont de Nemours je izumitelj). Prva najlonska četkica je zvana Doctor West’s Miracle Toothbrush :).
Prva masovna proizvodnja četkice za zube je počela negde oko 1780. godine u Engleskoj… Električna se pojavila oko 1960-te, i zvana je “Broxodent”.

Menjajte četkicu na par meseci!

Ako krenemo od izbora četkice…
…trebalo bi da je sa veštačkim vlaknima.

Četkice za zube sa prirodnim vlaknima su mekše (što se preporučuje samo u određenim okolnostima) i – ovakva vlakna su sklonija skupljanju bakterija.
Vlakna četkice bi trebalo da su ravno odsečena, sa manjom glavom i zaobljenim vrhovima vlakana, otprilike ovako:
četkica za zube
Sad, varijeteti su pogodni za četkanje zuba koji nisu baš jednako postavljeni, nemaju uobičajen izgled (morfologiju), bitno je da se svaki zub može dobro dohvatiti sa svake strane.

U nekim kulturama se koristi Miswak, drvce koje se žvaće i kojim se protrljaju zubi, kažu da su to aromatična drvca koja i lepo mirišu – nismo probali :).

Ovde (.pdf) možete pročitati malo više o higijeni uopšte.

Malko stara doktorska teza, ali je jako zanimljivo :).

 

Ilustracija: oliofolioblog.files.wordpress.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.