A električna četkica za zube..?

električna četkicaJednom mi se neoprezno omaklo da kažem jednom kolegi kako smo učeni (to i piše i u udžbeniku preventivne stomatologije, dr M. Vulović iz 2002.) da se električna četkica preporučuje pretežno osobama sa posebnim potrebama, odnosno ljudima koji iz ovih ili onih razloga ne uspevaju pravilnim pokretima da operu zube.

Cenjeni kolega me je “otpratio” takvim rečima da sam stisnula zube da mi usta ne stoje otvorena (inače je celoj porodici kupio supersonične, preskupe, direct-drive-music-select-system električne četkice i bio je silno ponosan na to koliko para je dao i kako to sve RADI), a ja sam ispala…(niz imenica i prideva).

Šta kaže nauka?
Nauka kaže da samo neki tipovi električnih četkica imaju bolje delovanje na uklanjanje zubnog plaka nego obično, ručno pranje zuba, a i to gledano na kraći vremenski period.

Dugoročno gledano nije dokazano da električna četkica ima bolje delovanje u odnosu na običnu četkicu.
Svakako, govorimo o zdravim zubima i desnima.

Da ne bude da akademik prof. dr M. Vulović i mi svi zajedno izmišljamo – e, nismo usamljeni u svom stavu.

Ako uzmemo neko novije istraživanje, autor lepo kaže baš ovo što već rekoh.

Još uzmite u obzir da je rad iz The Cochrane Library, što znači da je istraživanje rađeno po najvišim standardima evidence-based medicine i da ima posebnu težinu.

Kako rade električne četkice?

U načelu, imaju nekoliko osnovnih načina delovanja:
– levo-desno (tj. gore-dole ili s koje već strane posmatrate),
– kružnim pokretima,
– ultrazvučnom vibracijom,
– rotacionom oscilacijom pri kojoj glava četkice ide i napred-nazad vrlo brzim kretnjama;
– kružnim kretanjem sa vlaknima koja istovremeno rotiraju u različitim pravcima (“counter oscillation”).

Ja sad opet moram jedno te isto: samo za četkice sa rotacionim pokretima je dokazano da bolje uklanjaju plak nego obično, staro, ručno pranje zuba.

Naravno, kao i u svakoj drugoj nauci, uvek imate istraživanja koja plaća ili sponzoriše sam proizvođač, ali… znate i sami.

A iskustveno? 

Mi smo viđale jako mnogo abrazija na zubima koje su posledice neodgovarajuće tehnike pranja zuba, kao i posekotina na desnima (to izgleda kao kad se posečete papirom, recimo).

Da se ne lažemo, to može da bude i obična četkica: u većini slučajeva je pacijent mlad, prezauzet, pere zube samo horizontalnim pokretima levo-desno, i još PRITISNE da to “bolje oriba”, a celo pranje zuba traje dok izgovorite “ašov”, i – to je to.

Time se relativno brzo stvaraju oštećenja gleđi uz desni, uvek više izražena na zubima koji su malko više zaobljeni uz desni prirodno (očnjaci, recimo) ili koji su malko “pomereni” upolje; najčešće se i lepo vidi da li se pacijent služi levom ili desnom rukom – na suprotnoj strani je gleđ više oštećena.
Dakle, to može da uradi obična četkica.

A električna četkica, koja ima pogrešne pokrete, pogrešno je podešena, i pogrešno se koristi (najčešće i nju pacijenti pritisnu da bolje ide) za nekoliko godina doslovno skida gleđ sa zuba.

Ja sam nedavno videla pacijentkinju koja ima maltene savršeno zdrave zube, srednjih je godina, a došla je “jer joj žute zubi samo s leve strane”.

E, “to žuto” je bio dentin koji se provideo kroz sasvim istanjen sloj gleđi… Posledica upornog, dugogodišnjeg  pogrešnog korišćenja pogrešno izabrane električne četkice.
Koju je platila 180 eura.
A ona, verujte, nije jedini takav pacijent.

Dakle: sad ću da izgovorim našu mantru, koju decenijama ponavljamo svim pacijentima:
Kod pranja zuba NEMA “zbrzavanja”, nema snažnog pritiska “da zubi budu bolje oprani”, nema horizontalnih pokreta četkicom, nema pranja zuba samo jednom dnevno, nema….

Ima pokreta “kao da navlačite desni na zube”, ima da se opere “svaki zub po tri puta sa svake strane”, ima da pranje zuba “traje sedam minuta”….

Dobro, sad, budimo fer: meni sedam minuta nije uspelo ni sa gledanjem serije :), ali – nema zbrzavanja.

Konačan zaključak nije ni DA, ni NE.
Zaključak je: može, ALI OBRATITE PAŽNJU…

 

Ilustracija: 1800dentist.com

2 thoughts on “A električna četkica za zube..?”

 1. Kako je pravilno koristiti elektronsku cetkicu? Ja dam danas kupila oral b, kostala je 3000 rsd, ali nisam ni pretpostavila da je to, kako sad izgleda, jeftina cetkica.
  Generalan mi je problem sto obicnom cetkicom previse stiskam, i ocigledno izbegavam da perem unutrasnje strane zuba jer mi se dize refluks i najcesce povratim. Danas sam dva puta oprala zube ovom, i cini se skroz ok, osim sto mi jako smeta vibracija.

  Hvala!

  1. Poštovanje,
   Iskreno, ne znam šta bih vam rekla.
   Ako (zdrav, prav) pacijent običnom četkicom ne pere zube kako treba – ne koristi pravu tehniku pranja zuba, kako mislite da će električna četkica to bolje odraditi?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.