5 Prirodnih načina za beljenje zuba

beljenje zuba

Od svih mogućih saveta za beljenje zuba, ovde imate pet prirodnih “izbeljivača” zuba za koje verovatno niste čuli :).

1. Jagode.
Ako izgnječite jagodu, stavite na četkicu i protrljate zube – bićete veoma iznenađeni :). Jagode deluju kao prirodni adstringens, a sadrže i vitamin C – koji blago “jetka” površinu zuba.

2. Sušeno voće.
Smatra se da suvo grožđe i drugo sušeno voće deluje na dva osnovna načina: zubi se čiste žvakanjem tvrđe hrane, a i indukuje se lučenje pljuvačke – čime se zubi takođe čiste.

3. Limun i soda bikarbona.
Ako pomešate ova dva, imaćete garantovano svetlije zube :). U prah sode bikarbone se sipa malko soka od limuna – da se napravi “pasta”. Zubi se osuše parčetom gaze, i protrljaju ovom smesom nanetom na četkicu. Nemojte ovo raditi češće od jednom nedeljno!

4. Lovorov list i kora od pomorandže.
Recept starih Rimljana: sitno iseckati i izgnječiti svež lovorov list. Naneti malo na zube, i protrljati unutrašnjom stranom kore od pomorandže. A daje i lep dah :).
Isto delovanje ima trljanje zuba unutrašnjom stranom kore od banane par puta dnevno.

5. Miswak.
Miswak (ili meswak) je vrsta drveta koja se još od drevnih vremena koristi u arapskim kulturama za čišćenje zuba; preporučeno je i od strane Svetske Zdravstvene Organizacije.

Parčence ovog drveta se namoči u ružinoj vodi (da omekša) i pažljivo protrljaju zubi. Jeste primetili kako Arapi imaju divne, bele zube? :) E, oni to rade posle svakog obroka, uveče pre spavanja, ujutru kad ustanu…

beljenje zuba - miswak

Naši stari su trljali zube pepelom izgorelog drveta – kažu da je delovalo :).

NAPOMENA: Kako svakako znate i sami, sve što može da izbeli zube – nema baš sjajno delovanje na gleđ.
Zbog toga – šta god da radite, nemojte to svaki dan – jednom nedeljno je više nego dovoljno.

Ako probate nešto od ovoga, javnite kako vam ide :).
 
Ilustracije:
sumokina.com
dabur.com

One thought on “5 Prirodnih načina za beljenje zuba”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.