prevencija/dečja stomatologija, saveti, stomatologija

3 Odlična razloga da ne belite zube kojegde i kojekako

U poslednjih godinu dana imamo pacijentkinje koje nam dolaze sa problemima koji nastaju kao posledica beljenja zuba od strane nestručnih lica, po raznoraznim salonima za sve i svašta.

Izdvojiću samo tri razloga zbog kojih ovo ne treba da radite – ma kako vam delovalo privlačno:

STRADAJU ZUBI.
Zubi se najčešće bele preparatima koji se koriste za kosu; čak i ako jesu oni koje mi koristimo za beljenje zuba – obično je prevelika koncentracija i/ili pogrešno primenjena, i to na pogrešne zube.

Posledice su: pegavi zubi, kredasto beli zubi (koji i jesu doslovno kao kreda, dakle – dekalcifikovani), i još ceo spisak sličnih problema.

Juče sam videla pacijentkinju sa “tetraciklinskim zubima” – u dubini, u strukturi zuba, njeni zubi imaju tamne poprečne pruge (koje se vide samo pod našim reflektorom, i to jedva, ai su tu).

Beljenjem kod nestručnih osoba, pruge su došle do posebnog izražaja, šta je reći…

STRADAJU DESNI.
Zbog odsustva adekvatne tehnike rada, opreme i instrumentarijuma, ovakvo beljenje zuba obično “oprži” desni.

Na žalost, ovo je hemijska destrukcija nalik na kauterizaciju – mi možemo smiriti stanje, ali povratka desni na staro nema.
Ne bez ozbiljnih izdataka i ozbiljnog stručnog rada.

CENA IZLEČENJA.
Šta god da krene naopako kao posledica nestručnog rada – potreban je ozbiljan rad i ozbiljna stručnost da se sve sanira; to može da dostigne cenu i 10 i 20 puta višu od one koju je neko dao za “beljenje zuba”.

Nije retkost da se dođe i do parodontalne hirurgije, do preparata tipa Fluor Protector (skoro 90 dolara 20 ampula) i sličnog.

Dakle, kratka preporuka:

To što vam danas deluje vrlo jeftino i “začas”, kasnije može da ima (i na žalost, vrlo često i ima) teške i preskupe posledice.

Promislite dvaput.

 
Ilustracija: http://tuckerawmr.centerblog.net/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.