lečenje zuba, stomatologija

Da li staviti lek ili otrov?

Naša posetiteljka je nedavno postavila ovakvo pitanje:

“Postovana,
pre tri dana mi je zubarka otvorila zub koji me nije ni boleo i pocela da uklanja karijes. Posto me je bolelo zakljucila je da treba vaditi zivac ali ja nisam cula da je to rekla do onog trenutka kad je vec zatvorila zub i objasnila mi da je stavila lek da umrtvi zivac.
Iskreno, nisam bas odusevljena tom idejom.

Moja zubarka bi inace stavila lek i pokusala da sanira infekciju i na kraju plombirala, ali bi uvek pokusala da spase zub i zivac.

Sad mi je zao sto nisam sacekala svoju zubarku i pokusala da spasem zivac umesto sto sam otisla kod ove. Zanima me koliko treba leku da deluje? I da li je posle tri dana zivac vec ostecen i u kolikoj meri? Hvala unapred.”

U čemu je sve ovde problem?

PRVO.
U tome što pacijent nije u mogućnosti da proceni da li je zub za jednu ili drugu vrstu lečenja; pošteno rečeno, ponekad ni mi ne možemo TAČNO da procenimo.

Ako zub ima ogroman karijes, blizu zubnog živca, a ne boli, u osnovi ima dva rešenja:
– ili će se pokušati nekim od bioloških lečenja (“lek”),
– ili će se odmah ići na devitalizaciju.

U prevodu: ili će se očistiti SAV karijes, time otvoriti zubni živac, i dalje ići odmah na devitalizaciju, ili će se ostaviti deo karijesa tek toliko da pokriva komoricu u kojoj je zubni živac i – pokušati sa biološkim lečenjem.

Za čega će se stomatolog odlučiti – zavisi od vrlo mnogo faktora, na primer – u kom stanju je zubni živac, koji je zub, koliko je destruiran, koliko je bitan u perspektivi (s protetske strane gledišta) itd. itd.

Drugim rečima:
Pacijent najčešće ne može da hoće ili neće, da želi ili ne želi, iskreno rečeno.
Ružno zvuči, ali tako jeste.

Niti zna koje je STVARNO stanje, in situ, niti zna u kom je stvarno stanju zubni živac, na šta je doktor naišao, niti…
A nemam ni ja, dakle – online ne mogu dati odgovor :(.

DRUGO.
Osim ovoga – postoji i propust stomatologa: dužan je da pacijentu BLAGOVREMENO objasni šta namerava i šta treba ili mora da se učini, i da dobije verbalni pristanak (Zakon o pravima pacijenata, član 11).

U našem poslu se često ne zna na šta ćemo naići; ako (na primer) skidam stari most, stanje zuba pod krunama ne vidim na snimku – dakle, ne znam šta ću zateći.
Onda se pacijentu tako i kaže.

Drugim rečima, na žalost, ne mogu da odgovorim gospođici koja je postavila pitanje; no, nadam se da je ovaj tekst bar malo pomogao.

 
————–
Ilustracija: https://pixabay.com/en/question-doubt-problem-mark-3385451/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.