parodontologija, saveti

Čuvajte zube od dijabetesa!

Sve se češće događa da vidim pacijente različite starosti, naoko sasvim zdrave, koji dolaze s tim da su sami sebi izvadili jedan ili više (zdravih) zuba, a da se još poneki (“odjednom”) klati.

U ovakvim situacijama mi obično posumnjamo na dijabetes.

UOPŠTE NIJE RETKA POJAVA DA PRVO STOMATOLOG POSUMNJA DA PACIJENT IMA DIJABETES, PRE POJAVE KLINIČKIH SIMPTOMA “PRAVOG” DIJABETESA.

PRVO.
Broj obolelih od dijabetesa je u porastu, ne samo kod nas. Procena WHO je da će broj obolelih od dijabetesa u svetu da se uveća od oko 170 miliona (2000.) do preko 365 miliona do 2030.
U našoj zemlji nije bolje…

DRUGO.
Parodontopatija je tiho, razarajuće oboljenje koje inicijalno ne mora davati Bog zna kakve simptome.
Zub je usađen u kost (dakle, živo tkivo), ali nije “zalepljen” za kost – između zuba i kosti postoji mali prostor (periodoncijum).

Periodoncijum je ispunjen vezivnim tkivom, krvnim i limfnim sudovima, nervima i vlaknima koja “drže zub” u kosti.

Svaka upala u ovom području izaziva postepeno razaranje svega toga što “drži” zub u kosti, jednostavno rečeno.

TREĆE.

Kada dijabetes i parodontopatija postoje istovremeno na jednoj istoj osobi, uzajamno se pojačava njihovo razorno delovanje.

ČETVRTO.
Pacijent koji sam sebi izvadi sasvim zdrav zub može da se oseća zdravo.
Čak može da ima i “normalne” nalaze.

Zašto?

Pre “pravog”, klinički potpuno ispoljenog dijabetesa, postoje dve pretkliničke faze:

1. Tzv. Impaired Feasting Glucose: visina šećera u krvi našte viša od 6.1, a niža od 7 mmol/l.
2. Glucose Intolerance: visina šećera u krvi nakon 2h u OGTT (sa 75g glukoze) viša od 7.9, a niža od 11.1 mmol/l

Kriterijumi za dijagnozu “pravog” dijabetesa su:

– visina šećera u krvi našte viša od 7 mmol/l (izmerena u dva navrata) ili
– visina šećera u krvi nakon 2 h u OGTT (sa 75g glukoze) viša od 11.1 mmol/l (u dva navrata) ili glikemija izmerena u bilo koje doba dana viša 11.1 mmol/l (u dva navrata).

PETO.
Kod osoba kod kojih je već jasno dijagnostikovan dijabetes – svako pogoršanje stanja (makar i samodiscipline!) itekako često opet mi prvi vidimo: ogleda se na desnima i zubima.

UKRATKO:

Stvar je jako jednostavna.
Dijabetes je oboljenje koje pogađa makro i mikrocirkulaciju; dakle, kako pogađa ostale sitne krvne sudove, tako i one u potpornom aparatu zuba.
Kako “gladuju” sve ostale ćelije, tako gladuju (i propadaju!) i ćelije periodoncijuma.

Zahvaljujući višoj koncentraciji šećera u pljuvačci – bakterija u usnoj duplji ima daleko više kod osoba sa povišenim šećerom u krvi.

I to je to, najjednostavnije rečeno.

Drugim rečima…

Ako slučajno vi ili neko vaš sam izvadi jedan ili više zdravih zuba zbog klaćenja (ja sam viđala i desetak za godinu dana!), ODMAH proverite šećer u krvi.

Ma kako se čovek osećao zdravo i normalno.

I ne samo to:
Samo visina šećera u krvi nije dovoljna za definitivnu dijagnostiku.
Potreban je OGTT, a koristi se i HbA1c.

Zašto sve ovo pišem.

U poslednjih godinu dana sam videla više ovakvih pacijenata nego za prethodnih 25 godina staža.
Savetovališta za dijabetes su odavno ukinuta, ljudi se kontrolišu još malo pa nikako, endokrinologa ima premalo i preopterećeni su.

VODITE RAČUNA O SEBI.

 

Izvori:

Najlepše se zahvaljujemo dr Srđanu Lukiću, internisti, na pomoći u pisanju ovog teksta.

Deshpande K, Jain A, Sharma R, Prashar S, Jain R. Diabetes and periodontitis. J Indian Soc Periodontol. 2010 Oct-Dec; 14(4): 207–212.
http://www.perio.org/consumer/diabetes.htm
Cristiano Susin, Alex N. Haas, Patricia M. Valle, Rui V. Oppermann and Jasim M. Albandar. (2011) Prevalence and risk indicators for chronic periodontitis in adolescents and young adults in south Brazil. Journal of Clinical Periodontology 38:10.1111/jcpe.2011.38.issue-4, 326-333. Online publication date: 1-Apr-2011.
C. Mattout, D. Bourgeois and P. Bouchard. (2006) Type 2 diabetes and periodontal indicators: epidemiology in France 2002-2003. Journal of Periodontal Research 41:10.1111/jre.2006.41.issue-4, 253-258. Online publication date: 1-Aug-2006.
M. E. RYAN, O. CARNU and A. KAMER. (2003) The influence of diabetes on the periodontal tissues. Journal of the American Dental Association 134, 34S-40S.

Ilustracije: http://www.vivadens.eu/en/Periodontology/
http://diabetescure.directoryze.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *