Otrov u zubu je tema o kojoj me neprekidno neko nešto pita – ovde su odgovori na najčešća pitanja.

1. Kakav je to arsenik koji se stavlja u zub?
Arsen se ne stavlja u zube dobrih 30 godina, da ja znam :).
Stavljaju se preparati na bazi paraformaldehida, vrlo delotvorni, ali potpuno drugačije hemijske strukture – nemaju ama baš nikakve veze sa arsenikom.

otrov u zubu

2. Da li će zub odmah prestati da me boli?
Ako je dobro postavljena dijagnoza, zub prestaje da boli dok prođe i anestezija.

Ovde je stvar u tome da se otrov stavlja na “živ” živac.
Ako se loše proceni, i otrov stavi na nekrotiziran živac, odnosno – kad je već nastupilo ono što pacijenti zovu gangrena zuba – pacijent će samo da otekne.

Kako i zašto se ovo može desiti, u posebnom tekstu, duga je priča :).

3. Da li otrov MORA da se izvadi posle 2-3 nedelje?
Mora.
Kad se stavi “na početak” zubnog živca, otrov u zubu se polako “širi” – dalje i dalje do vrha korena zuba, do kraja kanala u kojem je živac.
Ako i dalje stoji – on i dalje deluje: na samu viličnu kost.

Ovo je već jako veliki problem za nas, jer su ova oštećenja kosti zapravo hemijska, a ne bakterijska – mi tu ne možemo Bog zna šta.

4. Da li se otrov širi po telu?
Ovo me obično pitaju trudnice i njihova rodbina.
Ne, ne širi se, ne dospeva u cirkulaciju, nema nikakvo sistemsko delovanje.

otrov u zubu

5. Da li se posle delovanja otrova zub odmah plombira?
Često.

Ovo zavisi od dve stvari:
– da li je otrov delovao do kraja, kako nama treba,
– od anatomije i morfologije zuba.

Kad se skine otrov, zub treba da je POTPUNO neosetljiv.
Ako se slučajno desi da je zub višekoreni, pa je u nekom od kanalića živac još osetljiv na dodir, onda se otrov ponavlja – ali na kraći period, ili se stavljaju drugi preparati.

Ako snimak zuba pokazuje da konfiguracija korenova i kanalića to dozvoljava, radi se “vađenje živca”, ali – pošto je on “mrtav”, vadi se samo sadržaj kanala i puni se kao i kod drugih lečenja.

6. Zašto otrov TAKO smrdi? :)
Sam otrov (obično u obliku paste) nema nikakav miris.
Ono što stvarno ima jak “zubarski” miris je rastvor CHKM (hlorfenol – kamfor – mentol) koji se često stavlja preko samog otrova, a ispod privremenog ispuna.

7. Zašto me bole DESNI, kad je otrov u zubu?
Ako se SLUČAJNO desi da pri zatvaranju zuba “gitom”, privremenom plombom, delić otrova iscuri na desni, obično u predeo između dva zuba – otrov će praktično da ih “spali”.
Ovakva mala nepažnja može da napravi ekstremno velike probleme čak i za samo 24 h – ako vam se ovo desi, odmah natrag kod vašeg stomatologa da proveri kako sve stoji.

8. Zašto se ne daje anestezija kad se otrov vadi iz zuba?
Iz dva razloga:
– stomatolog mora da zna da li je otrov delovao kako treba,
– STVARNO nema potrebe; ako zub i bude osetljiv, verujte da je to otprilike kao da vas neko dotakne prstom po nadlanici, doslovno kao dodir.

9. Zašto je otrov delovao samo 2-3 dana, a sada me zub opet boli?
Zato što nije ni stavljen :).

U situacijama kad se nema čime, stavlja se samo rastvor CHKM. On umiruje bol, ali deluje samo par dana – posle toga obično zub opet krene da boli kao i pre.
Ovo obično viđam kod pacijenata iz državne službe; da me neko ne razume pogrešno – nije da kolege neće, nego su otrovi za zube – posebno ova dva sa slike – veoma skupi preparati, dešava se da jednostavno nemaju.

Ako imate još neka pitanja, nešto čega se nisam odmah setila – izvolite :).

NAPOMENA:
Na slikama su najkvalitetniji i najpoznatiji “otrovi” kojima se služimo.
Nije reklama :).
 
Ilustracije:
webshop.angroup.eu
dentalirwan.wordpress.com

Tagged on:     

58 thoughts on “Otrov u zubu

  • 16/10/2012 at 12:44
   Permalink

   Zaista nema na čemu, uvek :).

   Reply
  • 12/03/2015 at 18:45
   Permalink

   Postovani..da li je istina da je umrtvljen zivac usko povezan sa pojavom karcinoma?Meni su danas stavili otrov na zub i nisam nimalo odusevljena jer sam cula takve price.Hvala Vam unaprijed.

   Reply
   • 13/03/2015 at 12:39
    Permalink

    Poštovana,
    Taj lek koji se stavlja u zub da umrtvi živac deluje lokalno, a svi materijali koji se koriste za punjenje kanala korena zuba, a I taj lek za umrtvljivanje živca prošli su testove da bi se dokazalo da su neškodljivi po ljudski organizam, tako da Vas mogu uveriti da se radi samo o neistinitim glasinama.
    Pozdrav

    Reply
 • 29/12/2012 at 13:12
  Permalink

  Kada se otrov stavi u zub da li i koliko dugo zub moze da boli? Hvala unapred!

  Reply
 • 29/12/2012 at 13:13
  Permalink

  I zbog cega boli? Posto sam cula da boli.

  Reply
 • 29/12/2012 at 15:09
  Permalink

  Dobar dan želim,
  probaću maksimalno jednostavno da vam objasnim – otrov se stavlja na živ živac.
  Od početka upale do potpunog raspadanja tkiva živca, postoji mnogo faza.
  U koju smo fazu upali – imamo načina da odredimo, ali ne egzaktno i 100%tačno, vrlo jednostavno rečeno.

  Ako se otrov stavi na živac koji je vrlo blizu tački gde je već “gangrena”, ne samo da će da nastavi da boli, nego će pacijent često i da otekne.

  Drugim rečima – da zub sa otrovom boli još nekoliko sati, eventualno do uveče (mi obično kažemo – dok traje anestezija) to nije neobično, ali da boli i posle npr. 24 sata – ili da nikako ne ide nabolje – to je već sumnjivo.

  Ima još jedna stvar: to što pacijenti kažu “otrov” je prilično skup preparat. U nekim službama ga jednostavno nema – stavlja se jedna vrsta dezinficijensa, koji na prvi mah umiruje bol, ali realno ne deluje kao otrov.
  Posle nekog vremena – nekoliko sati ili par dana – zub opet počinje da boli.
  Ovo nije stručna greška, da me ne razumete pogrešno – kad se nema, radi se “partizanski”, ali ovo je vrlo česta i vrlo raširena pojava.

  Dakle, ako zub boli i više od 5-10 sati posle stavljanja otrova, moguće su dve stvari:
  – pogrešna dijagnoza,
  – stavljanje preparata koji zapravo nije otrov.

  Srdačan pozdrav :).

  Reply
 • 31/10/2013 at 18:26
  Permalink

  Najdetaljnije obajsnjenje koje sam nasao do sada.Hvala!

  Reply
  • 31/10/2013 at 18:50
   Permalink

   Hvala vama :).

   Reply
 • 17/12/2013 at 18:46
  Permalink

  Kada se otrov stavi u zub , jel se posle toga obavezno zivac vadi…? hvala unapred

  Reply
  • 18/12/2013 at 14:21
   Permalink

   Poštovanje i vama, zavisi od toga kako se proceni – da li se iglicama može pristupiti zubu, da li se uopšte može proći kroz kanal korena ili ne.

   Ako se proceni (snimak) da se ne može proći, radi se tzv. amputacija ili visoka amputacija – prođe se koliko se može, preostali deo umrtvljenog živca se prekriva odgovarajućim lekovima i stavlja plomba.

   Otrov ne samo da umrtvljuje živac, nego ga mumificira; on kao takav, prekriven odgovarajućim preparatima, može da stoji čak i decenijama.

   Prijatan dan :).

   Reply
 • 27/02/2014 at 19:58
  Permalink

  Pozdrav, ja sam prije dva dana isao kod zubara da mi umrtvi zivac (procistio mi je kanale i stavio mi je otrov u zub) zub me ne boli,ali kad jedem na toj stroni malo me bolucka da li je to normalno ili cu morat opet da mi cisti kanale ?

  lp

  Reply
  • 27/02/2014 at 20:03
   Permalink

   Dobro veče želim,
   na žalost, ne mogu vam mnogo pomoći; ne znam koja je početna dijagnoza, a to što ste opisali se radi veoma, veoma retko.
   Ili se vadi živac i čiste kanali, ili stavlja otrov – a da se vadi živac, čiste kanali, pa ONDA stavlja otrov je stvarno retka pojava :).

   Kako god, normalno je da posle rada u kanalima ili stavljanja otrova zub bude malo osetljiv na pritisak ili kucanje. Da li će kolega/koleginica dalje nešto raditi – ne znam.
   U svakom slučaju – niti se kanali pune niti zub plombira dogod je osetljiv na ma kakve spoljne podražaje, ili daje bilo kakve druge simptome i znake.

   Prijatno veče :).

   Reply
 • 01/03/2014 at 07:45
  Permalink

  :) sigurno sam se ja pogresno izrazio :) Zub mi je bio pokvaren, zubar mi je odstranio karies “busilicom” ocistio kanale i onda stavio otrov za “ubijanje” (neceg zivca ili sta vec) i sve mi je dobro samo kad jedem na toj strani malo osjetim svaki griz :) ali bio sam kod svog doktora i reko mi je da nece sad da iritira da je to normalno u pocetnim danima bitno je da ne boli iz cista mira (bez dodira na zub) i nema otoka..

  lp

  Reply
 • 20/04/2014 at 15:53
  Permalink

  Puno hvala na ovim informacijama. :)

  Meni je otrov (ako je to bio otrov) stavljen prije 6 dana jer me zub jako bolio (nije bilo karijesa, ali je nedugo prije toga bio popravljen, a nije prestao da mesecima jako boli – zato je zubarica odlučila da ga umrtvi).
  Prvih pet dana nakon stavljanja otrova sve je bilo okej i zub nije reagirao ni na kucanje ni na hladnu vodu – spasila sam se. Ali danas opet počinje lagano da boli – na toplo, na hladno, na kucanje…

  Da li ovo znači da mi nije stavljen “pravi” otrov? Zubarici opet idem tek za 2 sedmice.
  Bila bih vrlo zahvalna na odgovoru.

  Srdačno,
  Petra

  Reply
  • 16/06/2014 at 10:27
   Permalink

   Pozdrav,
   Iskreno se izvinjavam na kašnjenju I nadam se da ste rešili problem. Za ubuduće, kod takvih situacija dešava se da zubi u koje je stavljen otrov do sledece posete budu ponekad osetljivi na spoljašnje nadražaje. Ako bi bol postao nepodnošljiv najbolje bi bilo posetiti stomatologa pre zakazanog termina da se utvrdi da li je bol reakcija na otrov ili je u pitanju neki drugi problem.
   Pozdravljam :)

   Reply
 • 23/04/2014 at 22:48
  Permalink

  Sutra treba da idem da mi izvadi “otrov” iz zuba i izvadi zivac i napuni kanale. Da li je to bolno i da li se stavlja anestezija? Posto sam cula da to uzasno boli i bas se plasim. Hvala unapred :)

  Reply
  • 16/06/2014 at 10:36
   Permalink

   Dobar dan :)
   Oprostite na kašnjenju, nadam se da je prošlo bezbolno I da je zubić u najboljem redu :).
   U principu ne boli vađenje živca nakon delovanja ‘otrova’, može se desiti ukoliko lek nije u potpunosti odreagovao da neki delovi živca ostanu živi pa da zabole, onda se ili daje anestezija I završava procedura ili se lek ostavi da deluje jos neki dan. U svakom slučaju kad god imate strah da će Vas nešto boleti, nemojte se ustručavati da tražite anesteziju, to je najmanje što možemo da uradimo da Vam poseta stomatologu bude što prijatnija :)
   Pozdrav

   Reply
 • 25/04/2014 at 16:46
  Permalink

  Dobar dan!
  Otisao sam u zubarice jer me je vise dana bolio zub.Ona je rekla da je to karijes nastao ispod ili na plombi,nisam tocno cuo.Ona je to ‘busilicom’ makla i sa nekakvom inekcijom i iglom mi je prckala po zubu.Zatim je stavila neku belu tvar i rekla da dodjem za 7dana.Odmah nakon toga zub me je poceo boliti,cak gore nego prije.Jeli ta bol treba trajati ili sta?
  Lp

  Reply
  • 16/06/2014 at 10:55
   Permalink

   Dobar dan,
   Bol je ustvari prijatelj našeg organizma I alarmira nas da nešto nije u redu. Tako da se ne ustručavate u buduće da konsultujete Vašeg stomatologa ako bol koju trpite ne prolazi ili se ne smanjuje.
   Pozdrav

   Reply
 • 30/04/2014 at 11:25
  Permalink

  Pozdrav,

  imam pitanje:
  kao dijetetu ( prije nekih 20 god.) mi je postavljena plomba ( crna ) u gornju šesticu. Otkako je postavljena nisam imao ama baš nikakvih problema sa tim zubom. Prije nekih godinu dana mi je pukao bočni dio zuba, te se vidi sivi sloj, vjerovatno plomba i bijela ispuna. Opet je sve bilo u redu do prije nekih desetak dana kad me je unutrašnji dio desni malko nabubrio, te me je i taj zub bolio ( ne pretjerano jako ). Primijetio sam prilikom čačkanja zuba da ima određeni, ne mnogo jak neprijatan miris, te svakako mislim otići kod zubara u narednih 7 dana.
  Koliko je to kritično i šta bi stomatolog trebao uraditi po tom pitanju?
  Hvala na odgovoru.

  LP

  Reply
  • 16/06/2014 at 11:15
   Permalink

   Poštovani,
   Pozdravljam odlazak kod stomatologa jer je to najbolji način da rešite problem. Plomba je dosta stara I bilo joj je vreme za menjanje, a neprijatan miris može da potiče baš iz zuba ako je nastala gangrena u kanalu korena zuba ili je otežano čišćenje usled preloma pa se ostaci hrane zadrzavaju, bukvalno trule I stvaraju neprijatan miris, ili iz tzv. džepova (upaljeni prostor između desni I samog zuba) isto zbog otežane higijene.
   Pozdrav!

   Reply
 • 09/05/2014 at 19:35
  Permalink

  Danas su mi stavili otrov Toxavit da mi umrtve zivac posle toga sam osetila jak pritisak u zubu ne boli me ali me kad kad kljucka ali me je uzasno bolela glava i vrat ceo dan sam pospana ja sam elergicna na dosta lekova dali je moguce da sam elergicna na taj otrov,molim vas odgovorite mi sta da radim dali da izvadim to ili da trpim 2 nedelje.

  Reply
  • 17/06/2014 at 21:28
   Permalink

   Poštovana,
   Alergija bi se malo drugačije manifestovala, javili bi Vam se otoci ili osipi po koži. Ali ako Vam se nastave problemi I dalje Vi se svakako javite Vašem stomatologu.
   Pozdrav

   Reply
 • 06/08/2014 at 16:04
  Permalink

  Postovana,
  Moj sin ima 7 god.i dr mu je ustanovio da mu je petica donja “mrtav” zub i stavio mu je “otrov” bas ovaj sa slike septodent.ono sto mene interesuje je da li djeci smije da se stavlja taj otrov na mlecni zub,jer je dr bilo zao da mu vadi zub.I jos bitnije vidjela sam da je rok ovom lijeku istekao 2009. godine. Da li to ima neke posledice ili ce samo efekat da bude umanjen jer je nas dr kazao da ce djelovati ali za 10 dana.
  Unaprijed zahvalna i zabrinuta mama Mirjana

  Reply
  • 07/08/2014 at 12:01
   Permalink

   Poštovana,
   Nije neobično da se deci u mlečne zubiće stavlja taj lek. Taj zubić će biti plombiran I ostaće da čuva mesto stalnoj petici koja će iznići u 10oj ili 11oj godini.
   Što se tiče roka trajanja, ne bi trebalo koristiti lekove kojima je on istekao, jer se lekovi kojima istekne rok trajanja ubrajaju u potencijalno toksične. Ne mora da znači da će se nešto loše desiti, ali svakako nije preporučljivo eksperimentisati, posebno ne na deci.
   Pozdrav

   Reply
 • 07/08/2014 at 22:30
  Permalink

  Hvala Vam puno na brzom odgovoru!
  Da li ja da izvadim njemu taj lek pa da ga odvedem kod drugog stomatologa?Izvinite na dodatnom pitanju ali sad sam bas uplasena:-(

  Reply
  • 11/08/2014 at 16:09
   Permalink

   To bi bilo najbolje!
   Svako dobro zelim :)

   Reply
 • 18/08/2014 at 12:34
  Permalink

  Postovana, moja kcerka koja ima cetrnaest godina je 08.08. kod stomatologa poravljala sesticu. Stomatolog joj je u zub stavio Toxavit Taj isti dan je dobila crveni osip po kozi.Odvela sam je u ambulantu i dali su joj injekciju dexametazona.Osip se povukao i nije ga bilo sve do 14.08. kad se ponovo pojavio.Zvala sam stomatologa i on mi je rekao da ne moze alergija biti na taj lijek. Ponovo sam je odva li je Toxavit uzrok alergije tj. urtikarije?
  Hvala

  Reply
  • 19/08/2014 at 11:41
   Permalink

   Poštovana,
   Nisu poznate alergije na taj lek. Proverite neke lekove ili hranu koju je ćerka uzimala, alergena je sve vise oko nas. Ali što se tiče leka, budite bez brige.
   Veliki pozdrav I sve najbolje želim

   Reply
   • 19/08/2014 at 11:51
    Permalink

    Hvala Vam puno na brzom odgovoru.

    Reply
 • 26/08/2014 at 23:03
  Permalink

  Poštovana, imam jedno pitanje:

  Juče mi je stomatolog stavio lek za umrtvljivanje živca u gornju peticu i sve je proteklo bez problema. Nakon toga me je samo malo “žigao” zub u toku dana ali nije čak bilo potrebe ni da popijem neki lek protiv bolova, iako me je stomatolog upozorio da su mogući jaki bolovi. Jedini problem je što mi je malo oteklo zubno meso iznad tog zuba pa me interesuje da li je to uobičajena pojava, kao posledica dejstva leka za umrtvljivanje živca, ili je nešto drugo u pitanju? Da napomenem samo da me ne bole desni, samo su malkice otečene i pomalo je čudan osećaj kada ih dotaknem jezikom. Inače, da dodam i to da nisam dobila anesteziju prilikom stavljanja tog leka u zub.
  Malo sam zabrinuta jer ne znam hoće li taj otok sam spasti ili je potrebno da se javim stomatologu pre zakazanog termina koji je inače za dve nedelje.
  Hvala unapred na odgovoru! Srdačan pozdrav!

  Reply
  • 23/09/2014 at 11:40
   Permalink

   Poštovanje,
   Nadam se da je sve prošlo kako treba. Otok nije uobičajena pojava nakon stavljanja tog leka, nekad bolovi spontani ili na pritisak jesu ali otok nije. Može se desiti da je od nekog drugog zuba ali svakako bi trebalo da konsultujete stomatologa. Bar za ubuduće da znate ako sad nisam uspela da Vam pomognem.
   Pozdrav

   Reply
 • 01/09/2014 at 15:21
  Permalink

  Danas sam isla ko stomatologa,i rekla mi je da moram vaditi zivac. Stavila mi je otrov. Jel to boli prilikom vadjenja

  Reply
  • 23/09/2014 at 11:51
   Permalink

   Pozdrav!
   Ako je otrov delovao u potpunosti neće Vas ništa boleti, ako Vas bude nešto bolelo stomatology će Vam ili ponoviti lek ili dati anesteziju kako bi intervencija prošla bezbolno.
   Svako dobro

   Reply
 • 12/09/2014 at 12:32
  Permalink

  Postovani, za dva dana ce biti tacno mesec dana od kada mi je stavjen otrov za zivac, tako mi je i rekao stomatolog da moze da stoji, medjutim ja tek 20. mogu da odem zbog obaveza, zanima me da li koji dan preko mesec dana moze da mi naskodi ili to moram hitno da idem, posto mi je zivac umrtvljen, ne osecam vise bol niti ista na tom zubu.

  Reply
  • 24/09/2014 at 15:50
   Permalink

   Poštovani,
   Dosta zavisi od samog zuba I leka, najbolje bi bilo da odete kad Vam je zakazano da biste izbegli moguće neprijatnosti, ali nije retkost da sve prođe u njboljem redu I ako se probije termin za neki dan. Pozdrav

   Reply
 • 10/12/2014 at 00:42
  Permalink

  Pozz svima.procitala sam gotovo sve izjave..al mislim da ja jedina imam veliki problem.u dva navrata sam dobila u zub toxivin i dozivila tesku reakciju alergije..znaci samo se nisam gusila al zato sve ostale reakcije na tijelu sam imala..cak su mi adrenalin davali jer sam se gubila..strasno iskustvo.i zbog toga vise nejdem kod zubara.napravila sam alerg.testove al odgovor na sve je da nisam alergicna na lidokain a lijek toxavin se treba prestat upotrebljavat.dakle situacija je takva da mi sve u ustima vec propada.ne zelim vise lijeciti zube samo povadit to korjenje.al svejedno strah me i tog lidokaina jer su mi rekli da i u njemu mogu biti ta svojstva iz toxivina.sta da radim?jel je moguce s cistim lidok.izvadit korjenje?pomozite dok ne umrem od straha,zubi me vec jakoo bole.hvala i pozz

  Reply
  • 28/01/2015 at 12:38
   Permalink

   Poštovana,
   ako je utvrdjeno da niste alergični na lidokain možete bez problema primati anesteziju I mogu se vaditi živci uz anesteziju bez leka toksavita.
   A postoje I druge vrste anestetika, samo bih ja na Vašem mestu svakako uradila alergo test I na njih.
   Pozdrav

   Reply
 • 13/01/2015 at 22:35
  Permalink

  Postovani,stavljen mi je lek na zub.Mada doktorka je taj zub stavila pod znakom pitanja,par sati posle zubara poceo je jako ostar bol koji je trajao citavu noc,otisao sam sutradan kod zubarke i rekla je sledece”Sacekajte jos jednu noc ako boli dodjite da stavimo drugi lek ali to menja celu pricu…”Moje pitanje je u cemu je problem i zasto me toliko boli..??

  Reply
  • 26/01/2015 at 13:33
   Permalink

   Poštovani,
   Ne znam da li Vam je stavljen lek za umrtvljivanje živca? Ako jeste, zubi umeju da reaguju tako, ali se bol smanji nakon nekog vremena. S tim što se kasnije mogu javiti različite senzacije, ali dosta manjeg intenziteta. Podnošljivog :)
   Pretpostavljam da Vam je doktorka iz tog razloga rekla da sačekate još malo.
   Pozdrav I nadam se da je do sad sve to rešeno na najbolji način :)

   Reply
 • 21/01/2015 at 18:39
  Permalink

  Poštovana doktorice, moj stomatolog mi je prije nedelju dana počela popr.donju trojku u negdje pri kraju me je jako zaboljell,bkao da je takla živac. Neverovatan bol. Stavila mi je lijek u danas posle nedelju dana je htjela da nastavi medjutim tokom stavljanja iglica opet je haotično zaboljelo, dala mi je anesteziju, ali opet isti bol. Stavila mi je opet lijek na 5 dana. Šta je u pitanju? Zbog čega i pod anestezijom boli tako? Sad će me uvijek bit strah iako mi daje anesteziju :( Marija

  Reply
  • 26/01/2015 at 13:17
   Permalink

   Poštovana,
   dešava se ponekad da anestezija ne odreaguje I da je npr. potrebno sačekati duže. Isto tako različite anestezije deluju različito, neke su jače, neke slabije. Možete zamoliti stomatologa da Vam da neku drugu anesteziju.
   Veliki pozdrav!

   Reply
 • 06/02/2015 at 22:09
  Permalink

  Postovana,
  Danas oko 13:00 sam bila kod svog stomatologa.Krenuli smo da ljecimo gornju lijevu cetvorku.Stavljen mi je lijek(stvarno ne znam koji) Zanima me da li je normalno da me je tek sad uhvatila bola,nakon 8 sati?Veliki pozdrav

  Reply
  • 06/02/2015 at 23:19
   Permalink

   Dobro veče, ako je otrov – nije neobično da postoji neka reakcija u naredna 24 sata. Koliko vam je rečeno da lek treba da stoji?

   Pozdrav :).

   Reply
  • 07/02/2015 at 15:14
   Permalink

   Onda je vrlo verovatno da je stavljen baš otrov, i iskreno se nadam da vam je danas bolje :).
   Ako ide nagore, onda odmah čim budete mogli kod vašeg stomatologa.

   Sve najbolje :).

   Reply
   • 11/02/2015 at 23:22
    Permalink

    Hvala puno na odgovoru.Sve je ok.Prestali su bolovi.Imam jos jedno pitanje za vas,pa ako moze da mi odgovorite.Pitanje se odnosi na popravljanje zuba prilikom mjesecnice tj.3 dc.Veliki pozdrav

    Reply
 • 11/02/2015 at 19:31
  Permalink

  Postovani,
  imao sam problem sa dva zuba, donjom sesticom i sedmicom. oba zuba su bila pod upalom i bas su bolela pa sam dobio antibiotik da pijem i analgetik po potrebi. kad se upala smirila, manje je bolelo pa je stomatolog izbusio oba zuba i stavio samo taj rastvor za dezinfekciju. rekao je da dodjem za nedelju dana da stavi otrov. kad sam otisao, primetio je da su desni ispod zuba malo natekle pa mi je preporucio mast za desni da bih smirio tu upalu i zakazao novi termin. mazao sam gingival i to se kao smirilo. otisao sam opet i stavio mi je otrov(nadam se). kad sam posle nedelju dana dosao da popravljamo zube, primetio je da otrov uopste nije delovao, tj da je zivac osetljiv i dalje na zubu koji je hteo da radi. bol je bila nemoguca. opet je stavio otrov i rekao da dodjem za par dana da vidimo taj drugi zub. sa drugim zubom ista prica. ovaj put je manje bolelo, stavio je otrov pre par dana i rekao da dodjem za nedelju dana. mene posle dan od stavljanja otrova u taj drugi zub boli na toj strani. bol nije strasna ali je konstantna. inace, stomatolog mi je pomenuo da navodno svi ti moji problemi dolaze od desni…
  zanima me samo kolike su sanse da je cela ova intervencija kasna i da se vec razvila gangrena pa zbog toga otrov ne deluje?

  Reply
 • 24/02/2015 at 15:14
  Permalink

  Da li je problem ako toxavit stoji u zubu nekih 20 dana

  Reply
  • 01/03/2015 at 23:35
   Permalink

   Najčešće nije problem, ali poslušajte svog stomatologa i ako ste u mogućnosti po dogovoru idite na intervenciju.
   Pozdrav

   Reply
 • 12/03/2015 at 00:20
  Permalink

  Molim vas za odgovor. Izvadjen mi je zivac iz gornje petice,i napunjeni su kanali. Taj zub je sada pod navlakom,nosac mosta. I boli me na dodir,zagriz,pritisak. Sta da radim ?

  Reply
  • 12/03/2015 at 12:43
   Permalink

   Poštovana,
   Neposredno nakon punjenja kanala zub može biti osetljiv na zagrižaj, ne znam koliko je prošlo od intervencije?
   Takođe, možete se konsultovati sa Vašim lekarom I uraditi snimak tog zuba da se vidi postoji li neki process u kosti.
   Pozdrav

   Reply
 • 12/03/2015 at 12:48
  Permalink

  Zivac je izvadjen prije 7 dana,i tada mi je stavljena plomba. A most mi je postavljen prije 5 dana. Hvala Vam mnogo na odgovoru. Pozdrav

  Reply
  • 13/03/2015 at 12:53
   Permalink

   Potrebno je vreme da se naviknete na nadoknadu u ustima, iako je fiksna ipak je to strano telo.
   Posetite Vašeg stomatologa, možda je potrebno uraditi artikulaciju mosta, ako negde smeta pri zagrižaju to se može manifestovati kao bol na pritisak.
   Bol nakon punjenja kanala je prolazan, al najbolje da se to vidi uživo I reši problem.
   pozdrav

   Reply
 • 18/03/2015 at 01:47
  Permalink

  Postovana,
  U gornjoj sedmici mi je u prosli petak stavljen neki otrov (neki jaci, kako je sama zubarka rekla), i nakon 2 dana poceo sam da osetim neprijatan osecaj i kao neki pritisak u samom zubu, kojo je konstantan. nije u pitanju bol, normalno funkcionisem, ali je iritantno. da li imam razloga ga idem ranije kod zubara, posto je kontrola zakazana za petak, dakle za 2 dana?

  Reply
  • 18/03/2015 at 09:49
   Permalink

   Poštovanje,
   inače kod umrtvljivanja živca može doći do bola ili osećaja neprijatnosti na pritisak u zubu. Te manifestacije nisu ni za kakvu brigu. Ali pošto ne znam tačno koji Vam je lek stavila doktorica najbolje da pozovete nju I vidite kakva su joj iskustva sa tim lekom.
   Pozdrav, svako dobro želim

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>