Pre neki dan je naišla pacijentkinja koja je za kratko vreme (nekoliko sati) popila četiri Brufena od 600 mg.
Maksimalna dnevna doza je 1.200 mg, onda znate šta je.
Zubobolja je đavo i po…

Normalno, kako to već biva – zub nije prestao da je boli.

Ako bih trebala da savetujem nekog šta da popije protiv zubobolje, možda bi saveti bili sledeći.

1. Ako ste namislili da popijete nešto protiv zubobolje, PROMISLITE JOŠ JEDNOM.
Okrutna je činjenica, čisto stomatološki gledano, da većina zubobolja NE REAGUJE ni na kakva sredstva protiv bolova.
Da vas ne zamaram dugim zubarskim objašnjenjima – jednostavno, bez konkretne stomatološke intervencije NIŠTA neće da vas spase bola.

Na žalost pacijenata, ovo se događa u oko 84% slučajeva…

2. Krenite od najslabijih lekova, i od “normalnih” doza.
Vrlo pojednostavljeno, sredstva protiv bolova se dele na sledeće grupe:
– analgetici/analgopiretici (acetil-salicilna kiselina, metamizol, paracetamol…),
– nesteroidni antireumatici (ibuprofen, piroxicam, diklofenak, naproxen, dug spisak)
– opioidni analgetici – o tome ne bih mnogo…:).

3. Birajte “manje opasan” lek.
Svi lekovi imaju neželjena dejstva; ali u grupi istih, može se izabrati lek koji je manje štetan za tog konkretnog pacijenta.
Ako mislite na ibuprofen – probajte bolje meloksikam ili nimesuild; ne samo da brže deluju, nego daleko manje “jedu želudac”.
Ibuprofenu treba i sat i po da počne da deluje; za zubobolne – to je kao dan i po…

3. VODITE RAČUNA O NUSPOJAVAMA, KOMPLIKACIJAMA i svemu sličnom što piše u deklaraciji.
Ovo još i da podvučem.

Kod pacijentkinje koju sam gore pomenula, ogromna doza ibuprofena je dovela do sledećeg:
– prilične ošamućenosti; uzmite u obzir da nije spavala, da je bila premorena i sto čuda,
– žestoke mučnine i povraćanja; žena srednjih godina, na stresnom poslu, koja već ima gastritis – na takav želudac dodaje veliku dozu leka koji i od 200 mg može da uzrokuje ozbiljnu mučninu i povraćanje,
– loše koagulacije; ja nisam imala priliku da napravim trombotest ili šta slično, ali verujte da odlično procenjujem šta je normalno vreme zgrušavanja, a šta ne. Ogromna doza leka koji deluje PROTIV “lepljenja” trombocita svakako ne pomaže u ovakvim situacijama…

Ono što najčešće viđam je da pacijenti piju Novalgetol u ampulama (i preko 5 ampula za nekoliko sati), i ibuprofen u ogromnim dozama.
Oba ova leka i u terapijskim dozama mogu da naprave velike probleme, i često ih i prave, a u preteranim dozama praktično intoksiciraju pacijenta.

I, kako rekoh, na sve ovo dodate da pacijent obično po par dana nije jeo, spavao… Zlo i naopako.

4. Kombinacije analgetika se danas smatraju nesvrsishodnim.
Pre 30-tak godina, kad sam bila student, pilo se sve i svašta, no – današnja medicina smatra da je ovo opravdano raditi samo u jasno određenim okolnostima, odnosno – ne prepušta se pacijentu da odlučuje o tome.

Ukratko: ako vas zubobolja ne popusti na JEDAN ibuprofen od 400 mg, neće ni na deset.

A da ne govorim o tome kako ne treba čekati tri dana, bez sna, hrane, sa bolom…

 

Ilustracija: fotofinder.com

Zubobolja i lekovi
Tagged on:

40 thoughts on “Zubobolja i lekovi

 • 09/06/2013 at 08:43
  Permalink

  Postovana,
  da li je normalno da cetvrti dan nakon hirurskog vadjenja dva umnjaka osecam bol? Bol ne prestaje, mada je nekad jaci, nekad slabiji. Citala sam da je moguca komplikacija alveolitis. Bol slabo reaguje na kafetin i panadol. Da napomenem da od prvog dana normalno otvaram usta i zvacem (na drugu stranu) , nisam imala nikakav otok, krvarila sam samo prvi dan.
  Hvala najlepse.

  Reply
  • 09/06/2013 at 09:07
   Permalink

   Poštovanje i vama :), vrlo je moguće.
   Alveolitis se javlja obično u donjoj vilici, obično posle ozbiljnijeg vađenja, i – iskustveno gledano – sezonski. Alveolitis jako “voli” prelaz iz sezone u sezonu, a posebno nagle promene vremena kao što je sada.
   Terapija je različita – kako se proceni situacija; od kiretiranja rane sa slatvljanjem Alvogyl-a do terapije kortikosteroidima (ima vrlo “tvrdoglavih” alveolita). Na žalost, nema vam druge nego da se vratite vašem stomatologu.

   Srećno :).

   Reply
 • 30/11/2013 at 09:46
  Permalink

  postovanje,
  pomozite mi da savladam strah od zubara,trpim bolove vec nekoliko meseci
  zahvalna unapred!

  Reply
  • 30/11/2013 at 13:43
   Permalink

   Draga Jelena,
   tu nema mnogo pomoći. Možemo mi na glavu da se postavimo od ljubaznosti i predusretljivosti, bezbolnog rada i svega – ali pacijent mora prvo da dođe, sedne i otvori usta.
   Mi ne umemo DO TOGA da dovedemo :), to pacijent sam sa sobom mora da reši.

   Ja svojim pacijentima kažem – povedite nekog u koga imate poverenja, popijte neko sredstvo za umirenje, bilo šta – ali ako ne dođete, ja ne mogu ništa.

   Da sam na vašem mestu, tražila bih nekog stomatologa koji deluje ljubazno, i – vrlo bitno – želi da priča o tome što radi ili će da radi. Mi smo to obavezni i po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, a mnogo pomaže pacijentima.

   Sve ostalo je samo do vas, a taj čarobni štapić moja struka još nije otkrila :). Ako vam je neka uteha, i mi se plašimo – možda zubara, možda nekih drugih lekara, i mi smo pacijenti..:).

   Baš vam nisam od neke koristi, ali eto, makar lepa reč. Mnogo sreće i srdačan pozdrav.

   Reply
 • 17/12/2013 at 02:55
  Permalink

  postovanje,
  imao sam oko 10 dana roka da popravim zube pre puta u inostranstvo,zubar je insistirao da za tih 10 dana moze da naruci i dogradi mi dva zuba jedan do drugog tacnije cetvorku i peticu koje sam izvadio jos kao srednjoskolac.Ja sam pristao naravno verovajuci mu jer mi je dugogodisnji zubar.Odmah prvog dana mi je brusio trojku i sesticu za koje je trebalo zakaciti most takozvani.Posle brusenja trojku je pokrio navlakom dok ne stigne most cija se izrada cekala nedelju dana,sesticu je ostavio otvorenu.Tog istog dana odnosno veceri krece da boli ta strana odnosno sestica ili sedmica (nemoguce je odrediti).Bol je veoma jaka da je dva brufena od 400 jedva umire.I tako danima drogirao sam se brufenom jedan preko dana jedan uvece.Treceg dana odem kod njega i objasnim,kaze to je normalno da boli (ja i dalje mislim da je normalno da boli na dodir jer je zub otvoren ali zasto bol pocinje nocu i ne staje).Izrada mosta je kasnila i stigne devetog dana.Usput vidi on karijes mali na sestici koja je bila brusena i otkloni ga i kaze zato je bolelo (sestica je bila davno popravljana i na njoj stoji stara plomba).Ne zapitajuci se da li mozda postoji kvar ispod plombe zatvori on sesticu krunicom,isto to na trojci i most izmedju.Ja pomislio to je to mukama je kraj.Dok nije dosla vecer,odmah krece isti bol.Nisam ni spavao,u 6h ujutru imao let a majka je otisla odmah ujutru kod njega i objasnila mu da me jos boli.On je rekao da ne brinem bolece me jos 3-4 dana.Evo 4-ta je noc i dalje spavam pod analgeticima i zivim tako i nista se ne menja.i na sedmici imam staru plombu i zato se dvoumim koji od ta dva zuba boli.Molim boga da je sedmica da ne bi morao most da se rusi koji je pod garancijom.Recite mi molim vas hoce li ova bol ikada prestati,zbog posla ovde van srbije i nemogucstva uzimanja odmora i dolaska nazad njemu u Srbiju ja ne znam sta da radim zaista.Popio sam lekove za ovih desetak dana vise nego bilo ko…sta da radim? hvala unapred

  Reply
  • 17/12/2013 at 06:04
   Permalink

   Poštovanje i vama,
   ne mogu da vas obradujem :(.

   Smem da kovertiram da je šestica pod mostom.
   Ako se zub previše brusi za krunu/most – posebno ako se u brušenju otvori živac, jednostavno rečeno, ima da “otkine” pacijenta od bola, i to odmah.

   Bol noću, koji pacijentu ne da da spava, je tipičan za akutni pulpitis. Kod šestice, trokorenog zuba – može toliko da boli da doslovno ništa ne pomaže…

   Sudeći po vašoj priči – tu postoji ceo niz promašaja.
   Prvo – zub se (naravno) ne brusi toliko da bude žestoko osetljiv na toplotne podražaje, a tek ne sme sam od sebe da boli.

   Događa se da je npr. zub toliko nagnut da mora da se devitalizuje u brušenju – ali to se zna ODMAH, i odmah se ide na to.

   Drugo, most se ne radi 10 dana nego 3-4 (brušenje zuba i uzimanje otisaka, proba metala, proba neglaziranog mosta, predaja gotovog mosta).

   Treće: ako bilo šta, ali BILO ŠTA, nije u redu, deluje sumnjivo, most se ne cementira definitivno. Ako smo u ikakvoj dilemi – most se pričvrsti privremeno, jednom vrstom leka zapravo.
   Ovo znači da pacijent može normalno da jede i da se smeje, a da ja mogu lako da skinem most ako ne dao bog zatreba.

   Četvrto: na žalost, ja ne vidim drugi način da se problem reši nego da se most iseče, skine, i leči zub pod mostom.

   Problem je u tome što (uprošćeno rečeno) živac koji ima upalu boli, boli, a onda krene polako da “odumire” – od “živog živca” to “gangrene” postoji čitav niz prelaza, a krajnja posledica je obično da pacijent otekne.
   Ovo se događa za različito vreme, individualno je: kod nekog živac “odumre” doslovno za nekoliko sati, a nekog muči čak i više nedelja. Kad najzad prestane da boli – to je za nas jako loš znak – to nije zato što je zub “ozdravio”, nego jer je došlo do totalne nekroze.

   Ukratko: ako imate načina, tražite stomatologa.
   U tom inostranstvu gde ste vi, obično skidanje mosta i lečenje zuba rade različiti stomatolozi; stomatolog opšte prakse skida most, a dalje lečenje nastavlja endodont. Ako to uspete, to bi bila idealna varijanta da se spase šestica, ako još može.

   Žao mi je što vam se to desilo – ali, na žalost, nije retkost – ja sam skidala tuđe mostove koji su cementirani i na 4-5 zuba s otvorenim živcem, gde osoba nije spavala doslovno 5 meseci…

   Puno sreće i pišite kako ste :).

   Reply
 • 21/01/2014 at 20:57
  Permalink

  Postovanje
  Juce sam iso kod zubarke da mi izvadi zub ali posle 1 anestezije nije ni utrnuo i krenula da vadi al bol je bila jaka kao da bez anestezije vadi zatim mi jos jednu dala sto znaci skupa 2 anestezije al bol nikako nije jenjavala prosto sam drhtao od jakog bola i mada je zub polomljen malo dobio sam antibiotik amoksicilin i nimulid al bol nejevanjava toliko je jaka da jedva izdrzavam ponekada kad pocne da boli jako sta da uradim povodom toga jer bol neprestaje

  Reply
  • 21/01/2014 at 21:04
   Permalink

   Postoji vrlo mnogo razloga zašto anestezija ne deluje – ali kako god se okrene, najbolje da se obratite oralnom hirurgu. Em sigurno ima i odgovarajuću anesteziju i “odgovarajuću ruku” :), em može da blokira nerv na udaljenom mestu – ako ne može kod samog zuba, i da sve reši brzo i glatko za pola sata.

   Vi ste od lekova već dobili ono što može – dalje od toga nema ništa van hospitalnih uslova i posebnih indikacija. Žao mi je što vam ne mogu pomoći, srećno.

   Reply
 • 21/01/2014 at 21:11
  Permalink

  Postovanje
  Hvala na savetima i preporuci sta da uradim po tom pitanju jer kako mi danas rekla kao da ima sanse da ima otoka u zubu al nista sem toga mi konkretno nije rekla nezam sta da uradim povodom toga jer bol je toliko jaka da jedva upevam ponekada da izdrzim prosto imam osecaj da cu se onesvestiti od bola koliko je jaka molim vas za neko makar privremeno resenje jel neznam dali je moja greska sto nisam uspeo izdrzati da izvadi zub Unapred hvala od srca

  Reply
  • 21/01/2014 at 21:16
   Permalink

   Poštovanje i vama :),
   imam utisak da se nismo dobro razumeli – osim ovog što vam je već dato neće vam pomoći ništa drugo osim konkretne i stručne intervencije. Bilo šta da još popijete, čak do trovanja ne dao Bog, neće pomoći da vam bude lakše – ako ovo ne pomaže.

   Da budem još direktnija – tražite drugog stomatologa. Ako ne možete izdržati do ujutru – tražite dežurnog, bilo koga drugog. Pozdrav još jednom.

   Reply
 • 15/04/2014 at 15:40
  Permalink

  Postovanje, pre oko 5 dana je poceo da me boli zub, ne mislim da je upala, jer se ne gnoji, zub je inace polomljen, a kod zubara ne smem da odem dok me ne prodje (jer imam strah).

  Zanima me da li uz sinacilin 500mg sme da se uzima brufen? Jer sam juce pocela da pijem na 6h i ne popusta me ni malo.

  Reply
  • 16/06/2014 at 10:20
   Permalink

   Poštovani,
   izvinite na kašnjenju, nadam se da ste rešili problem zubobolje. Što se tiče Vašeg pitanja mogu da se kombinuju lekovi protiv bolova sa antibioticima, ali najbolje je da antibiotike (sinacilin) ne uzimate na svoju ruku, jer organizam stvara otpornost prema njima. Kad zaboli zubić popijte neki lek protiv bolova (brufen, kafetin, analgin, nimulid ili slično) stisnite zube I posetite Vašeg stomatologa :) jer je to jedini način da u potpunosti rešite problem.
   Pozdrav!

   Reply
 • 23/06/2014 at 22:18
  Permalink

  Poštovana,
  U subotu sam vadila 6icu gore, teže vađenje je bilo u pitanju. Juče sam bukvalno umirala od bolova pa sam otišla u Hitnu gde sam dobila diklofenak injekciju što je umirilo bolove. Na Dexomen kad popijem jedva reagujem, bol vrlo malo umine. Evo u ovom trenutku već osećam da se bol pojačava i ne znam šta mi je činiti. Jutros sam bila na kontrolu kod svog stomatologa, kaže da je normalno osećati bol posle takvog vađenja, i razumem ja to, ali me interesuje da li imate neku preporuku u vezi leka koji bi mi pomogao da umanjim bolove? Unapred hvala na odgovoru.

  Reply
  • 23/06/2014 at 23:05
   Permalink

   Poštovanje i vama,
   na žalost, sumnjam da će vam ma šta od lekova pomoći.

   Ako se bol posle vađenja zuba nastavlja, obično je u pitanju stanje koje mi zovemo suvi alveolit (alveolitis sicca). Bol može biti gori nego od onog zuba koji je izvađen, verujte :(.
   Ova nevolja se leči tako što se pacijentu da anestezija, rana iskiretira do provociranja novog krvavljenja, sve očisti i u ranu stavi Alvogyl ili neki drugi preparat; bol prestaje kad vas i anestezija popusti.

   Drugi – ređi – moguć problem je da vas boli neki susedni zub.
   Na žalost, u oba slučaja vam sledi nova poseta stomatologu.

   Žao mi je što ne mogu boljim savetom da pomognem, srdačan pozdrav :).

   Reply
 • 28/06/2014 at 15:47
  Permalink

  Postovana zubarice :-),
  Pre neki dan sam izvadila dva gornja umnjaka i zubar mi je u donju sesticu stavio lek jer je na snimku uocio proces na korenu.Posle posete zubaru popila sam brufen jer me je gornja leva rana malo bolela(bilo je malo teze vadjenje),medjutim kada je prestalo dejstvo leka pocela je da me boli sestica u kojoj je lek.Narednog dana su se bolovi pogorsali pa sam konsultovala zubara koji mi je rekao da ako bol ne prestane dodjem ponovo,sto sam i uradila.Cistio mi je kanale iglicama i ponovo stavio lek medjutim opet posle par sati se pojavio bol i mali otok.Po njegovom savetu sam “iscackala” lek i ostavila otvoren zub do ponedeljka kada cu opet kod njega.Zub uzasno boli…pijem brufen od 400 koji pomogne ali samo dva sata pa opet Jovo nanovo.Danas mi je rekao da popijem i dovicin da bi otok spao…da napomenem da je zub mrtav(tako mi je rekao zubar) i da bi zubar pokusao sve da ga “spasi”,ali ja ne znam koliko ce.dugo to “spasavanje” da traje i pitam se da li je bolje izvaditi ga?Molila bih vas za bilo kakav savet!Puno hvala ma odgovoru i pozdrav

  Reply
  • 29/06/2014 at 06:33
   Permalink

   Dobro jutro i poštovanje i vama :).

   Iskreno, ne mogu da procenim situaciju, a još mi je teže da verbalno objasnim šta mislim da je u pitanju :).

   Prvo,
   obično takve stvari kao što ste opisali ne radimo istovremeno, jer je prilična šansa da bar jedan od tri rada može da krene da boli.

   Drugo,
   proces na vrhu korena krajnje uprošćeno gledano podrazumeva obično prostor na vrhu korena, ispunjen nekim sadržajem, do kojeg mi dolazimo iglicama kroz kanal korena.

   Ovakvo lečenje šestica je relativno složena rabota, i ima 1001 stvar koja može da ne uspe.
   Ako pacijent otiče i ima bolove i pored otvorenog zuba, kao kod vas, obično je u pitanju sledeće:
   – iglicama se nije prošlo kroz sve kanale,
   – prošlo se kroz sve kanale korena, ali ne preko vrha korena, tako da proces na vrhu korena nema kroz čega da se isprazni (vrlo verovatno),
   – zatvaranje zuba pre vremena; mi obično idemo na to da prvo držimo otvoren zub, pa onda polako zatvaramo dan po dan, kako ide čišćenje kanala (svaki dan trećina širine),
   – neodgovarajući antibiotici, doza ili vrsta; ako pacijent dođe do toga da počne da otiče, nema maženja, posebno na ovoj vrućini. Daje se Hemomycin ili kombinacije sa metronidazolom, a ako je Dovicin (nije loš izbor), onda se ide na 200 mg,
   – pogrešan izbor pacijenta :). Ako pacijent slučajno ima neko sistemsko oboljenje koje značajno iscrpljuje odbrambene i reparatorne moći organizma, možemo na glavu da se postavimo… :(

   Ukupno gledano, menjajte stomatologa po ovom pitanju :(. Ako je ikako moguće, gledajte spec. endodoncije (po starom – bolesti zuba i usta).
   Ovakve šestice nije nemoguće izlečiti, ali ne može usput, uz vađenje oba umnjaka i da se pacijent gleda jednom nedeljno ili slično :(.

   Pišite kako ste :).

   Reply
 • 04/07/2014 at 20:53
  Permalink

  Поштоваље..
  Имам 15 година, и јако кваран и бушан зуб већ 2 године ја мислим.. Није он једини, али су ми предњи зуби лепи па нисам толико ни обфаћала пажњу на њега, док ме пре пет дана није заболео. Бол је био невероватан, неописив. Ако нисам минимум 500 пута испрала тај зуб.. Отац ми каже да тако само погоршавам, али само ме тако прође једно 5 минута па опет заболи. Пробала сам све оне “трикове” са ракијом, са соли, чајевима, луком, ма све могуће и ништа ми није помогло. Први дан сам попила 2 кафетина и 2 бругена и ништа. Схватила сам да све што може да вам помогне је да седнете не радите ништа, и издржите 15 минута и бол вам постепено пролази. Не знам да ли је то јер сам пре тога пила ове лекове, али тај цео дан нису деливали. Данас ме је зуб заболео јако, боли ме кад га год додирнем. Попила сам аналгин, села пар минута и бол се смањивао. И даље ме боли на додир, али трудим се да га не додирујем. Зубар код кога имам сутра заказано посаветовао ме је да попијем пентраксил како би се упала смањила, и неки лек против болова, ја сам изабрала аналгин. Дакле, колики год ја страх да имам од зубара, ни у сну не бих више дозволила да имам покварени зуб, само да извадим или поправим овај и све остале ћу у року да поправим. Боље да претрпим бол од пар минута него да штетим свом здрављу и не спавам ноћима. Само сам хтела да питај је л’ инекција коју нам зубар да спречава тотално бол када вадимо или поправљамо зуб? Верујем да нећете стичи да ми одговорите до сутра, али што да не напишем своје искуство и питање, хахах. Позздрав

  Reply
  • 16/07/2014 at 12:47
   Permalink

   Zdravo :)
   Drago mi je što si rešila da središ zubiće. Anestezija koju dajemo omogućuje potpunu bezbolnost, nadam se da si već iskusila to :)
   Veliki pozdrav I samo napred!

   Reply
 • 13/08/2014 at 04:26
  Permalink

  Postovana dr Slavice,
  Citam kakvih sve problema ljudi imaju, sto zbog same bolesti zuba, sto zbog loseg izbora lekara (a ovo drugo im, na svu muku, dodje kao noz u ranu)
  Zato me iskreno zanima, da li Vi imate svoju ordinaciju i gde bih Vas mogla naci, jer sudeci po Vasim odgovorima, ostavljate veoma pozitivan utisak osobe koja je dobar lekar, koja ima dovoljno znanja i iskustva, ali i osobe koja je strpljiva i odgovorna u svom poslu. Sve ovo zapravo kod nas potencijalnih pacijenata “uliva“ neku vrstu poverenja, a taj osecaj poverenja je ono sto nas opusta u toj „STRASNOJ STLICI ZA MUCENJE“ :-D
  Pa, eto, bas iz tog razloga sam Vas na pocetku i pitala gde Vam je ordinacija

  Reply
  • 19/08/2014 at 11:28
   Permalink

   Poštovana Snežana,
   puno Vam hvala na lepim rečima :). Drago mi je ako uspem da rešim neku dilemu ili bar ulijem samopouzdanje. Ja sam u ovoj ordinaciji čiji je ovo sajt, medjutim trenutno je ordinacija na godišnjem odmoru do početka septembra, a ja ću na porodiljsko bolovanje posle odmora. Za neka pitanja me svakako možete naći ovako na netu a biće prilike da se upoznamo.
   Veliki pozdrav I čuvajte zubiće :)

   Reply
 • 13/08/2014 at 18:01
  Permalink

  imam problem sa zubom kutnjak boli sacuvaj boze ostali su 2 parceta mala unutra puko je skoro je poceo da boli imate li neki savet unapred zahvalan darko stevanovic

  Reply
  • 19/08/2014 at 11:30
   Permalink

   Poštovani Darko,
   Jedini način da prestane da boli je da se izvadi. Ako je tako kako kažete nema mu spasa, I bolje da to što pre rešite da Vas ne bi mučio dalje.
   Pozdrav

   Reply
 • 15/08/2014 at 09:06
  Permalink

  Zdravo.. Mene tako nepodnosljivo bolí ovaj zadnji zub na kraju sto raste? Sta da popijem protiv bola?

  Reply
  • 19/08/2014 at 11:34
   Permalink

   Poštovana,
   možete pokušati sa nekim analgeticima koje inače pijete kad imate bolove. Ako niste ni na šta alergični možete uzeti brufen, analgin, nimulid, kafetin… Bilo šta, Ali svakako idite do Vašeg stomatologa da proveri da li Vas boli baš umnjak zato što niče ili je nešto drugo u pitanju.
   Pozdrav

   Reply
 • 09/09/2014 at 15:06
  Permalink

  Dobar dan. Pre svega u pitanju je zub br 47 (videla na uputu za snimanje) :) boleo je duze vreme i zubar je pre svega izvadio zivac a zatim stavio lek. Za par dana sam opet otisla i kako je ostavila otvoren da bi za dva dana stavila opet lek, uzasno je boleo i istog dana sam se vratila kod nje i zatvorila mi je zub lekom. Juce se sve to izdesavalo. Pijem Clindamycin vec 6 dana, 2×1. Uz to uzimam analgin za bolove. Zub jako boli na dodir. Kaze da je u pitanju infekcija. I receno mi je da joj se javljam ali da treba sacekati dok ne prestane bol na dodir tj udar zuba. Zanima me Vase misljenje i koliko dugo traje bol u lecenju takvog zuba? Da li vredi trpeti bol ili ipak izvaditi zub? Puno Vam hvala na odgovoru. Pozdrav! :)

  Reply
  • 24/09/2014 at 15:38
   Permalink

   Dobar dan :)
   Trebalo bi da ubrzo nakon aplikovanja lekova u zub I uzimanja antibiotika bol polako prestane. Sve što ste mi ispričali zvuči korektno I treba da istrajete, svaki zub je važan :)
   Ali obavezno obavestite stomatologa o bolovima ako se ne smanjuju.
   Pozdrav I nadam se da je zub I dalje na svom mestu :)

   Reply
 • 01/03/2016 at 15:49
  Permalink

  hteo sam da pitam da li je normalo da imam krv kada pljujem, bio sam kod zubara i izvadio mi je zivac i stavio lek ceo dan kad pljunem mi je pola pljuvacka pola krv

  Reply
  • 01/03/2016 at 16:02
   Permalink

   Dobar dan,
   verujte da ovo čujem prvi put za više od 27 godina staža. Ne bi smelo nikakvog krvavljenja da bude – a šta se zapravo desilo, možete znati jedino ponovnom posetom vašem stomatologu.
   Svako dobro želim.

   Reply
   • 31/03/2016 at 00:14
    Permalink

    Poštovana, kutnjak me je jako boleo i pre 5 dana zubarka mi je stavila lek i rekla da joj se javim za 20 dana.međutim ja i dalje osecam bol u tom zubu,ne toliko jaku ali na dodir mi ne prija.sta vi mislite?

    Reply
    • 01/04/2016 at 03:19
     Permalink

     Dobro jutro želim,
     kako piše u tekstu, problemi su sledeći: koja je početna dijagnoza (u kojoj fazi upale je stavljen lek), šta je tačno stavljeno, na koje mesto na zubu itd.
     Drugim rečima – nije neobično da vas boli tako kako vas boli, ali je 5 dana malko duže nego što bi bilo za očekivati, možda da ipak pitate vašeg doktora šta se zbiva.

     Svako dobro.

     Reply
     • 04/04/2016 at 22:35
      Permalink

      Hvala na odgovoru. Ja se baš ne razumem koje vrste leka stavljaju stomatolozi,ali bila sam i zubarka mi je Promenila lek i sad je ok vise ne boli u toku je proces lecenja zuba . Mozda je zivac bio u pitanju ne znam

 • 12/04/2016 at 13:25
  Permalink

  Dobar Dan, imam jedno pitanje, zubar mi je stavio Lek pa posle plombu pre 2 meseca u gornju levu sedmicu, koja me od tada nije bolela, I sinoc je poceo zub jako da me boli Ja inace ne pijem tablete protiv bolova Ali Sam popila jedan kafetin bol Nije prestao. Pozvala Sam mog stomatologa koji Danas I sutra ne radi,Ali mi je rekao da my se javim za dva Dana I da su mozda desni. Ali mene Bas puno boli I vrat I glava od tog zuba kao I Sam zub.. Bol Nije prestala ni pored popijene tablete.

  Reply
  • 12/04/2016 at 20:02
   Permalink

   Poštovanje,
   ako je ikako moguće nađite stomatologa koji radi; lako je moguće da se čekanjem stvar dodatno komplikuje.
   Srećno i svako dobro želim.

   Reply
 • 21/05/2016 at 13:28
  Permalink

  Imam problem Sa zubima,pre dva meseca pocela je da me boli dvojka bol je bila nepodnosljiva,otisso Sam zubaru on je ocistio I stavio lek na moj Sa lose reagovao bol nakon tog leka bila je Jos gora nego pre leka,nakon dva Dana otisso Sam I izvadio mi je taj lek I stavio drugi,rekao mi je da dodjem za 7 Dana I tamo Sam I uradio bol se umorila I sve je delovalo odlicno,otisso Sam on je stavio neki gips I rekao da je zub izlecen I da cemo za sve nedelje staviti plombu,e sad posle 7 8 Dana opet pocinje da boli I taj zub I Jo dva pored njega,ponekad tako jako boli da mi se cini da me cela vilica boli,a lekarje na godisnjem,Sta da radim?

  Reply
  • 21/05/2016 at 17:40
   Permalink

   Dobar dan želim,
   promenite stomatologa, tražite ako je ikako moguće specijalistu endodonta, i velika je šansa da će sve na kraju biti kako treba.
   Revizija lečenja nije uvek lak posao, ali na dvojci obično nije problem.
   Srećno i svako dobro.

   Reply
 • 25/05/2016 at 21:09
  Permalink

  Gornja cetvorka mi jpo misljenju zubara bila za vadjenje i kada je trebao ddodje taj dan zubarka odna godisnji. Mene posle par dana otekne pola lica. Odem kod drugog zubara koji nista nece da uradi vec mi rekao kada prodje otok dse javim. Na svoju ruku sa uzrla doksicilin sutra cu kid drugog stomatologa. Ne znam sta da radim vise. Inace i lekar opste prakse je na odmoru.

  Reply
  • 26/05/2016 at 08:03
   Permalink

   Dobar dan želim,
   oprostite, nisam razumela šta je konkretno pitanje.
   Na antibiotike će otok koji se spolja vidi tek početi da se smanjuje za 2-3-4 dana; nije loše tražiti baš hirurga, ako je otok poveliki i brzo nastao.

   Srećno od srca.

   Reply
 • 01/06/2016 at 14:41
  Permalink

  U devetom sam mesecu trudnoce,odlomila mi se gornja sestica koja je plombirana pre par godina,sad me taj zub boli a zubarka je na godisnjem.sta da radim,sta smem da pijem protiv bolova?hvala unapred

  Reply
  • 01/06/2016 at 15:06
   Permalink

   Poštovanje,
   možete da popijete sve što i vrlo malo dete – paracetamol, recimo.
   No, odlično bi bilo da što pre potražite drugog doktora, jer se zub neće sam smiriti, a ako oteknete onda će tek biti nevolja. Ništa strašno niti za nas nerešivo, ali je problem.
   U trudnoći, pa i visokorizičnoj, može mnogo toga da se uradi da se pomogne pacijentu, ali čekanja ne bi trebalo da bude.

   Srdačan pozdrav i svako dobro vama i mačetu <3.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *